香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有乜方法可以減 8-10 磅 [打印本頁]

作者: peteruno    時間: 2008-6-11 20:20
標題: 有乜方法可以減 8-10 磅
諸君好友:白頭佬想今年十二月前減 8-10 磅,有乜野方法可行。
唔想去-必瘦站;修身堂;纖型22.....。有乜計

白頭佬
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-11 21:00
參考跑步機ching啦!成功人版!
運動,節食.
作者: blurmax    時間: 2008-6-11 21:12

諸君好友:白頭佬想今年十二月前減 8-10 磅,有乜野方法可行。

Not difficult at all.
I once lost 40 lbs within 9 mths by 4 running per week (45 mins@) + one hiking.
I also skiped my lunch from Mon to Friday and eat fruits instead.
Taking food at least 1 hr after exercise (or only drinking water).
It worked, but 138 lbs is probably too thin for a 5'11" male runner.

Wishing U gd luck.

作者: redred    時間: 2008-6-11 21:35
做多d運動
多食菜,生果, 少食肉同澱粉質
每餐食7成飽好啦

早,午餐可以食飽d都得
但晚餐就唔好啦
因為最吸收架

希望減肥成功
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-11 21:40
作者: nc    時間: 2008-6-11 21:43
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-11 21:40 發表
各位ching and ctse,
你地知唔知白勇士依家幾多磅? 佢120磅, 仲想減十磅! 勇士無懼耶!

o下, 增磅就差唔多, 唔好玩啦
作者: ram    時間: 2008-6-11 21:44
嘩!!!白勇士120磅再減10磅咪得番110磅 !?
會否過瘦呀 !?
小弟都想減10磅喎 (希望輕d可以跑快d)~
作者: redred    時間: 2008-6-11 21:51
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-11 21:40 發表
你地知唔知白勇士依家幾多磅? 佢120磅, 仲想減十磅! 勇士無懼耶!
吓,唔駛減啦
健康最重要喎
作者: 711MF    時間: 2008-6-11 21:54
作者: michaelyw    時間: 2008-6-11 22:39
120 都要減
我而家12x 反而想增少少磅
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-11 23:20
吓!男人得120磅!
幾高呀?impossible!!想做白骨精牙?
我只得五尺高,都有110磅啦!
作者: blurmax    時間: 2008-6-11 23:42

增磅就差唔多, 唔好玩啦

X 2 - better increase weight and muscle wor
作者: spmho    時間: 2008-6-12 00:10
原帖由 叮叮噹 於 2008-6-11 23:20 發表
吓!男人得120磅!
幾高呀?impossible!!想做白骨精牙?
我只得五尺高,都有110磅啦!

無記錯的話,白兄應該大約5'4-5左右,成身咖啡膚色
所以120磅既佢,見過你一定話fit

但白兄,點解要去到110lbs呀?
你想肯雅人?
作者: oscar    時間: 2008-6-12 01:55
作者: 洛虎添    時間: 2008-6-12 07:19
我大約150 lbs.., 仲要減到14x lbs[減多10磅脂肪呀]

我個高度係173cm

直至得番8-10%重量係脂肪為止

作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-12 09:07
作者: ram    時間: 2008-6-12 09:19
小弟高峰時165lb (真係成個豬頭咁)
減到去148lb,之後不幸返彈去155lb (晚上吃零食出事)
目前152lb
最新目標: 140lb
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-12 09:26
作者: ram    時間: 2008-6-12 09:41
希望成ching貴言,齊齊努力 !

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-12 09:26 發表

如果ching減到140, 你呢隻馬拉都拉唔住, 會係咁去, 變成一匹脫韁野馬!

作者: nc    時間: 2008-6-12 13:29
原帖由 peteruno 於 2008-6-11 20:20 發表

白頭佬

都話減肥並非女子組專利, 看... 幾多ching都覺得自己須要減, 但其實他們已經很fit很fit,了, 很簡單因為大家也是人, 都是不滿足於現狀

我都想減多3、5磅
作者: kenneth    時間: 2008-6-12 13:35
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-12 13:39
作者: peteruno    時間: 2008-6-12 17:43
你地知唔知白勇士依家幾多磅? 佢120磅,
(冇記錯的話, 在一次談話中)
仲想減十磅! 勇士無懼耶!

更正『白頭佬』並非白勇士
我現128p左右,熱天一個長課體重會跌至123p左右,大量失水,之後補充即日回升127p。冬天132p左右徘徊,希望年底降至120-122p,相信好難成功,有乜方法呢???

白頭佬
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-6-12 19:44
白 ching :
120 磅 左右咪好瘦 ???

甘我呢d 5呎多ddddddddd... 咪要under 100 磅 ??
不得了..
其實...我只想減 5磅左右; 輕d , 跑步行山時不用負重甘多....
作者: onon    時間: 2008-6-12 20:03
白頭兄減磅梗有佢原因, 可能輕身啲可增加奪標機會!?

至於方法小弟無法提供因自己減極都失敗…(無戒口),

不過精神上友持, 努力加油!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-12 21:53
作者: ram    時間: 2008-6-12 22:03
如果戒到口,真係可以好快減到架
試試飯餐多菜清淡,拒絕零食 (好殘忍)
晚上睡前4小時不要進食................
(小弟其實都未做得到)

原帖由 onon 於 2008-6-12 20:03 發表
白頭兄減磅梗有佢原因, 可能輕身啲可增加奪標機會!?

至於方法小弟無法提供因自己減極都失敗…(無戒口),

不過精神上友持, 努力加油!

作者: peteruno    時間: 2008-6-12 22:11
原帖由 ram 於 2008-6-12 22:03 發表
如果戒到口,真係可以好快減到架
試試飯餐多菜清淡,拒絕零食 (好殘忍)
晚上睡前4小時不要進食................
(小弟其實都未做得到)" />

我並無戒口,任何可以食得都食。吸收任何營養,補充失去所需。因此好鬼難減磅。

白頭佬
作者: ram    時間: 2008-6-12 22:17
若小弟可如白兄般,食任何食物都無須擔心體重問題
小弟實在覺得是一大福氣呀!

原帖由 peteruno 於 2008-6-12 22:11 發表
我並無戒口,任何可以食得都食。吸收任何營養,補充失去所需。因此好鬼難減磅。

白頭佬

作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-13 00:53
原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-6-12 19:44 發表
白 ching :
120 磅 左右咪好瘦 ???

甘我呢d 5呎多ddddddddd... 咪要under 100 磅 ??
不得了..
其實...我只想減 5磅左右; 輕d , 跑步行山時不用負重甘多....

Me too!
5呎高,已經減了10磅,
只想減多5-8磅,就fit
作者: lvrunner    時間: 2008-6-13 12:54
白兄,

128lb x 15 = 1920 calories,  

If you take less than 1920 calories every day.  You should be able to loss weight.  And also take it easy on carbohydrate like rice and noodle.

作者: peteruno    時間: 2008-6-26 15:58
連綿大雨,影響跑步,磅數暴漲(不是河水),128上升至132。
慘!

白頭佬
作者: kenneth    時間: 2008-6-26 16:19
作者: spmho    時間: 2008-6-26 16:24
原帖由 kennethwat 於 2008-6-26 16:19 發表

不是吧,冇跑幾日可以升四磅

同日計,起床後即磅,然後食飽之後再磅都有可能
作者: ram    時間: 2008-6-26 16:25
冇得跑步,係屋企又食多d
一來一回都幾金的
不過如果小弟只有132lb就發達了!

原帖由 kennethwat 於 2008-6-26 16:19 發表

作者: kenneth    時間: 2008-6-26 16:27
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-26 16:30
作者: 洛虎添    時間: 2008-6-26 16:45
原帖由 kennethwat 於 2008/6/26 16:27 發表

小弟的長遠目標是140。h" />

我個長遠目標係  144
作者: ram    時間: 2008-6-26 16:57
瘋狂兄:其實小弟終極目標係140(同kenneth兄一樣)
但現在151.x,(已徘徊了數星期)
在150線遇到非常強大阻力~

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-26 16:30 發表
RAM HING咁你咪好有骨感! 小弟有150都夠喇, 再減實B人打屎呀.

作者: kenneth    時間: 2008-6-26 17:00
作者: ram    時間: 2008-6-26 17:21
要再增加跑步時間的空間已經不大
唯有向"食少d"埋手............

原帖由 kennethwat 於 2008-6-26 17:00 發表
x2,小弟現都是 150 徘徊了數年。 150的阻力實在太大了﹗

作者: kenneth    時間: 2008-6-26 17:30
作者: Gills    時間: 2008-6-26 18:04
勤力D就唔洗減食量, 但有時種種原因跑唔到, 唯有忍吓口, 現在已回復125lbs水平了.
作者: 龜速行    時間: 2008-6-26 18:18
oh

c hing & c tse

i quit the smoke from 5 months

add almost 10 lbs

1 month  add 2bs

oh no 

please help me

作者: awyh    時間: 2008-6-26 18:26
原帖由 龜速行 於 2008-6-26 18:18 發表
oh

i quit the smoke from 5 months

oh no

jgh" />jg" />

這是健康的表現,恭喜,千祈唔好再食番煙。
作者: 龜速行    時間: 2008-6-26 18:34
thank awyh c hing

but i 'm too fat now !!

作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-26 18:48
作者: 洛虎添    時間: 2008-6-26 19:11
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008/6/26 18:48 發表

仲話628去食自助火鍋!!!好,捨命賠各位ching了!

628請食M記好過la...
作者: ram    時間: 2008-6-26 19:20
恭喜ching戒煙成功 !
其實減磅真係沒有捷徑
如Gills兄所言,勤力d跑多d
食方面少油少甜多菜
小弟去年減15磅就食少中午一餐(以水果和勿皮代替)+跑步
不過其實健康就得~

oh
oh no

作者: blurmax    時間: 2008-6-26 19:39

I quitted smoking more than 2 decades ago, and it's still my best decision I've ever made.
Unfortunately the smokers always smoke in public area and leaving their 2nd handed smoke behind!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-26 21:18
作者: MJ576    時間: 2008-6-26 22:03
oh

oh no

jgh" />jg" />

After quitting, you should eat less, run more la !   And remember not to smoke again
作者: 龜速行    時間: 2008-6-26 22:55
thank thank thank

all c hing

作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-26 23:40
恭喜三位ching-龜速行,瘋狂跑步機,blurmax成功戒煙!
作者: blurmax    時間: 2008-6-27 00:17

I still could not understand why did I smoke 2 decades ago.  It's really stupid!
作者: ram    時間: 2008-6-27 01:09
小弟也很怕二手煙
現在走到街上好像到處都吸二手煙 ,真慘!
作者: Gills    時間: 2008-6-27 09:25
原帖由 ram 於 27-6-2008 01:09 發表
小弟也很怕二手煙
現在走到街上好像到處都吸二手煙 ,真慘!  

家吓室內四處禁煙, 煙民唯有出街食, 所以條街仲多左人食煙, 唯有行開D或者用手巾遮吓個面.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-6-27 09:39
嘻嘻!我咁大個仔,

從來未試過吸煙的滋味是怎樣,
是否有點 out 呢?

作者: kenneth    時間: 2008-6-27 09:43
作者: 龜速行    時間: 2008-6-27 10:04
標題: 回復 58# 的帖子
never never never...............
so hard to quit
作者: blurmax    時間: 2008-6-27 10:46

never never never...............
so hard to quit

Not so hard to me.  I made up my mind to quit and never touch it again.
The smoke became so stink to me afterwards.
However never start smoking is 100 % correct.
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-27 11:00
作者: spmho    時間: 2008-6-27 11:04
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-27 11:00 發表
唉, 擒晚跑完磅到164磅, 比平時跑完重左2磅!!!  

瘋兄,一兩日磅數既意義不大
你睇個trend會好d同有意義一d
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-27 11:08
作者: peteruno    時間: 2008-6-27 11:42

屈兄有所不知,唔係無跑幾日這個問題,問題在於長時間運動量不足,未能有效消耗卡路里,再加連日大雨,活動空間也少左,困在室內,食多行少,磅位急激暴升。

白頭佬
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-30 13:30

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2