努力減肥 發表於 2012-5-9 17:33:34

想問有沒有天水圍跑步路線建議??

小弟剛搬入天水圍, 尚未找到一條合適路線

想問下各大大有無路線提供??

依家小弟路線

銀座 --> 天柏路公園 --> 濕地公園 --> 明渠 --> 洪水橋 --> 天水圍西鐵站 --> 慧景軒 --> 銀座

想找一條13K -15K的路線....

先行謝過^^:)

vichui77 發表於 2012-5-10 10:29:26

原帖由 努力減肥 於 2012-5-9 17:33 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
小弟剛搬入天水圍, 尚未找到一條合適路線

想問下各大大有無路線提供??

依家小弟路線

銀座 --> 天柏路公園 --> 濕地公園 --> 明渠 --> 洪水橋 --> 天水圍西鐵站 --> 慧景軒 --> 銀座

想找一條13K -15K的路 ...

其實天水圍內要跑15k的路線有很多.
最簡單的由河邊天盛起跑, 經過濕地公園去到蝦尾村燈位, 單程已有5.5k左右.
如果來回再加上過橋跑埋對面河的3k, 圍城跑15~20k唔難.
我有時晚上1個人都係這樣跑, 你可以參考下我的gps記錄:
http://www.endomondo.com/workouts/gtKUt8W8nji

vichui77 發表於 2012-5-10 11:16:27

當然如果覺得悶, 可以選擇跑出天水圍,
小弟上年開始跟天水圍區內的跑友一起, 逢星期日早上跑長課,
才認識到原來區來唔上只有河邊可以跑

例如:

努力減肥 發表於 2012-5-12 16:07:17

Thank you Vic師兄,

睇完你的GPS記錄真的大開眼界, 原來可以跑得這麼遠

初初以為只是圍着明渠跑...厲害厲害

小弟是輪班工作的, 若可以的話, 定必參與...

但需要入會費之類的嗎??

再次感激...:)

vichui77 發表於 2012-5-13 15:36:04

放心, 我地唔收會費, 歡迎任何人加入.

tango 發表於 2012-5-18 07:35:00

回復 3# 的帖子

幾組長課路段都有記錄, 好詳細呀, 謝謝 :)

flwong 發表於 2012-6-24 22:40:02

Vic 師兄, 想請問你沿明渠跑, 安全嘛?
我指如果係一位女士的情況....

vichui77 發表於 2012-6-28 15:47:03

一般在晚上11點前, 近屋苑這邊的明渠都很多人,
亦有好多師兄師姐跑步, 所以唔係太怕安全問題.
我自己在閒日, 一般都要晚上10點才可以出門跑到12點左右,
好似早d黃昏時候會多d人跑, 唔知你跑咩時段?

返而係唔知你驚唔驚狗, 因為晚間都幾多人放狗,
尤其近天瑞, 天愛那邊有大狗出沒.
但有主人帶住, 而我亦唔怕狗, 所以無所謂.

祝跑得開心!!

如有問題可以再問

原帖由 flwong 於 2012-6-24 22:40 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
Vic 師兄, 想請問你沿明渠跑, 安全嘛?
我指如果係一位女士的情況....

flwong 發表於 2012-6-29 18:04:45

謝謝師兄回覆
頁: [1]
查看完整版本: 想問有沒有天水圍跑步路線建議??

香港長跑網