香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手一問: 跑左15mins雙手開始痺 [打印本頁]

作者: tonywcc    時間: 2010-7-9 13:29
標題: 新手一問: 跑左15mins雙手開始痺
新手呢個月隔日跑,  每次45mins
我用臂袋
跑左15mins雙手開始痺 , 好似無乜血到咁
係唔係雙手擺得太高? 我之後手揸臂袋都差唔多... 請指教
作者: Tarry    時間: 2010-7-9 13:56
原帖由 tonywcc 於 2010-7-9 13:29 發表
新手呢個月隔日跑,  每次45mins
我用臂袋
跑左15mins雙手開始痺 , 好似無乜血到咁
係唔係雙手擺得太高? 我之後手揸臂袋都差唔多... 請指教

tonywcc ching, 我不是好有經驗, 只不過可以分享一下, 請問你在許跑步前, 有沒布做拉筋等動作, 上肢力量不夠也可能出現你的情況.
作者: tonywcc    時間: 2010-7-9 15:11
原帖由 Tarry 於 2010-7-9 13:56 發表

tonywcc ching, 我不是好有經驗, 只不過可以分享一下, 請問你在許跑步前, 有沒布做拉筋等動作, 上肢力量不夠也可能出現你的情況.  

Thx Tarry ~
都有做拉筋, 可能我做左兩三分鐘太少.
等我聽日跑前做長D
作者: 麥麥    時間: 2010-7-9 17:54
樓主唔洗咁驚喎..大不了咪死之馬..
作者: tyler    時間: 2010-7-9 19:50
唔用袋試下
放松
作者: jsmleung02    時間: 2010-7-9 20:32
因為長時期屈著雙手, 痺唔出奇喎,  試下邊跑邊放低手, 令它向後拗 (拉筋). 我成日都會咁做.
作者: KUEN    時間: 2010-7-9 22:52
我跑快個陣都有咁既情況
放低隻手鬆下會有改善

你個臀袋整到好緊?
作者: tonywcc    時間: 2010-7-10 10:10
我成日驚個臀袋跌, 我今日鬆左D...
今朝跑左1hr 都無手痺, 可能之前真係手放太高
作者: miumiulam    時間: 2010-7-10 11:05
我一緊. 就要提自己放鬆.
有時對手D手指會好腫. 見到..都幾好笑!
作者: 小東    時間: 2010-7-10 11:29
如果無做開運動的話要小心會唔會同個心臟有關, 特別如果主要係左手的話
作者: miumiulam    時間: 2010-7-10 15:01
原帖由 小東 於 2010-7-10 11:29 發表
如果無做開運動的話要小心會唔會同個心臟有關, 特別如果主要係左手的話

米嚇我啦! 不過左手真的腫過右手!
作者: 馬飛    時間: 2010-7-10 17:47
我初跑時都有
我果時係跑得太快....條氣又未開.....
所以缺缺地氧
作者: CharlesAF    時間: 2010-7-11 00:41
Relax

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2