香港長跑網  - 長跑長友

新手參賽:請問係唔係可以借單車比賽

升級   14.33%

該用戶從未簽到

大家好。

我從未參加過三項鐵人。如果我想參加5 月中銀個比賽,但又無比賽的單車點算?

請問係唔係可以係世運單車鋪借單車架?(志在參與)

我用20 吋摺車 係青山公路走20K,用大約40分鐘,唔知D個時間可唔可以呢?

仲有,我想問下我得一條拉筋褲,其實同三項的衫褲有乜分別?唔買三項的衫褲得唔得?

著D 咁緊褲跑會唔會妳辛苦。我都跑開,不過未著過拉筋褲跑。

太多問題,希望有人可以解答下,唔該。

升級   12.11%

該用戶從未簽到

世運單車鋪好像無單車借用,
但世紀就有單車租借價錢就不太清楚,
衫就單車和跑步穿著不可露點,
褲不可長過室頭哥就可以。
希望解釋對你有幫助。

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2010-4-7 02:13 發表
大家好。

我從未參加過三項鐵人。如果我想參加5 月中銀個比賽,但又無比賽的單車點算?

我用20 吋摺車 係青山公路走20K,用大約40分鐘,唔知D個時間可唔可以 ...

細運真係吾知wor.
不過我都係荃灣青公操車, 青龍頭至沙倉.
下次見到打個招乎. 20吋都可以參加瓜應該, 吾肯定.
世紀租開比鐵人賽.

升級   14.33%

該用戶從未簽到

唔該晒咁多位。我都係志在參與。
我想問下游海用乜式好D?我好少游海!!!
我架車就乜都無改,所以好慢,你係青公見到呢架車,應該係我。
如果你唔介意我慢,可以一齊踩。我通常都係去到小纜就掉頭。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2010-4-7 02:13 發表 新手參賽:請問係唔係可以借單車比賽大家好。

我用20 吋摺車 係青山公路走20K,用大約40分鐘,唔知D個時間可唔可以呢?

仲有,我想問下我得一條拉筋褲,其實同三項的衫褲有乜分別?唔買三項的衫褲得唔得?

著D 咁緊褲跑會唔會妳辛苦。我都跑開,不過未著過拉筋褲跑。

太多問題,希望有人可以解答下,唔該。

cb34 ching, 我都係租單車參賽,
响(細記)租, 車租$90, 但最好依家去租定,
順便可以揀車, 否則當天至租只有 mtb, 無 rb!

摺車都可以踩 30K/hr. 係好快! 唔知你會玩邊項??

我都只係著泳褲游、踩、跑咋!
因為唔知會唔會玩落去, 所以唔想買咁多三鐵裝備!

到你上咗癮, 先至逐件買啦!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

呢架車都去到呢個speed, 好利害
不過香港三鐵總會攪既比賽都唔可以用20"車, 有時見到都未必會阻止你既, 不過有被disqualify既可能性

游水用番你強項就可以, 蛙式係公開水域游會容易d認方向, 不過又會較費力

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2010-4-7 21:41 發表

我都係上年新手, 完成左一次奧運距離三鐵賽
我都係著3角泳褲+游水背心
各人感覺都吾同, 我自己就覺得3角泳褲好游好踩好跑.
泳式冇限制, 游得快就係好式, 我10-15%自由式+85-90%蛙式.

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2010-4-7 21:41 發表

嘩, ching用摺車都上倒30km/h, 換埋rb就真係曉飛
著衫方面, 舒服就可以, 自己就鍾意3鐵連身衫, 貪佢一件頭, 轉項唔洗換

升級   21.55%

該用戶從未簽到

可以試睇個album, 全都係人地暘既
係我上年人生第一個奧運距離3鐵, 長跑網ching 合照
20091018_ITU_Triathlon_byOthers
http://www.facebook.com/album.ph ... 46&l=b288ba1d41

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2010-4-7 02:13 發表
大家好。

我用20 吋摺車 係青山公路走20K,用大約40分鐘,唔知D個時間可唔可以 ...

三項的褲會有少少pad, 等你踩單車時唔會pat pat 痛, 而個pad又唔會阻你跑步同游水

如果你唔介意踩車時條褲有無pad, 可以著番無通落得水的tight 褲

如果你條拉筋褲做得好, 著住佢跑會好舒服

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-4-7 23:01 發表
呢架車都去到呢個speed, 好利害
不過香港三鐵總會攪既比賽都唔可以用20"車, 有時見到都未必會阻止你既, 不過有被disqualify既可能性

游水用番你強項就可以, 蛙式係公開水域游會容易d認方向, 不過又會較費力

x 2 , 我上 race 1, 見過架 20" 小摺参加, 不過係短途, 5 知有沒被人 DQS?
我諗租架 rb 好 D , 20" 上斜無問題, 落斜好漂下, 新娘潭唔係好適合。rtr01rytr

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-4-7 09:33 發表

細運真係吾知wor.
不過我都係荃灣青公操車, 青龍頭至沙倉.
下次見到打個招乎. 20吋都可以參加瓜應該, 吾肯定.
世紀租開比鐵人賽.

剛剛去完細已幫個 fd 租左架 giant ocr , $150 全包, 塲地交收, 仲有 2 台,
要快手, 唔係又只係得番 d 慢車yrty09yty

升級   14.33%

該用戶從未簽到

先唔該咁多位朋友先。

我想問一問"細記"係唔係即係"世運"。本人唔係好熟單車鋪D名。請問有無電話同地址呀?
真係唔該曬。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2010-4-8 19:17 發表
先唔該咁多位朋友先。

我想問一問"細記"係唔係即係"世運"。本人唔係好熟單車鋪D名。請問有無電話同地址呀?
真係唔該曬。

已經 pm 俾你!

其實好近火炭站, 行2、3分鐘...

升級   14.33%

該用戶從未簽到

我知邊間啦。真係唔該晒各位。