香港長跑網 - 長跑長友

標題: 求教: 古怪的皮膚敏感 [打印本頁]

作者: ernest    時間: 2014-1-7 16:52
標題: 求教: 古怪的皮膚敏感
小弟五六年前開始為健康跑步, 開始時只可跑兩三Km, 之後就跑到10Km, 近呢兩年就開始試下跑20Km,
體重由最初168lb 慢慢跌到去148lb. 跟住就無咩起跌.
但係呢個月就有D 古怪野出現, 就係跑完就會皮膚敏感(會起一撻撻"蚊難"咁, 主要在腰後及pat pat, 最嚴重果次係全身.), 十次就會有三四次係咁, 去睇醫生就話有野敏感, 佢話好難講係咩致敏, 要去做敏感測試先知.
之前咁多年都無事, 最奇係跑完先會有事, 跑緊都無出事,  
各位師兄師姐有咩意見?
Thank you very much.

作者: tammytse    時間: 2014-1-7 22:25
在網上看過一些資訊,説有些人對自己的汗液敏感。
作者: Hennatalk    時間: 2014-1-7 22:45
樓主是否最近個多星期出現這狀況?我也一樣。用咗啲藥膏,紅疹已正在退了。既然大家都有啲跑齡,我相信跟自己的汗或用品無關。我懷疑是前陣子,天氣太乾燥,又空氣太差,加上為渣馬加操所致,是「乾燥性敏感濕疹」。暫時我停練了一星期,等皮膚好些,也待天氣轉濕一啲,希望可無事。
作者: CEC    時間: 2014-1-7 23:07
真系要問點解的話,你要求醫先知
要睇系"偶發性"定系"頻發性"
要睇每次發作時間,及伴隨證狀.

中醫話,可能系血虛生風
都有可能系營衛不和引起,可食中藥調理
作者: Hennatalk    時間: 2014-1-7 23:26
CEC 發表於 2014-1-7 23:07
真系要問點解的話,你要求醫先知
要睇系"偶發性"定系"頻發性"
要睇每次發作時間,及伴隨證狀.

同意師兄講。所以我有睇中醫。只希望只是偶然的。無端端停練,破壞了進度
作者: ernest    時間: 2014-1-7 23:50
好多謝幾位的回覆
因為我睇過西醫, 醫生比左D葯我, 我食第一次過左一晚就退, 所以就無食, 但keep 住左D葯, 如果跑完又起的話, 我又拿出來食一次, 都退到 (暫時).
我諗我明天要找中醫把把脈先得.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2