香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

本來想跑步減肥,點知跑咗一星期隻就......

升級   40%

該用戶從未簽到

各ching好,
小弟体重168, 諗住跑步減下肥,頭一二日跑兩三分鐘都死吓死吓咁,但我唔想停,咁就行下跑下一定要KEEP 住一小時,
到咗弟三日見到有人慢慢跑又可以跑好多個圈,咁我就學,真係舒適啲,同可以慢跑二十幾分鐘,自己都好開心,
點知慢跑多兩日,就諗住跑長啲一跑就跑咗五十幾分鐘,當晚無咩FEEL 到痛,但第二日返工就大鑊,個左膝蓋有啲痛,行行吓又無咁痛,但一坐之後再站起來就痛,咁我跑唔到就諗住行1個鐘,但仲大鑊,我而家行都要拐下拐下,都唔知要休息幾耐
+1 0
上一篇︰全馬新手幾問下一篇︰SOHO....-_-

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 poontommy7 於 2010-2-8 16:25 發表
各ching好,
小弟体重168, 諗住跑步減下肥,頭一二日跑兩三分鐘都死吓死吓咁,但我唔想停,咁就行下跑下一定要KEEP 住一小時,
到咗弟三日見到有人慢慢跑又可以跑好多個圈,咁我就學,真係舒適 ...

你由最初只可跑數分鐘...咁短時間就加至50幾分...膝部頂唔順是很正常的..有時我跑完長課後都有這樣的,行就冇咩事,坐耐再起身就會感覺到酸痛..再行多幾步又回復正常..但通常休息一日就會好番晒....師兄你都係休息下...好番才跑啦...記得慢慢加量..俾時間身體慢慢適應才不會受傷的..

升級   40%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

多謝師兄提點,但我個膝蓋計計下己經痛咗三日都末好,真係有啲擔心

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 poontommy7 於 2010-2-8 23:24 發表
多謝師兄提點,但我個膝蓋計計下己經痛咗三日都末好,真係有啲擔心

師兄唔洗咁擔心既,開始學跑,跑得過了量,體重令雙膝負荷過重,這些痛相信不會是永久的,試下休息多d,應該無事的。附上一個檔案,係d前輩既心得,可供參考。

跑步訓練膝傷防治秘笈.doc

24 KB, 下載次數: 541

升級   40%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

好我會跟住師兄嘅秘笈做,thx

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 poontommy7 於 2010-2-9 14:09 發表
好我會跟住師兄嘅秘笈做,thx

要休息夠,對腳唔痛先去試喎,唔好心急呀!
寫這個秘笈的人是國內好受人敬仰的,回想小弟減肥時也是跟這方法去練,才不致傷膝。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-2-9 14:27 發表

要休息夠,對腳唔痛先去試喎,唔好心急呀!
寫這個秘笈的人是國內好受人敬仰的,回想小弟減肥時也是跟這方法去練,才不致傷膝。

亮師兄,

小弟1.62m,重128lb...每星期约跑2~3次,最多2個鐘頭...因為新年関糸已休息了6天...但双腳...小腿骨前下5吋位會痛(左腳較痛...可能我有少少長短腳...)...跑了一會又無事...回家後按下時還有点痛...這和我的身形和運動量有関嗎?

以下是我的資料---> https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=8513&extra=page%3D1

many thz!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2010-2-19 22:51 發表

亮師兄,

小弟1.62m,重128lb...每星期约跑2~3次,最多2個鐘頭...因為新年関糸已休息了6天...但双腳...小腿骨前下5吋位會痛(左腳較痛...可能我有少少長短腳...)...跑了一會又無事...回家後按下時還有点痛...這和我的身形和運動量有関嗎?

以下是我的資料---> https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=8513&extra=page%3D1

many thz!!

原來小弟無覆閣下,對不起!
閣下BMI好標準了,應該唔關身體過重既事,係太心急,一下子對腳未適應又跑過多而矣,眨眼三個幾月了,師兄宜家有改善未?

升級   11.58%

該用戶從未簽到

另外會唔會係熱身唔夠呢???...

升級   8%

開心
  • 簽到天數: 7 天

HI ching,

小弟1.61m,重178lb,應該點開始跑好?試過有日慢跑10k連續跑無停,用左1hr21mins跑完,跑完左膝蓋有點痛,最高心跳去到171,但腰圍38,有無問題???

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 alexckwhk 於 2010-10-28 00:04 發表
    HI ching,

小弟1.61m,重178lb,應該點開始跑好?試過有日慢跑10k連續跑無停,用左1hr21mins跑完,跑完左膝蓋有點痛,最高心跳去到171,但腰圍38,有無問題???

如果目前才開始跑步,身體一定未習慣這種運動,要注意下面幾件事:
    • 心肺功能要調適,但這部份易於改善,開始時主要以低心跳率去令自己適應。171bpm我相信太高了,從運動學來說,這個時候多數去到非帶氧運動範圍,對初學者改進心肺功能作用不大。
    • 肌內筋腱要慢慢適應,這些部份比心肺功能改進慢很多,太急進的話容易造成傷患。如果初學就跑10k,肯定急進了,很多指引/訓練計劃都是由每日步行/慢跑十多分鐘開始,以後每星期加10%左右提升而已。
    • 熱身、cool down和拉筋這些必不可忽略。初學時,熱身並不是問題,只要由慢速開始的話,就可以替代熱身的部份。cool down許多時會忽略,大概跑完後再步行5到10分鐘讓心跳率回復到100左右即可;拉筋就參考書本或網頁,對每一塊肌肉作適當的拉展,有助減免傷患和增加flexibility。
    • 考慮加添一些strength運動,加強core的強度,有助保持良好跑姿。
    • 參考書本/網頁,了解正確的跑姿的重點。
    • 選擇一對良好合適的跑鞋。
    • 初學者不要為自己能跑多遠為目標,最好以時間作目標,例如今天要跑30分鐘,管他有部份時間要步行也不成問題。當然,在場中人人都跑得很快,只有你慢慢跑的話,你心理的壓力頗大。
    • 選擇合適的場地跑,運動場地面平坦,地質軟硬亦較適中,對初學者有利。
    • 注意休息,簡單而言,能透過運動提升體能,主要是每次運動對身體有所要求,身體付出後要有時間復元才會產生適應,所以不要一星期跑七天,大致上隔天才跑一次,一星期才做一次大運動量的跑步對初學者是保險的做法。
    • 要對自己有紀律,天氣改變,生活習慣等都不要成為自己不跑步的籍口,令跑步成為自己的生活一部份,生活也自然會調適到更健康的層面。
    • 找朋友家人一起跑,互相鼓勵十分重要。也要留意慢慢你花在跑步的時間會十分多,要令家人理解並接受你有一定的難度。
    師兄如果以減磅為目的,絕對要在充份帶氧的範圍下運動,才能消耗體內的脂肪。這個範圍若以心跳率為準,是不要超出70%為原則,而每次運動時間不要少於半小時;也要留意自身體重對各關節做成的壓力,在肌力未足時,不可快跑也不可長時間跑。

升級   8%

開心

回復 11# 的帖子

thx ching 我之前有跑開10k,但因為工作忙又要照顧家人,所以停左跑一年半,覺得體能差左,我想問我跑的時候最高心跳是否維持在120下???我著alchemy 8 來跑是否合適??
    ps:小弟29歲,低腳弓

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 alexckwhk 於 2010-10-28 10:30 發表
    thx ching 我之前有跑開10k,但因為工作忙又要照顧家人,所以停左跑一年半,覺得體能差左,我想問我跑的時候最高心跳是否維持在120下???我著alchemy 8 來跑是否合適??
    ps:小弟29歲,低腳弓

師兄既然以前有跑開,咁就簡單好多,有D似我目前的情況,我以前踩單車,都會一日踩幾十公里返工,又會去英國踩十幾日單車旅程之類,不過三年前停左運動,兩個月前想做返運動,所以選擇跑步開始。但係以前儲落的體能同運動能力都走得七七八八,所以唔敢一步登天,都係當自己由零咁開始,只不過就急進D,目前兩個半月已經長課練2個小時20公里之類,由於怕受傷,所以monitor自己好細心,有些少唔適應就立即停止,拉筋及強化運動唔會偷雞,所以so far都OK。目標係2012年可以參加及完成中國海岸的半馬,而時間就唔會有要求,反正係希望同太太加狗狗一齊跑﹝目標定得好低,不過狗狗可唔可一齊跑就要研究下同推動下﹞。以我的情況同你比較來看,我諗你的問題不大,因為我年紀比你大好多,都一樣OK,你只要進退得宜就可以了,記住唔怕急進,但對自己好掌握得好清楚,如果有懷疑就從宽不要勉強,不跑一個星期不會令自己體能變差,但傷了就可能一輩子再沒機會跑。

至於gear方面的東西,我不熟悉,睇下有冇其他師兄可以答你。

心跳率方面,其實因人而易,一般用conversation test即可,我自己一般set在75%左右。

升級   8%

開心

回復 13# 的帖子

conversation test???咩呢架

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 alexckwhk 於 2010-10-29 00:05 發表
    conversation test???咩呢架

可能唔同書有唔同叫法,不過唔重要,主要係你可以一路跑一路同身邊的partner傾又唔喘氣的話,你的心跳率就OK了。

升級   8%

開心

回復 15# 的帖子

thx ching

升級   90%

該用戶從未簽到

我也是這樣,幾年前都跑過,都是一次跑幾公里,基本一星期3次。但停了幾年,現在超重,要減肥。結果跑了幾次後右腳膝蓋很痛。現在休養中,明天試一下游泳,這樣對我們重人來講壓力沒這麽大。
    想買只表可以記時間的,游到40、50分鍾有提醒。想減重要有氧30分鍾以上才有效。
     多跑,少吃,一般吃到7成飽。大家一起努力,我想半年下來就開始看到效果。

升級   80%

該用戶從未簽到

膝蓋痛的問題?苦惱!

各位仁兄仁者

我實在有點咀喪
    在四五個月前我可以跑45分鐘大概8K!完全沒有問題。
    因為今年的天氣太冷了(我的鼻子是有點問題)大概一個月前開始跑返,點知跑完30分鐘第二日膝蓋痛到下不了樓梯,之後我一直停了沒有跑,我感到完全沒有問題,昨天就去跑。我跑了20分鐘到開始感到膝蓋有點不對勁,就停了行返家。返家後敷冰,點知今早坐巴士返工落車時膝蓋痛到屈唔到
    究竟什麼事呀? 是停得太久還是什麼呢?苦惱…..

升級   55.79%

該用戶從未簽到

其實有很多原因會傷膝蓋,我試過好耐唔打,突然打翻場羽毛球,咁就傷咗個膝蓋。
    一樣痛到下不了樓梯,落斜路都要慢動作。要過好耐至唔痛。
    唔夠熱身、負磅過重、急速剎停、過份跳下,都可能傷膝蓋內軟骨。
    休息下,好翻再試跑。若果過重,膝頭會承受好大壓力。
    要控制飲食同運動量慢慢加上。 膝頭帶或者有幫助。

原帖由 alexyim 於 2011-3-26 16:18 發表 各位仁兄仁者 我實在有點咀喪在四五個月前我可以跑45分鐘大概8K啦!完全沒有問題。 因為今年的天氣太冷了(我的鼻子是有點問題)大概一個月前開始跑返,點知跑完30分鐘第二日膝蓋痛到下不了樓梯,之後 ...

升級   55.79%

該用戶從未簽到

Please delete