香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

你行過幾多個??

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

所以對脚咪傷得好緊要囉!

我對脚以前操山時都已經操到傷哂,跑長跑只是將個傷嚴重咗到不可收拾!

升級   100%

鬱悶

原帖由 colemen 於 2010-4-6 11:45 發表
    其實大帽山 957 一般市民應該是去不了, 因為是發射站範圍禁區, 香港最高可到達的山峰應是 934 鳳凰山, 若果當時你站在三角網測站上拍照, 你可能是 7 百萬人之上了............

To Runrun ctse, 可能不是體力的 ...

想請問一線生機是在那裹?点樣行法?

升級   77.6%

該用戶從未簽到

Runrun ctse, 因為地圖及路上都無標名, 若果你行過狗牙嶺, 可能經過了而不知道.

一線生機"在西狗牙與中狗牙的交接點, 很多人都是由西狗牙上攀, 去到一處巖石組成的分岔位, 只有一條路線而下, 那就是"一線生機", 再上就是閻王壁, 過了就回鳳凰徑, 可以選下昂平或上鳳凰頂.

以下網址有地圖及相片, 在 yahoo 一打狗牙嶺, 多有介紹一線生機這地方.

http://www.night-eagle.com/trip/kaunga/knl.html

升級   100%

鬱悶

原帖由 colemen 於 2010-4-6 12:11 發表
    Runrun ctse, 因為地圖及路上都無標名, 若果你行過狗牙嶺, 可能經過了而不知道.

一線生機"在西狗牙與中狗牙的交接點, 很多人都是由西狗牙上攀, 去到一處巖石組成的分岔位, 只有一條路線而下, 那就是"一線生機", ...

唔該哂colemen,咁我應該有行過。

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我當年行狗牙嶺, 全因當年朱翁的香港掌故一書提到那處是遠足考牌路線, 當年我們一班十多廿歲人唔服氣, 無人行過下決定要出發, 就於盛夏仲要近黃昏起行, 最後當然有驚無險, 但去到昂平青年旅舍已是十點幾之後, 差 D 營都入唔到.

十多年後一次遠足講座, 我終於有緣見到朱翁, 佢開首就問聽眾估下佢當時佢幾歲, 我就答係 73. 佢好奇怪我點解會知. 跟住我同佢分享十幾年前上狗牙嶺的往事, 當然加多左少少肉緊, 結果比佢話無人叫你地咁晏先出發....  至今那次旅程對我們很多人都很難忘, 甚至在結婚時都用來做 Video 代表成長階段的一幅相.....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-4-6 11:37 發表

唔係為毅行,我未玩過毅行,
    嗰年係因為同幾個朋友計劃過 農曆年時去台灣行奇萊山縱走,會在山上走五天,
    因農曆年時山上會落雪,我們亦會攀冰及岩石,器材及食物再加露營用品,
    重量不輕,我的背囊重6 ...

去台灣行山,以前很流行.
    係哩,你對double boot是皮還是膠boot?
    皮boot的話,你可能是我前輩呢!!

那個時候我去了台灣的玉山及韓國的雪岳山,也要負重磅在山上/雪地野營.
    還大伙兒起雪屋.
    往事如煙....

升級   100%

鬱悶

原帖由 wong.siufu 於 2010-4-7 13:10 發表

去台灣行山,以前很流行.
    係哩,你對double boot是皮還是膠boot?
    皮boot的話,你可能是我前輩呢!!

那個時候我去了台灣的玉山及韓國的雪岳山,也要負重磅在山上/雪地野營.
    還大伙兒起雪屋.
    往事如煙....

double boots 內面對是皮,外面對是膠,行山時要兩對一齊著的,
    在營內就可以只著內boot;

1991年農厝年時我都去了雪岳山,那次是攀山中心鐘建民帶隊,除登頂外,
    還有爬冰,但真很凍。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-4-7 14:01 發表

double boots 內面對是皮,外面對是膠,行山時要兩對一齊著的,
    在營內就可以只著內boot;

我明,我明喎
    如果你是穿皮的double boot,那你可能是我前輩嘛,因為沒有膠boot前都只有穿皮的double boot.
    嘩,重死了...
    我們是同時代的

那時我也是穿膠boot,記得去大嶼山操完山,著住對膠boot返來市區,真係幾嚇人
    忘了是不是穿膠boot上西九牙,年紀大了.....

升級   100%

該用戶從未簽到

>因為沒有膠boot前都只有穿皮的double boot.
    皮的double boot,即是外boot是皮,內boot也是皮

升級   100%

鬱悶

原帖由 wong.siufu 於 2010-4-7 17:43 發表

我明,我明喎
    如果你是穿皮的double boot,那你可能是我前輩嘛,因為沒有膠boot前都只有穿皮的double boot.
    嘩,重死了...
    我們是同時代的

那時我也是穿膠boot,記得去大嶼山操完山,著住對膠boot返 ...

嘩 ! 全次 double boots, 濕了好重喎!

最怕著double boots 行石屎路,在台灣行奇萊縱走,最後回程應有車可坐回台?
    但因過年司機休息,冇車可坐下唯有揹住個仍然重嘅背囊著住對double boots行咗一整天的石屎車路,
    痛到我忍唔住發脾氣掟行山杖,晚上可以在酒店洗澡時,發覺腳底都是五毫子大的血泡,行路時要用
    脚底外側才能勉強行,諗翻起都既痛苦又開心。

都唔駛分前唔前輩了,只希望我的腳能快些好翻,在有生之年還能行得之時,可以行遍上述香港各景點,
    就人生無憾了!

Wong 師兄,有機會約一齊行山啦!畢竟同時代,話題都多些!
    係喎!25/4 出咗post 去行八仙嶺,我會用skypole慢慢行,你一齊去嘛?

升級   100%

該用戶從未簽到

RunRun姐:
    個日有事,黎唔到一齊行山,下次吖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-4-6 11:45 發表
    其實大帽山 957 一般市民應該是去不了, 因為是發射站範圍禁區, 香港最高可到達的山峰應是 934 鳳凰山, 若果當時你站在三角網測站上拍照, 你可能是 7 百萬人之上了............

To Runrun ctse, 可能不是體力的 ...

呢個係一個有趣問題,大帽山一般人係去唔到山頂,但唔計個大波波,一般人可以到閘口果度離真正最高點只係一個小丘,咁個小丘有幾高呢? 大帽山同鳳凰山差23m,個小丘有無23m 呢?如果無,咁大帽山個閘口仍然係一般人可以到到既香港最高點,有無人用GPS 度過呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-4-6 08:29 發表

係呀! 淨係睇到"高度為100至199米的部分山峰"等等文字,乜都無講過,都唔知講開乜?

亮哥,查實無咩特別,係晌wiki copy 出黎既香港山峰資料咋,Colemen 兄呢條link 就係~~

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/香港山峰

升級   68.8%

該用戶從未簽到

上個月日光日白行過兩次鳳皇山,頭尾唔夠六日 因為有免費地鐵飛去東涌
    但係上完鳳凰山之後,對大帽山提不起興趣
    唔講唔知原來大嶼山有兩個 石散 石灣

升級   77.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-7 10:47 發表

多謝 CHING 介紹,睇完一線生機,真的好險峻....

屈老大,

我都想有生之年多行一次, 但係都係等秋涼左右, 到時再出 Post 一齊去玩..........

升級   100%

鬱悶

原帖由 colemen 於 2010-4-9 09:11 發表

屈老大,

我都想有生之年多行一次, 但係都係等秋涼左右, 到時再出 Post 一齊去玩..........

好呀!我都好想去。

升級   77.6%

該用戶從未簽到

Runrun ctse, 一於係咁話啦, 等今年秋天一齊去再拔狗牙....

升級   100%

鬱悶

原帖由 colemen 於 2010-4-9 21:24 發表
    Runrun ctse, 一於係咁話啦, 等今年秋天一齊去再拔狗牙....

好呀!等你安排出post啦!