香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步遊香港 – 維港兩岸之旅

關閉 [複製鏈接]

升級   93.4%

該用戶從未簽到

這一段路,是維多利亞海港景色的精華,用跑步去體驗是至高至美的享受。
1. 維多利亞公園出發,由西北出口行人天橋至銅鑼灣避風塘,沿海岸經警官俱樂部,香港遊艇會,然後入新近落成的灣仔海濱公園到香港會議展覽中心和金紫荊廣場。
2. 經分域碼頭,添馬艦舊址,解放軍駐港大廈至大會堂,最後跑至天星小輪新中環碼頭為港島段終點。全程約五公里
此段地圖和詳細行程請看 http://www.run.com/showroute.asp?map=316645

乘天星小輪至尖沙咀,再續九龍跑程:
3. 尖沙咀文化中心旁鐘樓出發,經星光大道,尖沙咀東海濱花園,上紅磡繞道(有行人路)至紅磡碼頭。
4. 沿海岸經海逸酒店,大環山公園,海逸豪園前海堤直至漁人碼頭止。上石級走入和黃公園。全程約五公里
此段地圖和詳細行程請看 http://www.run.com/showroute.asp?map=321045
+1 0
上一篇︰一齊練習跑步,好嗎?下一篇︰HELLO

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩! 超正!一定要試試!

升級   0%

該用戶從未簽到

不過,一定要帶風褸,怕坐船時凍親。

升級   86.84%

該用戶從未簽到

sound good

升級   0%

該用戶從未簽到

better do it in a warmer day, now is too cold
跑吓,停吓,吹吓
好易中招

升級   20%

該用戶從未簽到

跑起咗就唔想中途停低, 如果有條天橋可以跑過海就Perfect~

升級   42.11%

該用戶從未簽到

so good 多謝分享

升級   93.4%

該用戶從未簽到

去年和今年聖誕節平安夜,我都約了一位住在香港多年的英國跑友, 跑這一條路以慶聖誕.在香港島這邊人不多,可以拍照,九龍那邊則人山人海,只能經九龍公園, 柯士甸道跑去尖東.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 alfredyu 於 2008-12-30 21:41 發表
去年和今年聖誕節平安夜,我都約了一位住在香港多年的英國跑友, 跑這一條路以慶聖誕.在香港島這邊人不多,可以拍照,九龍那邊則人山人海,只能經九龍公園, 柯士甸道跑去尖東.

Alfred ching全程用左幾多時間? 九龍果邊尤其是尖東咁多人係咪改路線?在九龍果邊點跑法呢?
我都想襯有燈飾跑,靚d。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

如果唔係平安夜或除夕,就唔會多人,包括尖東海旁.記得帶相機.

升級   93.4%

該用戶從未簽到

跑程1小時多. 渡輪15分鐘.