香港長跑網 - 長跑長友

標題: 第一次跑半跑,有D問題.同埋想問馬拉松ASICS跑鞋 [打印本頁]

作者: (TSW)Michael    時間: 2012-1-29 22:33
標題: 第一次跑半跑,有D問題.同埋想問馬拉松ASICS跑鞋
我跑左4/5個月左右.
又唔係話跑多個種,1星期1-2次,中間又停左陣咁.
1.)星期1(聽日)做訓練,同星期3訓練多最後1次,想問4日休息應該夠?
2.)我選擇以"跑20分鐘''停5-10分鐘快跑.方式跑好唔好?我睇過有D書/作者都以散跑式玩馬拉松
3.)係咪呢個最後星期沖剌要補充多D碳水化合物?
4.)跑半個陣飲水定保礦力好
5.)青年挑戰組半碼係咪5:30-40分開跑?3小時內完成?
6.)聽住歌跑好無(好似好廢- -有問問題.個人中2就得?a_a)我用掛耳式圓形耳機

我而家用緊呢對鞋.
慢跑訓練鞋 Wave Aero 9

登錄/註冊後可看大圖

係咪屬於短跑型?岩唔岩跑馬拉松.?

加上我都想買對馬拉松鞋應戰,
想換平平地既ASICS鞋.
有邊對好介紹?係"運動國"買好無?
http://www.a-n.com.hk/
預算600內.(窮窮地...)應該都長期用落之後既比賽

暫睇中
Marathon Sortiemagic N1-TS
Marathon Sortiemagic CX

同埋聽人講跑馬拉松個陣食Power Gel 會補充D.
係咪?係既話邊隻好介紹?新界區邊度買到?
幾時食好?

作者: lewischan    時間: 2012-1-30 20:33
天水圍Michael,

我有D關于鞋的問題唔識答你, 其它你試下參考一下.,
1.)星期1(聽日)做訓練,同星期3訓練多最後1次,想問4日休息應該夠?
我個仔16歲, 訓練後3,4日就可完全recover, 他也是半馬挑戰組, 我就快50歲 4天對我未必夠時間full recover.  

2.)我選擇以"跑20分鐘''停5-10分鐘快跑.方式跑好唔好?我睇過有D書/作者都以散跑式玩馬拉松
他用
(a) Interval 衝團練速度 (一般衝800m,休5分鐘 , 3分鐘內跑連休 400m )
(b) 長課 15-22K 練耐力
3.)係咪呢個最後星期沖剌要補充多D碳水化合物?
是的
4.)跑半個陣飲水定保礦力好
我遍向多飲保礦力.....

他帶1包Power Gel, 10K 時就吃.   我慣了吃的牌子是 "Power Bar",  TKO 好多師兄吃 GU.
一般爬山用品店都有
作者: (TSW)Michael    時間: 2012-1-30 21:48
原帖由 lewischan 於 2012-1-30 20:33 發表
天水圍Michael,

我有D關于鞋的問題唔識答你, 其它你試下參考一下.,
我個仔16歲, 訓練後3,4日就可完全recover, 他也是半馬挑戰組, 我就快50歲 4天 ...

唔該哂.
鞋個度我買天啦~行左幾日最後揀左M仔既wave rider 15.本身想買preison12.不過無貨,同埋半碼好似唔夠做- -rider防震勁好多.不過衰在重dd...
我星期3做埋最後衝剌~.~
你兩父子加油啦!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2