wlau 發表於 2019-2-12 14:31:52

2019.12.01 大阪馬拉松

2019 年大阪馬拉松委員會於今日(2月12日)正式公佈再度更改比賽時間, 由2016年前10月最後一個星期日, 2017,2018 年 11月最後一個星期日, 更改到今年既12月第一個星期日 12月1日.

比賽種目取消左8.8 K, 只得番全馬可以跑, 比賽人數3萬2千人,而全馬路線亦作出更改, 大阪城起跑, 大阪城終點, 大家唔駛再跑完之後塞死等單軌列車

抽籤報名日期今年既4月5日開始, 往年6月左右知結果, 有興趣報名既, 要留意下啦, 而大阪因為有地鐵, 所以住係地鐵線附新都基本上OK, 唔駛話一定要住係大阪城附近. 但有興趣既, 都要早D HOLD 一HOLD 酒店.

而以往十二月第一個星期日, 都有多場比賽, 包括以下幾場, 跑過大阪而又唔想再跑既, 可以有以下選擇
沖繩那霸馬拉松
神奈川湘南國際馬拉松
國寶城松江城馬拉松

http://www.osaka-marathon.com/2018/news/view.html?id=1045

wlau 發表於 2019-6-14 14:23:38

6月21日日本時間午前10時(香港時間早上9時) 開始公佈抽籤結果, 有抽既各位, 留意啦..

craig 發表於 2019-2-12 16:05:32

多謝提供賽事報名資訊

brucekin9 發表於 2019-2-15 15:15:52

不再有大橋.....

water0712 發表於 2019-3-19 14:00:44

今年跑完,好好玩!已經訂左酒店,但希望再抽中:P

John78 發表於 2019-6-21 12:37:40

有抽簽結果。抽到第4年終於抽到。:victory::victory:

poonkin 發表於 2019-6-26 10:21:48

請問跑手包可以代取嗎?

brucekin9 發表於 2019-6-26 14:25:24

沒中:'(

tango 發表於 2019-6-26 15:32:39

poonkin 發表於 2019-6-26 10:21
請問跑手包可以代取嗎?

不可以

要出示護照正本

poonkin 發表於 2019-7-3 17:13:45

booked fright and to be arrived at 4:45pm, don't know if can reach INTEX by 7:30

Nelson2036 發表於 2019-7-10 11:41:36

舊年都要戴手帶,所以一定唔可以代攞

ching 要保險既就改機票啦,飛機delay尼d都好難講

wlau 發表於 2019-7-10 14:51:28

poonkin 發表於 2019-7-3 17:13
booked fright and to be arrived at 4:45pm, don't know if can reach INTEX by 7:30

你係星期六先到?
如果你4:45PM 先到, 其實係好大機會7:30PM 去唔切
因為以我經驗, 出境連埋過海關, 好多時要30分鐘以上, 人多可能一個鐘都未必出到, 除非咁好彩你坐機頭, 又同時間無其他航班到, 但下午4:30PM 就慹該好多班機降落..
而由機場去難波, 即使坐最快既 Limited Exp. Rapi:t 系列, 都需要40分鐘左右

係難波去到會場最近既NakaFuto 站, 車程也都要40分鐘以上, 連埋中間等車, 轉車步行去會場既時間 , 要接近一個鐘左右..(坐的士時間上最快,亦係最貴, 而且有機會塞車)
所以只要你3小時到, 其實真係要有運先得..

以下為難波至INTEX 前最新既交通時間
https://www.rome2rio.com/s/Namba-Station/Nakafuto-Osaka
頁: [1]
查看完整版本: 2019.12.01 大阪馬拉松

香港長跑網