香港長跑網 - 長跑長友

標題: 脂肪比 [打印本頁]

作者: 齋老味    時間: 2010-6-26 23:43
標題: 脂肪比
岩岩去左永安買左個脂肪磅返黎
TANITA UM-016 (http://www.hkscale.com/zh-TW/?tf05)
實在太平啦
只係 $328
返黎即刻試
點知嚇左一跳

身高  173cm
體重  181.4 lb
BMI  27.55
脂肪比竟然係 18%!!!!

咁我仲係咪要減肥呀???
作者: kenken    時間: 2010-6-26 23:48
呢d磅測脂肪唔準的....
作者: 阿聰    時間: 2010-6-27 00:39
你不如平平地買個普通磅知道下幾重仲實際??
作者: 齋老味    時間: 2010-6-27 01:15
Ken 兄
唔算太準
但係都應該差唔多
http://www.mingpaohealth.com/cfm ... 60921/news/gop1.txt

聰兄
我 181 lb........
作者: kenken    時間: 2010-6-27 07:45
原帖由 齋老味 於 2010-6-27 01:15 發表
Ken 兄
唔算太準
但係都應該差唔多
http://www.mingpaohealth.com/cfm/news3.cfm?File=20060921/news/gop1.txt

聰兄
我 181 lb........ " />" />

其實睇下個肚腩已經估到大約脂肪%
作者: 阿聰    時間: 2010-6-27 09:45
齋老味, 你覺得自己外表身形是否已冇左肚腩先?
係既話, 你已經係"初步成功"
作者: 齋老味    時間: 2010-6-27 16:10
兩位大哥
其實相比一年前
我個肚腩冇左啦
只有一條貨櫃車胎
同埋兩條樹幹大脾.........
作者: 阿聰    時間: 2010-6-27 22:17
原帖由 齋老味 於 2010-6-27 16:10 發表
兩位大哥
其實相比一年前
我個肚腩冇左啦
只有一條貨櫃車胎
同埋兩條樹幹大脾.........

咁你都減左好多喎.....你係咪一星期跑足6日, 每次10KM 路程呢??
作者: kopo1128    時間: 2010-6-28 11:48
原帖由 齋老味 於 2010-6-26 23:43 發表
岩岩去左永安買左個脂肪磅返黎
TANITA UM-016 (http://www.hkscale.com/zh-TW/?tf05)
實在太平啦
只係 $328
返黎即刻試
點知嚇左一跳

身高  173cm
體重  181.4 lb
BMI  27.55
脂肪比竟然係 18%!!!!

咁 ...

你幾多歲呀? 我脂肪比都係18%左右而又有個減不掉的肚腩. 我記得我年齡個range是18-22%. 如果你後生d就脂肪比應該低少少, 但唔會差太遠.
作者: 齋老味    時間: 2010-6-29 00:02
原帖由 阿聰 於 2010-6-27 22:17 發表
咁你都減左好多喎.....你係咪一星期跑足6日, 每次10KM 路程呢??

跑 4-5 日咋
跑 6k - 15k 不定.........
作者: 齋老味    時間: 2010-6-29 00:04
原帖由 kopo1128 於 2010-6-28 11:48 發表

你幾多歲呀? 我脂肪比都係18%左右而又有個減不掉的肚腩. 我記得我年齡個range是18-22%. 如果你後生d就脂肪比應該低少少, 但唔會差太遠.

3x歲囉.......... 唔後生囉..........
仲成日畀人叫我肥仔.........
作者: kenken    時間: 2010-6-29 20:37
原帖由 齋老味 於 2010-6-29 00:04 發表

3x歲囉.......... 唔後生囉..........
仲成日畀人叫我肥仔.........

童顏..
作者: 齋老味    時間: 2010-7-5 10:33
原帖由 kenken 於 2010-6-29 20:37 發表

童顏..

係女仔就好
男人童顏冇用架............  
作者: andreakhou    時間: 2010-7-17 17:50
標題: 唔該晒
唔該咁多位師兄推介牌子和明報資訊,我都想買個脂肪磅好耐,唔知點㨂啫。。。
18%在男生來算不算太高,努力跑多啲啦,加油!
童顏男女皆宜,跑多啲就看來後生啲,睇長跑網啲members就知啦,
作者: 齋老味    時間: 2010-7-18 01:05
原帖由 andreakhou 於 2010-7-17 17:50 發表
唔該咁多位師兄推介牌子和明報資訊,我都想買個脂肪磅好耐,唔知點㨂啫。。。
18%在男生來算不算太高,努力跑多啲啦,加油!
童顏男女皆宜,跑多啲就看來後生啲,睇長跑網啲 ...

用左半個月
脂肪比 18%-21%
但係 17x磅 就真係好肥............  
作者: ho_boxing    時間: 2010-7-30 12:19
Ching 咁啱小弟尋日係康民處做gym磅過
我168cm 140ibs 18%fat rate BMI 22.5
企起身唔係好覺有肚腩, 坐係度就覺
咁我覺得一係ching幾大隻啦, 如果唔係個磅可能唔係好準
你要繼續努力

小弟目標係15%
作者: 齋老味    時間: 2010-7-30 16:31
原帖由 ho_boxing 於 2010-7-30 12:19 發表
Ching 咁啱小弟尋日係康民處做gym磅過
我168cm 140ibs 18%fat rate BMI 22.5
企起身唔係好覺有肚腩, 坐係度就覺
咁我覺得一係ching幾大隻啦, 如果唔係個磅可能唔係好準
你要繼續努力

小弟目標係15%

Thanks ching
想問下康文署係咪可以免費 check fat rate 呀?
我算係有肌肉
因為玩左幾年空手道
不過脂肪都唔會比肌肉少...............  
作者: ho_boxing    時間: 2010-8-1 12:27
我係康文署做gym磅的
同教練傾計跟住拎出黎同我磅下
唔洗錢的
你知道要上堂先入得去做gym嗎﹖
我諗要係入面健身的先會俾你磅
作者: 齋老味    時間: 2010-8-1 17:04
原帖由 ho_boxing 於 2010-8-1 12:27 發表
我係康文署做gym磅的
同教練傾計跟住拎出黎同我磅下
唔洗錢的
你知道要上堂先入得去做gym嗎﹖
我諗要係入面健身的先會俾你磅

係咪要報金卡先可以玩 gym 呢?
係就冇行囉..........  
作者: ho_boxing    時間: 2010-8-9 02:05
原帖由 齋老味 於 2010-8-1 17:04 發表

係咪要報金卡先可以玩 gym 呢?
係就冇行囉..........  " />" />

http://ballot.lcsd.gov.hk/list.cfm?lang=b5&type=crsp

上番個器械健體訓練班

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2