waynekkw 發表於 2015-12-7 10:59:22

EPSON GPS SF810 試用

EPSON GPS SF810 試用,2015/12/05深圳馬拉松
https://go-wellness.epson.com/neo-run/user/view/shareWorkout.html?shareId=502151022190997000000000000

SF810 優點: 輕身52g, 20h電量, 內置測心跳, 步距, 步頻, 易用, 一按已追星準備, 有中文^^。
缺點: 時區和軟件未有香港, 電話apps 難安裝, 電話upload 也不完整, 沒有其他地圖選擇。

Freeman_Cheung 發表於 2015-12-15 13:01:21

分享下我用嘅Watch Face

上: 跑步時間
中: realtime Pacing
下: 跑步距離

上: 現在時間
下: 實時心率

上: Lap 距離
下: 實時Pacing
通常我用這個watch face跑Interval

配速表, 方便睇跑速

其實有好多好好用嘅功能, 不過要用電話嘅App先做設定, 再藍芽落錶

1678 發表於 2015-12-7 17:01:38

個人經驗佢地位個速度有d飄忽
不過試過就算未定好位的情況下跑,佢計出黎的距離都幾準

hksis8888 發表於 2015-12-7 21:56:00

我都買左 , 我用電腦軟件的 , 但我搵唔到有每 1km 既平均速度呢個功能 , 你都係用電電腦軟件的 ?
同埋 , 我同你一樣 , 會有一段量唔到心率.

hksis8888 發表於 2015-12-7 22:01:03

題外話 , 師兄 , 你既心率係咪偏高 ? 你頭段 4 分半 , 尾段 5 分半 , 跌速係咪算大 , 係咪因為早段開快左 ?

thanks

waynekkw 發表於 2015-12-9 10:09:57

hksis8888 發表於 2015-12-7 21:56
我都買左 , 我用電腦軟件的 , 但我搵唔到有每 1km 既平均速度呢個功能 , 你都係用電電腦軟件的 ?
同埋 ,...

有, 最底响右拉.

waynekkw 發表於 2015-12-9 10:18:37

hksis8888 發表於 2015-12-7 22:01
題外話 , 師兄 , 你既心率係咪偏高 ? 你頭段 4 分半 , 尾段 5 分半 , 跌速係咪算大 , 係咪因為早段開快左 ? ...

跌左鹽丸, 加上傷忠, 20K已跌, 30K後作抽天, 努力KEEP字步頻喳

hksis8888 發表於 2015-12-10 00:09:38

waynekkw 發表於 2015-12-9 10:09
有, 最底响右拉.

另想問 , 我手機因為太舊 , 裝唔到 apps , 只可以用電腦軟件

宜家隻手錶顯示既平均速度係全段距離既平均速度而唔係宜家跑緊既平均速度 , 請問用電腦軟件係咪唔可以改呢類野 ?

thanks

waynekkw 發表於 2015-12-10 11:13:59

hksis8888 發表於 2015-12-10 00:09
另想問 , 我手機因為太舊 , 裝唔到 apps , 只可以用電腦軟件

宜家隻手錶顯示既平均速度係全段距離既平均 ...

you mean real time pacing? 好似冇

1678 發表於 2015-12-10 13:46:54

其實可以設定 UP上去neo-run時同步UP埋上RUNKEEPER,MapMyFitness,Strava

hksis8888 發表於 2015-12-10 14:52:37

waynekkw 發表於 2015-12-10 11:13
you mean real time pacing? 好似冇

冇 real time pacing 呢個功能 ? 咁咪好唔方便 , 如果只睇到全段 pacing , 咁咪唔知自己當時速度 , 尤其是到尾段 , 咪唔知變唔變速好 ?

thanks

PanEd 發表於 2015-12-11 09:25:52

Thanks for sharing!

1678 發表於 2015-12-11 11:44:51

速度顯示有3個喎
Pace
Av.pace
Lap Pace

waynekkw 發表於 2015-12-11 12:55:07

hksis8888 發表於 2015-12-10 14:52
冇 real time pacing 呢個功能 ? 咁咪好唔方便 , 如果只睇到全段 pacing , 咁咪唔知自己當時速度 , 尤其 ...

Auto lap 1KM, 會 DISPLAY 你過去1K PACING, 夠用了, REAL TIME PACING GARMIN 920XT 級別才有

hksis8888 發表於 2015-12-11 22:45:22

waynekkw 發表於 2015-12-11 12:55
Auto lap 1KM, 會 DISPLAY 你過去1K PACING, 夠用了, REAL TIME PACING GARMIN 920XT 級別才有
...

師兄 , 想問下 , 即係如果想知果刻既速度 , 最接近就係用 auto lap ? 手錶有得睇到 auto lap 嗎 ?

hksis8888 發表於 2015-12-11 23:44:10

1678 發表於 2015-12-11 11:44
速度顯示有3個喎
Pace
Av.pace

請問邊個係最接近 real time pacing 既時間 ?

thanks

1678 發表於 2015-12-12 23:17:35

hksis8888 發表於 2015-12-11 23:44
請問邊個係最接近 real time pacing 既時間 ?

thanks
Pcae就係real time
不過隻錶預設版面係LAP PACE,要改一定要用佢個APP

waynekkw 發表於 2015-12-14 16:32:03

hksis8888 發表於 2015-12-11 22:45
師兄 , 想問下 , 即係如果想知果刻既速度 , 最接近就係用 auto lap ? 手錶有得睇到 auto lap 嗎 ? ...

AUTO LAP 會每k ALERT 顯示的

Freeman_Cheung 發表於 2015-12-15 12:42:45

waynekkw 發表於 2015-12-10 11:13

有realtime pacing的, 在「畫面」設定就可以
按右上START/STOP制進入跑步模式
再長按左上LIGHT進入設定
向下找「畫面」
之後選擇在那個畫面放入「Pace」
有很多討定或數據可放在畫面

我習慣第一個畫面是 Split / Pace / Distance
一眼睇曬

hksis8888 發表於 2015-12-15 19:25:32

"配速表, 方便睇跑速" << 請問"配速表" 既英文係咩 ?
頁: [1] 2
查看完整版本: EPSON GPS SF810 試用

香港長跑網