香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2012.3.25 第36屆畢拿山( 古蹟 ) 越野長跑賽 2012 [打印本頁]

作者: LL3578    時間: 2012-1-11 10:05
標題: 2012.3.25 第36屆畢拿山( 古蹟 ) 越野長跑賽 2012
主辦單位: 香港長跑會
日期:2012年3月25日
起跑時間:8am
名額:1000
途程:15km
集合地點:黃泥涌峽/大潭水塘道、近Shell油站

個人組別包括了9個組別 : 男子青年,男/女子公開,壯年,元老。
隊際方面,有男子,女子及男/女混合5人組。
報名費:$180(個人)/$900(隊際) 包括免費乘坐賽會供應巴士往賽場。
除優勝運動員可獲得名貴獎品和獎金外,所有完賽者均可獲得7款紀念品 ( T恤,毛巾,咖啡杯,獎牌,襪,環保袋,香港長跑會2012年練習及比賽紀錄。

賽會網頁:
http://www.hkdrc.org/

下載報名表:
作者: Bonsir    時間: 2012-1-11 11:51
難得有一個港島區既比賽 , 一定報 !
作者: fwk322    時間: 2012-1-11 13:52
ok

作者: monkeywsk    時間: 2012-1-11 14:05
呢個睇落唔錯wow~ thx for sharing~
作者: micmic2k    時間: 2012-1-11 19:37
Yes, very interesting, Im loving it!
作者: mill    時間: 2012-1-11 21:36
我最fit果年都有跑過一次, 好有挑戰性的一個比賽,
作者: tank1438    時間: 2012-1-11 22:23
標題: 回復 6# 的帖子
喵姐你今年都好FIT呀,係咪今年又跑多次呀..??
作者: 得得地    時間: 2012-1-12 00:04
舊年玩過... 都幾好.
今年... 日子有啲特別, 等我諗諗先.   
作者: ktluk    時間: 2012-1-12 13:29
上年玩過,幾好玩,雖然15k,但很有挑戰
作者: yk_stephen    時間: 2012-1-13 09:45
之前參加過香港長跑會綠色半馬,想問下上落斜的幅度畢拿山定綠色半馬大D?

作者: zimbermen    時間: 2012-1-15 11:06
上年玩過,最 Like 有 finishing medal, 好有滿足感。今年玩完渣馬剛好夠時間準備,一於再玩!
作者: cyrilchu    時間: 2012-1-15 18:25
已經郵寄報名。
作者: tomcat    時間: 2012-1-18 01:37
原帖由 yk_stephen 於 2012-1-13 09:45 發表
之前參加過香港長跑會綠色半馬,想問下上落斜的幅度畢拿山定綠色半馬大D?

畢拿山上落斜幅度斜d,相對短d.
條賽道大部份石屎路,中段有郊野公園泥石路,
在斜路起步上斜約400m,跟住落斜........水塘平路...
上斜......落斜..........泥路.......

沿途有景睇,上斜落斜/越野一次玩晒.
維該月份天氣潮濕可能有霧,濕滑易"鮮"腳

作者: hcli    時間: 2012-1-19 00:44
有無時限?例如2小時要完成?
想挑戰一下自己,今季最長最金的比賽放在季尾,死就死啦!
作者: didirene    時間: 2012-1-19 15:57
上年跑過, 記得果日非常濕熱, 有趣係一齊係何鴻燊屋企門口開跑, 跑得非常辛苦, 記得有幾段大斜路我只可以邊行邊跑, 希望今年自己進場D, 可以一直跑返終點吧!
作者: lewischan    時間: 2012-1-19 16:09
女子組個record 系 1982 年!   

勁! 保持左30年!
作者: 天天跑    時間: 2012-1-23 21:38
好有興趣, 必報!
作者: cheungliu    時間: 2012-2-8 11:09
想求問點報名
gif檔開唔到
作者: allanccl    時間: 2012-2-8 11:20
原帖由 cheungliu 於 2012-2-8 11:09 發表
想求問點報名
gif檔開唔到

賽會網頁
http://www.hkdrc.org/

報名表
作者: cheungliu    時間: 2012-2-8 11:40
原帖由 allanccl 於 2012-2-8 11:20 發表 賽會網頁http://www.hkdrc.org/報名表

登錄/註冊後可看大圖
謝亮哥
作者: allanccl    時間: 2012-2-8 12:19
不用客氣! 會唔會練下跑呢條賽道?
作者: 晴朗    時間: 2012-2-8 12:28
原帖由 tomcat 於 2012-1-18 01:37 發表 畢拿山上落斜幅度斜d,相對短d.條賽道大部份石屎路,中段有郊野公園泥石路,在斜路起步上斜約400m,跟住落斜........水塘平路...上斜......落斜..........泥路.......沿途有景睇,上斜落斜/越野一次玩晒. ...

已報,以往上斜頂唔順一定要行
今年目標:點都唔行。
作者: mill    時間: 2012-2-8 14:59
原帖由 tank1438 於 2012-1-11 22:23 發表
喵姐你今年都好FIT呀,係咪今年又跑多次呀..??" />" />

坦克仔, 你唔好笑我啦...今年係我最懶的一年呀! 10年果陣我就fit得多啦!
宜家跑得少又食得多..跑唔郁喇!
作者: LL3578    時間: 2012-2-8 15:07
標題: 回復 23# 的帖子
mill,你係快腳黎,你邊會跑唔郁呢?
作者: DennyLee    時間: 2012-2-8 16:24
有小小想報呢個,新手,又怕抽唔到時間,心大心細中
作者: mill    時間: 2012-2-8 18:05
原帖由 DennyLee 於 2012-2-8 16:24 發表
有小小想報呢個,新手,又怕抽唔到時間,心大心細中

報來玩吓啦..當攞個經驗都好的..
作者: 荷蘭人    時間: 2012-2-8 21:50
已報名
作者: DennyLee    時間: 2012-2-8 22:08
原帖由 mill 於 2012-2-8 18:05 發表 報來玩吓啦..當攞個經驗都好的..

一於報啦! 限時內跑晒當贏
作者: bazihk    時間: 2012-2-8 23:08
我都報左啦
作者: Jacky    時間: 2012-2-8 23:16
原帖由 mill 於 2012-2-8 18:05 發表 報來玩吓啦..當攞個經驗都好的..
mill姐要唔要一起報,我都想跑。。
作者: fwk322    時間: 2012-2-9 19:13
標題: 回復 30# 的帖子
Jacky Ching, 報啦  我都報左
作者: yiuyiu5d    時間: 2012-2-13 15:21
我係女仔, 未跑過trail, 好想參加呢個比賽試下, 但我冇friend一齊參加, 得我一條友, 咁多山路會唔會好危險??
作者: suniebo    時間: 2012-2-13 15:34
yiuyiu5D, 我也是孤軍作戰,  不過我見地點特別加上風景優美,當然紀念品都豐富 平時如你有練開,到時咪量力而走啦,如需要咪慢走同行囉, 長跑長有嗎, 最後如你唔介意我地可結伴同行, (這句是講笑咋,各位). 其實到時大把同道人啦. -我是新手一名.
作者: lewischan    時間: 2012-2-13 15:47
各位有興趣的跑友,本星期日亮哥會帶一次你們試走這條賽道.....
請看!

https://www.longrun.hk/forum/vie ... page%3D1&page=2
作者: 阿火    時間: 2012-2-13 15:54
原帖由 yiuyiu5d 於 2012-2-13 15:21 發表 我係女仔, 未跑過trail, 好想參加呢個比賽試下, 但我冇friend一齊參加, 得我一條友, 咁多山路會唔會好危險??

yiuyiu5d,建議你可以試吓賽道先!
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=16811&page=2#pid957713
作者: yiuyiu5d    時間: 2012-2-13 16:50
我有興趣參加呀, 不過我跑步生涯只開始了一年, 而且跑得好慢, 今年渣打半馬跑2:40, 雖然係輕鬆完成, 但你地位位猛人, 我唔想大家等我呀!
作者: 雲達大衛    時間: 2012-2-14 01:10
其實所謂"越野", 係咪好會跑泥路的意思呢??
好有興趣..不過, "越野"呢個term令小弟有點舉棋不定.
作者: 阿火    時間: 2012-2-14 10:12
原帖由 雲達大衛 於 2012-2-14 01:10 發表 其實所謂"越野", 係咪好會跑泥路的意思呢??好有興趣..不過, "越野"呢個term令小弟有點舉棋不定.

純粹個人立場:舊年玩第一次,呢條賽道有部份都係石屎路,有部份係山路,山路自然會有泥同崎嶇不平啦但比我想像中唔難跑....
我覺得呢個賽事算係“越野入門版”,即係適合跑手初試跑山/越野....

可以參考舊年相片中的賽道:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150209055272678.381043.755817677&type=3&l=7392a0216f

作者: yiuyiu5d    時間: 2012-2-14 11:28
原帖由 阿火 於 2012-2-14 10:12 發表

純粹個人立場:舊年玩第一次,呢條賽道有部份都係石屎路,有部份係山路,山路自然會有泥同崎嶇不平啦但比我想像中唔難跑....
我覺得呢個賽事算係“越野入門版”,即係適合跑手初試跑山/越野....

可以參考舊年 ...

睇完d相我決定參加!
作者: yiuyiu5d    時間: 2012-2-14 11:32
原帖由 阿火 於 2012-2-13 15:54 發表

yiuyiu5d,建議你可以試吓賽道先!
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=16811&page=2#pid957713

同埋我想問下新人係咪唔可以係約跑區留到言?
作者: allanccl    時間: 2012-2-14 11:41
原帖由 yiuyiu5d 於 2012-2-14 11:32 發表

同埋我想問下新人係咪唔可以係約跑區留到言?

請問妳試過係約跑區不能留言?
網友是不能開約跑貼,留言及參加約跑是無問題的。
作者: yiuyiu5d    時間: 2012-2-14 11:54
原帖由 allanccl 於 2012-2-14 11:41 發表

請問妳試過係約跑區不能留言?
網友是不能開約跑貼,留言及參加約跑是無問題的。

因為我想報名跟你地試跑畢拿山但條thread最底冇左回覆個部份呀! 跑步新手! 多多指教!
作者: 阿何    時間: 2012-2-14 12:36
我都剛剛做左會員,想參加星期日試跑,不過都無得回覆!
作者: 阿火    時間: 2012-2-14 12:48
原帖由 yiuyiu5d 於 2012-2-14 11:54 發表 因為我想報名跟你地試跑畢拿山但條thread最底冇左回覆個部份呀! 跑步新手! 多多指教!

yiuyiu5d,已代你報左名!
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=16811&page=3#pid958382

原帖由 阿何 於 2012-2-14 12:36 發表 我都剛剛做左會員,想參加星期日試跑,不過都無得回覆!

阿何,已代你報左名!

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=16811&page=3#pid958382

作者: 阿何    時間: 2012-2-14 13:13
多謝師兄! ^_^
作者: yiuyiu5d    時間: 2012-2-14 14:11
多謝師兄!x2!!
作者: allanccl    時間: 2012-2-14 14:40
原帖由 yiuyiu5d 於 2012-2-14 11:54 發表

因為我想報名跟你地試跑畢拿山但條thread最底冇左回覆個部份呀! 跑步新手! 多多指教!

歡迎妳們來試跑這賽道,我地都會係慢跑為主(上星期就以約6'/K慢跑),如有人識路又想跑快d都可以自由加速的。
報名方面,係先highlight最後果個貼子既內容及按滑鼠右鍵揀覆製,然後在最下面的空白貼子按右鍵揀貼上,加上自已的網名,最後按發表回覆便可,不是單按回覆的。
作者: 阿何    時間: 2012-2-14 16:23
原帖由 allanccl 於 2012-2-14 14:40 發表

歡迎妳們來試跑這賽道,我地都會係慢跑為主(上星期就以約6'/K慢跑),如有人識路又想跑快d都可以自由加速的。
報名方面,係先highlight最後果個貼子既內容及按滑鼠右鍵揀覆製,然後在最下面的空白貼子按右鍵揀貼上 ...

亮哥,我她只有"報告"和"TOP"係無得回覆的位置。呢度我就可以回,但果邊我係冇得回,係唔係你地設左權限?
作者: musihclo    時間: 2012-2-14 19:13
i can't download from the hkdrc is it already close entry..... thankyou
作者: 阿何    時間: 2012-2-14 20:50
Pls read #20

作者: 阿火    時間: 2012-2-15 11:15
已寄出賽事表格!
作者: super50    時間: 2012-2-15 19:49
我和朋友都打算報名,但請問師兄們支票抬頭係寫乜名呢,因報名單D字太細,
用老花鏡都睇唔清楚

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 阿何    時間: 2012-2-15 20:22
原帖由 super50 於 2012-2-15 19:49 發表
我和朋友都打算報名,但請問師兄們支票抬頭係寫乜名呢,因報名單D字太細,
用老花鏡都睇唔清楚images/smilies/default/mad.gifimages/smilies/default/mad.gifimages/smilies/default/mad.gif

香港長跑會
作者: super50    時間: 2012-2-15 22:12
唔該師兄
作者: allanccl    時間: 2012-2-15 23:37
原帖由 musihclo 於 2012-2-14 19:13 發表
i can't download from the hkdrc is it already close entry..... thankyou

條link已修理好。請再試一次下載報名表!
作者: soberyee    時間: 2012-2-18 18:48
起步點是在香港木球會對面油站嗎?
作者: allanccl    時間: 2012-2-18 21:20
標題: 回復 56# 的帖子
是的。
作者: peter2008    時間: 2012-2-18 22:44
原帖由 阿火 於 14-2-2012 10:12 發表

可以參考舊年 ...
我幾年前曾參加過,在記憶中此路開頭上斜,前段還有一條十分斜的路,自己跑得慢但也值得參加,若跑得慢不妨看遠些,如有一班人陪你去行山,值得參加但洗手間要借用電油站較麻煩,若有多個流動洗手間便好,不過這些是數年前的事,未跑過者值得去嘗試跑一次。
作者: 藍衫    時間: 2012-2-20 00:17
同石崗比,邊個難D
作者: 阿娟    時間: 2012-2-20 08:40
高手云集
作者: randyip    時間: 2012-2-20 09:18
原帖由 藍衫 於 2012-2-20 00:17 發表
同石崗比,邊個難D
石崗難d...
作者: mymarathon    時間: 2012-2-22 19:11
寄咗一星期,支票還未過數
作者: super50    時間: 2012-2-23 12:47
師兄
請問呢個比賽有水站嗎?大會送件跑衫是否長跑綱果件呢?

作者: LL3578    時間: 2012-2-23 13:12
原帖由 super50 於 2012-2-23 12:47 發表
師兄
請問呢個比賽有水站嗎?大會送件跑衫是否長跑綱果件呢?

水站呢方面就唔洗太擔心,起碼有2,3個
至於送果件跑衫係香港長跑會先岩

* 我成日禁錯將"編輯"個掣當左係 "引用" 都有既

作者: super50    時間: 2012-2-23 21:23
唔該晒師兄
作者: super50    時間: 2012-2-23 21:30
香港長跑網和香港長跑會有直接關係嗎?好奇一問
我還以為呢個賽事係香港長跑網舉辦添,應該攪錯晒
作者: gasoline    時間: 2012-2-24 13:09
上年2個水站, 一個0係大風坳, 一個0係畢拉山道近石礦場

呢個比賽其實得以下部份係山路
- 大風坳落石屎路約1k金督馳馬徑開始至畢拉山電台發射站 (平泥路)
- 黃泥涌樹木研習徑(都係金督馳馬徑, 有部份填左石屎....)

仲有由水壩至大風坳約2km慢慢斜上去
至於件衫同個環保袋.....上年就張報名表印落去就算

未去過既跑手可參考一下
作者: super50    時間: 2012-2-24 18:03
香港區真係唔多熟路

作者: 藍衫    時間: 2012-2-24 19:16
已寄出賽事表格!唔知有冇得玩。
作者: chowsmile    時間: 2012-2-24 19:23
原帖由 藍衫 於 2012-2-24 19:16 發表
已寄出賽事表格!唔知有冇得玩。

有, 你可以放心.
作者: forget    時間: 2012-2-24 21:14
大會巴士有去無回?
作者: chowsmile    時間: 2012-2-24 21:56
原帖由 forget 於 2012-2-24 21:14 發表
大會巴士有去無回?

是的.
作者: 阿火    時間: 2012-2-24 22:07
原帖由 藍衫 於 2012-2-20 00:17 發表 同石崗比,邊個難D

呢個係舊年比賽時GPS錶嘅記錄!
頭6K好有挑戰感,不斷上落上落.... 到左6K後至開始跑順番!
http://connect.garmin.com/player/74257961
作者: 阿火    時間: 2012-2-24 22:30
原帖由 super50 於 2012-2-24 18:03 發表 香港區真係唔多熟路

報名表可填跟搭大會車
如果冇填到就要自己搭車....

集合地方近香港木球會,簡單啲起香港網球中心有個巴士站,再下一個巴士站就係(你會見到呢個巴士站後面係油站)!
如果都唔明白,你可以起香港網球中心巴士站落車,往向前行(巴士行駛方向)大約200米後見到!唔洗驚,到時你會見到好多跑手起度!

如何乘搭交通到香港網球中心
http://hkbus.wikia.com/wiki/香港網球中心

集合地方(Google Map)
http://g.co/maps/qehc3

作者: super50    時間: 2012-2-25 04:03
師兄唔該晒

作者: yiuyiu5d    時間: 2012-2-27 18:18
已寄出報名表格!!
作者: fwk322    時間: 2012-3-1 19:02
see all ching n ctse on 25/3
作者: Alan123    時間: 2012-3-5 13:10
收到號碼布 2099/MS1

仲有張行李卡
作者: Pepe    時間: 2012-3-5 19:30
上週末去過視察場地,發覺有些路段好斜、好窄、上落梯級等。有點擔心如果擠人會有意外。
唔知參加過嘅Ching/ctse 點睇。
作者: blurmax    時間: 2012-3-5 19:39

pepe Ching,

Don't worry coz there will be less congestion after the Quarry Gap!

http://blur2020.blogspot.com

作者: Pepe    時間: 2012-3-5 22:52
謝謝 blurmax Ching 意見!
作者: didirene    時間: 2012-3-6 10:25
剛剛都收到號碼布,  但我同老婆大人入左會到呢家, 收到埋張會咭, 但到呢家都未有通知幾時扲到網衫啊, 好時到時著住跑,
作者: suniebo    時間: 2012-3-6 10:41
我都收到號碼布,  同時都收到埋張會咭,  號碼布做得好靚下. 到時我都要第一次著會衣去跑,好期待
作者: 阿何    時間: 2012-3-6 12:28
鳴!銀行都未過數,咁我係唔係冇份!
作者: suniebo    時間: 2012-3-6 13:03
有無SZECHING/SZETSE知道 同西貢個15.5K路程比,會否辛苦很多呢? TKS
作者: mymarathon    時間: 2012-3-6 23:16
收到號碼布,想問會唔會有晶片計時?
作者: Alan123    時間: 2012-3-6 23:21
原帖由 mymarathon 於 2012-3-6 23:16 發表

號碼布 + 行李卡

無晶片
作者: allanccl    時間: 2012-3-6 23:35
原帖由 mymarathon 於 2012-3-6 23:16 發表

佢地提倡環保,唔用晶片,會用Barcode嘟嘟。
作者: Rhys    時間: 2012-3-6 23:38
原帖由 allanccl 於 2012-3-6 23:35 發表

佢地提倡環保,唔用晶片,會用Barcode嘟嘟。

barcode嘟嘟?係唔係要自己特登嘟?(好似八達嘟咁?)
作者: allanccl    時間: 2012-3-6 23:53
原帖由 Rhys 於 2012-3-6 23:38 發表

barcode嘟嘟?係唔係要自己特登嘟?(好似八達嘟咁?)

到終點有工作人員會嘟你號碼布上的barcode,這是賽會網頁講的。

"由2011年 開 始,本 賽 事 將 推 行 綠 色 及 低 碳 方 式 進 行。  
Our work for this race is Go Green and Low Carbon that includes :-

- Email communications wherever possible to achieve saving of postage
- Print runner’s guide and bus ticket on back side of the number to save use of paper
- Supply reusable baggage tags
- Stop supplying bottled water to reduce waste and replace with cups
- Use Barcode Scanner system for recording race results to minimize electronic waste"
作者: winner1    時間: 2012-3-7 11:34
原帖由 allanccl 於 2012-3-6 11:53 PM 發表

到終點有工作人員會嘟你號碼布上的barcode,這是賽會網頁講的。

"由2011年 開 始,本 賽 事 將 推 行 綠 色 及 低 碳 方 式 進 行。  
Our work for this race is Go Green and Low Carbon that includes :-
...

亮哥又一次唔該晒
作者: 藍衫    時間: 2012-3-7 17:23
有小小問題,收到号碼布,我比個4郵票做回游,郵政局話唔夠錢,其實要幾多郵費架。
作者: chowsmile    時間: 2012-3-7 17:40
原帖由 藍衫 於 2012-3-7 17:23 發表
有小小問題,收到号碼布,我比個4郵票做回游,郵政局話唔夠錢,其實要幾多郵費架。

2蚊.
作者: fwk322    時間: 2012-3-7 18:15
標題: 回復 92# 的帖子
報名時有寫回郵封信要兩蚊
作者: 得得地    時間: 2012-3-7 18:46
我覺得佢張報名表, 唔係幾好用.
我報隊際, 好多嘢佢要再問返我, 補充資料.

佢話我 $2 郵票應該唔夠數, 可能要去郵局補錢.
(我唔介意, 因為我集郵, [欠資]仲好.)
點知佢幫我補咗個 $1.4 郵票.

想問各位師兄, 穿梭巴士資料個 label, 佢係點 ?
我隊際五人, 佢全部 label 貼咗喺信封, 唔喺號碼布, 而五個又唔同地點上車...... 唔知佢認乜嘢嚟分辨呢 ??
作者: 藍衫    時間: 2012-3-7 20:51
原帖由 chowsmile 於 2012-3-7 17:40 發表

2蚊.
睇漏眼添,下次小心D。
作者: johnrun    時間: 2012-3-7 22:26
1月份已經過數...
但都未收到race no. lor
作者: Tarry    時間: 2012-3-8 13:57
前日寄出, 未過數
作者: Alan123    時間: 2012-3-8 15:50
原帖由 得得地 於 2012-3-7 18:46 發表
我覺得佢張報名表, 唔係幾好用.
我報隊際, 好多嘢佢要再問返我, 補充資料.

佢話我 $2 郵票應該唔夠數, 可能要去郵局補錢.
(我唔介意, 因為我集郵, [欠資]仲好.)
點知佢幫我補咗個 $1.4 郵票.

...

封信無車票

九龍 , 0630hrs
九龍塘火車站出口 , 森麻實道
尖沙咀青年會 , 漢口道
香港 , 0645hrs
中環大會堂
天后地鐵站 , 電器道
http://www.hkdrc.org/chi/

作者: 得得地    時間: 2012-3-8 16:53
原帖由 Alan123 於 2012-3-8 15:50 發表

封信無車票  

謝謝回答.

不過, 好多時, 其實去到都係就咁上車就得... 問問啫......

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2