香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2011 水陸兩項鐵人聯賽 - 比賽1 - 現已接受報名! [打印本頁]

作者: 得得地    時間: 2011-3-2 10:35
標題: 2011 水陸兩項鐵人聯賽 - 比賽1 - 現已接受報名!

登錄/註冊後可看大圖
2011 水陸兩項鐵人賽 - 比賽 1

日期
2011年4月10日
時間
早上07:30(賽程A - C)
下午 1 時 (賽程D-E)
地點
九龍仔游泳池
截止報名日期
2011年3月29日

http://www.triathlon.com.hk/showroom/model/T0103/templateCustomWebPage.do?webId=1209221452326&editCurrentLanguage=1210007475248&customWebPageId=1298891274656013243
作者: 得得地    時間: 2011-3-2 10:37
擒日開始接受報名 !

雖然係游泳池, 但係就啱晒我哩啲新手, 可以試吓乜嘢感覺 !   

想問吓, 有冇師兄師姐玩過 ?
同埋我可唔可以游蛙式......   
或者, 游游吓自由式唔得, 轉返做蛙式得唔得......   

一般三項游水, 據我所知, 蛙式自由式都得, 係唔可以游碟式/背泳(!). 係呀呵 ?   

謝謝師兄師姐指教 !   
作者: MyJade1    時間: 2011-3-2 11:26
標題: 回復 2# 的帖子
得得地,
比賽是不限泳式的, 總之你完成指定路程便可. 加油!
作者: gforce    時間: 2011-3-2 13:41
我真係見過有人游背泳, 重要係open water, 重要係我前面
作者: swtcheng    時間: 2011-3-2 14:11
原帖由 orce 於 2011-3-2 13:41 發表
我真係見過有人游背泳, 重要係open water, 重要係我前面

好明顯係想曬太陽
作者: shogikin    時間: 2011-3-2 14:43
o下,點解今年會撞竸步賽
定仲有第2場在九龍仔游泳池?

Kin in Running
作者: D文    時間: 2011-3-2 22:39
報左

ot一問, Race 3我直接響總會報,之後屬會send左個 Club Entry List當中冇我個名,不過響總會我個acc入面又搵到有報名
咁係咪都有得玩?係咪咁就唔洗響屬會度攞選手包?
作者: RowerBee    時間: 2011-3-7 22:01
Club Entry List通常只係Show跟會報O既名單, 自己網上報無架~~
不過比賽當日一樣可以去返屬會度攞選手包,
除非官方個List無Show你個會出黎啦, 咁就要去返報名處拎,

官方參賽名單已經出左喇,
[attach]15242[/attach]
作者: D文    時間: 2011-3-7 23:13
原帖由 RowerBee 於 2011-3-7 22:01 發表 Club Entry List通常只係Show跟會報O既名單, 自己網上報無架~~不過比賽當日一樣可以去返屬會度攞選手包, 除非官方個List無Show你個會出黎啦, 咁就要去返報名處拎,官方參賽名單已經出左喇,15242
唔該晒BEE師姐
作者: rockiec    時間: 2011-3-8 07:51
Start list 唔見 jason 同 ginny 個名喎,
呢場唔玩咩???
作者: gforce    時間: 2011-3-8 13:46
原帖由 rockiec 於 2011-3-8 07:51 發表
Start list 唔見 jason 同 ginny 個名喎,
呢場唔玩咩???

呢個startlist係陸上兩項race 3既
我無報, 因為無本事跑呢條下玻道
Rockie加油!
作者: key    時間: 2011-3-8 14:11
驚full, 所以拿拿臨報左先   
作者: franklcf    時間: 2011-3-8 14:31
原帖由 orce 於 2011-3-8 13:46 發表

呢個startlist係陸上兩項race 3既
我無報, 因為無本事跑呢條下玻道
Rockie加油!

講笑咩, 你冇本事, 我上次係冇人玩之下都踩左係地下啦, 你玩一定上櫈仔啦.
吾玩就冇左個series 獎?
作者: rockiec    時間: 2011-3-9 08:03
原帖由 franklcf 於 2011-3-8 14:31 發表
講笑咩, 你冇本事, 我上次係冇人玩之下都踩左係地下啦,
你玩一定上櫈仔啦.吾玩就冇左個series 獎?

jason 兄超班, 淨係玩兩場夠拎series 獎
作者: 得得地    時間: 2011-3-9 13:23
最近參與咗會所嘅水陸兩項,
因為幾個月冇游水, 游咗蛙式 !   
結果游泳哩項我最慢......   (180m ~ 3'21")

請問九龍仔游水係咪都係分開組游, 定係同一年齡組別十幾廿人, 咁多人一齊落晒水一齊游 ??   

本來諗住報 500m swim + 5.6km run,
但係睇返之前啲成績, 多數都係唔駛十分鐘游晒.
最後我都係報咗 300m 水 + 3.8km 陸, 驚游得太慢.
希望哩個月可以練返吓水...... 但係如果我夾硬要游自由式, 好似仲慢過游蛙式......   
作者: gforce    時間: 2011-3-9 20:20
原帖由 franklcf 於 2011-3-8 14:31 發表

講笑咩, 你冇本事, 我上次係冇人玩之下都踩左係地下啦, 你玩一定上櫈仔啦.
吾玩就冇左個series 獎?

最慘玩完對腳都跟手玩完呢
作者: gforce    時間: 2011-3-9 20:22
原帖由 rockiec 於 2011-3-9 08:03 發表

jason 兄超班, 淨係玩兩場夠拎series 獎" />" />

d人而家快左好多, 而且要攞陸上兩項聯賽獎, 必要玩晒三場
所以呢個獎我都係無本事攞
作者: gforce    時間: 2011-3-9 20:25
原帖由 得得地 於 2011-3-9 13:23 發表
最近參與咗會所嘅水陸兩項,
因為幾個月冇游水, 游咗蛙式 !   
結果游泳哩項我最慢......   (180m ~ 3'21")

請問九龍仔游水係咪都係分開組游, 定係同一年齡組別十幾廿人, 咁多人一齊落晒水 ...

一條線二個人游, 唔駛同人搶位
你個會所有水陸玩咁得意!?! 180m游3'21都唔慢啦!
作者: D文    時間: 2011-3-9 21:14
原帖由 得得地 於 2011-3-9 13:23 發表 但係睇返之前啲成績, 多數都係唔駛十分鐘游晒.
我冇睇往積,仲走左去報500m
賴野
作者: franklcf    時間: 2011-3-9 23:01
我都係會所操水陸 同 3項
泳池 > 單車機 > 跑步機
作者: cfchan    時間: 2011-3-10 08:28
但係如果我夾硬要游自由式, 好似仲慢過游蛙式......

得得地兄,好多人都係蛙式快過自由式架!
作者: franklcf    時間: 2011-3-10 09:36
原帖由 cfchan 於 2011-3-10 08:28 發表

得得地兄,好多人都係蛙式快過自由式架!" />" />hjhvbj" />

真係吾好甘大聲, 好魚咖
作者: key    時間: 2011-3-10 10:11
原帖由 cfchan 於 2011-3-10 08:28 發表

得得地兄,好多人都係蛙式快過自由式架!" />" />hjhvbj" />

hehe, 講緊我   
作者: 得得地    時間: 2011-3-11 12:55
原帖由 orce 於 2011-3-9 20:25 發表
一條線二個人游, 唔駛同人搶位
你個會所有水陸玩咁得意!?! 180m游3'21都唔慢啦!

家住東涌, 真係方便跑步踩車會所游水.
會所第一次舉辦水陸兩項, 會所游水, 跑出邊公園.   

得得地兄,好多人都係蛙式快過自由式架!

多謝各位師兄鼓勵 !   

引用史泰龍:

I'd rather do something I love badly,
than feel bad about not doin' something I love.   
作者: gforce    時間: 2011-3-11 13:57
原帖由 得得地 於 2011-3-11 12:55 發表

家住東涌, 真係方便跑步踩車會所游水.
會所第一次舉辦水陸兩項, 會所游水, 跑出邊公園.   

多謝各位師兄鼓勵 !   

引用史泰龍:

I'd rather do something I love badly,
than feel  ...

通常要自由式快過蛙都要起碼半年時間
如果好似Frankie同Key兄本身蛙式都已經快過好多好多人, 好少會有心機轉泳式
不過自由式用少d腳力, 始終有多少著數
聽聞東涌公眾泳池就來開, ching到時又多個地方操練
作者: key    時間: 2011-3-11 14:13
原帖由 orce 於 2011-3-11 13:57 發表

通常要自由式快過蛙都要起碼半年時間
如果好似Frankie同Key兄本身蛙式都已經快過好多好多人, 好少會有心機轉泳式
不過自由式用少d腳力, 始終有多少著數
聽聞東涌公眾泳池就來開, ching到時又多個地方操練

hehe, 應該係: "如果好似Frankie兄本身蛙式都已經快過好多好多人"   

唔知係唔係之前有成兩個月冇練水, 加上淨係跑同單車, 搞到大腿實左之餘, 自由同蛙都嚴重地慢哂(雖然之前都好慢), 唔知各位ching/ctse有冇類似情況???

解決辦法係咪游番多d水?

作者: ginnywong    時間: 2011-3-11 14:56
原帖由 key 於 2011-3-11 14:13 發表

hehe, 應該係: "如果好似Frankie兄本身蛙式都已經快過好多好多人"   

唔知係唔係之前有成兩個月冇練水, 加上淨係跑同單車, 搞到大腿實左之餘, 自由同蛙都嚴重地慢哂(雖然之前都好慢), 唔知各位ching/cts ...

呢個問題好正常, 我D咁浮的人, 如果連踩幾日單車或跑步, 都係即係覺得對腳好沉, 好唔去水。

解決辦法, 講左等於無講, 真係要平衡D個訓練, 唔好係一段時間裏面只係做陸上野, 或水上野。做得多陸上野, 會沉; 淨做水上野, 又唔夠氣同無力求

大家加油啦!
作者: key    時間: 2011-3-11 15:35
原帖由 ginnywong 於 2011-3-11 14:56 發表

呢個問題好正常, 我D咁浮的人, 如果連踩幾日單車或跑步, 都係即係覺得對腳好沉, 好唔去水。

解決辦法, 講左等於無講, 真係要平衡D個訓練, 唔好係一段時間裏面只係做陸上野, 或水上野。做得多陸上野, 會沉;  ...

唔掛之得啦, thanks Ginny tse   
作者: kito807    時間: 2011-3-12 10:28
原帖由 ginnywong 於 2011-3-11 14:56 發表

解決辦法, 講左等於無講, 真係要平衡D個訓練, 唔好係一段時間裏面只係做陸上野, 或水上野。做得多陸上野, 會沉;  ...

乜咁架?! 唔怪得我一落水就沉.......
作者: junjun    時間: 2011-3-13 11:37
報左名 keke ~~~ 今次應該唔會認錯人 .. KITO 呵~~ 哈哈~~
作者: RowerBee    時間: 2011-3-17 18:14
我都報左lu¬¬到時見^^
作者: 得得地    時間: 2011-3-31 13:23
水陸已滿 !

我仲未練水, 今日唔知都係偷懶定去一去呢 ??   

原來 start list 三日前都出咗.   

Hong Kong Triathlon Association
Due to overwhelming response, all the quotas for 2011 Aquathon Series - Race 1 are full. Thank you for your kind support! 由於反應踴躍,2011水陸兩項鐵人聯賽 - 比賽 1名額已滿,多謝支持!
作者: owen8000    時間: 2011-3-31 17:13
原帖由 franklcf 於 2011-3-9 23:01 發表
我都係會所操水陸 同 3項
泳池 > 單車機 > 跑步機

ching 講真?
作者: owen8000    時間: 2011-3-31 17:16
...
...

蛙式算係幾快了。

但蛙式係用腳多,咁單車又係用腳多、跑步又係用腳多 ... 3T 的總體成績會受影響。練多 D 自由式,再玩其他兩項會輕鬆 D ...

作者: swtcheng    時間: 2011-4-6 14:20
其實我唔係好明係泳池游完之後點樣上岸轉跑步... 係池邊點樣上水呢..
作者: key    時間: 2011-4-6 14:26
原帖由 swtcheng 於 2011-4-6 14:20 發表
其實我唔係好明係泳池游完之後點樣上岸轉跑步... 係池邊點樣上水呢..

swtcheng兄, 喺番自己條線上水   
作者: swtcheng    時間: 2011-4-6 14:40
[quote]原帖由 key 於 2011-4-6 14:26 發表

登錄/註冊後可看大圖

池邊咁高... 點樣上水呢? thx.
作者: key    時間: 2011-4-6 14:45
原帖由 swtcheng 於 2011-4-6 14:40 發表
[quote]原帖由 key 於 2011-4-6 14:26 發表

登錄/註冊後可看大圖

池邊咁高... 點樣上水呢? thx.

池邊到地, 比較容易上, swtcheng兄咁大隻, 一燦就會上倒, 再唔係嘅, 可以踩住條浮繩, 一樣冇問題   
作者: swtcheng    時間: 2011-4-6 15:02
[quote]原帖由 key 於 2011-4-6 14:45 發表

登錄/註冊後可看大圖

池邊到地, 比較容易上, swtcheng兄咁大隻, 一燦就會上倒, 再唔係
作者: D文    時間: 2011-4-6 19:26
原帖由 key 於 2011-4-6 14:45 發表 池邊到地, 比較容易上, swtcheng兄咁大隻, 一燦就會上倒, 再唔係嘅, 可以踩住條浮繩, 一樣冇問題     

尋日我一撐上水小腿即刻抽跟
作者: gforce    時間: 2011-4-6 22:05
原帖由 D文 於 2011-4-6 19:26 發表

尋日我一撐上水小腿即刻抽跟

下次試下用多d手力, 少d腳力睇下會唔會好少少
作者: D文    時間: 2011-4-7 14:08
第一次響下晝比賽,唔洗晨咁早起身囉
作者: macuLam    時間: 2011-4-7 15:44
再唔係手撐起後用前臂支撐池面, 最好"順勢"就OK...
作者: swtcheng    時間: 2011-4-7 15:48
樣樣都有操.. 係唔記得操"撐"上水......
作者: D文    時間: 2011-4-10 17:51
賽前賽後唔多順利,好在比賽時都ok
最怕聽到比人拍手掌,好在上水果下冇出現,果時我好似尾3上水
不過走時先知唔見左泳鏡,又要買過個
作者: 得得地    時間: 2011-4-10 21:47
原帖由 D文 於 2011-4-10 17:51 發表
最怕聽到比人拍手掌,好在上水果下冇出現,果時我好似尾3上水

我都好似聽到有掌聲, 冇為意淨返幾多人, 不過唔係最尾嗰個.

好玩呀 !
期待下次出海游水沙灘曬太陽.   

正 !   
作者: key    時間: 2011-4-11 12:12
我10'50"上水, 但游緊最後1個塘時個池好似已經冇乜人, 我淨係知道我快過同線嗰個鬼佬, 但上水時又唔多聽倒有掌聲, 我仲驚到差d線腳跌倒   

作者: swtcheng    時間: 2011-4-11 16:36
成績出左 lu..

http://www.triathlon.com.hk/showroom/admin/downloadFile.jsp?webId=1209221452326&fileName=1302507843453005700.pdf&userFolder=filestore
作者: snail    時間: 2011-4-11 17:14
check your time from the result. i already found an error of my friend swim time
作者: 得得地    時間: 2011-4-11 17:44
原帖由 snail 於 2011-4-11 17:14 發表
check your time from the result. i already found an error of my friend swim time

聽講跑步距離唔係幾準 ??

兩個時間, 係咪咁計 ??

游水時間
轉項+跑步時間

我居然跑步時間快過游水 ??   (自己冇帶錶)
嘩哈哈 !   
作者: key    時間: 2011-4-11 17:56
原帖由 得得地 於 2011-4-11 17:44 發表

游水時間
轉項+跑步時間

嘩哈哈 !   

得得兄, 你跑步時間快過游水時間? 即係 (轉項+跑步時間) < (游水時間) ? 咁你真係跑得好快好快了   
作者: 得得地    時間: 2011-4-11 20:33
原帖由 key 於 2011-4-11 17:56 發表
得得兄, 你跑步時間快過游水時間? 即係 (轉項+跑步時間) < (游水時間) ? 咁你真係跑得好快好快了     

好似冇乜 [奶油] 會咁 ?!
唔知會唔會誤會咗定計錯 ?
我游水真係好似包尾, (冇特別望, 係知有個 DNF),
但係冇理由跑步會排第二 ??

1st time ~ 11:04
2nd time ~ 10:58

唔緊要, 今次覺得好好玩, 增加咗信心.
啱啱練完水返嚟, 希望下年可以喺九龍仔游自由式 !   

同埋, 快極我都唔會 ~ 11min 跑到 3.8km 啩 ????   
作者: gforce    時間: 2011-4-11 21:41
原帖由 得得地 於 2011-4-11 20:33 發表

好似冇乜 [奶油] 會咁 ?!
唔知會唔會誤會咗定計錯 ?
我游水真係好似包尾, (冇特別望, 係知有個 DNF),
但係冇理由跑步會排第二 ??

1st time ~ 11:04
2nd time ~ 10:58

唔緊要, 今次覺得好好玩, ...

有時真係會錯架, 總時間就一般都無問題, 所以我自己一定會帶表
作者: key    時間: 2011-4-11 22:45
原帖由 orce 於 2011-4-11 21:41 發表

有時真係會錯架, 總時間就一般都無問題, 所以我自己一定會帶表

弓喜Jason兄攞倒第2     
作者: D文    時間: 2011-4-11 23:16
原帖由 key 於 2011-4-11 22:45 發表 弓喜Jason兄攞倒第2       

游水我真係有排操
作者: gforce    時間: 2011-4-12 13:27
原帖由 D文 於 2011-4-11 23:16 發表
" />" />

游水我真係有排操" />" />hjgh

我都攪左好耐, 繼續努力
作者: swtcheng    時間: 2011-4-12 14:20
原帖由 D文 於 2011-4-11 23:16 發表
" />" />

游水我真係有排操" />" />hjgh

X 2
作者: rockiec    時間: 2011-4-12 20:28
原帖由 key 於 2011-4-11 22:45 發表 弓喜Jason兄攞倒第2       

x3 恭喜晒!
游水、跑步好快! 睇離 ti 真係掂喎!
作者: gforce    時間: 2011-4-12 22:33
原帖由 rockiec 於 2011-4-12 20:28 發表

x3 恭喜晒!
游水、跑步好快! 睇離 ti 真係掂喎!

老實遘, TI呀sir係香港時指點左我一個鍾, 用一種我做到既方法去游, 令我掌握多少少
掌握左之後我又開始用第二d方法去游, 又快左
對我來遘TI係我學既過程, 唔係終極方法
宜家游得好d, 但仲有好多進步空間, 大把人快過我
作者: sunrise    時間: 2011-4-14 10:38
原帖由 得得地 於 2011-4-11 17:44 發表

游水時間
轉項+跑步時間

嘩哈哈 !   

跑步距離應該7折都唔夠!
作者: snail    時間: 2011-4-14 10:43
朋友用GPS, 佢隻錶話4.1KM

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2