felixcat 發表於 2015-1-8 19:51:14

你有/打算為了跑步做心臟檢查嗎?

心臟科醫生 分享長跑備戰心得(資訊)
渣馬2015如箭在弦 全面心臟檢查以策萬全
07/01/2015 (晴報)

http://www.skypost.hk/newsDetail/headline?headline=心臟科醫生+分享長跑備戰心得

felixcat 發表於 2015-1-8 20:30:49

我體檢做過運動心電圖,亦因為比賽需要而搵家庭醫生做健康證明,心跳帶我都有用嚟做訓練同提示,只係唔知有冇需要睇心臟科醫生啫。

may_may612 發表於 2015-1-9 09:26:49

因身體不適,曾做過24小時心電圖,結果正常,但始終有點隱憂,考慮中~

craig 發表於 2015-1-9 14:35:30

不會考慮

swing 發表於 2015-1-10 23:53:13

felixcat 發表於 2015-1-8 20:30
我體檢做過運動心電圖,亦因為比賽需要而搵家庭醫生做健康證明,心跳帶我都有用嚟做訓練同提示,只係唔知有 ...

係咪運動踏扳(跑機)?過程係點

felixcat 發表於 2015-1-11 13:52:29

swing 發表於 2015-1-10 23:53
係咪運動踏扳(跑機)?過程係點

師兄係咪同運動心電圖?係響部跑機上做㗎,有個醫生睇住血壓、心跳同電圖,響部機上由行去跑一路咁加速,夠數據個醫生就會叫停,之後個醫生睇完個心電圖再分析。大致上係咁,詳情我可以PM你我做果間醫院問下。

swing 發表於 2015-1-12 13:53:44

felixcat 發表於 2015-1-11 13:52
師兄係咪同運動心電圖?係響部跑機上做㗎,有個醫生睇住血壓、心跳同電圖,響部機上由行去跑一路咁加速, ...

https://www.longrun.hk/thread-24727-1-1.html

我有發文提过,都係上身胸位前後貼滿感應貼紙
腰位再穿條腰帶的机,連住部主机,情況如你連結訪問圖片中的差唔多

上個月原本睇報告,點知話我距離最后個Zone HR 仲差幾下,所以出唔到報告........ XYZ@.....!
但醫生有講过,呢個測試未必百份百搵到真係有問題,有時有事未必跑机個下測到出來。

佢仲講,好多人有做開運動或跑步,個個跑机前以為EASY 無問題,但跑完都好多話幾甘下,因為個醫生自己有試玩过.
佢話,要自己試下感受,去幫助了解病人喎

felixcat 發表於 2015-1-12 18:53:10

swing 發表於 2015-1-12 13:53
https://www.longrun.hk/thread-24727-1-1.html

我有發文提过,都係上身胸位前後貼滿感應貼紙

我做運動心電圖果時,都未到我平常運動時嘅心跳,個醫生已經叫停話夠資料。

其實我睇過嘅醫生同物理治療師,好多時我覺得佢地都冇運動學嘅知識,只係就大眾一般嘅情況嚟做判斷,所以比較保守同不到位,所以先想搵個專科同對運動有認識嘅醫生,同開貼問下其他師兄/姐嘅經驗。

KAIMING 發表於 2015-1-13 10:58:40

都想做個檢查,大家有否介紹?

DorisC 發表於 2015-1-13 16:30:05

我做左運動心電圖, 有少許懷疑, 正準備在醫院做更詳細的心血管檢查!

felixcat 發表於 2015-1-13 17:47:45

KAIMING 發表於 2015-1-13 10:58
都想做個檢查,大家有否介紹?

如果做體檢同運動心電圖,我可以介紹做個果間政府醫院你參考吓,係自费項目所以唔係最平,只係檢到有懷疑要跟進可以響返醫院睇。

felixcat 發表於 2015-1-13 17:49:42

DorisC 發表於 2015-1-13 16:30
我做左運動心電圖, 有少許懷疑, 正準備在醫院做更詳細的心血管檢查!

師姐方便解釋下有邊方面懷疑嗎?我以為有醫生解釋個圖就可以添。

DorisC 發表於 2015-1-14 11:42:23

felixcat 發表於 2015-1-13 17:49
師姐方便解釋下有邊方面懷疑嗎?我以為有醫生解釋個圖就可以添。

醫生看運動心電圖分析出 心肌看似厚了(漲大), 需做 心臟超聲波 + 電腦掃瞄心血管 詳細了解; 我會診的是有跑全馬的心臟科醫生, 他應更能分析我的狀況!

KAIMING 發表於 2015-1-14 17:55:11

felixcat 有勞pm我,謝謝

KAIMING 發表於 2015-1-16 14:52:18

THX.felixcat

divejy 發表於 2015-1-16 16:22:49

DorisC 發表於 2015-1-14 11:42
醫生看運動心電圖分析出 心肌看似厚了(漲大), 需做 心臟超聲波 + 電腦掃瞄心血管 詳細了解; 我會診的是有 ...

呢個我做哂,最後做心導管檢查,放顯影濟睇血管,之後話有一條有七成塞,可以唔做,先食藥。

醫生問我做唔做放支架,唔做就日後再檢查,我話做,免再比佢導管多一次!

felixcat 發表於 2015-1-19 22:08:52

晴報訪問嘅心臟科醫生我攞到佢咭片,有需要可以PM我。
利申:暫時未有計劃睇佢,亦唔係佢客仔,只係經朋友知佢嘅報導同資料。
頁: [1]
查看完整版本: 你有/打算為了跑步做心臟檢查嗎?

香港長跑網