bunbun 發表於 2015-6-9 21:22:18

2015.10.18 維港泳2015

#‎新世界維港泳2015‬ 將會喺10月18日(星期日)舉行!今年參賽名額增加至2,500個,亦特別新增「學校組」同「慈善組」,為維港泳注入活力同公益元素。

各位想喺維港暢泳嘅朋友,聽朝9點開始至到8月5日下晝五點都可以報名架!記得密切留意住呢個page嘅更新呀!

http://www.hkharbourrace.com/race-information/race-information/?lang=hk

水陸偉 發表於 2015-7-12 00:01:39

今年報優悠組:lol

bunbun 發表於 2015-9-7 13:25:48

am730 2015-09-07

渡海泳下月18日舉行 3500人報名創新高   

第五屆維港渡海泳將於下月18日在鯉魚門三家村公眾碼頭舉行,大會共收到約3,500人報名參加,創新高。今年名額共2,500個,賽事分為競賽組及優悠組。今年首設學校組及慈善組。

除部分參加者獲豁免水試外,仍有1,920人要參加水試,於限時45分鐘內,游畢1,500米,方可競逐參賽資格。

今年首設學校組名額共50人,水試成績最好的25間學校可派2名學生、以兩人隊制賽參加。就讀於拔萃女書院兼為該校泳隊的陳泳柔和孔靖霖,昨參加水試;已4次參與渡海泳的陳泳柔笑指,雖然有經驗,但為了備戰,由年初起,每月1次作海中游泳訓練,「泳池同海游好唔同,好多因素,天氣、方向都要留意」。而首次參賽的孔靖霖則稱,感到緊張,但希望透過比賽突破自己。慈善組將邀請非牟利機構參與,大會豁免其參賽費,讓機構籌得更多款項。

主辦渡海泳的業餘游泳總會副會長伍建新(後排右三)指,主辦方每年賽後會檢討,再優化比賽設施,今年則首次於終點設大型氣球,讓泳手辨別終點方向。大會亦特別提醒優悠組泳手出發時不要爭先恐後,以免造成混亂

ingenieur 發表於 2015-9-24 18:18:17

This year the Leisure Group applicant has higher chance to be the Final Entrant.

doraemon2151 發表於 2015-9-29 00:40:43

優悠組 :victory::victory:

水陸偉 發表於 2015-10-18 12:11:01

游完返黎:):)維港真係好咸:P
條賽道浮波吾清楚隔太遠,好多人游到錯哂

gc9543 發表於 2015-10-18 14:17:19

我游優悠組,游偏左, 錶測1.65K.

Pawda 發表於 2015-10-19 10:03:30

我一直搵中途checkpoint,見有咁上下o既o野就一直游去,點知離舊o野差不多二百米目前面d人掟灣走至知瀨o野,到游完上o左岸至知中途checkpoint因俾水流漂走o左而取消!

NKLK 發表於 2015-10-19 11:55:12

Pawda 發表於 2015-10-19 10:03
我一直搵中途checkpoint,見有咁上下o既o野就一直游去,點知離舊o野差不多二百米目前面d人掟灣走至知瀨o野,到 ...

我都第一次玩维港泳,心情已經緊張,驚趕唔切揾中途站,落到水又真係好難望到浮波,一路游又要逆水游又要搵浮標,愈游愈遠,都见唔到中途標,死爬爛爬点知见到终点浮台先都未见中途標,以為会DQ咋……好彩……:L、

水陸偉 發表於 2015-10-19 12:36:56

NKLK 發表於 2015-10-19 11:55
我都第一次玩维港泳,心情已經緊張,驚趕唔切揾中途站,落到水又真係好難望到浮波,一路游又要逆水游又要 ...

其實由起步到第一個浮波都可以
但去第二個時便聽到班救生員叫無checkpoint!!!! 要直接游去二號波:(:(
我近視勁難望又遠:o好多泳手跟錯左隻工作船游:L

Kanes 發表於 2015-10-19 14:50:08

第一次參加, 一開始就好迷茫,因為揾唔到浮泡,只好跟住人游,游游下發現二號浮泡,好開心之後又揾三號浮泡,游到中途唔對路,左邊少人,右邊多人,後來發現四號浮泡和checkpoint,之後游左一陣就唔見左,全程真係一舊雲,好彩堅持跟住浮泡游先揾到終點:L:L:L:L

Pawda 發表於 2015-10-22 17:55:56

大家成績如何?
小弟除咗水試o個一課外,零準備冇練過. 34:31 蛙泳

水陸偉 發表於 2015-10-23 22:20:18

出在成績但無時間顯示:L:L:L齋話你完成全程:(:(

Pawda 發表於 2015-10-24 12:59:27

水陸偉 發表於 2015-10-23 22:20
出在成績但無時間顯示齋話你完成全程

早已知大會唔會幫優悠組計時,所以冇理大會規則,照戴錶落水記錄時間.
頁: [1]
查看完整版本: 2015.10.18 維港泳2015

香港長跑網