香港長跑網 - 長跑長友

標題: 初哥跑手1開始最低限度要跑幾多米 [打印本頁]

作者: 巴士上的人    時間: 2013-3-22 18:04
標題: 初哥跑手1開始最低限度要跑幾多米

小弟係中四學生 體能唔算話太差 因為成日打羽毛球同游水 想開始跑步之旅 如果我跑綬跑徑 1開始定立目標應該定係幾多米?我諗住夜晚去油塘配水庫游樂埸度跑步...有冇CHING去過,我驚多人得制會跑得好辛苦
作者: armanxd    時間: 2013-3-22 18:09
無話架
先是是但但訂立個'合理'既目標,個目標去遠小小(例如:我要50分,10k)
再落街跑 慢慢加重訓練量
直至完成目標後再訂立多個目標
作者: 巴士上的人    時間: 2013-3-22 18:11
係喎我見人地跑步個陣會擺部手機係隻手到.好似係用nike running apps..請問邊度有得買呢d固定部手機係隻手d野
作者: cmanho    時間: 2013-3-22 18:15
   初哥跑手開始最低限度要踏出有恆心落街練跑果一步!
作者: Jacky    時間: 2013-3-22 18:34
踏出第一步再加上要有恆心,只要不是三分鐘熱度就足夠了。
作者: bunbun    時間: 2013-3-22 18:40
預備期, 隨便跑先; 之後才跟program
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-23 05:19
巴士上的人 發表於 2013-3-22 18:11
係喎我見人地跑步個陣會擺部手機係隻手到.好似係用nike running apps..請問邊度有得買呢d固定部手機係隻手d ...

旺角波鞋街周圍都有, 或者買戶外用品既店鋪
我覺得1星期跑返2日, 半小時左右, 1個月後 身體適應左, 咁就可以加操啦~
作者: coolmanlai    時間: 2013-3-23 09:42
係跑步機跑幾好嫁,話停就可就停,唔會撞倒路人或被車撞,又唔會蕩失路
作者: ChowChow    時間: 2013-3-23 09:51
先問自己, 為乜要去跑, 為乜都可以, 為健康, 覺得同人講自己跑開步好型, 鐘意辛苦, 乜都好。 我個人覺得, 最重要有個目標, 上至拯救世界, 下至人生要完成一次全馬, 點都得

因為跑步, 其實好悶, 好辛苦, 好花時間, 裝備又好貴, 所以我覺得定一個目標好重要。樓上師兄好啱, 恆心好重要, 定下一個目標, 有助養成跑步習慣
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-23 12:58
其實我想講跑都有好多種,長有長短有短

不如講下你自己想跑咩?健康?比賽(咩比賽)?學界?
作者: tango    時間: 2013-3-23 15:10

初跑唔使講里數,最好先培養習慣,那管每日落街走十數分鐘,久而久之自會越跑越長
作者: 巴士上的人    時間: 2013-3-24 09:27
JoJoYip 發表於 2013-3-23 12:58
其實我想講跑都有好多種,長有長短有短

不如講下你自己想跑咩?健康?比賽(咩比賽)?學界? ...

我目的都係想減下塊面D肥肉.同埋想改變下形象,唔洗成個宅男咁

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2