rickyleung 發表於 2015-5-13 16:39:08

Garmin 的新款手錶終於能自己測量心率了

在為運動手錶添加心率監測功能這件事上,說實話,Garmin 的動作有一些慢(就連 TomTom 去年都推出過一款了)。但不管怎麼說,遲到總比不到好,時至今日,他們的新品 Forerunner 225 總算是彌補上了這個空缺。它內建了由 Mio 開發的心律監測器,省去了用戶再另購胸帶綁在胸前的麻煩。除此之外,該產品耶具備計步、追蹤室內跑步狀態、無線分享數據等功能。至於發售資訊,Forerunner 225 將於本季在美國開賣,價格是 US$300(約 HK$2,330 / NT$9,230)。

Link: http://chinese.engadget.com/2015/05/12/garmin-forerunner-225/

chuen3182 發表於 2015-6-23 18:32:36

beyondcool 發表於 2015-6-23 15:13
請問團購做更幾錢? 我未入會睇唔到!

未曾成為會員是看不到的,盡快成為會員吧:handshake

divejy 發表於 2015-5-15 09:58:38

dn21 發表於 2015-5-14 11:50
請問有乜嘢唔掂 ?

我號5公里變7公里,我用5:30 pacing 變4分幾
一絛直線步行可以 zic zac 走

hiking 同 trail run 是ok 的,但跑的就出入大
(我同時帶 forerunner 610 and fenix 2 在手比的)

ckycat 發表於 2015-5-13 17:34:21

英文網站評論較詳,
但我都唔係好想睇英文 XDDD
http://www.dcrainmaker.com/2015/ ... gps-optical-hr.html

launched May 12 !!!!

ming4883 發表於 2015-5-13 17:58:24

但有人話佢轉左用廉價GPS晶片,不知會否影響追星速度/準繩度,所以都係睇定d先...

divejy 發表於 2015-5-14 00:10:52

ming4883 發表於 2015-5-13 17:58
但有人話佢轉左用廉價GPS晶片,不知會否影響追星速度/準繩度,所以都係睇定d先... ...
我對我隻FENIX2就非常之不滿意了

新的 GPS chip 非常唔掂

dogcome 發表於 2015-5-14 08:51:21

225同220個樣一樣樣, 唔係好得.

hfcechan 發表於 2015-5-14 11:29:30

香港係米冇咁快有得賣

dn21 發表於 2015-5-14 11:50:41

divejy 發表於 2015-5-14 00:10
我對我隻FENIX2就非常之不滿意了

新的 GPS chip 非常唔掂

請問有乜嘢唔掂 ?

minmin 發表於 2015-5-15 16:47:39

Mio 都唔掂,成日detect唔到,最後用番garmin 心跳帶

divejy 發表於 2015-5-16 10:29:06

minmin 發表於 2015-5-15 16:47
Mio 都唔掂,成日detect唔到,最後用番garmin 心跳帶

跑跑下會鬆落手腕,帶得鬆喺會detect唔到,

如果有用腕帶,可試下用腕帶蓋住跑,我如用手就時會用手就蓋住,唔用佢條手帶

take-that 發表於 2015-5-17 16:47:45

唔覺220同210追星有大分別,一同比賽得出長度都同其他錶冇明顯不同,mio心帶如果瘦人用要帶高啲,我初時都覺得唔準,反覆試過好多次,得出最後原來要帶上比較多肉的地方,如果帶平是帶錶位會唔得,帶過過帶錶位兩寸再帶緊啲就冇乜大問題。

minmin 發表於 2015-5-19 17:28:52

divejy 發表於 2015-5-16 10:29
跑跑下會鬆落手腕,帶得鬆喺會detect唔到,

如果有用腕帶,可試下用腕帶蓋住跑,我如用手就時會用手就蓋 ...

mio link 喎!

minmin 發表於 2015-5-19 17:30:14

take-that 發表於 2015-5-17 16:47
唔覺220同210追星有大分別,一同比賽得出長度都同其他錶冇明顯不同,mio心帶如果瘦人用要帶高啲,我初時都 ...

可能手腕太幼

minmin 發表於 2015-5-19 17:34:00

minmin 發表於 2015-5-19 17:30
可能手腕太幼

咁即係隻225都要帶高D先得啦!!

divejy 發表於 2015-5-19 23:13:13

minmin 發表於 2015-5-19 17:28
mio link 喎!

喺咁樣呀

http://i215.photobucket.com/albums/cc68/jykk113/Misc/2015-05-19%2023.08.21.jpg

minmin 發表於 2015-5-20 16:02:37

divejy 發表於 2015-5-19 23:13
喺咁樣呀

唔鬆咩??

divejy 發表於 2015-5-20 21:36:20

minmin 發表於 2015-5-20 16:02
唔鬆咩??

睇你自己條腕帶

makiofai 發表於 2015-6-1 12:00:49

咁即係所有腕帶或光感錶都要貼身用先得啦

wingotse 發表於 2015-6-2 11:03:05

makiofai 發表於 2015-6-1 12:00
咁即係所有腕帶或光感錶都要貼身用先得啦

係會準好多

chuen3182 發表於 2015-6-7 23:51:55

台灣預購價$8990台幣(約港幣$2250),希望香港7、8月有貨啦。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Garmin 的新款手錶終於能自己測量心率了

香港長跑網