hehehahahihi 發表於 2016-11-11 16:54:55

天氣凍跑步有咩裝備好用?

如題啦,想買下衫同埋想問下有咩selection criteria
GPS錶都係玩professional/跑山先比較有用?
新手一名,不喜勿插

stwilson 發表於 2016-11-11 18:52:25

準備手套,特別大風或者13度或以下手套好有用,跑步會舒服好多,要專門的跑步手套。一是薄,不會有負重感,二是可以擦汗,三保暖,跑的時候手會發熱,所以不需用厚的手套。

stwilson 發表於 2016-11-11 18:53:20

其他其實唔需用,跑前做好熱身,係香港冬天都係著短褲Tshirt跑。如果風大的海旁可以加件運動風衣。

hehehahahihi 發表於 2016-11-12 13:33:51

stwilson 發表於 2016-11-11 18:52
準備手套,特別大風或者13度或以下手套好有用,跑步會舒服好多,要專門的跑步手套。一是薄,不會有負重感, ...

好似好小見,多數我都係見到啲行山果啲
又覺得太厚太誇張喎

hehehahahihi 發表於 2016-11-12 13:35:06

stwilson 發表於 2016-11-11 18:53
其他其實唔需用,跑前做好熱身,係香港冬天都係著短褲Tshirt跑。如果風大的海旁可以加件運動風衣。 ...

不過我比較怕凍,落街跑都要長compression

stwilson 發表於 2016-11-12 18:26:00

hehehahahihi 發表於 2016-11-12 13:33
好似好小見,多數我都係見到啲行山果啲
又覺得太厚太誇張喎

可以去MIZUNO專賣店,東京體X品,上次睇到一對110,天氣再凍D你會發現有人著嘅,比如留意頭幾十名

kbjg45 發表於 2016-12-29 12:29:04

至於運動手錶,小弟我就用開Polar M200
Polar M200 GPS 跑步手錶具有內置的 GPS、基於手腕的心率監測器以及獨特的智慧指導功能。利用這種設計緊湊的 GPS 您可以追蹤您的跑步速度、距離、海拔高度以及路線。您無需佩戴單獨的心率傳感器;利用基於手腕測得且可隨時供您使用的心率盡情享受訓練。

追蹤您的每日活動。查看這些活動如何對您的健康產生益處並獲得如何達到每日活動目標的提示。利用智能通知保持連線狀態;在 M200 上獲取手機上的來電、消息以及應用程式活動的提醒。您還可以更換腕帶,讓它搭配任何衣著!
頁: [1]
查看完整版本: 天氣凍跑步有咩裝備好用?

香港長跑網