蕃薯(聰) 發表於 2013-4-8 22:32:35

石硤尾練跑路線

長跑新手一名, 請間問有無C-ing 能堤提供一些練跑路線. 大約在石硤尾附近. 10K左右. Thank You!

shogikin 發表於 2013-4-9 10:21:17

最初我跑步的時候
最愛去 石硤尾公園 跑斜路

山上下有2個配水庫,都適合跑步
石硤尾配水庫遊樂場
大坑東遊樂場

Kin in Running

Alan123 發表於 2013-4-9 10:59:43

石硤尾體育館 > 觀景台 > 龍欣道 > 白波 ( 5k )

來回岩岩 10 k

無補給 , 龍欣道上白波 2.8k 斜路

小叻 發表於 2013-4-9 12:43:51

我的路線:
1. 出南昌街, 沿大埔道跑去馬騮山 (來回8K, 但路窄要小心)
2. 出南昌街, 沿大埔道轉左邊天橋可跑去美孚/荃灣/青公
3. 經窩仔街去大坑東跑草地
4. 上南昌街去石硤尾配水庫球場
5. 上南昌街入龍翊道去廣播道/樂富, 再跑去九龍仔公園
6. 上南昌街入歌和老街, 再沿CITY再去又一村, 返去大坑東
7. 上南昌街經石硤尾配水庫球場跑去畢架山花園

allmyfriend 發表於 2013-4-9 14:25:28

我係附近街坊, 可以約跑介紹下路線給你的:)

蕃薯(聰) 發表於 2013-4-9 23:10:22

shogikin 發表於 2013-4-9 10:21 static/image/common/back.gif
最初我跑步的時候
最愛去 石硤尾公園 跑斜路

Thank You ! Thank You ! will try

蕃薯(聰) 發表於 2013-4-9 23:13:27

小叻 發表於 2013-4-9 12:43 static/image/common/back.gif
我的路線:
1. 出南昌街, 沿大埔道跑去馬騮山 (來回8K, 但路窄要小心)
2. 出南昌街, 沿大埔道轉左邊天橋可跑 ...

Thank You 建議. Thnak You 大勇隊師姐......

蕃薯(聰) 發表於 2013-4-9 23:14:16

Alan123 發表於 2013-4-9 10:59 static/image/common/back.gif
石硤尾體育館 > 觀景台 > 龍欣道 > 白波 ( 5k )

來回岩岩 10 k

thank you C-hing....

jimmyho 發表於 2014-2-16 03:07:49

由石硤尾公園做起點..以石硤尾公園仿真草足球場做起點
1.沿斜路跑上歌和老街
2.之後沿住歌和老街.跑去窩打老道.由窩打老道轉番右再直跑
3.跑到界限街..沿花墟公園方向..再跑.去到大坑東遊樂場..轉番去大坑東道..再跑到石硤尾警察
4.由石硤尾警署跑番上石硤尾公園

我唔知幾多公里路..不過應該都有七公里以上.我成日甘跑..大部份都是直路.又易跑.

freetorun 發表於 2014-12-13 15:05:51

我都係石硤尾
短途~達之路大坑東
長途~尋日跑左轉石硤尾九龍城啟德21k
頁: [1]
查看完整版本: 石硤尾練跑路線

香港長跑網