香港長跑網 - 長跑長友

標題: 太魯閣峽谷馬拉松 全馬行程皆改半馬行程 [打印本頁]

作者: jpg_chu    時間: 2013-11-1 23:36
標題: 太魯閣峽谷馬拉松 全馬行程皆改半馬行程
http://www.sportsnote.com.tw/run ... 9-995e-ab25f4e41f6b
作者: Alan123    時間: 2013-11-1 23:41
安全至上
作者: minibt    時間: 2013-11-1 23:45
咁都得? 小弟見識少,真係第一次聽!
作者: YY524    時間: 2013-11-2 00:29
Alan123 發表於 2013-11-1 23:41
安全至上

安全至上 x2

作者: RingoLee    時間: 2013-11-2 08:46
YY524 發表於 2013-11-2 00:29
安全至上 x2

安全最重要!
作者: rexleung    時間: 2013-11-2 16:26
橫掂都唔夠瞓,半馬唔使咁辛苦
作者: wlau    時間: 2013-11-4 11:06
minibt 發表於 2013-11-1 23:45
咁都得? 小弟見識少,真係第一次聽!

無計, 當日地震, 小弟都係花蓮, 當地人話個地震都好大..之後我地仲FEEL 到幾次餘震,
因為太魯閣係峽谷, 好多時會有落石, 所以其實好高風險, 九月先有個細路女係比賽果段路俾D 落石"DUM" 死左...
佢無CANCEL 埋半馬已經算好彩....
其實跑果日都不停有D 小石跌落來.. 我地有D 師兄都見到, 我就聽到有落石聲, 但望唔到係邊度.. 而且果日又落大兩, 地震加落雨, 落石機會真係幾大.. 我地最後安全都叫OK..
不過個境真係幾靚. 跑完真係覺得同咁石屎既渣馬個環境差左好遠..

作者: ahleung    時間: 2013-11-4 16:47
WLau 師兄所言甚是,大會在地震後即召集各方人仕開會作此决定,至賽事平安終結,亦証這决定明確。
作者: minibt    時間: 2013-11-4 17:08
我當然讚成安全至上,留得雙腳在,那怕冇'馬'跑?今次唔跑總有機會。
其實我話'咁都得",係覺得如果以安全為由,似乎應該 cancel 或 reschedule, 而家全馬改半馬,好似安全一半又安全唔哂? 覺得有點奇怪!

點都好,WLau 師兄這次經歷,相信畢身難忘!  
作者: ahleung    時間: 2013-11-4 18:31
其實這整段路以進入燕子岩和九曲洞段最為高風險,半馬就在這之前折返,該段如進入純粹旅遊,都要求遊人穿戴膠頭盔以保安全,所以半馬路段風險亦能接受,除一兩點有人提點請勿跑近外。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2