香港長跑網 - 長跑長友

標題: 養兵千日,用在一朝﹗ [打印本頁]

作者: 阿聰    時間: 2010-6-20 18:42
標題: 養兵千日,用在一朝﹗
以前的我 , 的確沒有寫 Blog 的習慣 ; 以往在我只是見個個都係寫如何跑幾多時間 , 以及造出幾多紀錄 ; 對我黎講 , 好似有點同我距離太遠…..

不過, 今日從這裡所見 , 大多數人仍然堅持練跑 , 造出最佳時間 , 原來都不是主要目的 ; 反而如何跑得健康 , 可以持之以恒 , 才是最主要的一步…..

之前我每次練跑完成後 , 我都會把自己當日所練跑的情況在這裡公開 , 目的都希望找到志同道合的人 , 繼而互相鞭策 , 互相勉勵 ; 而且也是向一些懷疑我決心的人說明: 我是做得到 , 並不是信口開河的人!! 不過 , 之前我沒有出現練跑 , 除了自己訓練不足外, 另外的是我以前從未出現過這些"網友聚會", 變成我一方面自己練跑, 一方面作出觀望 , 但現在我己決定 , 我將會儘快參加練跑活動, 始終一個人練習, 真是一件很苦悶的事....

不過經常貼在不同的帖子, 實在費時失事 , 因此經過考慮後 , 決定在這裡開 Blog 以集中自己所寫的一切 , 作為自己有效之證明

作者: 阿聰    時間: 2010-6-20 18:45
對於我來說 , 我的目標暫時只得兩個 , 就是希望2011年的渣打馬拉松 , 我能夠參加半馬賽事;
畢竟我已經有參加了渣打10K 的9次經驗 , 實在不想來年再"原地踏步"...

至於另一個目標, 就是希望藉著練跑 , 身體能夠健康 , 少左病痛之餘 , 更可以未來日子能夠重新捐血.
回想以前讀書的年代 , 我自己都是捐血的常客; 不過 , 自從最近幾年越來越肥胖, 令我不能再捐血之後 ,
自己彷彿好像沒有了目標 , 也失去了意義.
現在既然這裡的跑友 , 很多都是捐血的常客 , 令我都覺得自己不想再懶惰起來, 希望能重拾以往的熱情..

我很怕自己會變成"三分鐘熱度", 亦不知道有沒有資格得到這裡跑友的支持 ,
但期望以跑步來換取健康 , 換取豐盛的人生 , 則是目前所期待的.

練跑猶如行軍打仗,都是要不斷苦練才能成功。

作者: 大雄2009    時間: 2010-6-20 21:49
恭喜阿聰開blog大吉,長跑長友!
作者: 阿聰    時間: 2010-6-20 21:58
原帖由 大雄2009 於 2010-6-20 21:49 發表
恭喜阿聰開blog大吉,長跑長友!

謝謝
不過我寫既野會比其他跑友悶D , 冇咁多姿多采
希望你地唔會介意啦?!

始終我未有資格同人講可以跑幾快 (時間)
作者: 亞平    時間: 2010-6-20 22:34
聰兄,用心去跑..用心去寫..你個blog就一定很精彩的~~
作者: 呀招    時間: 2010-6-20 22:39
阿聰加油呀, 等你同我一齊捐血
作者: 阿聰    時間: 2010-6-20 22:41
原帖由 烏拉 於 2010-6-20 22:23 發表
努力吧!!!

謝謝 , 我會努力的了, 七月再見 !!
作者: 阿聰    時間: 2010-6-20 22:47
原帖由 呀招 於 2010-6-20 22:39 發表
阿聰加油呀, 等你同我一齊捐血

謝謝
重新可以捐血, 對比目前練跑係更加困難
而且路途漫長 (可能需時幾年)
因為除左運動 , 戒口節食都好重要

但我自己呢方面真係較弱
作者: sleung2002hk    時間: 2010-6-20 22:55
阿聰師兄~~恭喜你開blog大吉
其實跑得多就會快~我地應該會係過程中拎到d野
唔好俾咁大壓力自己~~~跑要跑得開心~~加油~~長跑長友
作者: 阿聰    時間: 2010-6-20 23:49
標題: 回復 6# 的帖子
謝謝"平兄"

期望好似你咁....."跑步成為我一生中的事業"
作者: imchristy    時間: 2010-6-21 00:43
開blog大吉,長跑長友!
作者: 阿聰    時間: 2010-6-21 00:48
標題: 回復 12# 的帖子
謝謝
作者: 非比    時間: 2010-6-21 01:16
恭喜開blog~~加油~~
作者: 阿聰    時間: 2010-6-21 01:29
原帖由 非比 於 2010-6-21 01:16 發表
恭喜開blog~~加油~~

謝謝....
另外祝你生日快樂 !! (我都係遲左, sorry )
作者: swtcheng    時間: 2010-6-21 11:58
恭喜阿聰開Blog 大吉..

你的名字甚至真人都見了好幾次. 不過無論新界東還是tko 總是沒有機會跟你一起跑. 希望盡快加入我們一起跑. 一起特訓
作者: 阿聰    時間: 2010-6-21 23:14
原帖由 swtcheng 於 2010-6-21 11:58 發表
恭喜阿聰開Blog 大吉..

你的名字甚至真人都見了好幾次. 不過無論新界東還是tko 總是沒有機會跟你一起跑. 希望盡快加入我們一起跑. 一起特訓

謝謝
其實之前我都想跟你地跑 , 無奈之前從未跑過山路/ 斜路,
因此唯有自己練跑下先

不過 , 星期六的逍遙跑 , 我快將會參加, 皆因今晚練跑過此路段, 都可以順利完成
如果一切ok , 我可以跟你地一齊跑 lu...

我都想試下同你係沙田跑 , 你都好似有參加 6.26, 咁可能有機會了......
作者: 狗哥    時間: 2010-6-21 23:36
恭喜阿聰開blog大吉
見你好努力咁練習,讚好

同有時唔駛介意快定慢或跑到幾長...你快d入黎tko齊齊跑+食
果種氣份已足夠將你昇呢
作者: 阿聰    時間: 2010-6-21 23:41
將軍澳大圈 (三)

經過之前兩次馬拉兄帶領我去練跑此路段後,
我對此路段都有少許信心
見今晚天色咁好, 雖則天氣仍然炎熱
但我決定今晚自己走去試一試....

一開始的時候都好順利
直至跑到醫院後山的山路時, 我便放慢腳步緩緩跑上去
只是當時是傍晚, 正值放工時間, 有很多巴士同小巴經過
它們所排出的廢氣, 令我跑得舉步唯艱
最後我一鼓作氣, 終能跑到上迴旋處的位置,
雖則辛苦, 但成功了都是值得的

後來我跑下山, 一直沿著寶琳北路繼續向前跑,
發覺到練氣比之前暢順得多, 使我更有信心繼續跑下去.
之後的單車徑路段, 除了某些位置我幾乎跑錯方向之外, 一切都大致順利

直至最後的寶邑路段, 雙腳的確受到好大壓力,
我唯有把速度再次放慢, 最終都可以跑回運動場
後來我一看錶, 原來已花了1:30:15 黎跑呢段路,
講真.....真係好慢 , 我以前跑10K 都唔需要用咁多時間......

雖然現在夏天季節, 天氣會很炎熱,
但我仍希望堅持繼續練跑下去,
始終完成後的感覺 , 心情是很難言喻的

明晚如果可行的話, 再試下練跑呢段路先.....
作者: allanccl    時間: 2010-6-21 23:43
恭喜阿聰開blog大吉
作者: 阿聰    時間: 2010-6-21 23:44
原帖由 狗哥 於 2010-6-21 23:36 發表
恭喜阿聰開blog大吉
見你好努力咁練習,讚好

同有時唔駛介意快定慢或跑到幾長...你快d入黎tko齊齊跑+食
果種氣份已足夠將你昇呢

謝謝
我之所以要咁練習, 除左現在份工給予我彈性外
另外我同你地唔同 , 我係"先天不足", 我練習起上黎會吃虧得多

星期三晚既"特訓"我都黎過兩次啦 , 真係好"升呢"喎?!
作者: kan0902    時間: 2010-6-21 23:44
恭喜阿聰開blog大吉
作者: 阿聰    時間: 2010-6-21 23:45
原帖由 allanccl 於 2010-6-21 23:43 發表
恭喜阿聰開blog大吉

謝謝"亮哥" , 你地唔好介意我寫得悶就得了, 我唔係好 funny 咋...
作者: 阿聰    時間: 2010-6-21 23:55
原帖由 kan0902 於 2010-6-21 23:44 發表
恭喜阿聰開blog大吉

謝謝
不過上次真係唔好意思
見到你跑 , 我都冇叫到你
作者: 馬拉    時間: 2010-6-22 21:55
剛剛路經此地,恭喜阿聰開blog大吉,長跑長友!
加油!你係得架!
作者: 阿聰    時間: 2010-6-22 22:51
標題: 回復 25# 的帖子
謝謝

期望未來好似你咁, 可以跑足全國....
作者: allanccl    時間: 2010-6-22 23:20
原帖由 阿聰 於 2010-6-21 23:45 發表

謝謝"亮哥" , 你地唔好介意我寫得悶就得了, 我唔係好 funny 咋...

我都係驚悶c人,所以都唔敢開blog
作者: 阿聰    時間: 2010-6-22 23:41
今晚原本想再次"喪跑"將軍澳大圈,
但一跑上醫院後山上山路段便小腿抽筋,
之後我要忍著跑上山, 然後要拐下拐下去慢跑下山,
最後想再練跑都要被迫放棄;
睇黎連續兩日練跑上山, 都不是一個最好的方法,
怕且明天都要"被迫"休息了.
唉.......
作者: 大雄2009    時間: 2010-6-25 11:48
睇嚟你係上斜力量不足, 可以每次返屋企唔好搭電梯, 改為行樓梯, 咁可以訓到大腿力量, 有助上斜.
作者: 阿聰    時間: 2010-6-25 23:44
原帖由 大雄2009 於 2010-6-25 11:48 發表
睇嚟你係上斜力量不足, 可以每次返屋企唔好搭電梯, 改為行樓梯, 咁可以訓到大腿力量, 有助上斜.

謝謝 , 不過好似直接練跑上斜可以更有效d呀?!
作者: finewong    時間: 2010-6-26 00:06
原帖由 阿聰 於 2010-6-25 23:44 發表
謝謝 , 不過好似直接練跑上斜可以更有效d呀?!

ching,
長跑 無論練習定比賽都一樣, 無得急
作者: 阿聰    時間: 2010-6-26 00:41
原帖由 finewong 於 2010-6-26 00:06 發表

ching,

我想急都冇得急, 只有"兇狠"咁做
作者: 阿聰    時間: 2010-6-27 00:45
今晚原本是626約跑, 但因為天氣不好而取消
結果今晚只是約了去食晚飯
但去到的時候, 原來才發現之前他們另組team 繼續去跑
或者我給他們感覺好像不想去跑, 因此才沒有通知我吧?!

不過無論如何, 自己最近真係練得太少, 甚至有點"罪過"
或者下星期開始, 真係要抽點時間去練跑先 ......
作者: 呀招    時間: 2010-6-28 00:39
原帖由 阿聰 於 2010-6-27 00:45 發表
今晚原本是626約跑, 但因為天氣不好而取消
結果今晚只是約了去食晚飯
但去到的時候, 原來才發現之前他們另組team 繼續去跑
或者我給他們感覺好像不想去跑, 因此才沒有通知我吧?!

不過無論如何, 自己最近真係練 ...

其實都冇人通知我ga..不過我估應該有D師兄師姐想跑既, 所以去左
作者: 阿聰    時間: 2010-6-28 23:44
大埔 (四)

今晚和Stephen, 阿招兩位喪跑大埔;
在出發前, Stpehen 曾經同我講, 不如今次我們跑得更遠的路程
他叫我跑到馬料水碼頭, 而他們則再跑到接近沙田方向
當時我口中話好, 但心中還是有點害怕, 始終未接受過超過10K的路程
不過, 反正今晚又未食飯, 肚子都沒有負擔, 便膽粗粗試下自己的能耐..

我們由大埔元洲仔公園出發, 一直向馬料水方向跑去,
雖然剛下完雨, 但始終濕度高, 練跑始終較為吃力
不過, 正正就是這清爽的天氣, 令我跑起上黎都特別有幹勁
後來我跑到科學園, 我決定再往前直衝
穿過科學園傍邊的公園, 我一直去前繼續跑, 終於成功跑到馬料水碼頭,
後來發覺自己還有力氣, 原本還希望繼續往前跑 , 直到見到他們掉頭才折返
但始終都是第一次跑到這麼遠, 擔心自己回程時會後勁不繼
結果我還是跑到馬料水碼頭沒多遠便折返回大埔(後來他們說大約12K);
自己覺得終於衝破科學園, 可以向更遠的方向往前走,
期望將來能夠達成"大埔-->沙田-->大埔"的練跑路程...
.

後話: 在我回程的時候, 我見到 Stephen 慢慢由跑變成行路
但當時我正在跑緊, 沒有理會他, 以為他想回氣才慢下來
後來他回到元洲仔公園的時候, 才知道他是因整傷舊患才後半段慢行回來
我有點後悔, 為何當時沒有察覺得到?!
現在唯有在這裡向他說一聲: 對不起
作者: 阿聰    時間: 2010-7-3 15:47
將軍澳大圈 (四) / 將軍澳逍遙跑 (一)

之前我係自己跑過, 又跟馬拉兄跑過此段路程 , 覺得已經ok
因此今早終於首次參與他們逄星期六搞既"將軍澳逍遙跑"

今早的天氣真的很熱 ,
當我7:45am 到達將軍澳運動場熱身時, 已經陽光普照
還未到正式開跑 , 已經全身濕透

到了8:15am 正式開跑時,
我知道自己是"慢腳"的一批人
因此我把自己放在人群中最後的位置去開跑

當我們一出去運動場時, 終於感受到猛烈太陽下的威力
由於自己以前從未在如此猛烈的太陽下練跑
再加上在在33度酷熱高溫下, 自己表現的確有點吃力
與之前自己所練跑同樣路段的感覺完全不同

在練跑的路上, 幸好JC 同活活都一直陪著我, 支持我繼續前進
我真的要衷心謝謝他們
只是 , 自己真的太不濟 , 由頭到尾都沒法加速前進
反而到尾段還因為天氣太酷熱, 幾乎想放棄
另外, 又要麻煩JC 同活活睇住我黎跟跑,
好似有點拖累人家般, 令我都覺得有點唔好意思.....

他們讚我能夠"一直跑到尾" ,
其實我也是聽從以前的人所講, 跑步可以放慢, 但絶不可停下, 否則你等同放棄!!
因此即使幾辛苦都好,只要有氣力都要堅持下去....

今天只是跑了8.5K, 但都要用1:15才可以完成, 成績確實係相當不滿意
唯一的得著, 就是能夠在烈日當空下練跑 , 令我有這方面經驗可加以改善...

經過今次, 只要星期六有時間的話 , 我都會來參加"將軍澳逍遙跑"
作者: 阿聰    時間: 2010-7-6 00:59
大埔(五)

今晚只是和Stephen 輕鬆跑大埔,
我們由元洲仔公園出發, 跑到科學園尾便輕鬆慢jog 返歸;

由於今晚有陣陣清風, 加上和他閒談更能深入了解,
緃使最後只是跑了10KM, 反而郤是有所得著....

他今晚都問我為何遲遲不跑"澳景"
我只能夠解釋, 自己訓練不足,
如果質然同人開跑, 我會面對很大壓力,
但自己心裏有數, 心理阻礙令我無法繼續前進,
或者好像他所講: 自信不足,
自己聽完後,亦只能夠有自知之明吧?!
作者: 佐治男孩    時間: 2010-7-6 07:56
原帖由 finewong 於 2010-6-26 00:06 發表

ching,

師兄所言甚是!
作者: 齋老味    時間: 2010-7-6 13:05
原帖由 阿聰 於 2010-7-3 15:47 發表
將軍澳大圈 (四) / 將軍澳逍遙跑 (一)

唯一的得著, 就是能夠在烈日當空下練跑 , 令我有這方面經驗可加以改善...

下次試下中午一點 33度下跑 10k
跑完你會覺得朝早跑係好思服..........
作者: 阿聰    時間: 2010-7-6 20:59
原帖由 齋老味 於 2010-7-6 13:05 發表

下次試下中午一點 33度下跑 10k
跑完你會覺得朝早跑係好思服..........

haha....謝謝
不過我估中午練跑仲辛苦
分分鐘會中暑

我睇都係上午練跑會好D
作者: 齋老味    時間: 2010-7-7 10:13
原帖由 阿聰 於 2010-7-6 20:59 發表

haha....謝謝
不過我估中午練跑仲辛苦
分分鐘會中暑

我睇都係上午練跑會好D

就係因為仲辛苦
所以你試完就會覺得朝早同夜晚跑好思服...........  
作者: monsterjoe    時間: 2010-7-7 11:14
原帖由 齋老味 於 2010/7/7 10:13 發表

就係因為仲辛苦
所以你試完就會覺得朝早同夜晚跑好思服...........  " />" />" />" />" />" />

有日我朝早五點半起身煮個麵食完, 諗住落樓跑步, 點知六點未到就見到太陽....最後懶到搵佐老周跑佐個馬拉松 , 竟然當其時意志咁薄弱, 都係跑夜晚C服D

作者: 齋老味    時間: 2010-7-7 12:34
原帖由 monsterjoe 於 2010-7-7 11:14 發表
有日我朝早五點半起身煮個麵食完, 諗住落樓跑步, 點知六點未到就見到太陽....最後懶到搵佐老周跑佐個馬拉松 , 竟然當其時意志咁薄弱, 都係跑夜晚C服D

朝早跑
我中學時期試過
諗住跑完先返學
但係只可以維持幾日
之後就有成千上萬個借口叫自己唔好跑

停左一兩年又想朝早跑
最後又係得幾日貨仔
所以我以後都唔會揀朝早跑
因為我意志薄過 pizza............  
作者: 阿聰    時間: 2010-7-10 11:49
昨晚和馬拉兄, 以及Desmond 再次挑戰"澳景".
只可惜之前成個星期再沒有練跑山路,
而練跑上山途中又突然胃痛,
結果只有慢慢行上山頂,
再行落山至調景嶺站便草草完成;
真的是徹底失敗, 失望到極點!!

(唯一慶幸的是Desmond 幫我照顧背包, 使我無後顧之憂去練跑, 真的謝謝你!! )
作者: 阿聰    時間: 2010-7-13 14:38
昨晚和Stephen 再次係大埔練跑,
由於晚上天氣悶熱, 開始時還可以一氣呵成跑到科學園,
但回程時最終都變成"又行又跑",
令我相當失望

其實自己都已經跑了這個路段咁多次
照道理是可以再延長路程
不過始終都只是到了科學園便要回頭
這樣的成果, 當然是不可接受.....

Stephen 勉勵我要將跑步成為一種"享受",
但我似乎還未到達這種境界.....
他可以享受這個過程, 不計較成績, 不計較名次,
不過, 我自己是未達到成功的人,
如果只是享受過程, 好像變成有點"不思進取" (當然我並不是真係這個意思)
始終人是需要有動力, 才能有進步
或者每個人經歷不同, 想法也會不同吧?!?!

有時只得我和他兩個人去練跑, 感覺郤非常良好
人少去跑 , 也有當中的樂趣
真的希望這樣的練跑能夠繼續維持.....
作者: 齋老味    時間: 2010-7-16 15:57
原帖由 lianpeng 於 2010-7-16 11:23 發表
路過進來看看,看看可以學到什麽!

看完就好去跑啦~~~~~~~  
作者: monsterjoe    時間: 2010-7-16 20:45
原帖由 阿聰 於 2010/7/13 14:38 發表
昨晚和Stephen 再次係大埔練跑,
由於晚上天氣悶熱, 開始時還可以一氣呵成跑到科學園,
但回程時最終都變成"又行又跑",
令我相當失望

其實自己都已經跑了這個路段咁多次
照道理是可以再延長路程
不過始終都 ... 有時只得我和他兩個人去練跑, 感覺郤非常良好
人少去跑 , 也有當中的樂趣 ...

記住你自己所講既說話, 就會明白你自己其實已領略到當中既樂趣, 記住人多有人多既樂趣, 人少有人少既樂趣。人有時唔好太計較, 好辛苦架, 無晒人生樂趣
作者: 阿聰    時間: 2010-7-18 08:29
原帖由 monsterjoe 於 2010-7-16 20:45 發表

記住你自己所講既說話, 就會明白你自己其實已領略到當中既樂趣, 記住人多有人多既樂趣, 人少有人少既樂趣" />" />hiuijhkj。人有時唔好太計較, 好辛苦架, 無晒人生樂趣" />" />hjgh

咁又唔同, 我會比較喜歡人少去跑
始終壓力冇咁大
作者: 阿聰    時間: 2010-7-20 00:06
大埔 (七)

今晚和Stephen, 阿招佢地一齊練跑,
原本大家由大埔元洲仔公園出發, 打算跑到"雙橋"折返回程, 而全程大約15K左右

由於大家當初溝通上的誤解, 他們跑到馬料水科學園內的公園, 便一直乾等
我又以為佢地係跑到"雙橋"尾先至等埋我
結果當我一個去到"雙橋"時, 發覺不見他們,
我還以為他們會直入馬鞍山,還想向馬鞍山方向跑去,
後來自己實在太累, 跑到半路才放棄, 折返回大埔

但最終都體力不繼, 自己都只是"又行又跑"回到大埔,
想起開始起跑時的雄心萬丈, 到最後還是功虧一簣!!

不過有了今晚的經驗, 相信日後我會更有把握如何跑到沙田/ 馬鞍山,
或者將來好似Christy 所講, 可以係馬鞍山會合呢?! 哈哈......
作者: 阿聰    時間: 2010-7-20 01:10
後話: 今晚他們都話我大有進步
但我相信他們"客氣"說話啫

之前我又大病, 搞到成個星期冇練
現在的我, 只是急起直追.....

我看不到自己有何進步過
作者: 阿聰    時間: 2010-7-25 09:58
大埔 (八)

昨晚終於一氣呵成, 由大埔直跑到"雙橋"(馬鞍山),
再跑返大埔, 全程15KM;
其實我在最後500米, 我已經覺得雙腳嚴重超出負荷
因為我發現大腿是前所未有這麼酸痛
不過, 我本著不可臨陣退縮的心態,
最後還是很辛苦的完成整個路程

當我跑完之後, 就發現雙腿劇痛,
初時我並沒有為意, 以為過多一陣就會沒有事
點知想拉筋時, 發覺大腿嚴重抽搐, 迫使我要放棄拉筋

在樓下大堂的時候, 其實我已顯得相當辛苦, 管理員還問我是否需要入醫院
幸好當時我還可以有精神看見影像; 如果再加上"眼前一黑"的話, 那我今日恐怕就躺在醫院了.....

當我回到家中後, 就發現自己肚屙作嘔又頭暈,
而且還有好像"中暑"的跡象 (雖則我又覺得唔似)
由於身體內裏熱到發滾, 我便唯有立即沖凍水涼降溫
幸好之後身體便慢慢正常, 但結果我整晚還是又屙又嘔...

經過今次之後, 我有點懷疑自己能否再應付這麼漫長的路程
但是跑步正正就是要這種"堅持", 才可以逐漸成功
因此現在的我, 還是充滿疑惑.........
作者: purejoey    時間: 2010-7-25 10:59
原帖由 阿聰 於 2010-7-25 09:58 發表
大埔 (八)

昨晚終於一氣呵成, 由大埔直跑到"雙橋"(馬鞍山),
再跑返大埔, 全程15KM;
其實我在最後500米, 我已經覺得雙腳嚴重超出負荷
因為我發現大腿是前所未有這麼酸痛
不過, 我本著不可臨陣退縮的心態,
...

想問聰哥係唔係一個人跑? 係的話照計個pacing 完全係自己控制。
小弟很怕跑完有後遺症,非常保護自己(怕死),好注意跑時的身體變化,發覺很熱燙時立即減速散熱。

當小弟由跑開10k逐步升上15k後,發覺連士啤呔都開始縮細,很好

不過入夏後我都好少跑15k,除非跑完10k後唔夠喉。

試過由坑口跑到寶達返黎唔夠喉想跑埋澳景,但跑到維景灣畔發覺雙腳已超出負荷唯有打消念頭掉頭。

最近跑上太平山頂中途拗柴,跑唔到又想完成,行lor。

小弟有句座右銘:"enjoy jogging", 比賽時 "enjoy racing"
唔好太勉強自己變成"hate jogging"
作者: 阿聰    時間: 2010-7-25 11:54
原帖由 purejoey 於 2010-7-25 10:59 發表

想問聰哥係唔係一個人跑? 係的話照計個pacing 完全係自己控制。
小弟很怕跑完有後遺症,非常保護自己(怕死),好注意跑時的身體變化,發覺很熱燙時立即減速散熱。

當小弟由跑開10k逐步升上15k後,發覺連士啤 ...

Joey ching, 其實我比你更加"怕死"
因此我點解為何都係我自己一個人跑, 而沒有跟你地跑呢?!

講真, 昨晚我從未試過跑完之後完全散唔到熱
我都唔係日光日白, 猛烈太陽下去跑啦
但都搞成咁.....

或者今個星期三, 我都係跟你地練跑下, 睇下點先啦
如果你地不嫌棄我跑得慢就是了......

作者: 齋老味    時間: 2010-7-26 10:28

你小心d好喎
唔想係報紙見到你............  

你一口氣跑中途有冇飲下水呀?
我之前跑 16k 雖然都係一口氣跑
但係中途係有帶支水一路跑一路飲既
家陣太熱啦
夜晚都 over 30度
我都只係跑 13k 算
中途會停一停去水機飲水 (所以我唔駛帶水)
發覺太熱太累會即刻唔跑行下先抖抖
可能我仲係太肥啦
所以好怕中暑同傷膝..............  

原帖由 阿聰 於 2010-7-25 11:54 發表

Joey ching, 其實我比你更加"怕死"
因此我點解為何都係我自己一個人跑, 而沒有跟你地跑呢?!

講真, 昨晚我從未試過跑完之後完全散唔到熱
我都唔係日光日白, 猛烈太陽下去跑啦
但都搞成咁.....

...

作者: 阿聰    時間: 2010-7-26 19:19
標題: 回復 54# 的帖子
我就係要練到自己

中途既不飲水, 又要迫自己腳痛都去跑

咁先至唔會係真正比賽中, 容易中途放棄
作者: purejoey    時間: 2010-7-26 21:38
原帖由 阿聰 於 2010-7-26 19:19 發表
我就係要練到自己

中途既不飲水, 又要迫自己腳痛都去跑

咁先至唔會係真正比賽中, 容易中途放棄

腳痛就唔好勉強la, 可能做成永久傷害
作者: 阿聰    時間: 2010-7-27 00:24
大埔 (九)

今晚和Stephen , 阿招他們6人再次係大埔練跑;
由於今晚Desmond 以及Louis 的加入, 同埋Kanok 的回歸, 令參加人數變得很多

今晚原定的目標, 是想再以"雙橋"作為目標才折返,
始終剛過去星期六之測試, 雖則是慘烈完成, 但起碼發現自己還是可以堅持
當時我估計, 只要今晚速度跑慢一些,我還可以輕鬆跑到”雙橋”吧?!

結果今晚天朗氣清, 還有點微風,
當我跑到馬料水碼頭, 正打算再前直衝的時候,
忽然見到前面不停行雷閃電, 結果最後怕落大雨, 到時自己狼狽更麻煩, 才決定折返回頭;
當時發現自己未能再往前跑, 真是非常失望, 最後計算亦只跑得13KM

不過, 雖只是短短的13KM , 但終於發現自己是有能力去每次練跑至少10KM, 甚至更長的路程;
至少今晚練跑完後, 也再沒有作嘔頭暈的感覺, 證明自己身體還可以適應過來;

為了可以讓自己作出更有實力的比試,
看來今個星期三將軍澳之約跑, 也是適當的時候參與了......
作者: 齋老味    時間: 2010-7-27 00:34
原帖由 阿聰 於 2010-7-27 00:24 發表
大埔 (九)

今晚和Stephen , 阿招他們6人再次係大埔練跑;
由於今晚Desmond 以及Louis 的加入, 同埋Kanok 的回歸, 令參加人數變得很多

今晚原定的目標, 是想再以"雙橋"作為目標才折返,
始終剛過去星期六之測 ...

聰兄加油
想問問你地跑 13k 大約跑幾耐?
作者: 阿聰    時間: 2010-7-27 00:45
原帖由 齋老味 於 2010-7-27 00:34 發表

聰兄加油
想問問你地跑 13k 大約跑幾耐?

噢....今次我冇計過呢
只知上次我咁跑15K, 個人都要用成2小時10先至搞掂,
真係超級地........慢  
作者: 齋老味    時間: 2010-7-27 10:49
原帖由 阿聰 於 2010-7-27 00:45 發表
噢....今次我冇計過呢
只知上次我咁跑15K, 個人都要用成2小時10先至搞掂,
真係超級地........慢    

唔算慢啦
尼d天氣跑咁遠真係想死
我對上一次跑 16k 都要 2小時10分
果時仲冇家陣咁熱架
家陣我都唔敢跑咁長囉.............  
作者: 阿聰    時間: 2010-7-30 23:10
澳景 (六)

今晚和馬拉兄, Desmond 再次挑戰"澳景"
由於之前在大埔的練跑, 重要的是去如何維持步速節奏及呼氣, 令自己可以跑得更長久,
因此今晚我套用這個方法, 不但令自己可以一口氣跑上到山頂,
更有力氣去維持自己去跑回運動場, 這是我之前從未成功過的.

似乎以前LuLu 同我講, 先叫我練好平地長跑, 是有她的道理

當然, 今晚也要謝謝馬拉兄同Desmond兩位, 唔介意我呢d"超慢腳"啦?!

作者: 阿聰    時間: 2010-8-5 18:20
康城 (一)

昨晚終於首次參加他們逄星期三搞既"將軍澳約跑",
雖則已經唔係再跑澳景, 但換來的是"將軍澳運動場--> 日出康城",
坦白講, 當初我對康城的環境都頗為憂慮
始終康城都還未係好完善的發展, 四周還是一片荒無漆黑
不過, 既然都有這麼多的一班人跑, 況且我也不想再次食言
唯有今次膽粗粗再一次, 順便也可以試驗自己有幾大的耐力....

沿途上幸好一直有車仔陪我去跑, 真的要衷心感謝他
其實要麻煩他帶領我這個"初哥"去跑康城, 真係唔好意思
始終自己真的是"超慢腳", 唯有令自己有氣力加速去跑以免連累人家
在練跑的道路上, 一直都碰見到其他的 ching / ctse
他們所給予我們的鼓勵, 的確令自己有這種向上的動力
這個就是一大班人長跑的好處, 至少......自己不會寂寞

原先我只打算跑B 組以適應新環境
最後去到維景灣畔的道路上, 我決定臨時改變主意改跑A組
我會覺得, 既然我還有力氣, 何不一氣呵成完成到底?!
或者今次完成的話, 我可以有更大挑戰去完成其他目標呢?!

今晚最終能夠"超額"完成, 除了要感謝各 ching / ctse 沿途支持外,
更重要的是, 要衷心感謝校長當初的提議......
作者: 阿聰    時間: 2010-8-7 18:17
將軍澳大圈 (五) / 將軍澳逍遙跑 (二)

今早是我第二次參加"將軍澳逍遙跑"

其實經過昨晚同馬拉兄, Desmond 跑過後,
發覺自己係可以連續去練跑以測試耐力,
加上昨晚的確係"里數不足" , 便希望藉著今早的練跑補數

今早都有10個人參加約跑, 似乎練跑的威力,
特別是烏拉的威力, 真是不可睇少
自己始終不是經常參加約跑, 因此做"參加者"的確是最好不過.

一開始個個都以飛快的速度衝前,
我唯有"以慢打快", 希望以耐力去完成我的全程

在今早的練跑當中, 都有 Joe 陪著我去跑
我們一邊練跑, 一邊閒談, 都能夠領略到練跑所帶來的樂趣
我都要感謝 Joe 唔介意我這些"慢腳",
始終自己體重問題 , 不能夠在步速上再"邁進一步"

不過, 今早在醫院後山 , 準備跑上斜路時
發覺自己流汗都特別急速, 自己又特別辛苦
不知道自己已經久久未跑過這裡, 還是已經太耐沒有跑山路/ 斜路
到成功跑上去時, 個人其實變得好累, 幾乎想放棄.....

今日JC 見到我, 都讚我可以連續練跑兩日
其實我自己更希望的, 就是連跑兩日的10K ,
這樣才是對自己有所交待,
但昨晚和今早的事實證明, 我還未做到,
為了彌補昨晚以及今早所跑里數的不足 ,
睇黎明日再練跑補回里數是有必要的考慮,
但以往試過連跑三日, 令我的雙腿變得酸痛,
因此, 我都要考慮清楚先.

經過今日之後,
我期望能夠確定逄一, 三, 五 , 六都可以練跑 ,
(冬天期望再加多一日)
而每次也希望能夠跑至少10K ,
並且逐步加重份量 , 以挑戰自己的耐力忍耐,
為未來參加半馬作好準備......
作者: 阿聰    時間: 2010-8-16 22:18
大埔 (十)

今晚和 Stephen, 阿招兩位約跑大埔;
當我放工時, 外邊還下大雨, 我都擔心會否因此取消練跑
幸好我返回家中, 外邊已經停雨, 令我們可以在濕滑的道路上練跑....

開始時我還顧慮道路濕滑, 容易滑倒, 會令自己的時間減慢,
但最後都沒有出現這個情況;
由於開跑時剛下完雨, 空氣特別清新,
因此練跑起上黎都幾舒服,
加上Stephen 同阿招的不斷鼓勵,
令我也不敢怠慢減速, 也順利完成今晚之 10K ;
後來看看時間為1:07:45,
亦有望重回昔日跑渣打10KM 時之個人最佳時間......1:05
對於自己而言, 的確是極大鼓舞,
期望將來能夠追回此最佳時間, 甚至作出超越

每次跑完步的好處, 就是可以當練跑係 dinner, 今晚可以唔駛食 !! 哈哈 ....

作者: 齋老味    時間: 2010-8-17 00:30
原帖由 阿聰 於 2010-8-16 22:18 發表
亦有望重回昔日跑渣打10KM 時之個人最佳時間......1:05

尼d天氣都跑到 1:07:45
比賽至少快 15%-20% 啦

我頭先都由第一城跑入馬鞍山
13k 跑左 1:23
都係同你差唔多咋..........
作者: 阿聰    時間: 2010-8-17 00:53
原帖由 齋老味 於 2010-8-17 00:30 發表

尼d天氣都跑到 1:07:45
比賽至少快 15%-20% 啦

我頭先都由第一城跑入馬鞍山
13k 跑左 1:23
都係同你差唔多咋..........

這只是偶然情況, 要長期都係呢個時間先至得.....
作者: kan0902    時間: 2010-8-17 01:19
原帖由 阿聰 於 2010-8-16 22:18 發表
大今晚和 Stephen, 阿招兩位約跑大埔;
當我放工時, 外邊還下大雨, 我都擔心會否因此取消練跑
幸好我返回家中, 外邊已經停雨, 令我們可以在濕滑的道路上練跑....

開始時我還顧慮道路濕滑, 容易滑倒, 會令自己的時間減慢,
但最後都沒有出現這個情況;
由於開跑時剛下完雨, 空氣特別清新,
因此練跑起上黎都幾舒服,
加上Stephen 同阿招的不斷鼓勵,
令我也不敢怠慢減速, 也順利完成今晚之 10K ;
對於自己而言, 的確是極大鼓舞,
期望將來能夠追回此最佳時間, 甚至作出超越

每次跑完步的好處, 就是可以當練跑係 dinner, 今晚可以唔駛食 !! 哈哈 ....

聰兄
呢個時間 唔錯架啦
有待進步啦
你進步空間可能好大架
作者: 齋老味    時間: 2010-8-17 09:09
原帖由 阿聰 於 2010-8-17 00:53 發表
這只是偶然情況, 要長期都係呢個時間先至得.....

我上星期跑 13K 就好辛苦
超過 1:40  
作者: 阿聰    時間: 2010-8-17 19:30
原帖由 kan0902 於 2010-8-17 01:19 發表

聰兄
呢個時間 唔錯架啦
有待進步啦
你進步空間可能好大架

根爺, 這個時間只是大約時間, 不能作準架 !!
始終我沒有好正統既計時錶 ,
即使目前我跑步個隻, 已經帶左多年, 仲有冇得計時我都唔知

唯有下次再練跑時, 自己再用隻舊錶計下時啦...

一個鐘內跑完10K , 才是理想時間.
作者: 阿聰    時間: 2010-8-21 14:22
將軍澳逍遙跑 (三)

今早再跟他們參加練跑.
由於自己以往少在日間練跑 ,
加上今日天氣都頗炎熱, 因此我跟他們上澳景時都特別辛苦.
幸好JC 和根根沿途鼓勵, 才令我可以一直跑到上頂, 真的謝謝他們

但上到頂後, 發覺自己想有呵嘔, 以及少許頭暈跡象,
即使休息過後仍未完全清醒,
因此唯有一個人沿路落山, 但始終未能跟他們完成全程, 心中也難掩失望之情......

經過今次之後, 睇黎自己未有察覺到, 日間和夜間練跑, 是會有如此大的差異......
作者: 齋老味    時間: 2010-8-21 21:39
原帖由 阿聰 於 2010-8-21 14:22 發表
將軍澳逍遙跑 (三)

今早再跟他們參加練跑.
由於自己以往少在日間練跑 ,
加上今日天氣都頗炎熱, 因此我跟他們上澳景時都特別辛苦.
幸好JC 和根根沿途鼓勵, 才令我可以一直跑到上頂, 真的謝謝他們 :lovelines ...

真係差好遠架
小心身子為上!!!!
作者: 阿聰    時間: 2010-8-22 11:02
原帖由 齋老味 於 2010-8-21 21:39 發表

真係差好遠架
小心身子為上!!!!

謝謝, 不過以往我日間跑平路都得,
估唔到跑斜路/ 山路就衰得咁緊要........
作者: 阿聰    時間: 2010-10-12 21:57
2010年10月12日 (星期二)

經過昨晚練跑的經驗之後,今晚自己就在大埔進行練跑。
我由大埔元洲仔公園開始,一直跑到科學園再折返回程,全程大約跑了10K;

不過,由於自己希望矯正以往錯誤的跑姿,
再加上自己也希望借此練氣,以應付未來可以連續不停跑更長的時間及里數,
結果時間反而拖慢了(1:14) ,真是有點「顧此失彼」。

作者: 阿聰    時間: 2010-10-13 23:05
2010年10月13日 (星期三)

今晚和跑友們在將軍澳練跑

原本經過之前兩晚的訓練,
今晚打算自己加快圈速以測試耐力,
怎料身體負荷不了,
呼吸變得相當焗促,心口還很翳痛,
最終決定中途放棄。
作者: 阿聰    時間: 2010-10-16 21:11
20101016 (星期六)

今早跟跑友們去"將軍澳逍遙跑"

由於今早天氣相當清新,
再加上自己也使用"均速"的方法去練跑,
務求令自己身體容易適應。

雖則今次跑左9.5K 左右的路程,
但起碼自已已經沒有以往"喘氣"的現象,
能夠一氣呵成去跑完全程。

在練跑途中,迪迪仔和我傾開關於練跑的事情
他教我在目前階段,應該是以加K數為先,而不應先顧時間
我聽完之後,也恍然大悟,
因我當時只考慮到跑步不可暫停太久,但忽略了適量休息更為重要
明白到之前連跑三日的策略,反而今自己更疲勞,令往後兩日也無力練習

今後日子,我要再好好調整策略,務求可以持之以恒般練跑。

作者: 阿聰    時間: 2010-10-19 22:03
2010年10月20日 (星期二)

今晚自己獨自在大埔去跑"元洲仔公園 >> 科學園尾 >> 元洲仔公園" (10k)

由於今晚天氣很好,即使跑起上黎也不會經常流太多汗
可能臨打風前的日子,天氣總會好一些啦?!

今晚沿途都見不少人練跑 / 踏單車,
或者每個人都知道打風時刻,又不可以出去活動,
唯有爭取時間出來鬆鬆吧?!

天時地利都適合去跑步,
但跑出來的郤不是自己最滿意的時間 (1:08:40) ,
與自己期望1小時左右完成10K 還有一段距離;
他們之前也勸過我,現階段應該只追求里數,不應追求時間,
但人始終有鬥心,也要有一定的時間目標,
否則,就沒有堅持的動力.......

期望明晚跟他們在將軍澳練跑,情況會否好一點

作者: monsterjoe    時間: 2010-10-19 23:27
仲話唔好時間, 呢個距離係1/4馬喎並不是10K路程, 跑1:08差不多係10K/H 喎...努力
作者: chuen3182    時間: 2010-10-20 13:40
亞聰今晚tko一齊跑~~今晚見......
作者: chuen3182    時間: 2010-10-20 13:40
作者: chuen3182    時間: 2010-10-20 13:41
作者: 阿聰    時間: 2010-10-20 18:02
原帖由 chuen3182 於 2010-10-20 13:41 發表

好呀,謝謝
但我跑得好慢咋喎,希望你地唔會介意啦?!

不過唔知點解,昨晚跑完之後,膊頭位置就很酸痛,到現在都仲有少少這種感覺.......

作者: 阿聰    時間: 2010-10-21 00:57
2010年10月20日 (星期三)

今晚跟跑友們去跑"將軍澳運動場出發 > 寶邑路(將軍澳站) > 調景嶺站 > 左轉入維景灣畔 >澳景路 (只跑右邊行人路盡頭折返)>蓬萊路 (清水灣半島) >環保大道 > 康城 > 運動場" (10km) " 。

不過,我真是太耐時間沒有再跑這裡,因此在上斜落斜時顯得相當吃力,顯然是自己疏懶所致。

最後返到運動場前100米,小腿突然抽筋,最後我要步行回運動場,令我覺得相當失望。

或者我真係要好好考慮,在星期三之外,另抽一日再去跑"澳景 / 康城",令自己可以適應到練跑斜路的節奏。
作者: jogging_cat    時間: 2010-10-21 13:27
原帖由 阿聰 於 21-10-2010 00:57 發表
2010年10月20日 (星期三)

今晚跟跑友們去跑"將軍澳運動場出發 > 寶邑路(將軍澳站) > 調景嶺站 > 左轉入維景灣畔 >澳景路 (只跑右邊行人路盡頭折返)>蓬萊路 (清水灣半島) >環保大道 > 康城 > 運動場" (10km) "  ...
聰聰加油呀,你咁勤力一定有進步既,你會越跑越好架。
作者: 阿聰    時間: 2010-10-23 21:50
2010 年10月23日 (星期六)

今早跟跑友們去練跑"將軍澳大圈",另外再加運動場的兩個外圈。

今早在正式起跑之前,我跟Cat 姐,文輝先在運動場跑一個外圈 (1.9km)
之後他們都返回運動場,等埋其他人才正式開跑。
當時我都有點後悔,為何不在跑完一個外圈後,自己正式繼續起跑
自己明白到練跑是"一氣呵成",否則停低再起跑會很困難 (事實都應驗了)

自己在練跑期間,一直都有車仔陪我去練跑,
原本我去到醫院後山的位置,我也想跑上去
就是之前跑完外圈便停下來,令我之後再不能提起勁去跑
因此,我更要明白到"一氣呵成"的重要,
便唯有去到運動場後,再跟車仔,迪迪仔跑多一個外圈去"補數"。

今早天氣真的很好,真想不到打不成風都有這麼好的天氣,
再加上風和日麗,因此也能順利完成合共接近13K的路程。
期望由下星期開始,能夠逐步增加到15K ,讓自己都可以適應到節奏。

始終由下個月開始,便要面對真正的"考驗"了 ........

作者: 阿聰    時間: 2010-11-4 00:30
2010年11月3日 (星期三)

之前自己大病都已經冇跑成個星期,今晚決定的起心肝再跟人練跑。

今晚去將軍澳練跑這個路程 : "將軍澳運動場出發 > 寶邑路(將軍澳站) > 調景嶺站 > 左轉入維景灣畔 >澳景路 (只跑右邊行人路盡頭折返)>蓬萊路 (清水灣半島) > 邵氏影城折返 > 運動場外圍跑半個圈" 。

由於之前自己並不知道他們今晚是跑上澳景頂,因此大失預算。
當自己去到近邵氏影城,發覺後面一個人都沒有,
自己也覺得再跑下去也沒有意思,因此便在這裏折返,最後返到運動場外圍跑多一陣便算了。

今晚自己所跑的路程,估計可能連10KM 也沒有。自己不跟大隊,便會換來這樣的"結果"。
現在唯有明晚再練跑"補數",希望令自己辛苦所練的不致浪費。
作者: monsterjoe    時間: 2010-11-4 05:56
原帖由 阿聰 於 2010/10/23 21:50 發表
2010 年10月23日 (星期六)

今早跟跑友們去練跑"將軍澳大圈",另外再加運動場的兩個外圈。

今早在正式起跑之前,我跟Cat 姐,文輝先在運動場跑一個外圈 (1.9km)
之後他們都返回運動場,等埋其他人才正式開跑 ...
....期望由下星期開始,能夠逐步增加到15K ,讓自己都可以適應到節奏

開始你既長課訓練未呀? 努力加油呀
作者: 阿聰    時間: 2010-11-4 21:06
原帖由 monsterjoe 於 2010-11-4 05:56 發表

開始你既長課訓練未呀? 努力加油呀hgjD141" />" />hj

上個星期大病,已經令我冇跑成個星期
直到現在為止,最長的路程我都只是跑到13K
連15K 都未到,真係幾失敗。

睇黎之後我都要考慮快速"加碼"..........
作者: 阿聰    時間: 2010-11-11 00:29
2010年11月10日 (星期三)

今晚只跑了以下路程: " 將軍澳運動場出發 > 將軍澳運動場外圍 > 寶邑路(將軍澳站) > 調景嶺站 > 左轉入維景灣畔 > 澳景路 (只跑右邊行人路盡頭折返)> 將軍澳運動場外圍" ,原先想跟他們跑上澳景頂,結果因為氣力不繼而放棄;

其實今晚這樣的路程,總共有多少公里呢?!
作者: 阿聰    時間: 2010-11-20 00:02
2010年11月19日 (星期五)

經過上次大病之後,今晚獨自去了將軍澳運動場外圍的單車徑練跑了八個圈 (1.9km x 8 = 15.2km)
時間大約為 1:45:34

坦白講,如果自己不想一再錯過UNICEF 的機會,根本就沒有這樣的動力,在時間這麼短的情況下都仍然練跑;不過,上次大病令我錯失ASICS 10km 的機會,令我真的不開心了一段時間,再加上火仔和烏拉都鼓勵我可以把今次比賽當成「志在參與」,使我今晚決定給自己一個機會。

當我跑完後,才發現自己真的做到可以練跑更長的路程,這個比自己練跑的時間還要滿足;
之前我也是聽烏拉講過無數次,話我可以跑得更長,但我都只是「一笑置之」而沒有理會,
今晚能夠做得到,總算也是一個好的開始吧﹖﹗

我不知道這樣的結果是快還是慢,但起碼令自己能夠衝破 15km 的大關,
鍛鍊自己的耐力,為日後練跑更長的路程舖路;
始終要完成半馬,真的少一點耐力也不行,
還要看看往後日子的練跑,是否可以維持,甚至超越這個關口......

期望往後日子可以繼續維持長途練跑,
並能夠在下星期日的UNICEF 半馬「千帆並舉,再創高峰」,
令自己不再以前般遺憾……

作者: 阿聰    時間: 2010-11-21 22:46
2010年11月21日 (星期日)

由於今晚將軍澳運動場租左俾人而沒有開放,我只有走去藍田晒草灣遊樂場的緩跑徑去練跑。

今晚自己一口氣跑了30個圈 (500m x 30 = 15km) ,總算可以維持到上次所練跑的里數,而時間也不會差得太遠 (1:45:16)

今晚練跑時撞到 Mill 姐,原來她一早已走去這個地方練跑了
似乎我自己都還是比別人不夠勤力,今後唯有寄望自己抽多點時間去練跑吧?!

不過,要我連續在同一個地方不停跑30個圈,有時我也會數到頭昏腦脹
在我跑到第2526個圈時,我的體力已經變得疲乏
有時也擔憂自己會否數錯圈數,白白浪費之前的努力,便會很不值得。

似乎今後要跑這麼長的路程,我還是要另找地方好了......

作者: 阿聰    時間: 2010-11-25 23:41
2010年11月25日 (星期四)

今晚去了慈雲山浦岡村道公園練跑,合共跑了22個圈 (650m x 22 = 14.3 km) ,但時間則變成 1:56:30 ;我都估不到這樣練跑,反而令成績倒退,而且身體還因為應付不了長期操勞而作出反應......
作者: purejoey    時間: 2010-11-25 23:54
原帖由 阿聰 於 2010-11-25 23:41 發表

今晚去了慈雲山浦岡村道公園練跑,合共跑了22個圈 (650m x 22 = 14.3 km) ,但時間則變成 1:56:30 ;我都估不到這樣練跑,反而令成績倒退,而且身體還因為應付不了長期操勞而作出反應.. ...

係咁細範圍跑咁多個圈好乏味,成績倒退我理解...

廸士尼我無跑,首次跑半馬賽好大壓力,我要延遲到沙田節先挑戰。

anyway, 祝你廸士尼處女半馬跑得開心啲!
作者: monsterjoe    時間: 2010-11-25 23:55
原帖由 阿聰 於 2010/11/25 23:41 發表

今晚去了慈雲山浦岡村道公園練跑,合共跑了22個圈 (650m x 22 = 14.3 km) ,但時間則變成 1:56:30 ;我都估不到這樣練跑,反而令成績倒退,而且身體還因為應付不了長期操勞而作出反應.. ...

乜蒲崗村道運動場變短佐既, 乜唔係700米 一圈咩, 仲乜食佐50米呀, 你每圈食佐50米梗係飽到跑唔郁啦。你其實跑佐15.4KM 架喇, 努力D啦你得既。
作者: 齋老味    時間: 2010-11-26 11:51
原帖由 阿聰 於 2010-11-25 23:41 發表

唔好咁搏命呀
長跑長有........
作者: tommyleung    時間: 2010-11-26 12:44
原帖由 阿聰 於 2010-11-25 23:41 發表 2010年11月25日 (星期四) 今晚去了慈雲山浦岡村道公園練跑,合共跑了22個圈 (650m x 22 = 14.3 km) ,但時間則變成 1:56:30 ;我都估不到這樣練跑,反而令成績倒退,而且身體還因為應付不了長期操勞而作出反應.. ...

休息下啦, 正常上星期六操一課長就得架啦, 咁近星期日先操, 可能體力唔夠時間recovery.

時間唔係太重要, 完成到就ok架啦..
作者: 阿聰    時間: 2010-11-26 13:00
原帖由 tommyleung 於 2010-11-26 12:44 發表

休息下啦, 正常上星期六操一課長就得架啦, 咁近星期日先操, 可能體力唔夠時間recovery.

時間唔係太重要, 完成到就ok架啦..

我都只係打算以完成做目標
始終呢個都係我第一次所參加的半馬
以汲取經驗
但當然也希望時間不要太慢啦!?! 哈哈....

反而我昨晚操長課已經係最後機會,如果到星期六先至操長課,我更加冇可能短時間內恢愎體力。
作者: 阿聰    時間: 2010-11-26 13:04
原帖由 齋老味 於 2010-11-26 11:51 發表

唔好咁搏命呀

14.3km 己經唔係好長的了
半馬既長度係21km
但現在我連一口氣跑足18km 都未做過
我都有點懷疑,到星期日比賽時會否跑到15km 之後便"體力不繼".......
作者: tommyleung    時間: 2010-11-26 13:04
原帖由 阿聰 於 2010-11-26 13:00 發表 我都只係打算以完成做目標始終呢個都係我第一次所參加的半馬以汲取經驗 但當然也希望時間不要太慢啦!?! 哈哈....反而我昨晚操長課已經係最後機會,如果到星期六先至操長課,我更加冇可能短時間內恢 ...

我意思是星期六日, 今個星期只操一兩課10K就夠了..
作者: 阿聰    時間: 2010-11-26 13:06
原帖由 齋老味 於 2010-11-26 11:51 發表

唔好咁搏命呀

14.3km 已經唔係好長的了
我連一口氣跑足18km 都未有
我都懷疑自己
會否到星期日比賽時
一跑到15km 左右便"體力不繼"

始終今次的練習時間真係唔夠
作者: 阿聰    時間: 2010-11-26 13:10
原帖由 monsterjoe 於 2010-11-25 23:55 發表

乜蒲崗村道運動場變短佐既, 乜唔係700米 一圈咩, 仲乜食佐50米呀, 你每圈食佐50米梗係飽到跑唔郁啦。你其實跑佐15.4KM 架喇, 努力D啦你得既。

係我第一次同烏拉係個度練跑,佢同我講話有650米喎
我昨晚都專登睇過,真係一個圈得650米,何來變左700米呀?!

不過,即使好似你話跑到15.4km , 咁同真正半馬既長度都有一段距離。
作者: 齋老味    時間: 2010-11-26 14:21
原帖由 tommyleung 於 2010-11-26 13:04 發表

我意思是上星期六日, 今個星期只操一兩課10K就夠了..

我今個星期一至四都有操
5.7k
17.1k
5.7k
13.3k
希望星期日會發揮得好!!!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2