swimbikerunner 發表於 2011-7-5 16:20:34

應該買單車鞋及腳踏嗎

我仲係三鐵同單車初哥,應該買嗎?
買0左有冇幫助呢?

D文 發表於 2011-7-6 07:26:10

幫助一定有,但又唔洗一定要嘅,budget夠我覺得不妨早d買黎用
但上lock時平衡顯得更重要,因唔係好似以前咁咁易跳車,有時甩唔切真係連人帶車成件拍響地,搞到車花人損
不過踩左一輪上lock都有個少少問題,就係會太習慣唔lock,所以會有唔記得甩ga情況下pk
我都係買車冇耐上lock,都仆唔少.建議開始上lock練車果時唔好出馬路安全d

得得地 發表於 2011-7-6 10:20:01

原帖由 swimbikerunner 於 2011-7-5 16:20 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
我仲係三鐵同單車初哥,應該買嗎?
買0左有冇幫助呢?

我都係初哥, 仲未有 lock 踏鞋.
本身係二手車 road bike, 但係已經有埋 mountain bike 嘅踏, 冇鞋.
而家都係諗緊, 淨買對鞋, 定係成套換晒佢, 換套正式 road bike 踏鞋.

有師兄話, 有 lock踏, 可以做晒 [踏拉提推] 幾個動作.   (唔記得係咪咁講)
始終係會有效率啲, 不過, 就要時間練習點用......

(會跌親係少不免 ?!)   :L
所以, 真係要好好練習...... 等我再諗吓, 幾時買... (又諗...)   :L

swimbikerunner 發表於 2011-7-6 12:30:14

得得地C兄,我都有0係睇過話用lock踏可以做 [踏拉提推] 幾個動作....
都有睇過有C兄建議用mountain bike鞋,因為transition時如果唔係lock定對鞋0係車,會跑得無咁辛苦。
我都係趁比賽前兩個月度,希望熟習係。

得得地 發表於 2011-7-6 12:40:42

原帖由 swimbikerunner 於 2011-7-6 12:30 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
得得地C兄,我都有0係睇過話用lock踏可以做 [踏拉提推] 幾個動作....
都有睇過有C兄建議用mountain bike鞋,因為transition時如果唔係lock定對鞋0係車,會跑得無咁辛苦。

swimbikerunner ching,

係呀... 玩過兩次三項, 冇 lock-鞋 最大好處係轉項就咁跑, 好快手.   :lol
不過, 有 lock-鞋, 好似 prof. 好多......   :$

陸上兩項好似好少, 總會都係得返啲水陸兩項.
三項, 最快都好似八月......
買咗都應該夠時間練上落踏.

係呀... 我都諗緊 mountain 定 road bike lock-踏鞋......

swimbikerunner 發表於 2011-7-6 12:48:13

但係單車相信可以追番轉項時間。

得得地 發表於 2011-7-6 13:14:41

原帖由 swimbikerunner 於 2011-7-6 12:48 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
但係單車相信可以追番轉項時間。

咁又係, 而且應該慳力啲, 肌肉用得好啲, 冇咁攰......

swimbikerunner 發表於 2011-7-6 13:17:27

等我星期六日去望下,問下價錢先。

龍龍 發表於 2011-7-6 13:37:02

換對鞋都係十幾廿秒,長玩一定要買。

saikui 發表於 2011-7-15 15:55:59

原帖由 swimbikerunner 於 2011-7-6 12:30 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

用左單車鞋lock踏,啲力傳得好啲,真係好踩好多!不過正如大家講,至緊要開頭小心啲,大部分人都會跌幾次,跌都要有技巧...冇咁傷!:L
如果預備埋transition,就要三鐵單車鞋!炭底都係一千蚊左右!練埋flying mount 同dismount,轉項順好多快好多!:lol
要膽大心細,好快上「腳」!加油加油!:loveliness:

gforce 發表於 2011-7-15 16:56:54

lock踏係踩單車既精髓所在, 比什麼輕幾十gram既配更有upgrade價值

YeUnG_× 發表於 2011-7-19 23:45:41

lock踏雖然轉項慢左,
但上左lock,踩單車好易追返時間:)
頁: [1]
查看完整版本: 應該買單車鞋及腳踏嗎

香港長跑網