香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手裝備請教 [打印本頁]

作者: coolsay    時間: 2013-7-15 16:49
標題: 新手裝備請教

本人新手一名,想開始夜跑減肥,但一個人夜跑會悶,加上想減得有效率d,所以會帶以下裝備,想請教下多唔多人一樣,或有咩意見:

1) 家門匙 (自己住,無人開門)
2) 八達通 (入屋宛要)
3) iphone + bluetooth 耳筒 (聽網上電台重播,無咁悶,同時用Nike+計距離)
4) Polar 心率錶 (未買,但希望可以幫自己keep係減肥心跳區)

以上算唔算多? 因每次好似要執好多野咁,同埋如果聽iphone係咪會聽唔到心率錶提示?
作者: vcbid    時間: 2013-7-15 17:09
我一個臂帶裝住八達通, 電話, 20蚊, 身份證
心率錶一隻+心率帶一條
bluetooth 耳機一只鎖匙一串
衫褲鞋襪加用左30幾年既飛毛腿一雙

作者: rl0497    時間: 2013-7-15 18:45
爭個水樽仔,雖然係夜跑,補水都緊要嘅,我都係一個夜跑人,口乾起上嚟都有得濕吓口,下下入些粉買,一來嘥錢,二來唔環保。
作者: coolsay    時間: 2013-7-15 22:16
vcbid 發表於 2013-7-15 17:09
我一個臂帶裝住八達通, 電話, 20蚊, 身份證
心率錶一隻+心率帶一條
bluetooth 耳機一只鎖匙一串

鎖匙一串? 點袋?

臂帶用邊隻? 我隻Mizuno袋電話成日跣落來, 太緊又唔舒服, 有無好介紹?

作者: coolsay    時間: 2013-7-15 22:16
鎖匙一串? 點袋?

臂帶用邊隻? 我隻Mizuno袋電話成日跣落來, 太緊又唔舒服, 有無好介紹?

作者: water    時間: 2013-7-15 22:18
用iphone不如買條bluetooth 心跳帶

http://store.apple.com/hk/produc ... placement=H8296PA/B
作者: vcbid    時間: 2013-7-15 22:29
coolsay 發表於 2013-7-15 22:16
鎖匙一串? 點袋?

鎖匙放褲袋, 我買D跑褲都係後面有個拉鏈位, 可以放野

臂帶係YAHOO BID返黎既CHEAP野, 可能我要求低, 覺得無咩問題
作者: dunkel    時間: 2013-7-15 22:35
小生的裝備……
1 衫、褲
2 手錶、有時會帶埋心率帶(計時及CHECK心率)
3 腰包(裝水樽、八達通、IPHONE﹣NIKE+)

就這麼多了,對!沒錯!就那麼多!
沒鞋?因為小生沒錢買鞋赤腳跑囉!哈哈哈!
作者: rl0497    時間: 2013-7-15 23:19
我用緊一個nike臂袋好好用嘅,前面有一格插電話,方便隨時拎電話打,後面有拉鍊格可以放鎖匙、卡同錢,個樣係咁嘅:
http://www.nikestore.com.cn/product/FC9080-912/detail.htm
我見到旺角波鞋街同灣仔修頓附近都有得賣,另外,有個唔知香港定大陸嘅運動品牌都向nike哩個臂袋「致敬」出咗個一樣樣,價錢平幾十蚊嘅,我見尖沙咀某樓上跑步用品舖同埋荃灣某跑步用品店都有得賣,如有需要可PM你以上嘅地址。
作者: nottoofat    時間: 2013-7-16 00:21
若屋苑保安OK的話,可把成抽鎖匙放在樓下信箱,只帶果條信箱鎖匙仔跑.可以輕少少.返屋企時去信箱攞門匙入屋.
作者: coolsay    時間: 2013-7-16 00:47
rl0497 發表於 2013-7-15 23:19
我用緊一個nike臂袋好好用嘅,前面有一格插電話,方便隨時拎電話打,後面有拉鍊格可以放鎖匙、卡同錢,個樣 ...

pls pm me the address of wan chai shop..Thanks so much
作者: coolsay    時間: 2013-7-16 00:50
nottoofat 發表於 2013-7-16 00:21
若屋苑保安OK的話,可把成抽鎖匙放在樓下信箱,只帶果條信箱鎖匙仔跑.可以輕少少.返屋企時去信箱攞門匙入屋.: ...

我只帶一條大門匙, 唔差得遠, 遲下有錢換指紋/密碼鎖, 就可以匙都唔帶...但你個提議我都成日用, 當個信箱係暫托
作者: 三項肥人    時間: 2013-7-16 13:46
藍芽心跳帶其實邊度有得賣?
同埋有時有d師兄話帶水,拎住跑? (新手認真問)
作者: rl0497    時間: 2013-7-16 14:22
帶水嘅有好多方法,我見有跑友係就咁拎住個膠水樽嘅,個人唔建議,因為一來重,二來你冇嘢固定到個樽,好易飛甩,我就買咗一個Nike嘅跑步用腰包,佢左右兩邊各有一個位放一個手榴彈大細嘅樽仔載水嘅,不過假如大熱天時應該唔夠飲,同埋佢啲料好渣,條拉鍊因為我汗大,好快就搞到生銹拉唔開喇!!同系列嘅手榴彈樽仔佢亦有一個獨立款嘅,有層布面包住個手榴彈樽,後面有個位俾你箍住喺手唔會甩嘅,不過同樣,因為容量細,得170ml,一定唔夠飲,濕吓口都可以嘅。
好多牌子都有出跑步用孭喺身嘅水樽,我諗哩度其他跑友都可能有好多資料,另外,我最近睇中咗一個Salomon出嘅手楂軟樽睇嚟幾好嘅,可惜我周圍搵都冇!可以參考下以下嘅網頁:

http://itsallaboutthevertical.wo ... ydration-redefined/
作者: dunkel    時間: 2013-7-16 14:23
三項肥人 發表於 2013-7-16 13:46
同埋有時有d師兄話帶水,拎住跑? (新手認真問) ...

小生係用腰包可以裝水樽果隻,
至少乜都可以放晒入去……
唔洗用手去拎。
當然小生亦見過真係全程手拎住水跑既跑友!

作者: vcbid    時間: 2013-7-16 14:40
三項肥人 發表於 2013-7-16 13:46
同埋有時有d師兄話帶水,拎住跑? (新手認真問) ...

電話用果D藍芽心跳帶? GIGASPORT都有, 要留意IPHONE同ANDROID係唔同款既,
但係我覺得跑緊要睇電話係好高難度, 買隻錶實際D

水既有腰帶, 手握式同背囊, 睇自己習慣啦
作者: 炒炒    時間: 2013-7-16 15:23
vcbid 發表於 2013-7-16 14:40
電話用果D藍芽心跳帶? GIGASPORT都有, 要留意IPHONE同ANDROID係唔同款既,
但係我覺得跑緊要睇電話係好高 ...

電話 Apps 有語音提示, 唔一定要睇
作者: 三項肥人    時間: 2013-7-16 15:23
多謝樓上幾位師兄呀 其實我而家最多都係5k都唔使飲水住

藍芽心跳帶好似會駁埋電話用apps報道架嘛,咁用臂袋就正囉有埋紀錄
買錶好似好貴咁
作者: vcbid    時間: 2013-7-16 15:31
炒炒 發表於 2013-7-16 15:23
電話 Apps 有語音提示, 唔一定要睇

我未買錶前都係用電話APPS 睇住跑幾耐同幾快, 佢每公里報一次, 但係我成日會偷望, 睇下而家既PACE有無慢到, 可能我太心急
作者: johnlau    時間: 2013-7-18 16:16
跑街裝備如下

1. iPhone + Jabra Bluetooth
2. 軟件: Runmeter 用GPS 記錄同聲音提醒
3. 八達通 (屋苑保安)+少許現金
4. 彈性腰袋
5. Wahoo Bluetooth 心跳帶
6. 毛巾

跑Gym
1. iPhone + Jabra Bluetooth
2. 八達通 (屋苑保安)+少許現金
3. 毛巾

屋企用拍卡/密碼鎖, 所以唔帶鎖匙了
作者: awolswat    時間: 2013-7-18 17:06
鎖匙,八達通, 腰包,身份証, GPS 手錶, 電話!
最緊要"紙巾"!
作者: gisp    時間: 2013-7-18 21:23
10K以下只帶鎖匙(袋係褲),
10K至15k帶鎖匙,電話(有gps),八達通,身份証,腰包
15k以上帶鎖匙,電話(有gps),八達通,身份証,現金,帽,
視乎路線帶水,糧(多數係朱古力/糖),腰包,什至衫,風褸(睇天氣)
帶衫多數已經去到35k以上(青公荃灣到屯門來回約40k,到元朗來回約60k),可能中途食lunch先再跑.
我覺得入門唔使急於買心跳帶
作者: take-that    時間: 2013-7-19 08:01
買心跳帶,不如一次過買埋gps加心跳錶,跑步帶電話都唔知放邊好。
作者: 思南    時間: 2013-7-19 08:46
1) 家門匙

作者: YM Tse    時間: 2013-7-20 12:57
夜晚跑步聽歌小心呀!入夜如果跑街跑到車路聽住歌留意唔倒週邊環境會好危險!

作者: d9wn    時間: 2013-7-23 22:54
rl0497 發表於 2013-7-15 23:19
我用緊一個nike臂袋好好用嘅,前面有一格插電話,方便隨時拎電話打,後面有拉鍊格可以放鎖匙、卡同錢,個樣 ...

please pm me the address, thank you!
作者: rexleung    時間: 2013-7-24 11:47
未跑上癮之前聽歌係必須,最好揀啲勁歌來聽。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2