香港長跑網 - 長跑長友

標題: 第五屆東北縱走越野馬拉松 [打印本頁]

作者: alex504992004    時間: 2008-8-28 13:52
標題: 第五屆東北縱走越野馬拉松
比賽日期: 2009年1月1日(星期四)

比賽路線:
【挑戰組】: SP → CP1 → CP2 → CP3 → CP4 → CP5 → EP
烏蛟騰 → 芬箕托 → 吊燈籠 → 梅子林 → 分水凹 → 谷埔碼頭 → 榕樹凹 → 鎖羅盆 → 荔枝窩 → 三椏村 → 三椏涌 → 馬尿河 → 黃竹涌 → 紅石門水庫 → 觀音峒 → 大峒 → 下苗田 → 烏蛟騰(全程共30公里)

【體驗組】: SP → CP2 → CP3 → CP5 → EP
烏蛟騰 → 亞媽笏 → 分水凹 → 谷埔碼頭 → 亞公坳 → 榕樹凹 → 鎖羅盆 → 荔枝窩 → 三椏灣 → 上苗田 → 烏蛟騰(全程共18里)

報名日期: 2008年9月1日至9月20日(2008年參加者優先報名)
組別: 各組別設男子個人、女子個人、2人隊及4人隊,體驗組另設家庭隊

可瀏覽以下網址:
http://www.hktraveler.com/nemm2009
作者: kenneth    時間: 2008-8-28 14:06
作者: nc    時間: 2008-8-28 14:16
原帖由 alex504992004 於 2008-8-28 13:52 發表
比賽日期: 2009年1月1日(星期四)

比賽路線:
【挑戰組】: SP → CP1 → CP2 → CP3 → CP4 → CP5 → EP
烏蛟騰 → 芬箕托 → 吊燈籠 → 梅子林 → 分水凹 → 谷埔碼頭 → 榕樹凹 → 鎖羅盆 → 荔枝窩 → ...

這個賽事小妹在07年玩過, 那次由於沒有朋友玩, 自己傻更更地一個報了. 對小妹來說是一個行山比賽, 因為完全跑唔到.  那時還沒有真正練跑. 很有挑戰性的賽事, 因為上落很多. 風景一流
作者: batigoal    時間: 2008-8-28 17:06
我2008 年有玩,都是一個人,全部朋友都唔得閒,我應該都會參加,有沒有人參加呢?唔洗一個人咁悶...
作者: kenneth    時間: 2008-8-28 17:10
作者: 力    時間: 2008-8-28 19:05
1月1日攞唔攞到permit.........
作者: Alfred    時間: 2008-8-28 19:33
原帖由 kennethwat 於 28/8/2008 17:10 發表
小弟有D心動,但當日為1月1日,大人應不會放小弟走

駛唔駛我哋聯署去信求情攞permit?
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-8-28 21:57
2008年, 小妹都有玩過! 好難忘上到吊燈籠;
我說:哇!好靚呀!
隊友:係呀! 落山啦....
我: 好啦....  

出年已經夾左隊友都有再玩!
作者: nc    時間: 2008-8-28 23:27
原來09年路線又有d不同, 07年去埋八仙嶺那邊, 09年便去紅石門等地, 年年不同, 有趣有趣

又有d心郁郁添
作者: spmho    時間: 2008-8-28 23:32
大家如果會玩半馬的話...
1月4日會有美津半馬
作者: =chairman=    時間: 2008-8-29 01:45
我對呢一種越野比賽好有興趣架,不過就黎高考,屋企人唔俾我玩 ~~~ 只好等下年吧 ~~~
作者: kenneth    時間: 2008-8-29 09:27
作者: 瘋瘋    時間: 2008-8-29 09:39
作者: batigoal    時間: 2008-8-29 11:15
我打算2個項目都參加,唔知體能得唔得...
作者: 瘋瘋    時間: 2008-8-29 11:19
作者: 力    時間: 2008-8-29 20:11
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-8-29 11:19 發表
捨難取易:美津半馬!

美津半馬好難報架, 第一天就滿!同nike10K差唔多。
我上次報名當日公事繁忙, 未能在上班時間上網報名, 夜晚返到屋企想報已經報唔到!!!
作者: batigoal    時間: 2008-9-18 22:07
已報名了....  努力練習....
作者: 叮叮噹    時間: 2008-9-18 23:59
有興趣啊!
希望可以組隊參加,四人一條心,
開心好多.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-9-19 00:03
原帖由 obaanc 於 2008-8-28 14:16 發表

這個賽事小妹在07年玩過, 那次由於沒有朋友玩, 自己傻更更地一個報了. 對小妹來說是一個行山比賽, 因為完全跑唔到.  那時還沒有真正練跑. 很有挑戰性的賽事, 因為上落很多. 風景一流

NC妳當年參加挑戰組嗎?一天遊.
如行毅者比賽,通常消防警察隊才有能力跑,
一般人都是快行或慢行,跑山比跑步更需要練習,否則容易受傷.
作者: batigoal    時間: 2008-9-19 08:41
我都想組隊參加,但好多朋友都唔得,唯有一個人參加啦....
作者: nc    時間: 2008-9-19 08:56
原帖由 叮叮噹 於 2008-9-19 00:03 發表

NC妳當年參加挑戰組嗎?一天遊.
如行毅者比賽,通常消防警察隊才有能力跑,
一般人都是快行或慢行,跑山比跑步更需要練習,否則容易受傷.

是呀, 還掂都係, 玩個長的路線, 挑戰吓自己.

那年起步的1k平路都有很多很多人跑, 相信他們平路會跑, "斜佬"便快行.
作者: nc    時間: 2008-9-25 09:40
原帖由 叮叮噹 於 2008-9-18 23:59 發表
有興趣啊!
希望可以組隊參加,四人一條心,
開心好多.

難得叮叮噹姐約腳,小妹都有興趣.叮叮噹姐,係咪真架 

有沒有其他chingctse有興趣呢?? 組隊長跑網玩吓吧
作者: pwong5618    時間: 2008-9-25 10:38
NC,

行山我都有興趣,但早上8:30 在烏蛟騰 起步由屯門前往是一件.........     .......
考慮下,找下腳要有私家車的。
作者: nc    時間: 2008-9-25 10:51
1月1日, 新的一年早起是好開始呀

pwong ching考慮吓啦,小妹都考慮了成個星期才覆叮叮噹姐
作者: Alfred    時間: 2008-9-25 11:14
原帖由 obaanc 於 25/9/2008 10:51 發表

pwong ching考慮吓啦,小妹都考慮了成個星期才覆叮叮噹姐

大約要走幾耐 5粒鐘OK否
作者: pwong5618    時間: 2008-9-25 11:21
原帖由 obaanc 於 2008-9-25 10:51 發表

新的一年早起是好開始呀
我由2000年開始每年都同個囝囝 於1月 1 日 早上都有去睇日出的習慣。
這個我知道[local]1[/local]
作者: pwong5618    時間: 2008-9-25 11:23
上傳相片唔得?
作者: nc    時間: 2008-9-25 11:26
原帖由 pwong5618 於 2008-9-25 11:21 發表

新的一年早起是好開始呀
我由2000年開始每年都同個囝囝 於1月 1 日 早上都有去睇日出的習慣。
這個我知道[local]1[/local]

咁今年同埋囝囝去玩賽事,一改每年看日出的習慣
作者: nc    時間: 2008-9-25 11:31
原帖由 Alfred 於 2008-9-25 11:14 發表

大約要走幾耐 5粒鐘OK否

印象中上次走/行到黃昏
作者: batigoal    時間: 2008-9-25 15:07
原來有人有興趣,可惜我已經報名了......
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-9-28 14:09
上年我玩挑戰組,用左9個鐘左右 ;
我係行,唔係跑個d.....
慘d 就係到終點天黑晒,d工作人員有d 趕收工feel
係冇咩人理你

09年希望可以再快d ~ 各cting, ctse 加油呀 ! 記得一定要練上吊燈籠個段...小妹覺得好甘 !
作者: batigoal    時間: 2008-12-24 12:23
其實而家有冇ching / ctse 參加左呢個賽事呢?
作者: 前進    時間: 2008-12-25 21:07
上年玩4人隊際,今年理唔到班無報!rtr15rytr
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-12-25 21:46
原帖由 batigoal 於 2008-12-24 12:23 發表
其實而家有冇ching / ctse 參加左呢個賽事呢?

batbat:
有呀...以我所知你樓上位艾莉絲ctse會同朋友玩隊際。
你都要加油呀!
作者: batigoal    時間: 2008-12-26 00:53
原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-25 21:46 發表

batbat:
有呀...以我所知你樓上位艾莉絲ctse會同朋友玩隊際。" />" />" />" />
你都要加油呀!

係呀?艾莉絲ctse玩隊際...希望有機會當日見到妳啦!
今日pre-trip 左...條路一開始就上吊燈籠,比d草"界"到對腳損晒....因今日行錯路,後面行唔晒,希望當日唔會啦!

作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-12-26 12:57
原帖由 batigoal 於 2008-12-26 00:53 發表

係呀?艾莉絲ctse玩隊際...希望有機會當日見到妳啦!
今日pre-trip 左...條路一開始就上吊燈籠,比d草"界"到對腳損晒....因今日行錯路,後面行唔晒,希望當日唔會啦!

我21.12 PRE -TRIP 左啦... 我地去紅石門個段都迷路.. 當日仲有其他PRE-TRIP 隊迷路..
今年路段比上年難左.. 但短左dd.....
ching 加油呀 ! 你係4人隊際 ??  到時點認你先 ?
作者: batigoal    時間: 2008-12-26 21:51
原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-12-26 12:57 發表

我21.12 PRE -TRIP 左啦... 我地去紅石門個段都迷路.. 當日仲有其他PRE-TRIP 隊迷路..
今年路段比上年難左.. 但短左dd.....
ching 加油呀 ! 你係4人隊際 ??  到時點認你先 ?

我參加左個人挑戰組,我冇長跑網3....但我應該會著hkrunners件3 ....
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2054&extra=page%3D1&page=3
ctse 加油!.... 希望到時見到啦....
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-12-27 11:11
wah ~ ching 你好勁呀!!  30k 一個人...看來天未黑已經跑完...
今年希望8個半鐘頭左右完成~ 小妹上山係行,,, 特別係今次d路難行
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-12-27 13:09
原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-12-27 11:11 發表
wah ~ ching 你好勁呀!!  30k 一個人...看來天未黑已經跑完...
今年希望8個半鐘頭左右完成~ 小妹上山係行,,, 特別係今次d路難行

韋ctse都要加油呀,但係山路難得都要小心!
作者: cko2672    時間: 2008-12-27 21:50
呵 今年第一次參加^^ 我同韋姐姐一齊參加 到時大家加油啦
作者: batigoal    時間: 2008-12-28 22:02
原帖由 cko2672 於 2008-12-27 21:50 發表

cko2672兄你好,1月1日見,比賽前會落雨,當日d路可能唔係甘好,...  大家玩得小心d啦!
作者: 曲奇    時間: 2008-12-28 23:19
有份參賽的ching & ctse要加油呀..
我o個日會去幫手,順道會為你地打氣~

作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-12-29 09:37
原帖由 cko2672 於 2008-12-27 21:50 發表

各位...佢係B隊... 最嘈個個呀!!!
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-12-29 09:38
今年1.1 勁凍... 09年1,1 下雨~真係體能大考驗...
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-12-29 10:35
原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-12-29 09:37 發表

各位...佢係B隊... 最嘈個個呀!!!

我仲以為妳係最嘈果個tim。
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-12-29 10:38
原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-29 10:35 發表

難道你沒聽過....一山還有一山高 ??
仲有..我寧願留氣行快d...
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-12-29 10:39
原帖由 cookie97 於 2008-12-28 23:19 發表
" />" />

好呀 !! 到時見 !
作者: batigoal    時間: 2008-12-29 14:56
原帖由 cookie97 於 2008-12-28 23:19 發表
" />" />

好呀!希望到時認到啦....
作者: batigoal    時間: 2008-12-31 14:29
聽日甘凍,可能唔著背心出賽....ching ctse 可能認唔到我啦....
條路又未行過晒,驚住走錯路....
作者: 曲奇    時間: 2008-12-31 15:10
原帖由 batigoal 於 2008-12-31 14:29 發表
聽日甘凍,可能唔著背心出賽....ching ctse 可能認唔到我啦....
條路又未行過晒,驚住走錯路....

唔駛咁擔心,到時應該有清楚指示嘛...
唔驚行錯路~~
明天ching你要加油呀..

作者: kenneth    時間: 2008-12-31 15:44
作者: cko2672    時間: 2008-12-31 20:45
原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-12-29 10:38 發表

難道你沒聽過....一山還有一山高 ??
仲有..我寧願留氣行快d...

因為你要追男仔 所以要留d氣追我我嗎???
作者: cko2672    時間: 2008-12-31 20:45
原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-29 10:35 發表

大圍ching果然眼光獨到 一語中的
作者: cko2672    時間: 2008-12-31 20:48
原帖由 batigoal 於 2008-12-28 22:02 發表

cko2672兄你好,1月1日見,比賽前會落雨,當日d路可能唔係甘好,...  大家玩得小心d啦!hgj091" />" />hj

ching 明天加油 我訓練時都行過 只要平路行快d就ok
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-12-31 20:52
原帖由 cko2672 於 2008-12-31 20:45 發表

大圍ching果然眼光獨到 一語中的" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />jhkjh

其實只係大圍CHING 未領教過你既功力.....
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-12-31 20:57
原帖由 kenneth 於 2008-12-31 15:44 發表
各位 ching & ctse ,明天努力,小弟上星期都有行過部份路線,沿途風景很靚﹗而上星期都有想過去鎖鑼盤見識,但都是無機會,希望各位享受今次的旅程﹗

thx ~ 屈SIR 鼓勵呀 !!!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-31 23:17
各位明早要東北縱走越野賽,
早睡早起, 明天走出最佳成績!
作者: batigoal    時間: 2009-1-1 18:15
今日完成賽事,但見唔到其他ching ctse,今日目標內完成賽事,3:57完成,滿意,但唔好彩左腳有拗柴,不過唔嚴重....希望到時可以跑到美津濃....
作者: blurmax    時間: 2009-1-1 18:18
batigoal,

Congratulations to your good run!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2009-1-1 20:34
原帖由 batigoal 於 2009-1-1 18:15 發表
今日完成賽事,但見唔到其他ching ctse,今日目標內完成賽事,3:57完成,滿意,但唔好彩左腳有拗柴,不過唔嚴重....希望到時可以跑到美津濃....

batigoal ching ~ 看來你有獎攞.... ...勁呀!
我個team 行左 8:16;對我來講已經達標啦!
作者: cko2672    時間: 2009-1-1 20:39
因為有隊友腳傷 今天做左看護 冇跑到紅石門^^"
作者: nc    時間: 2009-1-1 20:39
原帖由 batigoal 於 2009-1-1 18:15 發表

ching勁呀,時間很好呀  恭喜恭喜
作者: cko2672    時間: 2009-1-1 21:02
batigoal兄 勁播~~~~~同第1都係3個小時幾ja
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-1-1 21:15
ching 好勁, 做得好時間, 恭喜! 恭喜 !
作者: 快活人    時間: 2009-1-1 23:05

BATBAT 。勁呀。。恭喜你達到心中時間。
休息多D。 1月4日又創佳績。
作者: batigoal    時間: 2009-1-1 23:52
原帖由 cko2672 於 2009-1-1 21:02 發表
batigoal兄 勁播~~~~~同第1都係3個小時幾ja" />" />

同第一差好遠,佢3:01,冇得fight 呀!
作者: batigoal    時間: 2009-1-1 23:54
原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-1-1 20:34 發表

batigoal ching ~ 看來你有獎

係呀!排第9呀,其實只不過參加人數少,我先有奬....
作者: 曲奇    時間: 2009-1-2 00:27
原帖由 batigoal 於 2009-1-1 23:54 發表

排第9已經不錯啦..
第1o個個真係好快,佢輕鬆跑回終點架...
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2009-1-2 12:21
原帖由 cookie97 於 2009-1-2 00:27 發表

排第9已經不錯啦..
第1o個個真係好快,佢輕鬆跑回終點架...

cookie ctse ~ 你琴日係咪見到我呢 ?? 我見到有女士好奇怪的望住我 ?
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2009-1-2 12:24
原帖由 batigoal 於 2009-1-1 23:54 發表

東北縱走D 路線出名難行... 3個幾鐘..好快架啦 !
作者: batigoal    時間: 2009-1-2 14:36
其實cookie ctse 當日係邊度呀?
作者: 曲奇    時間: 2009-1-3 00:19
原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-1-2 12:21 發表

cookie ctse ~ 你琴日係咪見到我呢 ?? 我見到有女士好奇怪的望住我 ?

應該唔係啦..
哈哈..
ctse 你尋日跑成點呀?...
作者: 曲奇    時間: 2009-1-3 00:20
原帖由 batigoal 於 2009-1-2 14:36 發表
其實cookie ctse 當日係邊度呀?" />" />

我o個日係負責登記處呀...
我好易認架喎..
戴住cap帽o個個就係我啦...
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2009-1-3 13:27
原帖由 cookie97 於 2009-1-3 00:20 發表

我o個日係負責登記處呀...
我好易認架喎..
戴住cap帽o個個就係我啦...

e.....我有個女仔朋友都是在登記war...
可能我同你傾過計。
我個組 ~ 8 hrs 16mins,都ok ^.^。
小妹是行山,不是跑山,落山超慢。
中途跣低左2次,好彩冇事 !!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2