hksis8888 發表於 2013-2-18 21:52:52

請問玩一次三鐵比賽要幾錢成本

小弟跑了步多年 , 好想轉下玩一次三鐵 , 但我家貧 ,請問總支出既最低成本大概要幾錢左右 ?如果太貴的話 , 我就玩唔到了 , 請指教 .

bunbun 發表於 2013-2-18 22:05:30

架入門單車已經係$$$$$

Calf 發表於 2013-2-18 23:54:33

錢最大應該係單車果part...

三鐵衣
單車
頭盔
跑鞋

玩三鐵唔必要既野有好多好多
不過最Basic既野就呢5樣就玩得
平玩既...我估都要1萬
貴既...10萬都唔小人...

得得地 發表於 2013-2-19 00:22:10

其實, 睇你想玩成點......

有啲陸上兩項 (一至三月), 有水陸兩項, (四月喺九龍仔泳池)(或五至八月喺海灘), 或者 fun race (可以租車)......
咁樣試玩吓, 就真係幾百蚊都得.

不過, 如果試玩咗, 想有自己嘅嘢, 就當然幾千計...... (我架係二手車).
買(新)單車, 其他裝備, 咁就真係要成萬.
如果再上癮, 再哩樣嗰樣...... (不歸路) (?!)

hksis8888 發表於 2013-2-19 11:21:03

最貴既支出應該係單車 , 點樣可以平平地又玩到 ? 租車可以嗎 ? 正如師兄講 , 買二手可以嗎 ?

franklcf 發表於 2013-2-19 17:04:43

租單車 玩下先都得

有心玩預
單車 2000-4000 有2x10速 已好夠
單車鞋 300-400 分分鐘用一世
單車腳踏 200-250 分分鐘用一世
頭盔 200-300 用3 - 4 年換一次 保安全
三鐵衫 冇需要
車呔係消耗品 百幾蚊一條, 一年兩條保安全
單車手套 100-200 分分鐘用一世

水陸偉 發表於 2013-2-21 11:07:05

單車,頭盔有得租
泳褲,跑步用品你都有:)