shan 發表於 2016-2-5 23:48:51

腳甲變黑

小妹跑咗幾年,最近唔知點解腳嘅二指甲變黑咗,唔痛但係好似壓瘀咗噉,我果隻二趾比腳趾公長,最近又無換過鞋,加上我每對鞋都有預鬆少少位,所以應該唔關跑鞋事。已經接近一個月都仲未變返白,真係唔知點算好,有無師兄試過有咩方法可令佢白返呀!:'(

cliffo2027 發表於 2016-2-6 03:45:12

Shoe size should be 1/2 or 1 size larger.

tkorunner 發表於 2016-2-6 19:55:12

我試過多次,指甲內的黑色是血,我用牙籤刺穿佢,放血,再消毒,好快冇事。

lewischan 發表於 2016-2-7 11:04:45

壽每一次黑都要好幾個月先會翻的

Vrindavan 發表於 2016-2-9 15:15:51

is normal, no need to worry

or wear Nike Free 4.0

chinkw 發表於 2016-2-10 21:10:14

腳趾唯一接觸點正是跑鞋,所以最大可能正是跑鞋,鞋預鬆多少是問題所在,不少跑手貪舒服令鞋帶較鬆,腳與鞋間造成空位,下斜時腳掌滑向鞋頭,時間一長,腳趾便會谷血成瘀。所以無論鞋尺碼或鞋帶鬆緊均不宜太鬆或緊。

Pepe 發表於 2016-2-11 08:56:42

跑者的徽章,努力的印記!

shan 發表於 2016-2-15 00:24:10

chinkw 發表於 2016-2-10 21:10
腳趾唯一接觸點正是跑鞋,所以最大可能正是跑鞋,鞋預鬆多少是問題所在,不少跑手貪舒服令鞋帶較鬆,腳與鞋 ...

應該唔關對鞋事,因同款同尺碼而且己著多年了ng14hgh

shan 發表於 2016-2-15 00:26:12

Pepe 發表於 2016-2-11 08:56
跑者的徽章,努力的印記!

師兄,我只想印記留在心內,唔想留於腳上呢......hg15bnvbn

shan 發表於 2016-2-15 00:29:13

tkorunner 發表於 2016-2-6 19:55
我試過多次,指甲內的黑色是血,我用牙籤刺穿佢,放血,再消毒,好快冇事。 ...

刺唔佢呀,因為塊腳甲越生越厚喇,點算呀ng41hgh

tkorunner 發表於 2016-2-15 13:48:22

我會慢慢盡剪指甲後再刺穿佢

nikchang 發表於 2016-2-17 16:24:41

好小事啫,只要塗上黑色夾油便型了:victory::)

ajiminor 發表於 2016-3-15 16:22:43

shan 發表於 2016-2-15 00:29
刺唔佢呀,因為塊腳甲越生越厚喇,點算呀

腳甲越生越厚係甲癬(灰甲), 要睇皮膚科醫生先可以攪好佢
頁: [1]
查看完整版本: 腳甲變黑

香港長跑網