wow 發表於 2016-6-16 17:46:40

夏天跑街補水問題

本身跑開運動場或者公園,都係短短十公里左右,有水機或者有士多,但係報左日本馬拉松賽事,想慢慢練長D距離,會跨區跑街或跑山路,例如沙田坳去西貢,坑口去布袋澳之類,問題係我唔知應該點樣帶水?自己本身有個osprey行山背囊(好似係9L),可以放1.5L水袋,但係就未試過咩背住跑步,想請問各位,背住個有1.5L水既背囊其實跑唔跑到?定還是有其他帶水既方法?謝謝。

awolswat 發表於 2016-6-17 09:16:58

試過背2L 水跑平路, 每步都有上斜路Feel,
跑左6KM頂唔順, 倒左一半先夠力跑完10KM

我覺得帶750ml左右係冇問題! 當然因人而異啦!

tsaugary 發表於 2016-6-17 11:17:56

搵啲路線有7仔得唔得呀?

wow 發表於 2016-6-17 14:31:21

tsaugary 發表於 2016-6-17 11:17
搵啲路線有7仔得唔得呀?

請問如果係郊區的話,有冇十幾廿K又會有補給既路線推介?謝謝。

bladerunner 發表於 2016-6-17 14:48:09

wow 發表於 2016-6-17 14:31
請問如果係郊區的話,有冇十幾廿K又會有補給既路線推介?謝謝。

坑口跑去布袋澳補給點較少,相反方向坑口跑去西貢市中心補給點較多,大埔仔、匡湖居、西貢市中心都有七仔,將軍澳運動場同西貢鄧肇堅運動場有水機、有儲物、有涼沖,來回有一個半馬距離。

tsaugary 發表於 2016-6-17 15:14:23

bladerunner 發表於 2016-6-17 14:48
坑口跑去布袋澳補給點較少,相反方向坑口跑去西貢市中心補給點較多,大埔仔、匡湖居、西貢市中心都有七仔 ...

可能我長課一般青公到三聖再返青公!沿路大把補給!

davidngwm 發表於 2016-6-17 17:17:38

我練 LSD 路線是
油塘 > 馬游塘 > 井欄樹>壁屋>白沙灣>西貢>西沙公路>帝琴灣>馬鞍山>沙田
沿途都有士多, 7仔補水, 所以可帶750ML 水樽.

wow 發表於 2016-6-18 15:29:47

謝謝各位意見

浪橙 發表於 2016-6-29 22:18:11

我用呢個
http://www.flyersports.com.hk/products/54c016b82ed0f2ea51000001
頁: [1]
查看完整版本: 夏天跑街補水問題

香港長跑網