may_may612 發表於 2014-11-30 21:55:12

半年就變成咁...

應該還可以穿吧?
另外,從磨蝕的情況看來,我有內旋不足(underpronation)或過度內旋(overpronation)的問題嗎?

洛虎添 發表於 2014-11-30 22:56:55

this is OverProNation

kin8333 發表於 2014-11-30 22:58:24

留意下跑姿,或是跑得太多吧

vcbid 發表於 2014-11-30 23:40:03

蝕到斜哂, 最好換鞋啦

HoHinHenryChan 發表於 2014-12-1 01:28:51

ksfc 發表於 2014-12-1 01:30:29

睇睇
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=558&t=940357&p=1&cache=0

思南 發表於 2014-12-1 08:08:18

我覺得對鞋蝕得好平均, 蝕得好靚:lol

awolswat 發表於 2014-12-1 13:23:13

我通常跑蝕既鞋, 轉做行街街鞋!
所以一年都要換兩次! :lol

shogikin 發表於 2014-12-1 14:18:58

可以試試這個:

大踏步腳印印 腳印討論專區
https://www.longrun.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=20440&fromuid=610

may_may612 發表於 2014-12-1 19:27:30

看過資料,內旋不足或過度內旋都是後鞋跟外側磨蝕較嚴重,而我的跑鞋前鞋跟內外側沒有明顯分別,但感覺跑步時是腳掌(前+後)內側較用力,所以一直不確定該買哪種跑鞋...

其實不論是跑鞋還是出街鞋,我都是後鞋跟外側磨蝕較嚴重,明顯是走路/跑步姿勢的問題:P

粗略計算,這雙鞋跑了約550km,不算多,所以捨不得買新的,ascis 好貴啊...:'(

vcbid 發表於 2014-12-1 21:32:29

may_may612 發表於 2014-12-1 19:27
看過資料,內旋不足或過度內旋都是後鞋跟外側磨蝕較嚴重,而我的跑鞋前鞋跟內外側沒有明顯分別,但感覺跑步 ...

550K就蝕到咁, 師姐你要落腳輕D呢

may_may612 發表於 2014-12-1 23:12:18

vcbid 發表於 2014-12-1 21:32
550K就蝕到咁, 師姐你要落腳輕D呢

平日穿的高跟鞋/平底鞋3-6個月後都有這個效果...
我都覺得自己跑步時踏腳聲很大,不過改不到...:Q

vcbid 發表於 2014-12-1 23:56:25

may_may612 發表於 2014-12-1 23:12
平日穿的高跟鞋/平底鞋3-6個月後都有這個效果...
我都覺得自己跑步時踏腳聲很大,不過改不到... ...

一般落腳重, 係因為上身唔夠力, 要多做上身既體能訓練

may_may612 發表於 2014-12-2 17:03:01

vcbid 發表於 2014-12-1 23:56
一般落腳重, 係因為上身唔夠力, 要多做上身既體能訓練

上身指哪些部份?我差不多每天都做HIIT,手臂、腹部、小腿已經見到明顯肌肉,不過可能下背/腰比較弱,要繼續努力~

vcbid 發表於 2014-12-2 22:29:05

may_may612 發表於 2014-12-2 17:03
上身指哪些部份?我差不多每天都做HIIT,手臂、腹部、小腿已經見到明顯肌肉,不過可能下背/腰比較弱,要 ...

咁師姐真係要留意一下跑姿, 可能跑既時候用唔到腰腹既力量, 重心太低

may_may612 發表於 2014-12-2 23:29:43

vcbid 發表於 2014-12-2 22:29
咁師姐真係要留意一下跑姿, 可能跑既時候用唔到腰腹既力量, 重心太低

以前跑完步下背會痛,最近強迫自己挺直腰背,基本上已經沒有痛了~
另外為避免肩膀痛,我會盡量放鬆上半身,或許因此把重心放低了,之後試試多用腰腹發力,謝謝提點~{:26_1919:}

hifilo 發表於 2014-12-10 18:02:26

I guess it is a normal wear out.
頁: [1]
查看完整版本: 半年就變成咁...

香港長跑網