elsat516 發表於 2016-1-9 23:48:37

第一次全馬

上個月才第一次參加皇者半馬,二小時七分鐘完成,只練過一次36k,能否完成全馬?

Silverlau 發表於 2016-1-11 10:35:40

比些信心99%得, 我上年正常訓練, 參加3個10K sub 1及兩個半馬比賽也sub 2, 而我最遠LSD的也只是23k, 這是我的初馬都sub 5返到來, 其實當然是好辛苦, 但身邊好多跑友一齊, 你便會有動力

以我上年經驗, "必須要以均速" 開頭必須憂悠閒一些跑, 保持, 開頭切勿高估自己, 然後保持均速, 出到西隧後先搏都唔遲

但今年自己不小心改變了訓練, 一個月前連續兩星期拉了兩課 28K 及34K 出事, 拉傷了股內則肌:'( , 休了個多星期, 希望痛楚可以大幅改善上陣

我上年是初馬, 轉入糖街離遠望到終點門時直頭感動到流眼淚

42.195 當然係辛苦及困難, 但不是遙不可及, 師兄加油

elsat516 發表於 2016-1-24 23:27:38

多謝各位ching鼓勵,我小師妹已完成全馬,仲差少少就可以sub 5!

Dennischan 發表於 2016-1-15 12:39:26

Should be OK !Keep it up !

craig 發表於 2016-1-10 15:42:24

師兄加油

stwilson 發表於 2016-1-10 04:39:09

我覺得可以,慢慢跑,第一次輕鬆D,只求完賽就夠,沿路欣賞未認真見過的香港風景:D

blenecay 發表於 2016-1-10 11:51:46

師兄已有36K長課, 半馬也可在兩小時左右, 如不追求時間, 只求完成全馬應該沒有多大問題. 加油. :victory:

yannn3860 發表於 2016-1-10 12:18:42

輕鬆跑唔追時間..應該無問題吧!加油!!

深圳港農 發表於 2016-1-10 12:46:49

同問:去年渣馬半馬以2小時7分鐘完成,今年練了2次30k長課,有冇機會跑到sub5?

tkorunner 發表於 2016-1-10 15:35:38

以上兩位師兄,sub 5 應該冇問題,建議西隧前比5hr 的 pacing 快少少,以後按能力能否加速。切記要留前鬥後,否則後侮莫及。

Vandcli 發表於 2016-1-10 21:37:11

兩位CHING時間都比我快…大家目標都係SUB5,但我今年跑美津濃半馬用咗2小時17分…

qaz.201309 發表於 2016-1-10 23:27:28

量力而為。加油呀!

eokcyu 發表於 2016-1-11 10:12:28

一同加油向十5進發!:victory:

深圳港農 發表於 2016-1-11 10:52:51

tkorunner 發表於 2016-1-10 15:35
以上兩位師兄,sub 5 應該冇問題,建議西隧前比5hr 的 pacing 快少少,以後按能力能否加速。切記要留前鬥後 ...

多謝ching鼓勵,俾多啲資料:
我2課30K的時間分別為3:37和3:30.
另外今年UNICEF半馬時間為2:16.

elsat516 發表於 2016-1-12 23:43:34

stwilson 發表於 2016-1-10 04:39
我覺得可以,慢慢跑,第一次輕鬆D,只求完賽就夠,沿路欣賞未認真見過的香港風景 ...

Thanks, ching

elsat516 發表於 2016-1-12 23:44:10

blenecay 發表於 2016-1-10 11:51
師兄已有36K長課, 半馬也可在兩小時左右, 如不追求時間, 只求完成全馬應該沒有多大問題. 加油....

Thanks,c hing

elsat516 發表於 2016-1-12 23:44:57

blenecay 發表於 2016-1-10 11:51
師兄已有36K長課, 半馬也可在兩小時左右, 如不追求時間, 只求完成全馬應該沒有多大問題. 加油....

我係師妹!:lol

elsat516 發表於 2016-1-12 23:45:54

yannn3860 發表於 2016-1-10 12:18
輕鬆跑唔追時間..應該無問題吧!加油!!

多謝師兄指敎!

elsat516 發表於 2016-1-12 23:48:27

tkorunner 發表於 2016-1-10 15:35
以上兩位師兄,sub 5 應該冇問題,建議西隧前比5hr 的 pacing 快少少,以後按能力能否加速。切記要留前鬥後 ...

Thanks,ching支持!我都希望可以sub5,但我跑37K要4h18mins!

elsat516 發表於 2016-1-12 23:49:57

craig 發表於 2016-1-10 15:42
師兄加油

Thanks,ching

elsat516 發表於 2016-1-12 23:50:38

Vandcli 發表於 2016-1-10 21:37
兩位CHING時間都比我快…大家目標都係SUB5,但我今年跑美津濃半馬用咗2小時17分… ...

大家一齊加油呀!
頁: [1] 2
查看完整版本: 第一次全馬

香港長跑網