Glad222 發表於 2014-7-31 20:37:32

屯門兆康站附近有沒有 Locker 及浴室設施?

如題:有冇師兄知道?
            如果由兆康起步,跑向三聖,再轉入對岸返兆康,大約多少公里?

catyeung 發表於 2014-8-1 00:57:14

最近嘅Locker及浴室設施應該係鄧堅運動埸。

boyboybb 發表於 2014-8-1 21:20:55

大約13K左右!

Glad222 發表於 2014-8-2 13:51:56

謝謝樓上兩位提供資料!

鄧肇堅運動場有工程,已封閉。
昨晚在大興體育館更衣室借用儲物櫃(要填表登記借匙,櫃內又要五蚊銀,但不能用自備鎖,有點無奈!網上流傳前時新聞,指大興體育館失物嚴重,昨晚所見,更衣室寬敞地乾,只有兩三人使用,不知保安做好了還是使用者減少?)

由大興體育館出卓爾廣場,沿屯門河畔向南跑,至慧豐園防波堤燈塔折返,本想跑向屯門碼頭,但天色昏暗,烏雲密佈,兼且閃電頻生,由原路經海皇路上橋跑向對岸,經屯門公園、兆康站至藍地交匯處再轉南重返大興體育館。正如師兄所講,全程12.650Km。

看地圖以為屯門河路長,跑過才知路徑不長。不過屯門站一段,污水的惡臭令人難耐!燈位也不少,但平路好跑。

下個目標:由兆麟跑過海皇跑,跑去龍鼓灘,可有屯的門師兄有寶貴貼士?                        

take-that 發表於 2014-8-5 08:10:47

屯門河水退係好臭:dizzy:

beepatpat 發表於 2014-8-5 10:23:16

Glad222 發表於 2014-8-2 13:51
謝謝樓上兩位提供資料!

鄧肇堅運動場有工程,已封閉。

龍鼓灘段行人路窄兼多重型車輛經過,
不太適宜跑步, 建議向小欖或元朗跑比教好.
如閒日晚上可約埋一齊跑都ok :loveliness:

Glad222 發表於 2014-8-5 21:07:51

Glad222
Like: 5
謝謝師兄,我不是屯門人,平時乘車路過,見屯門兩岸青蔥翠綠,當天適逢要出差屯門,於是便密謀跑它一躺,志在尋幽探秘,多看一些新鮮事物。 由三聖往小攬再出荃灣,我都跑過,由兆康入元朗則未試過。

由藍地往北至元朗我不熟,好像很多天橋,不知好不好跑?

sirrunrun 發表於 2014-8-24 21:05:56

我試過從天水圍跑到白泥經過一座山,去到良景
你可以反方向試下,到了天水圍再經朗屏入元朗
不過良景山頂有個地方係有危險位,政府也有警告牌
那裡泥土被侵蝕,不可以行得太邊

lyk_cliff 發表於 2014-8-28 14:08:16

藍地去元朗無橋,但有唔少馬路仔要過。去到朗邊大約5K左右。加埋去屯門湖山又大約5K。來回再加少少路程就半馬。

另外良景去下白泥上山嗰段勁斜,由屯門跑上應該好辛苦。。雖然我無試過。。:lol
頁: [1]
查看完整版本: 屯門兆康站附近有沒有 Locker 及浴室設施?

香港長跑網