香港長跑網 - 長跑長友

標題: 向十月大阪出發! [打印本頁]

作者: checkie    時間: 2010-9-20 22:35
標題: 向十月大阪出發!
本來唔想寫厘個 Blog 唔想悶親大家,但 Mike Li 兄想知有幾悶,咁就一於悶悶佢!

首先先講下點解幾十歲人仲馬拉松。

追塑番 2005 果次身體檢查,肺X光片出現左可怕嘅黑點,以個陣時食左二十年煙既歷史,同埋每年照 x光都無發生咁既事,

心裏面暗叫不妙!唯有自己安慰自己.....可能係肋骨陰影即!
但接住黎轉介專科,專科醫生話睇起上黎似瘤,一聽真係暈得一陣陣。跟住入院檢查,磁力共振,正離子測試,肺內規鏡,針剌...... 心裏面一路回避肺癌兩個字!

雖然最後唔係肺癌,但難逃開刀厘一關,再食六個月藥,先至醫好果啲最後確定係發霉嘅真菌!厘次心路歷程令厘個煙民醒悟,開始注重身體,為健康著想。

係心口開刀嘅傷口康復期間,醫生話郁下會幫助傷口縫合,我嘅跑步生涯就咁由散步開始,繼而慢跑。

同時因為要令自己保持每日跑步習慣,一於下決心跑馬拉松,咁馬就拉郁左我厘條蟲!!

待續

作者: checkie    時間: 2010-9-21 11:39
第一次全馬 Stanchart 2007

亦係第一次比賽,你地會問點解第一次就玩咁大。其實我覺得一係唔跑,跑就跑到最切底,死就死,一於全馬。唔得出年再跑過。
對於一個無乜運動既人嚟講,42K行都唔容易仲要5個半鐘完成,全馬無論喺心理上同生理上都係一個好大既挑戰。
於是問下啲有經驗既高人點練,佢地教我是但搵個schedule跟就得嫁啦!咁梗係信啦,上網胡里胡塗搵到厘個。
http://www.halhigdon.com/marathon/Mar00novice.htm

作者: clerkb    時間: 2010-9-21 11:53
今日身體狀況好嗎?
作者: wongc    時間: 2010-9-21 12:00
原帖由 checkie 於 2010-9-21 11:39 發表

亦係第一次比賽,你地會問點解第一次就玩咁大。其實我覺得一係唔跑,跑就跑到最切底,死就死,一於全馬。唔得出年再跑過。
對於一個無乜運動既人嚟講,42K行都唔容易仲要5個半鐘 ...

ching, 我都係跟呢個program, 我覺得好work喎.  里數唔多但跟得足一定跑得哂.
作者: wong.siufu    時間: 2010-9-21 12:03
checkie兄:

咪賣關子啦CHing,而家先開始講2007!!
咁賣法,幾時先講到2010

點都好,身體健康最緊要
祝CHing完全康復

作者: Mike_Li    時間: 2010-9-21 13:31
Checkie兄,很高興可以欣賞你的大作。
作者: Left3    時間: 2010-9-21 13:44
keep it coming....2007 to 2010.....long story wor.....
but I like these stories!
作者: checkie    時間: 2010-9-21 14:03
原帖由 clerkb 於 2010-9-21 11:53 發表
今日身體狀況好嗎?

托賴!非常好!
以家無食煙,但仍然飲酒。
作者: checkie    時間: 2010-9-21 14:06
原帖由 wongc 於 2010-9-21 12:00 發表

ching, 我都係跟呢個program, 我覺得好work喎.  里數唔多但跟得足一定跑得哂.

贊成,我完全靠佢先掂。
作者: checkie    時間: 2010-9-21 14:07
原帖由 wong.siufu 於 2010-9-21 12:03 發表
checkie兄:

咪賣關子啦CHing,而家先開始講2007!!
咁賣法,幾時先講到2010

點都好,身體健康最緊要
祝CHing完全康復

多謝師兄先!
手腳慢,請比啲耐性。
作者: checkie    時間: 2010-9-21 14:08
原帖由 Mike_Li 於 2010-9-21 13:31 發表
Checkie兄,很高興可以欣賞你的大作。

睇完咪笑就得!
作者: checkie    時間: 2010-9-21 14:10
原帖由 Left3 於 2010-9-21 13:44 發表
keep it coming....2007 to 2010.....long story wor.....
but I like these stories!

多謝,努力中!
作者: checkie    時間: 2010-9-21 14:46
原帖由 checkie 於 2010-9-21 11:39 發表

對於一個無乜運動既人嚟講,42K行都唔容易仲要5個半鐘 ...

興奮地跟左個schedule 18個星期,最終上戰場啦!

其實有幾個朋友話陪我跑,諗住唔怕有盤一齊上路心都定啲!

點知由尖沙咀剛出奧海城,5個唔見左4個,都好仲有一個,一路跑一路傾去到青馬,就係飲水慢啲即,連最後個朋友都失散埋。

硬住頭皮自己跑,跑到一半路程已經開始力不從心,但心諗要早啲過西隧唔要上巴士,唯有死嚟繼續跑。

到30K無辦法變成行人,但好彩4個鐘到西隧,過埋西隧對腳已經唔屬於自己,好不容易行到金紫荊終點,

時間係4:48半跑半行完成第一個馬拉松,心情興奮到連疲倦都忘記埋,果種感覺high到爆!
作者: wong.siufu    時間: 2010-9-21 15:00
CHing
第一次就sub5,利害
比個讚你
作者: checkie    時間: 2010-9-21 15:52
原帖由 wong.siufu 於 2010-9-21 15:00 發表
CHing
第一次就sub5,利害
比個讚你

多謝,王小虎師兄鼓勵!
作者: checkie    時間: 2010-9-21 16:01
衝出香港2008東京馬拉松

第一次全馬好似好輕鬆咁完成,比著你都毛鬆鬆想再下一城!

剛巧有朋友想參加第二界東京馬拉松,於是一於跟,希望PB!!!

點知滑鐵廬。。。
作者: wong.siufu    時間: 2010-9-21 16:59
原帖由 checkie 於 2010-9-21 15:52 發表

多謝,王小虎師兄鼓勵!

師兄就唔敢講,都未跑過全馬,今年都係第一次半馬咋.
CHing之前有練跑的嗎?真係好強啊!!

目標2011全馬Sub430
自己都發下dd火先
作者: checkie    時間: 2010-9-21 18:53
原帖由 wong.siufu 於 2010-9-21 16:59 發表

師兄就唔敢講,都未跑過全馬,今年都係第一次半馬咋.
CHing之前有練跑的嗎?真係好強啊!!

目標2011全馬Sub430
自己都發下dd火先

咪玩我啦!幾十歲人先跑係咁上下!
今年我目標係3:30!
作者: checkie    時間: 2010-9-21 22:57
原帖由 checkie 於 2010-9-21 16:01 發表
衝出香港2008東京馬拉松

第一次全馬好似好輕鬆咁完成,比著你都毛鬆鬆想再下一城!

剛巧有朋友想參加第二界東京馬拉松,於是一於跟,希望PB!!!

點知滑鐵廬。。。

諗住跟 Hal Higdon 既高一個level- intermediate 可以隨時 PB 舊年 07 既 record,
http://www.halhigdon.com/marathon/Mar00intermediate.htm
點知東京係二月仲好凍,跑果日早上係零下一度。

未開跑睇見隔離日本阿叔凍到斯斯叔叔,自己未跑已經消耗好多熱能係保持體溫方面。
舊年係渣馬同朋友失散既唔好經歷,點知今次又再一次歷史重演,吹脤!
槍聲一響,開始慢跑到出發點,因為有成七萬人參加,人龍有成兩K咁長,所以跑去出發點都要成幾分鐘。
我帶左相機係咁係起點影相,轉頭朋友話 enjoy! 就影都唔見。
一心諗住有陪跑好d, 一於死追將本來諗住>5 min/K 既peace 提升到 4:30 min/K, 但由新宿追到曰比谷再去銀座,都唔見蹤影,
到25k處膝頭忽然好痛,勉強頂到30K, 又變行人,又再一次行番終點,結果係五小時!
以為練多左會進步點知仲衰過以前,十分失望。

作者: checkie    時間: 2010-9-22 22:40
今年第一個目標............澳門全馬
剛剛報左名。
舊年跑過,斜路比較少,希望係厘到可以提早波士頓 3:30達標!

唔得渣打再衝。

作者: checkie    時間: 2010-9-23 13:15
2009 渣打馬拉松

經過東京馬拉松一役,好無信心,不如還元基本步,當跑步係強身健體,全馬只當作長期跑步既手段,成績唔重要。
所以重複東馬練習時間表一次,無定下特別目標。當然,渣馬當日亦當遊馬河,同朋友一路傾計傾番終點。
時間係 4:40 難得係朋友跟我同一個大會時間。

2009 澳門馬拉松

賽後覺得無目標既馬拉松好唔過引,雖然年紀已由四轉五,但總希望跑次人生最好成績。
於是又搵到以下厘個時間表照跟。

http://www.halhigdon.com/Articles/personalbest.htm

感覺同以上個兩個練習表唔同,今次有耐力又有速度,好似 pro DD!
但結果係好好多。

澳馬我成功破四,係 3:56返黎!又一次興奮!

其實練習多左係原因,場地比較平只有四段上斜,參加人數又少,都是造成績既主要因素。

作者: wong.siufu    時間: 2010-9-23 21:35
謝謝分享

師兄筆鋒一轉,文字既pacing (節奏) 又快左好多bor
睇黎寫野都好似跑步
作者: checkie    時間: 2010-9-24 08:51
原帖由 wong.siufu 於 2010-9-23 21:35 發表
謝謝分享

師兄筆鋒一轉,文字既pacing (節奏) 又快左好多bor
睇黎寫野都好似跑步

比師兄點醒左麻!
又驚口水太多悶親人, 所以pacing加快左。
作者: checkie    時間: 2010-9-24 11:20
本來諗住澳門喺東京嘅熱身,東京先至係我嘅目標!澳門馬拉松係不經意地PB左,跟住嘅東京全馬又再次戰火重燃!
唉!又一次衰左。
今年東馬落大雨,溫度零度!
無防雨設備同埋著錯襪,又衰多次,最後 4:09 完成,連sub 4都做唔到。
作者: checkie    時間: 2010-9-28 16:02
2010我將目標放係十二月既澳門馬拉松,同時目標時間希望可以三個半小時完成!

係厘到我參考Mike Li 同 佐治男孩既有關Pete Pifizinger訓練計劃之後,覺得好合理,亦目睹佢地既成果。
當然,好希望透過佢嚟達標。
首先多謝Mike Li師兄教導,我選擇左80Kprogram, 亦係八月頭開始左為期18星期既program。

作者: Mike_Li    時間: 2010-9-28 16:42
祝Checkie兄在澳馬旗開得勝--PB。
作者: checkie    時間: 2010-9-28 20:46
原帖由 Mike_Li 於 2010-9-28 16:42 發表
祝Checkie兄在澳馬旗開得勝--PB。

多謝 Mike 兄設鼓勵!
作者: checkie    時間: 2010-9-28 20:53
上星期總里數 80.29K. 之前果個星期 77.27K。

里數正在累積,但有時 d workout 做唔到目標速度,相信仲要努力加速。
作者: 跟跑員yat    時間: 2010-9-28 23:58
原帖由 checkie 於 2010-9-28 20:53 發表
上星期總里數 80.29K. 之前果個星期 77.27K。

里數正在累積,但有時 d workout 做唔到目標速度,相信仲要努力加速。

c-hing 要多多努力 加油

作者: checkie    時間: 2010-9-29 09:14
原帖由 跟跑員yat 於 2010-9-28 23:58 發表

c-hing 要多多努力 加油

多謝師兄!大家一齊加油!
作者: checkie    時間: 2010-9-29 09:28
今日本來需要跑23K medium long run,雖然已經4點半起身跑,因為返工唔夠時間,只能夠勉強完成17K,明天休息日唯有開工跑6k。
首先3K warm up, 跟住6k 用5:40pace,最後8k average 5:20。勉強用到前半慢啲,後半快啲。

星期五參加左10K中環上山頂,將會當為週末26k Marathon pace long run 之前嘅 recovery run!
作者: Mike_Li    時間: 2010-9-29 10:04
Checkie 兄,有否考慮今晚跑埋果6K?Pete's 120Km program 里面都有把medium long run 分開兩個session 跑。跑左幾週,減左幾多磅呀?

作者: checkie    時間: 2010-9-29 10:23
原帖由 Mike_Li 於 2010-9-29 10:04 發表
Checkie 兄,有否考慮今晚跑埋果6K?Pete's 120Km program 里面都有把medium long run 分開兩個session 跑。跑左幾週,減左幾多磅呀?

Mike兄,
有諗過但恐怕無時間,所以先留待明天跑,亦有諗過週末long run 26K 加多6K,但又好似好辛苦咁。
哈!哈!幾週以來未瘦過!我都知口唔停好難進一步!

你好嗎?可以跑未?報唔報Stanchart呀?
作者: Mike_Li    時間: 2010-9-29 11:02
跑左幾日,試試條腰會唔會投訴。Stanchart 未敢報住,睇下條腰生唔生性先,之前報左兩個半馬比賽,都唔知能否完成!
Checkie兄,忍下口,小吃甜,減磅就話噤易。
作者: checkie    時間: 2010-9-29 11:14
原帖由 Mike_Li 於 2010-9-29 11:02 發表
跑左幾日,試試條腰會唔會投訴。Stanchart 未敢報住,睇下條腰生唔生性先,之前報左兩個半馬比賽,都唔知能否完成!
Checkie兄,忍下口,小吃甜,減磅就話噤易。

我仲等緊你陪跑!
上星期日同海怡跑步同好走左轉海怡南灣,我都係第一次跟,佢地每星期日早上7點開跑,大約7-8人,隊長係南區長跑會會長。
有興趣可以一齊跑!
講番食野,其實我唔係食太多甜野,可能係飲太多紅酒!

作者: Mike_Li    時間: 2010-9-29 11:24
好易lar,將的紅酒比我飲注先,等你比賽完未繼續飲lor
作者: checkie    時間: 2010-9-29 11:31
原帖由 Mike_Li 於 2010-9-29 11:24 發表
好易lar,將的紅酒比我飲注先,等你比賽完未繼續飲lor

聽醫生講飲紅酒對條腰唔好,都係咪害你啦!

不過你想飲幾時都無問題喎!

作者: Mike_Li    時間: 2010-9-29 11:36
容醫生?
作者: checkie    時間: 2010-9-29 11:44
原帖由 Mike_Li 於 2010-9-29 11:36 發表
容醫生?

唔係!黃六呀!

真係無計!忍唔到口,一星期飲食4-5次,想瘦都難啦!
作者: checkie    時間: 2010-10-1 11:13
今曰參加 Club Balance 既中環上山頂 10K 賽事,賽前並無定下目標,只當作周末明天 10K +星期天 26K 既 Recovery Run. 但有出乎意料既效果。

全程: 10.39K
Pace
1K: 4:48
2K: 5:47
3K: 4:44
4K: 6:28
5K: 5:16
6K: 4:42
7K: 6:27
8K: 5:12
9K: 9:03
10K: 5:49
11K: 4:19

卒之一小時內完成.....59:59

Pete 既 Program 果然洗得!

作者: Mike_Li    時間: 2010-10-1 16:33
Congratulation. Pete's program is workable that help me a lot. 3:30---just a piece of cake for you lar.
作者: checkie    時間: 2010-10-1 22:56
原帖由 Mike_Li 於 2010-10-1 16:33 發表
Congratulation. Pete's program is workable that help me a lot. 3:30---just a piece of cake for you lar.

多謝 Mike 兄介紹,Pete's program 只操左前半耐力篇,遲下唔知會唔會上身呢?

3:30 言之尚早!
作者: checkie    時間: 2010-10-2 11:40
本來今曰係 Recovery Run10K, 由於明天早上祖國打球,明天既 Long Run 26K 19K Marathon Pace 改今曰做。
我目標全馬 3:30, 所以 Marathon Pace 係 5:00。

1-4K     6:18   6:02  5:40  5:40
5-23K   4:55  4:51  4:57  4:52 4:57 4:58  4:57  4:55  4:58 5:05  4:59  5:00  5:02  5:00  4:58  5:03  5:05  5:05  5:09
24-26K  6:17 7:46  6:25

Total 26.02K  time 2:19:12

尋曰個劑上山都幾甘,今曰有d力不從心,勉強完成 19K Marathon Pace之後,散哂!
作者: Mike_Li    時間: 2010-10-2 15:16
Well done Checkie, 3:30 is not a hard work for you.
作者: wong.siufu    時間: 2010-10-2 15:57
原帖由 checkie 於 2010-10-1 11:13 發表
今曰參加 Club Balance 既中環上山頂 10K 賽事,賽前並無定下目標,只當作周末明天 10K +星期天 26K 既 Recovery Run. 但有出乎意料既效果。

Pace
4K: ...

恭喜晒 Ching
作者: checkie    時間: 2010-10-2 21:29
多謝樓上兩位師兄!

但今日我跑完後腳睜好痛,其實每次長過 10K, 跑完都有咁既現像。
我相信係跑姿問題,同埋跑鞋唔係好配合所致。

跟住落黎既練習要集中改善後睜落地時間,其實自己近黎已經特登用腳前掌落地先,但可能跑順左又回復後爭落先。
作者: checkie    時間: 2010-10-3 12:49
今曰本來係長課,因事同周六練習對調左,今日 10K Recovery Run 但無加 Speed 6X100m, 因為驚腳爭再傷。
亦因此再注意力集中係跑姿方面,之前睇過佐治男孩師兄介紹 Chi Running 既跑姿,今曰集中精神一於死跟。
頭頸背腰連成一線,好容易嗜!同打 golf 一樣,身傾前無問題,但跑兩跑又直番身,又要刻意訓落去。睇黎雖然一段時間識應。
但今日跑完腳爭一點都唔痛,好野!

各位師兄,佐治男孩既幾篇訓練文章好值得參考,對一直無進步既人好似我係好有啟發作用!

Recovery Run
1-10K  6:24  5:20  5:12  5:41  5:59  5:47  5:55 6:08  6:13  6:11
作者: checkie    時間: 2010-10-5 09:21
每個星期一都係假期,難得假期一於休息番下!
同埋等腳爭同時休息下。

諗番轉頭,腳爭可能係早兩星期前練斜路出事,當然上斜無問題,但落斜時太快賴野!
今日腳爭又隱隱作痛,13K General aerobic 變成Recovery!
作者: Mike_Li    時間: 2010-10-5 09:47
Checkie兄,不如停一兩日或減workout,好等腳仔有機會復完。
作者: checkie    時間: 2010-10-5 10:53
原帖由 Mike_Li 於 2010-10-5 09:47 發表
Checkie兄,不如停一兩日或減workout,好等腳仔有機會復完。

Mike兄,

多謝關心!
今週係recovery week!
但有一課VO2max同speed係有機會再令腳爭更惡劣之外,其餘都係十零K,應該可以應付到。
作者: TerrySze    時間: 2010-10-5 14:47
原帖由 checkie 於 2010-10-2 11:40 發表
本來今曰係 Recovery Run10K, 由於明天早上祖國打球,明天既 Long Run 26K 19K Marathon Pace 改今曰做。
我目標全馬 3:30, 所以 Marathon Pace 係 5:00。

1-4K     6:18   6:02  5:40  5:40
5-23K   4:55  4:5 ...

Wo....Target 3:30 ! .... Add oil !
作者: checkie    時間: 2010-10-5 15:12
原帖由 TerrySze 於 2010-10-5 14:47 發表

Wo....Target 3:30 ! .... Add oil !

Terry兄,
咪笑啦!目標就係咁定,但做唔做到就........

BTW,你乜野目標呀?
作者: checkie    時間: 2010-10-6 20:49
今日放棄左 VO2max 13K, 第一課 VO2max就衰左!

原因1, 左腳爭仲隱隱作痛。
原因2, 尋曰 wine dinner 飲多左。

不過都係休息幾天星期日搵 Mike兄陪跑。
作者: checkie    時間: 2010-10-7 08:14
5點起身忍唔住走左8Krecovery。
平均 6:30�K超慢以防再傷, 跑完腳有少少鬆左感覺。
作者: checkie    時間: 2010-10-8 08:49
原帖由 checkie 於 2010-10-1 11:13 發表

Pace
4K: ...

http://www.clubbalance.org/doc/VTP2010_Overall_Result.pdf

Overall  第53
60後果組老人組第七

今日又休息!
作者: Mike_Li    時間: 2010-10-8 10:14
恭喜Checkie兄跑第七,下年應該三甲內lar。
作者: checkie    時間: 2010-10-8 17:34
原帖由 Mike_Li 於 2010-10-8 10:14 發表
恭喜Checkie兄跑第七,下年應該三甲內lar。

多謝鼓勵!我第一個10K比賽算對得住自己。
Top 3 要跑快起碼5分鐘!諗起條斜路都怕怕,

個10K行左9分鐘,唯一係厘到有改進空間。
作者: checkie    時間: 2010-10-10 11:26
Sat
13K General aerobic + Speed 8X 100m

Sun
Medium Long Run

21.13K Avg pace 6:20

不過隻腳爭跑上十零K, 就痛!
作者: checkie    時間: 2010-10-12 08:10
Mon

Rest!

Tue

11K Recovery + Speed 8x100m
作者: runrun    時間: 2010-10-12 12:53
原帖由 checkie 於 2010-10-5 09:21 發表
每個星期一都係假期,難得假期一於休息番下!
同埋等腳爭同時休息下。

諗番轉頭,腳爭可能係早兩星期前練斜路出事,當然上斜無問題,但落斜時太快賴野!
今日腳爭又隱隱作痛,13K General aerobic 變成Recov ...

Checkie 師兄,

小心保重對腳呀!

如果係練習的話,落斜改為行好過,因為真係好傷腳架!唔止腳爭,膝頭哥同樣咁受力,好容易勞損受傷,
我以前就係經常好快咁跑落料,結果膝頭哥嘅軟組織就傷晒,根本就很難會康復,依家仍然跑不到。
所以我見人連練習都衝落斜的話,我就會忍唔住話俾佢聽嚴重嘅後果,希望你唔好介意!我同你一樣都係60後,
傷了就康復得好慢好慢,所以真係要好好保護雙腳。

祝長跑長有!
作者: runrun    時間: 2010-10-12 12:55
原帖由 checkie 於 2010-10-3 12:49 發表
今曰本來係長課,因事同周六練習對調左,今日 10K Recovery Run 但無加 Speed 6X100m, 因為驚腳爭再傷。
亦因此再注意力集中係跑姿方面,之前睇過佐治男孩師兄介紹 Chi Running 既跑姿,今曰集中精神一於死跟。:l ...

請問在那處可以睇到?
謝謝!
作者: checkie    時間: 2010-10-13 04:39
原帖由 runrun 於 2010-10-12 12:55 發表

請問在那處可以睇到?
謝謝!

多謝 runrun兄提示,會小心保護雙腳。

以下係 Chi Running

http://runninggeorge.blogspot.com/search/label/%E6%9C%89%E7%B3%BB%E7%B5%B1%E7%9A%84%E8%B7%91%E6%AD%A5%E8%A8%93%E7%B7%B4%E6%BC%AB%E8%AB%87
作者: checkie    時間: 2010-10-13 11:09
今日 Lactate threshold 13K
+
10K at 15K to half marathon race pace ( 5:10-5:20)

又偷工減料,本來跑18K又short左5K,聽日補番!
作者: Mike_Li    時間: 2010-10-13 14:40
師兄好勤力,4點幾就起身跑步!真係唔夠你跑lor。
作者: checkie    時間: 2010-10-13 17:17
原帖由 Mike_Li 於 2010-10-13 14:40 發表
師兄好勤力,4點幾就起身跑步!真係唔夠你跑lor。

四點半起身都跑唔晒,再遲d更加唔洗跑啦!
今週日跑香港仔水塘 17-8K,有無興趣?
作者: Mike_Li    時間: 2010-10-13 17:21
Let me think about it because my back didn't feel well again.

作者: checkie    時間: 2010-10-13 22:55
原帖由 Mike_Li 於 2010-10-13 17:21 發表
Let me think about it because my back didn't feel well again.

保重,而家康復期要耐d, 休息好先啦!

得就通知我。
作者: checkie    時間: 2010-10-14 08:55
今日補番尋日short左既5K
當埋聽日19KMedium long run 既Recovery前奏。
嚟緊仲有:
Sat 8K
Sun 32K
今週total 88K
作者: Mike_Li    時間: 2010-10-14 10:04
努力呀Checkie,好好保護腳仔呀,唔好攪到好似我咁!
作者: checkie    時間: 2010-10-16 13:07
多謝Mike兄鼓勵!

3:30 今日自己問自己有無信心做到....
坦白講未有,4小時內無問題,但總欠少少信心,可能有d練習時間上總係力不從心。
淨落黎六周已經係第三階段既賽通準備,唯有頂硬上。

今曰 11K recovery run  average 6:00
作者: 跟跑員yat    時間: 2010-10-16 13:46
原帖由 checkie 於 2010-10-16 13:07 發表
多謝Mike兄鼓勵!

3:30 今日自己問自己有無信心做到....
坦白講未有,4小時內無問題,但總欠少少信心,可能有d練習時間上總係力不從心。
淨落黎六周已經係第三階段既賽通準備,唯有頂硬上。

今曰 11K recove ...
Checkie兄 其實睇你練習 應該3:30內可以完成全馬 加油
我也是南區的
作者: checkie    時間: 2010-10-16 13:56
原帖由 跟跑員yat 於 2010-10-16 13:46 發表
Checkie兄 其實睇你練習 應該3:30內可以完成全馬 加油
我也是南區的

多謝yat兄,

區內有緣相見,雖然未必認到,但我一定會向遇到既跑手打招呼!
先向 yat兄,打個招呼。
作者: checkie    時間: 2010-10-16 14:21
我的跑鞋歷史

無錯我係 Asics Fans, 五年跑步生涯,只用過一對 New balance, 其餘全部係Asics.
初初唔識點分跑鞋種類,錯覺梗係薄底加輕就係好啦,
所以就買左
1. 紙咁薄既NB
2. 2007 東京第一屆馬拉松紀念版
3. 疾風-輕到只有120g
大家都知結果係點,全部唔係拎黎跑,只係出街用!
作者: checkie    時間: 2010-10-17 12:11
後黎聽1XK老闆介紹買左對 Gelfeather, 先發覺 Asics 既優點,既舒服,又好柔軟, 仲好輕身。
但 Gelfeather 比較高身,為左跑我第一次全馬,又入多對 Skysensor Japan, 曰本版真係又高一皮,
貼腳舒適不特只仲輕到無野咁,個底淋到好似地氈咁。
我而家己經係第三對 Skysensor Japan, 但新一代個底實淨番, 我都係鍾意舊款個淋底。
今年走完東京馬拉松又買多一對 Tarther Japan, 厘對石墨底,睇落都知係速度型,廠方話做比 3至4小時內既跑手。
其實我都有d介心,但諗住不防一試,上次 10K 中環上山頂,的確唔錯,好食地,著上腳己經覺得快既感覺。
下次澳馬睇賽前狀態二選一。

最後係而家用緊黎練習既 DS Trainer, 比較重身,唔多舒服,著第一次仲起個泡係腳爭添。
麻麻地但用黎練習就OK啦!

作者: checkie    時間: 2010-10-17 12:27
今曰好辛苦地完成32K Long run, 全周合共88K,自己都覺得好滿足。

Long Run
distance:  32 K    time: 3:17:23    avg pace: 6:09 min/km

1-10K  6:12 6:50 8:39 6:32 6:41 6:11 5:44 6:04 5:58 5:51
11-20K  6:20 6:10 6:21 5:41 5:39 6:12 6:10 5:50 5:44 5:48
21-32K  5:37 5:39 6:24 5:32 5:24 5:24 5:20 6:32 6:16 7:06 6:54 6:18 6:55

海怡-珼璐道(引水道尾)-香港仔水塘引水道-南風道-深水灣道-深水灣-淺水灣-南灣-淺水灣-深水灣-黃竹坑運動場(4K)-海怡.
全程約32K.

而家左腳腳爭又痛番,今次仲送埋右腳膝頭哥,慘!
作者: 跟跑員yat    時間: 2010-10-17 16:26
checkie 兄< 請問海怡-珼璐道(引水道尾)>是否經香港仔去珼璐道-->田灣引水道尾--香港仔水塘引水道-南風道-深水灣道-深水灣-淺水灣-南灣-淺水灣-深水灣-黃竹坑運動場(4K)-海怡.
恭喜師兄完成32k大長途  加油
作者: checkie    時間: 2010-10-17 19:39
原帖由 跟跑員yat 於 2010-10-17 16:26 發表
checkie 兄< 請問海怡-珼璐道(引水道尾)>是否經香港仔去珼璐道-->田灣引水道尾--香港仔水塘引水道-南風道-深水灣道-深水灣-淺水灣-南灣-淺水灣-深水灣-黃竹坑運動場(4K)-海怡.
恭喜師兄完成32k大長途  加 ...

多謝

無錯,由海怡經香港仔上大斜路去琪璐道
作者: 大B    時間: 2010-10-17 21:35
checkie兄, 小弟著過ASICS後, 都做左佢FANS, 真係好好著, 而家總共有四對:

Gel DS Trainer --> Speed training & mid-long run
Saroma racer --> Speed training & mid-long run
Gel Nimbus --> Originally wanna buy for long run, but feel too heavy.. not for me
Tarthar Gale --> Racing

個人好喜歡DS Trainer系列.. 作為練習鞋夠保護又唔會太重!
作者: checkie    時間: 2010-10-18 05:09
原帖由 大B 於 2010-10-17 21:35 發表
checkie兄, 小弟著過ASICS後, 都做左佢FANS, 真係好好著, 而家總共有四對:

Gel DS Trainer --> Speed training & mid-long run
Saroma racer --> Speed training & mid-long run
Gel Nimbus --> Originally wan ...

大B兄,
大家都係 Asics fans, 高興認識你。
有機會你要試下 Tarther Japan for race,你一定仲鍾意 Tiger 多一d!
作者: checkie    時間: 2010-10-18 17:47
週日32K後,左腳右腳都出事!
左腳爭踩落地都痛,右腳就膝頭啦住啦住。
會唔會就敢收工,唔跑得呢?
睇下休息多日會唔會好轉。
作者: checkie    時間: 2010-10-19 08:51
左腳腳爭仍然痛,但好轉動中,右腳就無事啦!
休息左兩日,休埋聽日再黎過。

作者: onon    時間: 2010-10-19 10:01
Hello鏡皇!

而家先見到你個BLOG...保重&加油呀!
作者: Mike_Li    時間: 2010-10-19 10:17
Checkie 兄保重呀。長路程練習我會穿保護性強的跑鞋,如nimbus,還有長命落斜,可免則免。
作者: checkie    時間: 2010-10-19 10:48
原帖由 onon 於 2010-10-19 10:01 發表
Hello鏡皇! " />" />

而家先見到你個BLOG...保重&加油呀!

On大師,
多謝你,幾時又黎南區搵我?
作者: checkie    時間: 2010-10-19 10:53
原帖由 Mike_Li 於 2010-10-19 10:17 發表
Checkie 兄保重呀。長路程練習我會穿保護性強的跑鞋,如nimbus,還有長命落斜,可免則免。

係呀!而家落斜都唔敢亂黎!
你講得對,都係買多對保護性強啲既黎練大長途!
作者: onon    時間: 2010-10-19 12:40
原帖由 checkie 於 2010-10-19 10:48 發表

On大師,
多謝你,幾時又黎南區搵我?

間吾中夜晚都會同朋友跑經黃竹坑呀,

遲d過左毅行約你走長課入赤柱.
作者: checkie    時間: 2010-10-19 14:19
原帖由 onon 於 2010-10-19 12:40 發表

間吾中夜晚都會同朋友跑經黃竹坑呀,

遲d過左毅行約你走長課入赤柱.

好呀!12月等我跑完澳門marathon,天氣涼爽啲好跑啲!
洗唔洗帶埋野BBQ!哈!哈!
作者: onon    時間: 2010-10-19 17:39
謝謝checkie(鏡皇)支持毅行"港島老實人"B隊!

作者: onon    時間: 2010-10-19 17:40
原帖由 checkie 於 2010-10-19 14:19 發表

好呀!12月等我跑完澳門marathon,天氣涼爽啲好跑啲!

BBQ...我鐘意呀! 一於搞搞佢!
作者: checkie    時間: 2010-10-19 17:47
一於聽Mike兄講立即入番對保護性d既Kayano16,長課用佢行頭!

作者: wong.siufu    時間: 2010-10-19 18:01
原帖由 checkie 於 2010-10-19 08:51 發表
左腳腳爭仍然痛,但好轉動中,右腳就無事啦!
休息左兩日,休埋聽日再黎過。

60後既我地,真係要好好保重啊!!
休息夠先好再跑吧
作者: checkie    時間: 2010-10-19 18:09
原帖由 wong.siufu 於 2010-10-19 18:01 發表

60後既我地,真係要好好保重啊!!
休息夠先好再跑吧

知道,多謝關心!
而家知道唔傷先有得跑!
作者: 大B    時間: 2010-10-19 18:23
好好休息!
另, 得閒報告下Kayano啦, 洋人好似好buy呢款鞋!
作者: checkie    時間: 2010-10-19 18:40
原帖由 大B 於 2010-10-19 18:23 發表
好好休息!
另, 得閒報告下Kayano啦, 洋人好似好buy呢款鞋!

其實Kayano係設計比扁平足,但正常腳都適合。
我諗佢前後有gel保護性特別強,洋人身重可能特別適合。
著完再報告!
作者: TerrySze    時間: 2010-10-20 00:14
謝謝checkie(鏡皇)支持港島老實人B隊!
作者: TerrySze    時間: 2010-10-20 00:16
原帖由 checkie 於 2010-10-5 15:12 發表

Terry兄,
咪笑啦!目標就係咁定,但做唔做到就........

BTW,你乜野目標呀?

2011第一個目標都係330....
今年欠45秒達標.................
作者: TerrySze    時間: 2010-10-20 00:25
原帖由 checkie 於 2010-10-19 14:19 發表

好好養傷!
我都去澳門marathon....到時跑道再見!
作者: checkie    時間: 2010-10-20 07:47
原帖由 TerrySze 於 2010-10-20 00:14 發表
謝謝checkie(鏡皇)支持港島老實人B隊!

On�Terry師兄,
唔洗客氣,加油阿!
作者: checkie    時間: 2010-10-20 07:53
原帖由 TerrySze 於 2010-10-20 00:25 發表

好好養傷!
我都去澳門marathon....到時跑道再見!

多謝先!
以你既功力都唔容易做到...........我覺得有小小自大,咁既料子都學人3:30。

澳門見!好野到時死跟你就得啦!大家一樣pace!
作者: checkie    時間: 2010-10-20 08:54
過去幾年已經習慣左早上5點起身跑,今日又到時到候自動起床。
雖然左腳已經好番好多,只有小小拉住緊緊地,但都係唔敢亂黎繼續停課!
尋日去1XK買左對Kayano16,好少一個月買兩對鞋,之前剛係運動國入左對DC Trainer。
以前啲schedule里數少,鞋唔洗咁高保護都無問題,但今年改用Pete Pifizinger 80km�week schedule,
同埋60後唔容易適應再加上小小傷都唔容易復元! 再聽Mike兄提水,的確覺得要有對肯定安全既跑鞋守門口!
買DCTrainer本來原意都係用黎長距離用,但著後感覺保護性避震同Skysenor差不多,穩定性就高少少。
今日試行Kayano16當然試唔清楚,但第一感覺著上腳好舒服有Asics傳統舒適感覺,比日本版差少少,
但好過DC Trainer好多,因為DC Trainer新既時候好硬,需要run in 先可以跑長課。
詳情進一步再報告。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2