lionchiu 發表於 2008-9-21 12:30:21

分齡揮手區

想問下..有冇人幫左分齡ar?
我報左a1 800m...la'
唔知你地有冇玩.....
下個月12號係灣仔跑

ChARsoN 發表於 2008-9-21 18:05:29

我冇入到任何跑會......
好似冇得玩kljkljkl
唔知閣下800m pb 幾多?
我只試過係學界男甲跑2分19秒86 (剛好過去standard)

lionchiu 發表於 2008-9-22 20:39:56

有得學校報的....我前幾年跑800...2分14...唔知今年幾多
我諗2分零幾la

=chairman= 發表於 2008-9-22 21:42:39

你地兩個都跑得咁快既?勁 ~~~ hjikgyufyu
反而我咁大個仔都未試過跑八百 ~~ tyuytugj

ChARsoN 發表於 2008-9-22 22:25:58

原帖由 lionchiu 於 2008-9-22 20:39 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
有得學校報的....我前幾年跑800...2分14...唔知今年幾多
我諗2分零幾la
犀利啦~
我今年年頭冇突破到仲退步咗......
真係要諗諗辦法谷下佢fghggvgjmjjfgh
p.s. 請問閣下幾多歲?我而家18

lionchiu 發表於 2008-9-24 11:28:02

我17....12月會18歲
同你差唔多
我都係今年年頭卮開始接觸長跑尼個運動
多多指教...我ga 目標係2分04

ChARsoN 發表於 2008-9-24 11:59:54

回復 6# 的帖子

咁短時間可取得咁好成績 真係hjikgyufyu
我由5年前開始自己練 果陣未搵到自己ge 專長項目
後來先趨向跑中距離(800米, 1500米)
我要2分14秒都唔容易....hjkjlkjljkl
睇來我要加大幾倍力度谷下先得了
進度理想ge 話先可能再戰學界(至少快過06年個時間先)
因為多書讀....(我今年f.7 同往年唔同)

=chairman= 發表於 2008-9-24 22:36:41

睇黎我地大家都要面對公開試 ~~~ 大家都加油吧 ~ hjokkjlkjlkjl

lionchiu 發表於 2008-9-24 23:16:25

我今年f>6...有多d 時間train...
宜家都未test 過800....唔知咩時間...
同埋我之前操傷左...宜家休息中...

ChARsoN 發表於 2008-9-24 23:58:52

原帖由 lionchiu 於 2008-9-24 23:16 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
我今年f>6...有多d 時間train...
宜家都未test 過800....唔知咩時間...
同埋我之前操傷左...宜家休息中...
咁就要就住來喇....留得青山在.......
我f.5 時(2006年)操得太"行"就為咗造果個800米時間
同埋要係學校陸運會破學校紀錄
結果付上沉重代價....kljkljkl
陸運會因傷缺席

p.s. 祝 早日康復hjokkjlkjlkjl

lionchiu 發表於 2008-9-25 00:17:49

我知la...ching...
我都諗住破學校ga 800...1500...3000米 record...
但我地學校個紀錄唔係太快
再操下...應該冇問題...

pwong5618 發表於 2008-9-25 11:02:04

回復 6# 的帖子

lionchiu,

800m 做到 2' 04" 唔容易練,要花好多時間在速度及耐力才能有進步,
你現在跑 400m 是多少時間,我幫你評估一下。:)

lionchiu 發表於 2008-9-27 11:01:06

400跑56..7到la...我專長唔係短跑...

pwong5618 發表於 2008-9-30 16:42:39

原帖由 lionchiu 於 2008-9-27 11:01 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
400跑56..7到la...我專長唔係短跑...

唔好意思,Le 排唔得閒。

400 m 跑到 56..7 都唔錯,後生仔仲有進步的空間,
但練800 m 比練 400m 還要多時間,但比練長跑還要幸苦。
睇你體能都唔差,有條件,你的體重及高度是多少?

lionchiu 發表於 2008-9-30 23:13:03

170 CM...同埋53kg..

pwong5618 發表於 2008-10-2 12:07:14

原帖由 lionchiu 於 2008-9-30 23:13 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
170 CM...同埋53kg..

身高、體重比例唔錯,slim 身型,長跑運動員型,體重增加多幾公斤較理想,
800 M 速度比重很重要,所以力量不足夠便難達標,身體太瘦便不夠肌肉去
發展力量的。

1500m 及 3000m 最近跑的成績是多少?了解吓你的速度耐力到那水平。

好似你 12 号跑學界,現在除了練氣耐力外,速度的耐力訓練唔少得,
例如 你想跑800m 目標時間是 2' 04" 即 124 秒 平均每圈 是 62 秒,但這是
數字計算,跑時要計算第一個圈要跑到 60 秒, 第二個圈體力、速度都回落跑到 64 秒已不錯,差 4 秒練得好耐力的才做到,現在要練習試跑 62秒走一個圈的速度習慣,但因為距離比賽太近了,不適宜過度練習的,祝你跑出好成績!

ChARsoN 發表於 2008-10-2 19:16:49

回復 16# 的帖子

多謝師兄教路~
我都要學下.....

lionchiu 發表於 2008-10-2 23:19:59

本人聽日早上6:45會係小西灣到操...
諗住沖1個800..試下自己幾快.....
有冇人有興趣?我學校係附近....練完返學

kenneth 發表於 2008-10-3 09:26:00

=chairman= 發表於 2008-10-3 18:17:59

原帖由 kenneth 於 2008-10-3 09:26 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

即15秒鐘要走100米,太可怕﹗小弟無能為力。ghjghjghjghjgh" />jg" />

Kenneth ching,我都覺得自己永遠都做唔到呢個成績 ~~ kuoiuoyuiytu
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 分齡揮手區

香港長跑網