香港長跑網 - 長跑長友

標題: 外地跑步好幫手-能下載離線地圖的GPS Apps(Motion X GPS for Iphone)含簡單教學 [打印本頁]

作者: kennysze    時間: 2012-3-10 22:15
標題: 外地跑步好幫手-能下載離線地圖的GPS Apps(Motion X GPS for Iphone)含簡單教學
坊間的GPS軟件都能顯示身處的位置及地圖,然而往往需要連接網絡才能顯示,Motion X GPS (http://gps.motionx.com/iphone/)這個軟件提供了下載離線地圖的功能,使大家就算在外地沒有連接網絡時,都能顯示出所在地的地圖。
我整O左個教學,歡迎大家下載

作者: Gunners    時間: 2012-3-10 22:29
Thanks, Kenny師兄,咁咪要轉用"唉瘋"囉
作者: kennysze    時間: 2012-3-10 22:37
我未用過Android機,I Phone 幾好用丫! 快D轉會啦! 哈哈!

原帖由 Gunners 於 2012-3-10 22:29 發表
Thanks, Kenny師兄,咁咪要轉用"唉瘋"囉

作者: orgafish    時間: 2012-3-12 14:58
唔該曬,本地同外地跑都好有用
作者: kennysze    時間: 2012-3-12 21:32
O岩用就好!

原帖由 orgafish 於 2012-3-12 14:58 發表
唔該曬,本地同外地跑都好有用

作者: perre    時間: 2012-3-15 22:03
原帖由 kennysze 於 2012-3-10 22:15 發表
坊間的GPS軟件都能顯示身處的位置及地圖,然而往往需要連接網絡才能顯示,Motion X GPS (http://gps.motionx.com/iphone/)這個軟件提供了下載離線地圖的功能,使大家就算在外地沒有連接網絡時,都能顯示出所在地的地 ...

好詳細教學,謝謝!

作者: jogging_cat    時間: 2012-3-16 08:25
原帖由 kennysze 於 10-3-2012 22:37 發表
我未用過Android機,I Phone 幾好用丫! 快D轉會啦! 哈哈!
Android機係咪唔用得架?有冇D啱Android機用類似既Apps呀?
作者: Gunners    時間: 2012-3-16 16:55
原帖由 jogging_cat 於 2012-3-16 08:25 發表
Android機係咪唔用得架?有冇D啱Android機用類似既Apps呀?

CatCat師姐,我搵到呢個,不過我無Andriod,所以試唔到,唔知有無人自願做白老鼠試試呢??

http://www.android-hk.com/news/google-maps-5-7-offline-map/

或者kenny師兄幫手望望呢個用唔用得

作者: jogging_cat    時間: 2012-3-19 13:13
原帖由 Gunners 於 16-3-2012 16:55 發表

CatCat師姐,我搵到呢個,不過我無Andriod,所以試唔到,唔知有無人自願做白老鼠試試呢??

http://www.android-hk.com/news/google-maps-5-7-offline-map/

多謝Gunners ching分享,期待測試結果。
作者: perre    時間: 2012-3-19 16:19
施SIR, 真係好慢, 我點選17做放大解像度, 但下了八小時也未完! 想死!~~~
作者: kennysze    時間: 2012-3-19 20:35
Cat師姐,唔好意思,我無用過Andriod,所以無相關的Apps介紹!
Perre師兄,乜你要17咁鬼大,其實一般路段15好足夠,除非你想睇衛星圖! 係好鬼慢的,我通常臨訓就下載,第二朝都未得就停O左佢,留番第二晚再下載!
作者: perre    時間: 2012-3-19 22:27
原帖由 kennysze 於 2012-3-19 20:35 發表
Cat師姐,唔好意思,我無用過Andriod,所以無相關的Apps介紹!
Perre師兄,乜你要17咁鬼大,其實一般路段15好足夠,除非你想睇衛星圖! 係好鬼慢的,我通常臨訓就下載,第二朝都未得就停O左佢,留番第二晚再下載!

我諗住17都係126MB,如果去晒18就要1200MB,咁我諗住16同17唔差好多,咪17囉,點知今朝九點下載到而家十點都未完!

唔知iPad用唔用到offline架呢?如果可以就好囉∼∼∼∼去冒險時可以當地圖用!
作者: kennysze    時間: 2012-3-19 22:41
你部IPAD如果係3G版就可以先下載,再offline 用呀! 有隻motion x GPS HD http://gps.motionx.com/ipad/overview/

原帖由 perre 於 2012-3-19 22:27 發表

我諗住17都係126MB,如果去晒18就要1200MB,咁我諗住16同17唔差好多,咪17囉,點知今朝九點下載到而家十點都未完!

唔知iPad用唔用到offline架呢?如果可以就好囉∼∼∼∼去冒險時可以當地圖用!" />" />

作者: orgafish    時間: 2012-3-19 23:52
原帖由 Gunners 於 2012-3-16 16:55 發表

啱啱 download 落 android 機試過,外地地圖真係download 到,不過唔知offline用唔用到?
作者: Gunners    時間: 2012-3-20 00:02
原帖由 orgafish 於 2012-3-19 23:52 發表

啱啱 download 落 android 機試過,外地地圖真係download 到,不過唔知offline用唔用到?

師兄,你試吓download個屋企附近ge,然後到外面試試,睇吓offline開唔開到,同埋用gps可唔可以顯示你ge位置
作者: jogging_cat    時間: 2012-3-20 13:38
原帖由 orgafish 於 19-3-2012 23:52 發表

多謝orgafish ching測試
作者: orgafish    時間: 2012-3-20 21:14
原帖由 Gunners 於 2012-3-20 00:02 發表

師兄,你試吓download個屋企附近ge,然後到外面試試,睇吓offline開唔開到,同埋用gps可唔可以顯示你ge位置

off line 試過開到,有機會再試埋用 GPS
作者: Gunners    時間: 2012-3-21 03:13
原帖由 orgafish 於 2012-3-20 21:14 發表

off line 試過開到,有機會再試埋用 GPS

唔該晒經理師兄
作者: orgafish    時間: 2012-3-21 08:36
今朝啱啱試過,offline 用 GPS 可以顯示自己既位置,但係好似 search 唔到地方;online 就 search 到地方。

kennysze ching, 唔好意思用左你個場講 android,不過大家都係研究離線地圖,希望你唔好介意
作者: jogging_cat    時間: 2012-3-21 12:59
原帖由 orgafish 於 21-3-2012 08:36 發表
今朝啱啱試過,offline 用 GPS 可以顯示自己既位置,但係好似 search 唔到地方;online 就 search 到地方。

kennysze ching, 唔好意思用左你個場講 android,不過大家都係研究離線地圖,希望你唔好介 ...
咁係咪即係用唔到呀?
作者: perre    時間: 2012-3-21 15:21
原帖由 orgafish 於 2012-3-21 08:36 發表

kennysze ching, 唔好意思用左你個場講 android,不過大家都係研究離線地圖,希望你唔好介 ...

剛才試左 iPhone, 都係一樣做唔到 Search.

諗住今晚試下裝埋個iPad (好彩3G版), 之後會下載地圖試下, 但我打算下載最清晰果種, 預計要下載十天, 稍後出報告啦~~~~~

如果成功, 四月初去四川旅行, 可以拎埋去當地圖, 正!
作者: orgafish    時間: 2012-3-21 17:23
原帖由 jogging_cat 於 2012-3-21 12:59 發表
咁係咪即係用唔到呀?

offline 左都有得睇,開左 GPS 可以搵到自己既位置,只係打個地方名唔似 online 咁 search 到地方啫。
作者: kennysze    時間: 2012-3-21 20:33
orgafish師兄,當然唔介紹,我都想知道多少少!!
perre師兄, 揀咁大張地圖,真係好誇張啊! 不過當地圖真係幾好,我去外國搭的士都會開住,睇下佢有冇亂咁行! 試過去D落後地方,司機話識去,點知後來都要我開住部iphone 教佢點行!! 你去四川邊道?
作者: perre    時間: 2012-3-21 20:38
我今次淨係去九寨溝咋,復活去五日,其他川西槄城呀,東川棧道劍閣呀,去到香格里拉都去過了,今次突登去睇下春天九寨係點樣,所以地圖都無乜用,如果上年去闖蕩北疆時有呢個東東就正囉!
作者: kennysze    時間: 2012-3-21 20:41
正呀! 我之前都係復活節去九寨溝! 記住朝早抽D時間去跑下步,開住GPS唔怕迷路,之後一路畫地圖好鬼正!
作者: jogging_cat    時間: 2012-3-21 21:00
原帖由 orgafish 於 21-3-2012 17:23 發表

offline 左都有得睇,開左 GPS 可以搵到自己既位置,只係打個地方名唔似 online 咁 search 到地方啫。
明白了。唔該晒orgafish ching。
作者: perre    時間: 2012-3-21 22:16
原帖由 kennysze 於 2012-3-21 20:41 發表
正呀! 我之前都係復活節去九寨溝! 記住朝早抽D時間去跑下步,開住GPS唔怕迷路,之後一路畫地圖好鬼正!

重跑∼∼∼∼去到唔跑囉,我要陪住果11KG相機.....跑唔郁!
作者: kennysze    時間: 2012-3-22 06:35
標題: 回復 27# 的帖子
一早跑一陣,之後番酒店沖個涼再拿相機出去影O麻!
作者: perre    時間: 2012-3-22 10:46
我之前下載左個地圖, 係放大縮小都係用17, 約128MB, 下載了15小時, 原來呢個SIZE大小都係17, 代表無得ZOOM .... 所以我DELETE左, 但DELETE都要LOADING 40分鐘....都唔明做乜咁慢, 昨晚我再DOWNLOAD過, 我放大選17, 縮小選1 .... 合期1.7GB, 反正部 iPhone 同 iPad 都有位, 所以試下, 昨晚八點到現在, 已下載了 44%, 都唔知做乜咁慢....

另外, 因為 iPhone 同 iPad 版本唔同. 所以當買左二次, 收左一次錢 .......
作者: kennysze    時間: 2012-3-22 20:28
1.7GB,我最大都係試過200MB左右! 我用iphone 都覺得15 Zoom 已好足夠我認路!
我同你一樣都好大疑問點解要咁耐!!

原帖由 perre 於 2012-3-22 10:46 發表
我之前下載左個地圖, 係放大縮小都係用17, 約128MB, 下載了15小時, 原來呢個SIZE大小都係17, 代表無得ZOOM .... 所以我DELETE左, 但DELETE都要LOADING 40分鐘....都唔明做乜咁慢, 昨晚我再DOWNLOAD過, 我放大選17, 縮 ...

作者: perre    時間: 2012-3-25 09:08
原來佢可以配Garmin心跳帶,你有無呀?
作者: kennysze    時間: 2012-3-25 18:08
我無呀! 對依樣無乜研究! 我玩四圍跑,跑O既路段有成日唔同,又無理速度,所以都無計劃買。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2