晴朗 發表於 2009-3-20 14:07:59

Dinners beware!! [in Hong Kong]

朋友forward 給我的, 大家真的要小心

別以為check(查)單, 就唔怕比人收多錢,請看看以附件中的賬單有何不妥?

這是餐飲業的普遍現象,相信你我早已被酒樓餐廳陰了多年。
別以為電子計算機加數一定準確, 做了手腳呀!

45+36+65+68+98+
88+8+68+42= $518!!!      

賬單清楚列明每項收費,但係加埋總數竟然係多左$30,仲再加一,一共多收$33!!!
向侍應投訴,回應是電腦出錯(?!), 立即退回現金$30;         (仍多收$3加一)。

我們表示已知他們不是第一次如此,這是明顯是行騙。
我們質問侍應為何明知電腦有錯還不更正或用人手核對賬單才給客人,
他們竟辯稱因不是每張單都會出錯,所以不會人手核對賬單。
(當然喇,銀碼少的賬單就不能多收, 以免露出馬腳,分明搏大霧! )      

當我要取走賬單時, 他們便大為緊張, 說賬單不可取走, 要留作公司紀錄。   
客人怎會不許拿走賬單?
我不理會他們取走賬單作投訴証據。
大家記著 forward比你 d friend知, 除左呢間享荃灣既某京川滬菜館外, 可能其他食肆或商舖亦有此行徑!      
小心小心!!

肥哥哥KC 發表於 2009-3-20 14:51:30

嘩, 咁睇黎出去食飯都要帶定部計數機係身先得啦..

saki 發表於 2009-3-20 14:59:33

實在太過份呀!!!!!! tyhfgyft

nc 發表於 2009-3-20 15:37:12

太可惡了 djtfgujfgu

cc 發表於 2009-3-20 16:36:12

晴朗 發表於 2009-3-20 16:39:33

係咩?2006年架, 我剛剛先收到個 e-mail喎,hjkuhijuiijho
睇番個日子又真係喎, 唔怪得屯門 "o個" 間執左啦!!hjkjhbgh

shogikin 發表於 2009-3-20 16:42:59

可惡
明顯只會加大個十位數

BLACKLIST
告發他

Kin in Running

laputa99 發表於 2009-3-20 18:57:41

正奸商還座落荃灣, 真是荃灣之恥,我要唱開佢給街彷知:@
ching下次去海濵花園的酒樓,全日三免ghjghjhvbj

superimac 發表於 2009-3-20 19:18:05

張單 06 年既?hgjD088ghjghj
間野係唔係重生存緊。。。

依家有無改善先?hjhjD112hjhj

比因 發表於 2009-3-22 17:34:33

原帖由 superimac 於 2009-3-20 19:18 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
張單 06 年既?hgjD088ghjg" />" />hj
間野係唔係重生存緊。。。

依家有無改善先?hjhjD112hjhj

可能有, 改善左呃人既技倆, 唔會咁易被察覺 fgftk_10fgfg

Fox 發表於 2009-3-23 01:35:20

呢間店還在經營,我以前也光顧過,無check單!

di692 發表於 2009-3-23 10:48:19

好離譜喎,咁做生意都得,搵鬼幫襯:@

di692 發表於 2009-3-23 10:51:32

原帖由 laputa99 於 2009-3-20 18:57 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
正奸商還座落荃灣, 真是荃灣之恥,我要唱開佢給街彷知:@
ching下次去海濵花園的酒樓,全日三免ghjghjhvbj" />" />hjhvbj" />
我住係海濱都唔知喎,謝謝ching推介!!
唔知係邊一間呢??

laputa99 發表於 2009-3-26 01:06:40

原帖由 di692 於 2009-3-23 10:51 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

我住係海濱都唔知喎,謝謝ching推介!!
唔知係邊一間呢??

di師兄是金冨燕窩潮州酒家,全日三免
下次一齊跑完步開餐:lol

di692 發表於 2009-3-26 09:24:15

原帖由 laputa99 於 2009-3-26 01:06 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

di師兄是金冨燕窩潮州酒家,全日三免
下次一齊跑完步開餐:lol
收 到!!
一於咁話:lol
頁: [1]
查看完整版本: Dinners beware!! [in Hong Kong]

香港長跑網