香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2014.01.19 中國沿岸馬拉松2014 [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-7-21 11:04
標題: 2014.01.19 中國沿岸馬拉松2014

http://www.avohk.org/
中國沿岸馬拉松2014
Provisional date for 2014 15 January

應是 2014.01.19

作者: bunbun    時間: 2013-7-21 11:05
1月15日 - 星期三?

而POLAR 20公里—萬宜地質跑 2014, 則是1月12日- 星期日?
作者: Samuel    時間: 2013-7-22 08:34
Refer to AIMs calendar, the race date is 19 Jan 2014
http://www.aimsworldrunning.org/Calendar.htm#current
作者: Samuel    時間: 2013-7-22 08:38
Obviously the official site has not been updated yet.........
作者: luhui    時間: 2013-7-23 17:34
同HK100撞期.
作者: marcus    時間: 2013-7-26 12:29
記得hk100第一年都係撞的, 果年都特別少人玩hk100
作者: ming_geo    時間: 2013-7-26 15:27
clashing with other races is very common in HK now , because too many races in winter
作者: allanccl    時間: 2013-8-17 22:14
Vibram HK100比賽日期
2014年1月18及19日

作者: 蝦多長跑    時間: 2013-8-25 23:45
唔知何時可以報名 ?

作者: johnrun    時間: 2013-8-31 23:13
9月中
作者: 玫瑰    時間: 2013-9-1 16:24
给时报名
作者: GO!    時間: 2013-9-11 18:35
中到幾時?
作者: foureyes    時間: 2013-9-11 23:12
請問多吾多上落斜?越野賽?
作者: jyew    時間: 2013-9-12 00:29
可以報名了...
作者: Kinson    時間: 2013-9-12 01:30
China Coast Marathon and Half Marathon 2014
2014 Races Sunday 19 January 08:00
Pak Tam Chung, Sai Kung Country Park
Usual course over Sai Kung Man Yee and Sai Wan Roads at high Island Reservoir, start finish at Pak Tam Chung barrier, race administration, number pick up, post race prize giving, t shirt collection and refreshments at Po Leung Kuk Camp.

Online entry only:   Entry Open Now click this link      https://regonline.activeglobal.com/CCM2014

作者: 大力    時間: 2013-9-12 08:50
我第一次跑全馬就係 China Coast,有感情。今年久休復出,希望跑得完。
作者: Primart    時間: 2013-9-12 09:38
等左好久, 玩全馬

作者: shogikin    時間: 2013-9-12 09:49
foureyes 發表於 2013-9-11 23:12
請問多吾多上落斜?越野賽?

多上落斜, 不是越野賽
作者: kf    時間: 2013-9-12 13:29
shogikin 發表於 2013-9-12 09:49
多上落斜, 不是越野賽

應該係冇咩平路
作者: allanccl    時間: 2013-9-12 13:40
早報個賽號是兩位數,有點精英跑手feel。
作者: GO!    時間: 2013-9-12 14:39
冇帶信用咭,要返屋企先報得
作者: tank1438    時間: 2013-9-12 14:52
allanccl 發表於 2013-9-12 13:40
早報個賽號是兩位數,有點精英跑手feel。

好彩今早就報,連我呢個水皮慢腳都有個靚冧把.....28號

作者: jyew    時間: 2013-9-12 15:17
係喎原來有num...死火喇.....我呢個起水皮慢腳個...冧把.....12號   
作者: 大力    時間: 2013-9-12 15:45
我 26,呢個號碼守尾閘真難為情 。。。。。。
作者: doraemon2151    時間: 2013-9-12 16:38
中國沿岸呢個比賽真係超辛苦
作者: 大力    時間: 2013-9-12 17:31
最 fit 時都要半行半跑,而家  。。。。。。就只好爬。
作者: wyh1011    時間: 2013-9-12 22:49

已報
Bib Number: 14
到時見
作者: Etudiante    時間: 2013-9-13 00:40
馬拉松42.195公里,而全程得2至3k係平路,
嘩... 應該多去練沙田拗來應付這個才對,
睇來反而渣馬都無睇落咁恐怖喎

作者: divejy    時間: 2013-9-13 11:21
報了半馬

Bid : 1126
作者: Turtle    時間: 2013-9-13 12:12
報了! 27 號

咦, 26,27, 28 號喺齊度!
作者: allanccl    時間: 2013-9-13 12:38
Etudiante 發表於 2013-9-13 00:40
馬拉松42.195公里,而全程得2至3k係平路,
嘩... 應該多去練沙田拗來應付這個才對,
睇來反而渣馬都無睇落咁恐 ...

應該去北潭涌比賽路線實地練習最好。
作者: jyew    時間: 2013-9-13 12:52
好提議..但對青衣人..個到真係好鬼遠....
作者: tank1438    時間: 2013-9-13 13:17
jyew 發表於 2013-9-13 12:52
好提議..但對青衣人..個到真係好鬼遠....

有幾遠,搭的士都係二百蚊內!
作者: quigonjinn    時間: 2013-9-13 14:26
tank1438 發表於 2013-9-13 13:17

好提議! 果道風景一流, 不過附近沒有儲物櫃, 可能要帶背囊跑
作者: divejy    時間: 2013-9-13 14:30
約多幾個人開車入去咪得囉

作者: Pepe    時間: 2013-9-13 18:38

舊年 bib no. 1,好似好招搖,今年決定慢慢報,低調點啦!
作者: LegLegHim    時間: 2013-9-13 19:12
新手跑呢條半馬係咪有D難度
作者: chuen3182    時間: 2013-9-13 20:15
LegLegHim 發表於 2013-9-13 19:12
新手跑呢條半馬係咪有D難度

全港最甘賽道。
作者: 大力    時間: 2013-9-13 20:20
跑到 30 k 時抬頭望見條不見盡頭嘅長命斜,個種感覺好難忘
作者: kylo1935    時間: 2013-9-13 21:55
好大引誘!

跑完後還有四個星期才跑渣馬,應夠時間回氣。
作者: allanccl    時間: 2013-9-13 22:19
quigonjinn 發表於 2013-9-13 14:26
好提議! 果道風景一流, 不過附近沒有儲物櫃, 可能要帶背囊跑

唔洗咁灰! 果度有間士多,我問過是可以寄存行李的。
作者: allanccl    時間: 2013-9-13 22:23
kylo1935 發表於 2013-9-13 21:55
好大引誘!

跑完後還有四個星期才跑渣馬,應夠時間回氣。

又唔洗搭飛機、火車,平平地執多隻,給自己借口去多幾次練呢條路,去香港的後花園吸下新鮮空氣。
作者: GO!    時間: 2013-9-13 22:25
tank1438 發表於 2013-9-13 13:17

駛吾駛的士?有免費巴士噃!
作者: hcli    時間: 2013-9-13 23:14
佢地係指自己先試跑呀!
作者: kylo1935    時間: 2013-9-14 06:23
已經報名參加了。

從路徑看,應該比渣馬更有挑戰性。
作者: hl03    時間: 2013-9-14 09:23
kylo1935 發表於 2013-9-14 06:23
已經報名參加了。

想知依家bib#去到幾多號?
作者: hl03    時間: 2013-9-14 09:23
kylo1935 發表於 2013-9-14 06:23
已經報名參加了。

想知依家bib#去到幾多號?
作者: GO!    時間: 2013-9-14 11:12
allanccl 發表於 2013-9-13 22:19

我記得大會絛有得寄存行李的,駛吾駛甘煩.
作者: allanccl    時間: 2013-9-14 11:51
GO! 發表於 2013-9-14 11:12
我記得大會絛有得寄存行李的,駛吾駛甘煩.

GO!師兄,請你看看前文,尤其是帖子#31及#32,我們講緊比賽之前練跑這條比賽路線。
請不要老是講比賽當日,比賽當日當然有行李寄存及免費巴士,記住免費巴士只是去程,沒包回程的。
作者: GO!    時間: 2013-9-14 12:16
練習練E條線好甘,不過我覺得石崗會仲甘喲!
作者: tank1438    時間: 2013-9-14 12:20
allanccl 發表於 2013-9-14 11:51
GO!師兄,請你看看前文,尤其是帖子#31及#32,我們講緊比賽之前練跑這條比賽路線。
請不要老是講比賽當日 ...

E...亮哥,前年跑時好似有車接有號碼布的跑手出市區的,舊年開始無左?(舊年跑石崗無跑ccm唔知)
作者: allanccl    時間: 2013-9-14 12:53
tank1438 發表於 2013-9-14 12:20
E...亮哥,前年跑時好似有車接有號碼布的跑手出市區的,舊年開始無左?(舊年跑石崗無跑ccm唔知) ...

我是新跑這賽,只跑了兩年,舊年無留意,因坐朋友私家車,今年坐大會巴士,跑完係無返市區,只有幾架開去沙田的巴士。
作者: quigonjinn    時間: 2013-9-14 17:09
allanccl 發表於 2013-9-13 22:19

原來可以咁, 多謝亮哥的資料!
是不是巴士站後邊, 左右有男女洗手間果間士多呢?
作者: allanccl    時間: 2013-9-14 22:28
quigonjinn 發表於 2013-9-14 17:09
是不是巴士站後邊, 左右有男女洗手間果間士多呢? ...

是的。響果度惟一可以用八達通付費的士多。
作者: allanccl    時間: 2013-9-14 23:04
quigonjinn 發表於 2013-9-14 17:09
是不是巴士站後邊, 左右有男女洗手間果間士多呢? ...

不如由你拉頭纜,搞個CCM試路約跑!
作者: 阿業    時間: 2013-9-15 00:19
亮哥 今日聽完你講報左啦 Bib 去到136 LU
作者: allanccl    時間: 2013-9-15 08:21
阿業 發表於 2013-9-15 00:19
亮哥 今日聽完你講報左啦 Bib 去到136 LU

哈哈哈! 這個不用出外,唔洗批文!
作者: allanccl    時間: 2013-9-15 08:43
我都換緊衫,執番轉先。
作者: 阿業    時間: 2013-9-15 08:49
哈哈  尋日唔夠喉
作者: PiTA    時間: 2013-9-20 15:16
大力 發表於 2013-9-12 08:50
我第一次跑全馬就係 China Coast,有感情。今年久休復出,希望跑得完。

Me too!! 我第一次跑全馬都係 China Coast
作者: baki    時間: 2013-9-20 23:05
china coast比渣馬辛苦好多,氣氛還是渣馬好;前年跑,我好慢,沿途健兒和工作人員不多,孤獨地跑
作者: Simon@_@    時間: 2013-9-20 23:29
各位c兄,請問有無得睇上年成績呀!

作者: ming4883    時間: 2013-9-23 17:49
大力 發表於 2013-9-13 20:20
跑到 30 k 時抬頭望見條不見盡頭嘅長命斜,個種感覺好難忘

何止難忘,直頭係絕望...
作者: eto    時間: 2013-9-24 09:00
Simon@_@ 發表於 2013-9-20 23:29
各位c兄,請問有無得睇上年成績呀!

http://www.avohk.org/index.php?_room=16&_subRoom=26
作者: shogikin    時間: 2013-9-24 11:05
ming4883 發表於 2013-9-23 17:49
何止難忘,直頭係絕望...

到30KM那時
條斜路上個圈已經上落過
應該可以有預計仲有幾長
留下力,回下氣
條斜路應該都可以過到

而且都去到最遠,有無力都要靠自己返終點

Kin in Running
作者: 日本專家    時間: 2013-9-28 03:12
又報了全馬...希望同上年一樣順順利利跑番終點!
作者: luckystrike    時間: 2013-10-2 13:40
早幾日下午四點零心血來潮駕車入去跑一轉, 更亭跑到去東壩番轉頭, 之後check番原來exactly就係半馬條線, 係少左臨尾拗入去果一段仔

不過近排秋天早天黑, 跑到去東壩約五點抆先猛然醒覺成條路係冇街燈 發左茅咁跑番出去 沿途極黑, 伸手不見五指咁滯, 天黑哂前剛剛出得番去更亭

呢條線都真係幾甘, 之前冇跑過, 在更亭一開波轉右後就要衝差不多2K大上斜, 上到頂個人都gur gur地

我報左半馬 bib 1249
作者: mc_run    時間: 2013-10-2 14:29
諸位師姐、師兄。 小弟凖備試跑此賽度。請問從港島西去,有甚麽公共交通最方便到達?多謝幫忙!
作者: divejy    時間: 2013-10-2 15:16
mc_run 發表於 2013-10-2 14:29
諸位師姐、師兄。 小弟凖備試跑此賽度。請問從港島西去,有甚麽公共交通最方便到達?多謝幫忙! ...

地鐵去坑口轉綠巴去西貢再轉巴士去北潭涌,

地鐵去彩虹轉巴士去北潭涌,

時間車號請上巴士網查一查,我怕記錯車號
作者: mc_run    時間: 2013-10-3 08:49
多謝 divejy 。非常感激!
作者: orgafish    時間: 2013-10-3 16:06
上年跑完
話過已後都要唔再跑厘個全馬
點知手痕痕又再黎一次

作者: orgafish    時間: 2013-10-3 16:08
上年跑完
點知手痕痕又再黎一次

作者: frankieychan    時間: 2013-10-3 16:41
after seeing Ching's messages, I checked and found I am No. 1...........OMG. It is my first time to try this Marathon..........have to train a little bit harder, otherwise will be embarassing...............
作者: luckystrike    時間: 2013-10-3 20:16
剛剛去做左次半馬pre-race試跑, 兩個字, 想死!

一開波衝大斜唔在話下, 西壩東壩來回果條超級長命斜原來更要命!

今日幾好天, 跑到16K左右(折回後過左西壩)冇飲過一滴水, 唔勉強停低了, 未能完全走一遍
作者: chanfam3    時間: 2013-10-3 20:58
Ching,

咁岩今日我地一行4人又跑去東壩試路,仲落埋壩底防浪堤,我帶左1.5L水飲唔晒。

來回約兩個鐘,風景真係好靚。
作者: 大力    時間: 2013-10-3 21:58
frankieychan 發表於 2013-10-3 16:41
after seeing Ching's messages, I checked and found I am No. 1...........OMG. It is my first time to  ...

一號仔,有壓力,壓力轉化動力!
作者: 大力    時間: 2013-10-3 22:00
orgafish 發表於 2013-10-3 16:08
上年跑完
唉點知手痕痕又再黎一次

呢個心路歷程我次次都有,犯賤
作者: orgafish    時間: 2013-10-4 12:33
大力 發表於 2013-10-3 22:00
呢個心路歷程我次次都有,犯賤

玩得長跑既人都有厘個毛病
作者: luckystrike    時間: 2013-10-4 13:28
chanfam3 發表於 2013-10-3 20:58
Ching,

咁岩今日我地一行4人又跑去東壩試路,仲落埋壩底防浪堤,我帶左1.5L水飲唔晒。

我去到東壩, 望落去後唔敢跑落去 冇帶水, 要就住, 掉頭走人跑到過番西壩停低

下次一定要帶水
作者: mc_run    時間: 2013-10-8 14:54
小弟如果想試跑,會建議從西壩跑去東壩嗎?謝謝。
作者: allmyfriend    時間: 2013-10-11 09:45
應該由更亭直接入東壩, 但成為海岸公園後, 出入的士多了很多, 有D司機飛得好怏, 險象環生。建議最好跑早些, 車無咁多
作者: alexsung    時間: 2013-10-24 10:56
希望封條馬路俾我地跑啦
作者: wlau    時間: 2013-10-28 10:28
其實我想問, 佢同POLAR 20公里—萬宜地質跑 條賽道一唔一樣?
作者: wlau    時間: 2013-10-29 12:19
wlau 發表於 2013-10-28 10:28
其實我想問, 佢同POLAR 20公里—萬宜地質跑 條賽道一唔一樣?

OH, 咁報左中國沿岸馬拉松, 可以唔駛玩佢.. 咁清水灣算啦..
作者: xixi    時間: 2013-11-11 01:17
請問半馬和全馬會否分組起步?
作者: allmyfriend    時間: 2013-11-11 17:06
昨日入左去試左30K, 去到27K半右四頭肌想作抽, 由於要開車回程, 於是慢jog+行埋尾, 是次發現肌力仍未足, 要繼續練
作者: wyh1011    時間: 2013-11-12 01:45
大會專巴好太早,打算自己去算,點搭車入到
作者: saki    時間: 2013-11-12 11:46
wyh1011 發表於 2013-11-12 01:45
大會專巴好太早,打算自己去算,點搭車入到

大會巴士開6:00/6:15都叫早???

九巴94頭車開7:00, 綠van9號開6:45, 所以你一早點都要趕車入西貢, 既然係趕, 不如搭番大會車啦
作者: wyh1011    時間: 2013-11-12 14:27
saki 發表於 2013-11-12 11:46
大會巴士開6:00/6:15都叫早???

九巴94頭車開7:00, 綠van9號開6:45, 所以你一早點都要趕車入西貢, 既然係 ...

個問題係就算跟大會車,我都要先搭港鐵先得,問題港鐵首一班車好似冇咁早
作者: 炒炒    時間: 2013-11-12 14:43
wyh1011 發表於 2013-11-12 14:27
個問題係就算跟大會車,我都要先搭港鐵先得,問題港鐵首一班車好似冇咁早 ...

坐 N 車啦
作者: wyh1011    時間: 2013-11-13 01:13
炒炒 發表於 2013-11-12 14:43
坐 N 車啦

已改地方上車。
作者: martinsit    時間: 2013-11-24 12:53
好似同日同場公益金都有攪比賽 http://www.commchest.org/hk/how/how_01_01_01_01.aspx?DocumentId=182
作者: alvinz    時間: 2013-11-26 11:24
見到公益金那個協辦機構都是AVOHK,應該已經安排好兩個比賽一齊進行?
作者: 大文DaiMan    時間: 2013-11-28 23:31
大力 發表於 2013-9-12 08:50

Indeed there're few full marathons domestically.
作者: allmyfriend    時間: 2013-12-4 11:30
Full 晒了
作者: alexsung    時間: 2013-12-31 11:25
想請問大家知唔知主辦單位會寄信定電郵給我地,有關比賽既野呢?例如乘車證之類。
作者: allanccl    時間: 2013-12-31 12:11
alexsung 發表於 2013-12-31 11:25
想請問大家知唔知主辦單位會寄信定電郵給我地,有關比賽既野呢?例如乘車證之類。 ...

Chip and number bib collection

Chips and number bibs distributed on race day morning from 6 am in the grounds of the Po Leung Kuk holiday Camp.
Runners must bring their online entry letter to register

以往都無信給跑手的,請你打印報名時那封信(有賽號),比賽當日去到現場排隊拿號碼布,舊年的晶片是貼在號碼布上的。
不用乘車証的,去到你報名時剔了在那兒上車的地點便可上車。

There are no tickets but we have a record of the route you have chosen.  Please arrive at the locations promptly before the stated time  to be sure of boarding the buses.  Drivers have been instructed to leave precisely on time.

作者: allanccl    時間: 2013-12-31 12:17
香港北角登車地點改了少少,是在渣華道,請香港上車跑友留意!

登錄/註冊後可看大圖
https://maps.google.com.hk/maps/ms?msid=217481474415491579655.0004d2d02182c89987df6&msa=0&ll=22.292591,114.200413&spn=0.006204,0.011362 Location Map for Route 2 TST and Kowloon Tong

作者: allanccl    時間: 2013-12-31 12:23

登錄/註冊後可看大圖
全馬路線:
https://maps.google.com/maps/ms?msid=211290213854025832655.0004afc6e7a104c0e1468&msa=0

作者: allanccl    時間: 2013-12-31 12:26
一月四號星期六會去試跑,有興趣就黎啦,08:00北潭涌起步。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2