香港長跑網 - 長跑長友

標題: 以環港島60崎 為目標嗎 [打印本頁]

作者: ckycat    時間: 2014-4-23 23:53
標題: 以環港島60崎 為目標嗎

今日2014年4月23日,寫下一年的訓練詳情,睇下挨到幾耐。
這裡記錄 直至 05.02.2012 的一年

矩離 組別名次/參加者
個人時間
05.02.2012 港馬半程
2:36:37

作者: ckycat    時間: 2014-4-23 23:54

這裡記錄 直至 24.02.2013 的一年

組別名次/參加者
個人時間
04/11/2012Green Run
半程 2:39:56
11/11/2012
Mizuno城門河
10km
1:13:17
19/01/2013
飛達新春
8 km
55:58
24/02/2013 港馬全程

5:58:23

作者: ckycat    時間: 2014-4-24 00:04

這裡記錄 直至  18.02.2014 的一年

組別名次/參加者
個人時間
25/08/2013 中興盃 10km 41/51 1:08:22
01/09/2013
泰基盃
10km 29/46 1:07:15
20/09/2013力行社 PB Run
10km 10/35 58:46
06/10/2013 飛達秋季 8km15/80
55:40
27/10/2013
安怡健跑
8km
9/78
43:41
03/11/2013 Green Run
半程 30/66 2:09:25
10/11/2013長跑網放火
半程 58/73 (overall)
2:35'09"
08/12/2013 機場翱翔 10km 10 57:08
12/01/2014 Polar
20km 77/91 2:39:14
09/02/2014 西貢長跑 10km5/23
54:30
18/02/2014港馬
半程
128/4492:06:48

作者: ckycat    時間: 2014-4-24 00:07

這裡記錄 直至 25.01.2015 的一年

日期 矩離 組別名次/參加者
個人時間
16/03/2014 元朗越野賽 11km 111:21:40
23/03/2014
畢拉山古蹟
15km
23 1:41:01
30/03/2014 希慎遠足 13km 19/100 1:28:54
06/04/2014 廣州跑族 半程 5 2:00:35
08/06/2014
We Run Tpe
半程181/5813
2:04:57
15/06/2014
維瑪動跑
7.45km
22/75
50:25
09/09/2014
PB Run
10km
9/134
55:01
01/10/2014
國慶長跑
10km27/230
53:51
05/10/2014
聖雅各GoRun
10km
152/589 (overall)
49:50
26/10/2014
西貢區分齡運動會5km
1/6
24:57.43
02/11/2014
Gigasports
10km
20/247 [652/2673 (overall)]
52:02
23/11/2014
廣州馬拉松
全程
81/約500
4:19:23
29/11/2014
跨越同途 - 8公里自發力競賽
7.52km3/?
1:28:XX
14/12/2014
「工會」所辦的陸運會
3km
2/?(組別第二名)13:54
21/12/2014
先進運動會
7km
1/11(女子第四名,組別第一名)
34:42
01/01/2015
大鵬第二屆新年馬拉松
全程
74/175?
4:53:10
18/01/2015
iRun 香港賽馬會特殊馬拉松2015
5km
8 (伴跑)
約36:06
25/01/2015
渣打馬拉松
半程
3450/17911 (19.26%)
2:00:21

[attach]29060[/attach]

17/04/2014(四)第一次參加新丁班。結果:痛到禮拜一。

21/04/2014(一)第一次由鴨脷洲大橋跑向淺水灣。步行回黃竹坑。
(3.68km/29min) 風景靚,hea 跑可以傾計。爽。

23/04/2014 (三) 第一次上晒草灣,落麗港城轉左,經天后廟竟然有戲棚,
仲有人食飯、抽獎!經油麗苑回。

28/04/2014(一)第二次挑戰晒草灣,由鯉魚門廣場、經小學、荼果嶺、油麗苑、上晒草灣回。
(5km/33min) 一身汗。

29/04/2014(二)第一次挑戰澳景路。澳景路跑左崎幾、行左約700米
(4.82km/36min)

30/04/2014 ~ 8/6/2014 備戰 We Run Tpe (見下文)

09/06/2014(一)第一次「半馬之後那天」跑步,共跑約 5.5km/40min,
        小圈加大圈,慢 jog 仲傾到計,正~~~
11/06/2014(三)第一次參加遊輪跑 (見下文),明明開碌架時仲見班人傾緊計,開完碌架唔見晒
        好在堅堅在等,就追出去,晚膳後歸家。
12/06/2014(四)因兼讀接近尾聲,本週跑多了,今日參加新丁班,只完成 C 組的 200米 X 12
15/06/2014(日)維瑪動跑,跑完至停雨。50:25/ 7.45km
                            overall 558/845。跑山果然唔係我強項,不過我隊伍八人我算是第一名 XDDDD
16/06/2014(一)今日放工跑澳景,再到蒲場跑大圈。晚飯後切生日蛋糕。(見下文)
18/06/2014(三)第二次參加遊輪跑,全程 12.75km/1:52:51。半行半跑
19/06/2014(四)下水禮(見下文)
21/06/2014(六)第一次參加星期六馬鞍山長課,因雨只跑左 8.57km/58.38min。晚飯前游水一小時。(見下文)
22/06/2014(日)二千米划艇賽(女子八人),响每週練一天的情況下,
        對每週休息一天的一眾大學隊造成威脅,經已好利害。
        可惜最後250米後勁不繼,輸左(只要快六秒就拿到銅牌)
23/06/2014(一)慘,尋日扒完果二千,腰酸背痛!今日蒲場大圈慢 jog 27 分鐘,當 recovery run 啦
25/06/2014(三)又係遊輪跑的日子,因遲放工,又遲到,超衰~~~中段開始記錄:9.5km/65min
26/06/2014 (四)今日係新丁班,2K warm up+300 X 6@3'+甜品(見下文)
28/06/2014(六)近四點落艇玩左陣 double ,都唔知有冇300 kcal
29/06/2014(日)因尋日練完艇漏低野,返過去執,順便跑跑海濱、食粒䊈(見下文)

作者: kin8333    時間: 2014-4-24 09:37
進步好大阿
作者: siufung    時間: 2014-4-24 13:53
進步神速!
作者: chtang    時間: 2014-4-25 14:11
值得支持,加油!
作者: IamwishwwyxP    時間: 2014-4-26 15:00
加油加油
作者: ckycat    時間: 2014-5-1 00:30

是咁的,關於 We Run TPE ~ Nike Women HM 我有話說~~~

師兄明明是仔,但係鋪左呢個比賽出泥,咁我就望啦,
咁日期上,公司會得閒啲喎,我又以為「夜學」已完成喎,
咁去 quote 下價啦,吖又唔貴喎,
難得我老公肯陪我癲喎,咁今日去 HSBC 排隊半個鐘入埋數,
晏畫即刻無心機做野,攪埋保險、攪埋入台証。
突然心一涼,好似「夜學」要考試,好在,7/6 果日未考,只是最後一堂,
惟有走堂啦。

目標:與廣州跑族一樣,兩小時完成 (5:43min/km)
是困難的,上次做出成績全靠波哥提點兼配速

[attach]26748[/attach]

30/4/2014(三)青公 17.65km/1:49:04 (6:11min/km)
5/5/2014(一)第二次挑戰澳景路放工之旅 (5km/ 33.39min)
                      第一次夜浦:蚊Day蒲崗村道公園逢星期一有約~ (6km / 38min)
6/5/2014(二)佛誕假期,第三次參加 Duck Island Runner,田灣至堅尼地城,祥香園早餐作結,
       同人 share 左一個常餐同一個多士餐,仲貪心食左個牛油皮既蛋撻,埋單每人 $27
       (7.12km / 49:34min)
8/5/2014(四)第二次參加新丁班,2K熱身,C:200快200慢X10,雪糕筒步姿訓練。
                      完結晚飯後落黑雨
12/5/2014(一)第二次夜浦:蚊Day蒲崗村道公園逢星期一有約~
        warm up 3圈 + 大圈 (4.13km / 29.13min) (見下文)
15/5/2014(四)第三次參加新丁班,2K warm up 比上週快一分鐘 
        試下加入 B 組,走左五隻400、三隻200,比我想像中多。
        1'41 / 1'42 / 1'44 / 0'66 / 1'45 / 1'47 / 0'53 / 0'50
19/5/2014(一)第三次夜浦:蚊Day蒲崗村道公園逢星期一有約~
        warm up 1圈 + 大圈 (4.1km / 24.31min)
                          撇甩老公,比上週快左五分鐘。返到泥諗住 cool down 一圈,但落狗屎。
                         沖完涼以致食飯、返屋企都無再落。今日生日會,食左一件好有蛋味既蛋糕
22/5/2014(四)第四次參加新丁班,2K warm up
        完成 B 組,時間未達要求的 1:45
                         1:49.2 / 1:47.8 / 1:47.9 / 1:50.8 / 1:54.0 / 1:52.3 / 1:48.6  / 1:51.4  / 1:49.7 / 1:49.9  
                         另外五分鐘內做左 1:30 + 1 + 1min plunk
25/5/2014(六)seatrip(見下文)
27/5/2014(一)第四次夜蒲,因頭痛,响公司訓左成日,淨係諗住放工去明撈,點知無得撈。
        唔舒服只在場內慢 jog 七圈約半小時。飯後極速歸家,十點上床就寢
27/5/2014(二)消耗兩小時,閱讀幾頁筆記後,落街慢 jog 約 25min(見下文)
29/5/2014(四)第五次參加新丁班,連 running-man 隊員共四人。
        做唔到 B 組,仲要喺轉 C 組時,忘記㩒錶。所以今日成績係:無可奉告 sosad
        400m X 3, 200m X6, 400m X 1,甜品係 sit up。最後好日子食飯。
2/6/2014(一)端午吉日,早上維碼山頂試路,
       另四點半斧山 tempo run 4KM,另外圈約 800M X 5(見下文)
8/6/2014(日)完成 We Run Tpe HM,成績不太理想。(見下文)

作者: ckycat    時間: 2014-5-12 22:57
[attach]26507[/attach]

跑斜跑到死死下,原來只係微斜

作者: ckycat    時間: 2014-5-24 19:57
怒怒姐溫提:明天練長課嗎?
答曰:嗯,應該會是划艇長課。
都係活動為次,食為主。
八點集合、九點出發,1215到達高流灣,又魷魚又盛,
仲有唔肥唔愛既芋頭扣肉。
兩點起行,半小時後出發,五點回到石門,洗艇收隊。
今日勁多船、快艇,啲浪好高,(應該無 garmin 講到成米咁高)
番到屋企仲 wing 上 wing 落咁~~~~
今晚應該好好訓

[attach]26592[/attach]
作者: ckycat    時間: 2014-5-27 23:18
現時 (2300) 香港天文台氣溫29度,點解我要落街跑步,
上磅都仲有 141lb,
點解次次回程經過商場,都有街坊大杯大杯咁買宵夜 ?!

呢啲機會都唔屬於我嗎

27/5/2014 消耗兩小時,閱讀幾頁筆記後,落街慢 jog 約 25min
作者: ckycat    時間: 2014-6-2 18:07
14年6 月2 日早上山頂試路,不過有少少錯路,少左一崎。
到最後果段上山只可以行
[attach]26650[/attach]

[attach]26651[/attach]
哈哈斧山道的 GPS 圖一定要有直線的嗎

作者: 阿聰    時間: 2014-6-2 23:36
ckycat 發表於 2014-5-12 22:57
跑斜跑到死死下,原來只係微斜

你呢個路線圖,等我參考下先。
因為蒲崗村道公園以外呢個大圈,除左路路姐N年前帶過我跑過一次之後,
一直都依家都冇機會再咁練跑。
作者: ckycat    時間: 2014-6-5 23:54

run our city 都抵讚既
[attach]26697[/attach]

170829 from Facebook
[attach]33141[/attach]
作者: ckycat    時間: 2014-6-6 01:18

話咁快一個月。

以前朋友同事話:你跑開步、xyz$%&#)@% ... ...
我話:我係唔跑開步既,係間唔使參加比賽,
因為有十卜有水站有寄行李。

呢個月,識左長跑網一咋人,
真是有定期練習,一個禮拜大約兩次。

咁話快一個月,聽日飛台北,星期日跑 nike 半馬。

仍然是果種「山長水遠去跑步,傻的嗎」既感覺、
今次仲混雜「出門恐懼候群」、
仲有就係「會唔會起唔切身去比賽」(同港馬差唔多啦)。

港馬前一個月,參加 polar 20K,有種無力感,結果行左十崎返泥。
好淆、好驚港馬都係咁,
結果報左西貢新春長跑,竟然 PB 仲執個組別第五。

nike 前兩星期,參加新丁班,衝 400 又出現果種感覺。

今次去得台北,又想去玩,又驚玩完冇力跑。
仲要星期六晚取選手包呢。
希望今次旗開得勝,但求2小時完賽。
作者: kin8333    時間: 2014-6-6 08:59
ckycat 發表於 2014-6-6 01:18
話咁快一個月。

以前朋友同事話:你跑開步、xyz$%&#)@% ... ...

嘉儀:放心啦,上次跑廣洲都OK,放開心情,去享受這個賽事啦,我對你友信心的
作者: boogieli    時間: 2014-6-8 23:36
ckycat 發表於 2014-6-6 01:18
話咁快一個月。

信自已!!你一定得
作者: boogieli    時間: 2014-6-8 23:38
ckycat 發表於 2014-4-24 00:07
這裡記錄 直至 ??.02.2015 的一年

記錄得好仔細呀

作者: ckycat    時間: 2014-6-9 01:10

以下是遊記而不是跑步日誌。慎入。

六月六日星期五晚飛台灣,架機 delay 左半個鐘。
入境時有個小插曲,就係我攞到 wifi 係咁上網,個關員話:你要打手機定入境啊?
坐國光到達台北車站剛過十二點,好驚冇捷運搭!搭一個站去中山,因為睇地圖係直路。
間野都 OK,附近有老麥 starbucks 等。

第朝訓到差唔多九點,响酒店食早餐,冇乜要求,OK.
[attach]26737[/attach]
之後出發經中山步行街去台北車站,但成十點幾啲店都未開。
坐火車到瑞芳,買平溪小火車一日券,先到十分瀑布。
[attach]26738[/attach]
然後到總站菁桐,行左陣轉去平溪
(後來發現應該先去平溪,咁回程在菁桐總站就可以坐)

回到市中心,要去市政府站攞選手包
[attach]26740[/attach]
有好似渣打嘉年華咁既攤檔,
多數是講句口號就有禮品,不過落狗屎,都冇乜點玩。
同場有 nike 的活動,啲女仔淋住雨咁活動,好熱血。

返到酒店盡量迫自己早啲訓,結果十一點幾訓。

星期日朝四點起身,食個面飽,
以為尋晚櫃台幫我地約定「打的」,點知落到泥佢至幫我伸手捷!
不過都好快有。之後接一個網友一齊去起點,
0515 一齊 warm up ,準時出發。

er ... 開左跑就冇乜好講嘞,第一個折返點見到 A 餐!
之後見到一個跑手堂的師姐,同另一位網友,大家互相鼓勵。
一崎左右見三名男子,原來是 sub2 pacer,點知跟左兩崎,
見是五分半左右,就放左。不過我有畀心機架,沿途盡量唔過 6min/k。

人地話海外馬較有氣氛,不過今次同渣馬類似都係公路,
場刊講既打氣區鬼死咁難去!
頭一崎咪又係人山人海!
路平好跑,近圓山飯店上斜上公路,不過都好,
因為來台北幾次都厭佢山卡啦而冇去,今次可以近觀。
今次水站好充足,最衰我 pack 行李唔記得左 power gel,
好在十幾崎出現香蕉,另外有個站我以為係水,一飲至知係 fin 運動飲品,
好飲過 iso-tone ,冇咁甜。

結果是未能 PB
[attach]26743[/attach]

响終點見到徐濠縈,佢好 nice 同我地影相。
[attach]26741[/attach]

finish 又係山卡啦,有專車接返去起點(方便取行李)
[attach]26742[/attach]

攞選手包時已試過响 nike 店前的玻璃搵自己個名搵唔到,以為用左英文名所以無,
網友話有兩塊既,英文名响最高,於是返去搵。(早知用中文名報,位置好好多)

[attach]26744[/attach]

返酒店沖個涼、食個早餐,十一點退房,到動物園一行。
[attach]26745[/attach]
可惜走時搵唔到路,為免太匆忙,結果放棄左貓空,直接到機場,安全回港。

作者: ckycat    時間: 2014-6-10 20:56
登山是自虐的享受。
好多野都係。
蔡東豪話,跑,是為左玩。因為好好玩而跑。
睇到 sportsnote 影到我目面猙獰既樣,我知我未到呢個境界
[attach]26757[/attach]
作者: ckycat    時間: 2014-6-11 23:04
第一次參加週三的遊輪碼頭跑,
因遲到要追出去,沒有追星,只有回程的記錄,
39min / 5.74K
[attach]26764[/attach]
作者: ckycat    時間: 2014-6-16 23:18
16/06/2014(一)今日五點放工,經澳景到藍田,仍未能克服澳景山路。5.03km /37:50min
        準時七點蒲場,大家跑完山少左人來,跟良哥跑大圈。4.03km/ 27:04min

[attach]26897[/attach]
作者: ckycat    時間: 2014-6-19 22:29
18/06/2014(三)
昨晚要參加遊輪碼頭跑,便要七點半到。矩離放工有一段時間,見泳池收六點,諗住遊完沖埋涼都仲夠時間番屋企換衫。去到泳池,奇怪點解泳池餐廳點解唔開門咁懶,原來。。。 。。。

清潔日,七點至開。等我仲換晒衫,失望而回。

19/06/2014(四)
今晚有約會,未能出席新丁班,決心一闖泳池,又換衫出門,
終於去到了 好新好大呀,室內有個主池同副池,
室外有一大兩細練習池,好勁呀。

响練習池由五點游到五點九,落左少少雨,係時候入番去主池啦。
上次去泳池已經係一兩年前,果時仲係 california 會員,响 megabox 游,
最深既水都未到心口,今次一離開池邊就沒頂啦,勁呀!好開心呀~~

作者: ckycat    時間: 2014-6-21 13:04

21/06/2014(六)今朝見個天灰灰地,諗住落雨就唔去,不過未落出雨。七點半搭車,準時八點才到公園,快手換衫先。
尋晚被人屈「咁大口氣,大啊lu lu 」,幾驚要被人「捉去食幾粒梅先去大圍」

結果起步無耐就落狗屎,啲雨打响面上勁痛
結果响涼亭企左陣,又出發上梅子林,再返回馬遊場,全程唔夠八崎,超衰。
下次下次,下次大概可以

[attach]26937[/attach]

返屋企食左個早餐。之後為陪老公,整天留家睇碟,
睇完《frozen》再抄番隻《加料感情線》出黎睇,
如果聽歌有金曲,呢套就係我地既奧斯卡,當中對婚姻的看法,又溫習了一遍。

人棄我取,泳池關門前又去游左一個鐘。呢個泳池好近,起左年幾都未去過,今日終於剪綵了

btw, 今日係夏至吉日,我覺得應該慶祝一下~~~

[attach]26938[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-6-27 01:06

26/06/2014 (四)
今日係新丁班,放工後同啲馬騮癲埋一齊,佢地話去宿營。傾到五點,諗住他他條條返屋企換衫再出門,
不過又真係慢,結果差唔多五點十又厭熱先去沖個涼至換衫,
又因為著薄鞋開始膝痛,所以要砌返維瑪後濕左掠乾既鞋,攪到七點三至到。
2K warm up (10:50未夠五月尾10:39咁快添)
+300 X 6@3' (1:18.9 / 1:21.6 / 1:23.9 / 1:24.6 / 1:21.2 / 1:18.9)
warm up 後, call 上線,我們兩個呢埋食兩粒冰凍荔枝,結果呃多一隻可以食
之後仲有甜品,十二組各30s (10s休),沖完涼食飯都唔早,食完十一點走,行錯路又落隧道又盛,
到左巴士站明顯走車,等左半個鐘,00:30才到屋苑,仲要啲看更唔知去晒邊,冇門口入,兜返去傐車場至入到

作者: ckycat    時間: 2014-6-29 22:33

29/06/2014(日)本來是休息日,但因為尋日練完艇,執野走時跌左件衫,
返屋企至知。又冇人幫到我拎,諗住自己去拎。

今朝返完聖堂,在實體票站幫忙左一陣就返屋企,
响梳化坐左陣,睇左陣雜誌就訓著左,
攪到四點至落街食野,再搭車往馬鞍山方向,
去返石門攞野,好彩仲响到!

順便「食粒梅」先!上上下山,有啲肚痛,頂住上到頂再落泥,
無驚無險到達海濱
執多幾崎收隊,本來見吽雨諗住可能得四五崎,點知可以跑到共十崎。正!

[attach]26979[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-6-30 23:37
經過成個四五六月的頻密跑步,睇黎應該開個新列表。

30/06/2014(一)今日午飯去左打邊爐,食左好多野、食左四五杯雪糕!
下午臨近放工都要洽一洽,之後換衫經澳景返屋企,今日跑得少、行得多!
整日陰晴不定,可幸全程都無落雨。

返屋企後沖一沖涼,冇咁污糟,再去剪髮。
我話剪短,師傅話你長好睇喎,不如淨係修一修(喂你閣下都對自己技術冇信心,我仲淆啊!)
然後攞埋蛋糕,先行上宏景擺好蛋糕,然後响公園慢 jog,
一個二個尋日行完山今日缺勤,結果都出左外面大圈。
然後落去晚飯,食飽飽再切蛋糕,個慕絲奶油蛋糕比我想像中好味。
之後返屋企,過左泳池落大雨,急步前往地鐵站,歸家。

多謝各位賞面
[attach]26988[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-7-1 22:17

30/06/2014(一)放工經澳景回家,晚上到蒲場。今日午飯打邊爐,全日吃了三件蛋糕。跑步共約 10崎。
01/07/2014(二)與新丁女將到清水灣二灘游水,出浮台三次@14min,dull 防鯊網一次。
        回觀塘到 Table 18 吃自助餐
02/07/2014(三)今日臨放工開會但其實冇「討論」空間所以都好早放工,就番屋企煲湯!
        食埋飯七點拿拿聲出門口,準時到場岩岩見到師兄出發,就跟住出去。
        飯氣攻心跑得唔快,大約 1:30hr/11km
03/07/2014(四)今日新丁班 2.4K tempo

登錄/註冊後可看大圖
2:02.6 / 2:16.3  / 2:09.8  / 2:14.5 / 2:12.2  / 2:05.0  共 13min
        300 X 6

登錄/註冊後可看大圖
  1:16.2  / 1:17.0 / 1:14.4 / 1:20.2 / 1:20.0 / 1:19.3
        甜品係「七分鐘鍛鍊」,由「一次過做 3 sets」既水怪領導。
        下課後為免案件重演,沖一沖就去車站,追到車,十點半返到屋企。
        到山上一行,個海景好靚,一彎明月掛在 ICC 旁,白雲幾片,仲睇到唔少星。
04/07/2014(五)放工游水一小時
05/07/2014(六)1530-1630划艇一小時
06/07/2014(日)行山四小時、游水一小時。不過都食左韓燒

07/07/2014(一)蒲崗村道公園大圈 1:17:46min/8.22km
08/07/2014(二)跑步返工,37:38min/6km(見下文)
09/07/2014(三)遊輪跑(唔搭車)共約2:40:10hr/ 18.52km(見下文)
10/07/2014(四)今日新丁班 2.4K tempo

登錄/註冊後可看大圖
2:20.0 / 2:34.3 / 2:20.4 / 2:16.8 / 2:14.4 / 2:09.5 
        共 13:55.4 (又慢左)
        300 X 6

登錄/註冊後可看大圖
  1:15.2 / 1:16.3 / 1:16.7/ 1:19.6/ 1:20.3/ 1:17.3  (卻快左噃)
11/07/2014(五)今日返工至一點左右。因尋晚飯後又抖抖成兩點至訓,勁攰之下返屋企洽陣。
        三點幾出發,四點到達九龍公園泳池,嘩一邊係2.5米高,幾乎浸死我。
        游左一個鐘,返屋企咬個飽,又換衫出發。
        遊輪跑(唔搭車)共約2:09 hr/ 13.19km(見下文)
12/07/2014(六)赤柱擺喜走 2:08:41 hr/11.81 km(見下文)

14/07/2014(一)兩週內十三天連跑後,尋日打邊爐,冇去跑。今日蒲場大圈   49:44 / 7km(見下文)

作者: ckycat    時間: 2014-7-6 14:45

06/07/2014(日)今日跟 lulu 姐及民仔行山,
原定 0730 坑口早餐團,點知老公㩒熄鬧鐘又唔起身,
我起得身已經係 0745,即刻梳洗出門,早餐只可咬麪包。

上山都仲得,落山我要坐住落呀,
前面兩個真係高手,拿住遮行落去都得呢~~~
結果行左四個鐘至行到五公里,到清水灣搭小巴返觀塘。

食個下午茶,再洽一洽。之後游水,再出去同朋友食飯

[attach]27013[/attach]

今日係我加入長跑網一週年,
一年前响運動博覽攞左網衫,仲即時經長跑網報 PB Run,好抵。
我好記得當時皇上在攤位內,我仲問「師兄點稱呼」,
睇怕冇乜人唔識佢,所以佢呆一呆,答:Alan

一直至四月因復活節冇旅行去,所以跟長跑網上一次廣州,
果次好玩在做出了 2 小時半馬的 PB,之後就參加下新丁班,又星期一上蒲場,
完左夜學就去埋星期三遊輪跑。

結果一個禮拜跑三次,雖成績未有咩進步,但起碼減左幾磅,
上個月人講我又講,發現六月竟達到100+K 。
同埋識左好多好人、好得意既人。同埋好耐冇試過生日食蛋糕了。

期待第二年回顧

作者: ckycat    時間: 2014-7-8 17:41
08/07/2014(二)尋晚借左人隻GPS心跳錶,
為盡己本份,今朝決意執行「跑步番工」大業。
放工跑番屋企試過幾次,到了澳景路都要行。
其實跑番工係易啲既,因斜路較短。
但有返工時限的挑戰。
今朝六點幾起到身,出到門口追到星已是六點半,
跑左 37:37min/6KM到達將軍澳運動場,沖個涼番工。
完成「跑步番工」創舉。

[attach]27022[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-7-9 22:10
140709 唔搭地鐵,由屋企跑到斧山道運動場出發,
因為唔識路,雖然吸塵但死跟地鐵線。
沿路出到遊輪碼頭已是十三崎,比平時多,
不過橋上都幾當風。
多謝 怒怒姐 教路 加鼓勵,
右轉經觀塘碼頭、麗港城歸家。
雖然到左麗港城只行不跑,
但 2:40:10hr/ 18.52km 是青公之後
最長的放工夜跑。
睇黎呢個路線可以攪到半馬訓練。

[attach]27027[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-7-11 23:02
140711 遊輪跑特別版,Polar and Fitness first 呈獻。
屋企出發,今次响九龍灣運動場出發,
到左消防局已非常熟路。
陳嘉豪、姚潔貞兩位教練冇欺場,
跑完八崎仲要做體鍛先畀走

[attach]27061[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-7-12 13:48
140712(六)赤柱擺喜走,又樹蔭、又暗斜,
風景優美,仲有竟然到左療養院有補給,
襟左 coke zero 同水動樂出泥(多謝波哥),
不過今日真係腳酸軟,我下次一定再泥,希望呢個赤柱團長跑長有。
跑後全濕,梳洗後赤柱酒家飲茶。
然後閒逛赤柱,破費69 大洋買墨超一副。

[attach]27077[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-7-14 22:53
140714(一)今日已是(自五月五日起)第十次蒲場大圈!
準時七點才到達開碌架,
入去前冇人,出泥都冇人,
原來準時出發大圈了。
等到七點半冇人想出去,我第一次自己出去,冇蕩失路啊
作者: ckycat    時間: 2014-7-30 23:26
30/07/2014(三)自上週出廠,休息15天後,
好驚跑唔到,都成功完成,
不過幾乎唔識路,

1:38:46/12.58km

[attach]27360[/attach]
我頗肯定那個凸出的路程只是亂碼,而非亂跑
作者: ckycat    時間: 2014-7-31 23:01
31/07/2014 新丁班
1.6K(四圈)tempo 2:10.0 / 2:12.2 / 2:10.0 / 1:59.5        
600m X 6(七分連休)2:48.6 / 2:54.1 / 2:56.2/ 2:57.4/ 2:49.2 / 2:43.1        
最後兩隻跑返 link 1,跑返入 2:50。
休息兩週後,咁既成績我收貨。(其實是沾沾自喜)

甜品 45s X 12 動作

作者: ckycat    時間: 2014-8-1 23:49

30/07/2014(三)遊輪跑 1:38:46/12.58km
31/07/2014 (四)新丁班 1.6K + 600m X 6 @7
01/08/2014(五)城門河小圈 52:58/6.60km        
02/08/2014(六)Rowing sea trip 約19k
03/08/2014(日)Rowing Regatta 1k
04/08/2014(一)蒲場小圈
06/08/2014(三)遊輪跑 45min + (30min rest) +45min/12.58km。晚上「試新野」鳳德村香香

作者: kin8333    時間: 2014-8-6 08:44
ckycat 發表於 2014-8-1 23:49
30/07/2014(三)遊輪跑 1:38:46/12.58km
31/07/2014 (四)新丁班 1.6K + 600m X 6 @7
01/08/2014(五 ...

一個星期跑六日,會唔會太多呀,小妹妹
作者: ckycat    時間: 2014-8-6 12:13
kin8333 發表於 2014-8-6 08:44
一個星期跑六日,會唔會太多呀,小妹妹

知道了,不要過份嘛

不過其中星期六 seatrip 是「食海鮮」的過程,
仲有星期日只扒左一崎。
唔同既運動間隔吓,係咪好好呢 ;)

仲有,以上咁多日加埋都唔夠你一次長課

作者: ckycat    時間: 2014-8-17 00:13

不只以港馬為目標---scheduled event

30/08/2014 (Sat) Run on 溫 @沙田 8K
09/09/2014 (Tue) PB Run (10K)
14/09/2014 (sun) 華山約跑

01/10/2014 (Wed) 國慶長跑 (10K)
04/10/2014 (Sat) 圖騰跑 16K (行山)
05/10/2014 (Sun) 聖雅各隊際 (10K)
12/10/2014 (Sun) 長跑網活動10K
26/10/2014 (Sun) 西貢區分齡田徑比賽5K
02/11/2014 (Sun) HKDRC Green Run (半馬)
02/11/2014 (Sun) Gigasports (10K)
09/11/2014 (Sun) 預留長跑網活動
22/11/2014 (Sat) 飛達夜跑 (10K)
23/11/2014 (Sun) 廣州 (全馬) 目標 4:30
21/12/2014 (Sun) 先進運動會 (約7K)
28/12/2014 (Sun) 美津濃半馬 (半馬)
目標 sub2 (銅章)
25/01/2015 (Sun) 港馬 (半馬)
目標 sub2

作者: ckycat    時間: 2014-8-20 21:36

140818(一)旅行後第一跑,home - 蒲場大圈,2hr/13km
140820(三)傍晚落大雨,決定留家吃飯,到七點竟然收細雨,不過出門都太晏啦。feeling bad
140822 (五)屋企附近 66min/7.8km(見下文)
140823(六)人跑我又跑之星期六馬遊場長課2:07:26/15.38 km(見下文)
140825(一)home - 蒲場大圈,約 2.5hr/14km
140827(三)斧山道運動場至遊輪碼頭來回。約 1.5hr / 12km(見下文)
140828(四)新丁班,跑姿訓練,有啲唔舒服,加上 miss 左成個月的訓練,只做左 1 set  XXX加甜品
140830(六)早上馬游場長課,2hr41m/22km(見下文)。飲完茶去左朋友屋企坐左陣,再划艇約 8km

作者: ckycat    時間: 2014-8-22 22:37
140822 屋企附近 66min/7.8km
學生高大靚仔左仲响法國影相咁型,傾傾下約左佢來跑步,以一小時為目標。
一邊跑一邊 catch up,蟻速前進,完成後回家睇《忠奸人》大結局。
[attach]27509[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-8-23 12:57
140823(六)人跑我又跑之星期六馬遊場長課
[attach]27510[/attach] [attach]27511[/attach]
八點鐘出發,跟大隊上左梅子林,仲過埋去引水道,落返泥已經八崎。
但手上拎住副超,是要去沙田划艇會送貨的,好在 AY Ching 相伴。
可惜未到艇會已落過雲雨,入划會送完貨、吹陣水、飲左人 1 litre 水,
過橋,見返深苗、翠絲、水怪三人,一齊上返孖橋,我就搭巴士返屋企。
2:07:26/15.38 km
[attach]27512[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-8-28 23:25
140827(三)斧山道運動場至遊輪碼頭。
約 12崎,落左幾下雨,早去早回,只用左個半鐘。
跑後又去食雞煲。
作者: 零下十度    時間: 2014-8-30 17:38
恭喜嘉兒..
作者: 零下十度    時間: 2014-8-30 17:40
睇返相先知原來我d朋友沒講大話..怒怒肥左又靚左囉.
作者: ckycat    時間: 2014-8-30 22:18
140830(六)馬遊場長課的日子,尋晚鬼死咁攰,
但 12 點至訓,結果今朝一起身已是  7:15,點趕得切 7:24 的巴士!
都極速換衫出門,8:12到達馬遊場。
想起 chuen ching 同 alex ching 之前常告誡我,跑馬仔最重要長課,
又想起之前未有錶,靠出門前用 google map 估算一下路程,
所以決定一試之前以為有 32崎的路。(只須試一半就得啦!)

8:30 馬遊場出發,落大圍過河至文化博物館,至雙橋約十崎;
再上科學園,至創新路公廁約十五崎折返,
一心諗住大隊都應該沖晒涼、嘆緊茶,就慢 jog 回程。

今日暴晒,但有風,好舒服,又夠水。
到左「賣菠蘿冰」既長凳處,索性响長凳訓陣,
感受到心臟大力的跳,泵上腦,成個人浪下浪下,加上風,真係好似出左海咁爽。

起步再回,至污水廠遇見久不碰面的朋友,一樂。
返到馬鞍山,足 22崎停錶,見到 longest run 真有成就感。
到遊樂場大隊仲記得我,拿拿聲沖個涼,飲茶去。
[attach]27572[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-8-30 23:44
零下十度 發表於 2014-8-30 17:38
恭喜嘉兒..

睇來睇去都唔知有咩值得弓起?

作者: ckycat    時間: 2014-9-1 22:34

140901(一)九月新開始。今日同兩位家屬跟波哥跑蒲場小圈,話 8min/k 就 8min,唔會快、唔會慢。
55:34min/6.22k
140902(二)another good start. 今日跑步返工,34:17min / 5.58km
140906(六)馬遊場長課第四回 2:49:19/22.4km(見下文)
140907(日)又去馬遊場,今日 may 姐有請。2:42:54 / 23.02km
140908(一)返工前跑5K 37:57min / 5.61 公里
140909(二)PB Run  55min/10km
140910(三)追追月@遊輪跑。1:45hr / 12.6km
140914(日)寶琳、澳景。1:36:07 / 14km
140915(一)三號風中的蒲場,3小圈。2.88km
140916(二)與140822比較,叫做快少少,45:55min / 6km (見下文)
140918(四)新丁班 (見下文)
140920(六)麥徑三段行山 3hr 53min/10.33km
140921(日)四鐵交滙:單車、划艇、跑步各約六崎加行樓梯20層
140922(一)蒲場跑約一小時平均約 7:03/km
140924(三)遊輪跑 1:04:19/9.62km
140925(四)新丁班(見下文)
140927(六)馬遊場,2hr / 14.6崎,食梅一粒,入引水道
140928(日)1:05:41 / 8.69km 街坊跑(見下文)
140929(一)蒲場大圈 30:32min /4.47km

本月跑17日,共 163.17 km

作者: ckycat    時間: 2014-9-6 19:46
140906(六)第四次參加馬遊場長課。今日都係好天。
到場至發現原來冇乜人來,同 cyrilchu 同出發,至公園出口接上 AY60,
至路口又接上已跑 18崎的 samuelw。
詢眾要求食左一粒梅,不過過左三號亭、便要「行」上四號亭。

到左雙橋,兩位南下,我同 cyrilchu 過科學園,
但師兄實在太快,不但唔使休,仲唔使補水
到左創新路公廁師兄回轉,唯有放棄這棧車尾燈
一直前進到了 13.5崎,接回頭的七崎,應達目標的 23崎吧,至多咪在馬鞍山長廊轉多少少~~~
返到科學園水站遇見 arnold 師兄。

回頭到了「菠蘿冰」涼亭有兩位年輕人做「冰咖啡」試飲,
味道真係唔錯,但一包 $25 只沖得約 330ml
到左馬鞍山其實只有 21,求其湊夠係咁依多過上週便收隊,
不過仲未認得路返入馬遊場~~~
[attach]27632[/attach]

沖完涼趕到中大參加新學年 PDPA 開學飯。
飯後本要練艇,但發現冇車直接到艇會,
而老公郤喺太子行街,一於轉頭行街去~~
作者: ckycat    時間: 2014-9-8 21:14
140908(一)我以為跑5K返工、同返工前跑5K 係一樣的,
不過跑返工好似開心啲,仲慳返幾蚊車錢~
[attach]27642[/attach]
37:57min / 5.61 公里
作者: ckycat    時間: 2014-9-13 09:07
講下缺課的日子。

140903(三)去聽藝術講座,缺席遊輪跑
140904(四)正式開工的日子,成枱都係野,唔清唔安樂。結果八點四收工,缺席新丁班
140911(四)繼續忙忙忙,星期三跑完遊輪,已決定今天休息,缺席新丁班
140913(六)尋晚落過雨,老公決定唔陪練山(毅行者)。
      咳左成個禮拜,尋晚咳醒幾次,冇覺好訓。決定連長課都缺席,响屋企休息下
作者: ckycat    時間: 2014-9-14 21:14

140914(日)寶琳、澳景。1:36:07 / 14km
[attach]27695[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-9-16 20:11
140916(二)與140822比較,叫做快少少,因為今次冇邊傾邊跑~
45:55min / 6km
[attach]27713[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-9-18 23:19
140918(四)返工返到攰,本來諗住繼續缺勤,但因老公要去健身班,都唯有去。
慢 jog --- 29:06 / 4.25km
衝400圈--- 1:35.2/ 1:37:5 / 1:43.1 / 1:48.8/ 1:39.9
多謝師兄姊

作者: leefs    時間: 2014-9-25 16:16
這是你9月14日的溴汗做出嚟的!by PAPAGO GOWATCH 120+

作者: ckycat    時間: 2014-9-26 00:17
140926(四)新丁班。今日造出個人記錄。
好辛苦既時候,舒姐話:死跟前面(露露)啦。
又因為壞人同舒姐都批大家「睇死你地第一隻就爆死」
我又唔要爆死,所以我都好畀力架。

1600 (1) : 02:02.6 / 02:04.5 / 01:59.6 / 01:53.8 = 8:00.5
1600 (2) : 01:49.6 / 02:04.8 / 02:04.6 / 01:54.6 = 7:53.6
1600 (3) : 01:58.4 / 01:59.7 / 02:02.8 / 01:57.2 = 7:58.1

400 (1) : 01:45.6
400 (2) : 01:50.0
400 (3) : 01:56.6
400 (4) : 01:45.0
400 (5) : 01:43.8
完左一隻去飲水,攪到第二、三隻有點胃抽筋

十一月有陸運會,試一試個100米先~
100 (1) : 0:22.3
100 (2) : 0:24.9

作者: ckycat    時間: 2014-9-29 01:07
140928(日)今日繼續陪家屬練跑 1:05:41 / 8.69km

希望日後睇返日誌,會記住呢一日
[attach]27797[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-10-3 01:31
141001(三)國慶長跑,今日天氣唔太熱,有啲啲風,加上休息足,諗住狀態好,搏50分鐘完賽。可惜跟 weekendau ching 兩公里便放棄,最終 5x分鐘完成,只取得女子隊際第四名。
聽人講過呢個比賽來回大霸、好悶。我就沿途同啲 ching ctsz 打招呼,互相鼓勵,好開心。
隊友第一次响長跑比賽拎獎,仲不知幾開心。
完賽隨即起步環船灣淡水湖,約五小時完成16公里,完左跟車出斧山道沖個涼再去食飯。
都話長跑網奇人多架啦~

141002(四)重陽假期,早上訓到自然醒,食個早餐、做家務,一直至兩三點食埋下午茶,洽左唔夠半個鐘,出發去馬遊場長課,目標元洲仔來回共 22崎,最後我老公用個幾鐘跑去程既 11公里,兩個幾鐘行回程的 11公里。成十點去香香食沙冰放題。
[attach]27866[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-10-5 21:38

141004(六)圖騰跑。行山十六崎,四個幾鐘。見另文 
141005(日)聖雅各十公里@白石角。諗住今個禮拜workload咁大,未必有好成績。
      壞人帶領先jog一兩崎warm-up。賽道不足,剛好同十。一遲㩒錶一樣是9.4崎,
      咁就好肯定是快左三秒。49:52/9.42km
[attach]27881[/attach]

看 garmin 記錄,原來始終破唔到 5崎 PB,但...速度真係穩定左咁多?
睇唔清,兩圖唔同 scale.... sosad
[attach]27882[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-10-7 00:36

141001(三)國慶長跑,53:51/10km。環船灣淡水湖,約五小時完成16公里
141002(四)重陽假期,晚上馬遊場長課,目標元洲仔來回共 22崎,個幾鐘跑去程既 11公里,兩個幾鐘行回程的 11公里。
141004(六)圖騰跑。行山十六崎,四個幾鐘。 
141005(日)聖雅各十公里@白石角。49:52/9.42km
141006(一)蒲場跟民仔走大圈 58:38 / 7.52km。
       如果唔係返黎湊返個家屬,加上一週兩菜有點疲態,仲可以1940跟良哥走多個。
       今晚不知何故,凌晨近兩點仍未想睡~
141007(二)休息日,火煱放題。脆鯇好味
141008(三)跑在生活遊輪跑,試用papago。1:45:54/12.84km

作者: kin8333    時間: 2014-10-7 08:34
ckycat 發表於 2014-10-7 00:36
141001(三)國慶長跑,53:51/10km。環船灣淡水湖,約五小時完成16公里
141002(四)重陽假期,晚上馬遊場 ...

進步神速,
作者: ckycat    時間: 2014-10-9 23:58

141009(四)新丁班。今日臨放工係咁搵份文件都搵唔到,攪到遲到。
平時坐巴士,過左九龍灣訓到富安岩岩好,今日入隧至訓,起身已經去緊馬鞍山警局 sosad

我愈來愈認為我接受的訓練太過份了~
睇見「新學員」跟光中跑者慢 jog,其實我好想join 呢~

教練好好咁將相近表現的同學仔編組,除左我之外,我果組有... ...
零下十度
<完>
而上述人士今晚缺席。

週末兄出手相助,陪我跑 2min/圈,
不過呢個並唔係佢既配速,佢係快好多既,佢惟有跑3線就返我。
多謝一齊練的 Desmond,特別鳴謝 Johnny88samuelw 兩位 ching,
大約100,200米就報時間,令人非常放心~

終於知道家屬同「唔同程度的跑友」練跑的感受,
當我陪我家屬用 6min/K 的配速跑步,一邊同佢傾計,而佢氣喘噓噓,
就等於 週末 用 5min/K 的配速跑步,一邊同我傾計,而我氣喘噓噓。

1600 (1) : 01:57 / 02:02 / 04:02 ... = 8:01
1600 (2) : 2:00 / 2:01 / 2:00 / 1:57 = 7:59痴線,超準
1600 (3) : 1:59 / 1:58 / 2:02 / 1:56 = 7:55
1600 (4) : 2:01 / 2:03 / 1:59 / 1:51 = 7:54

400 (1) : 邊飲水邊吹水,miss 左
400 (2) : 1:46
400 (3) : 1:44
400 (4) : 1:42

作者: weekendau    時間: 2014-10-11 10:11
繼續努力, 好快就吹住水走4分/K.
作者: ckycat    時間: 2014-10-11 20:11
weekendau 發表於 2014-10-11 10:11
繼續努力, 好快就吹住水走4分/K.

唔啦咁辛苦為乜
作者: chtang    時間: 2014-10-12 16:38
努力,加油!
作者: ckycat    時間: 2014-10-14 23:12

141011(六)行山7小時/18.83km
141014(二)街坊閒 hea 38:12min/5.06km。如果唔係家屬要求,我就早抖算了~
141015(三)跑在生活遊輪碼頭 1:32:14/12.57km
141016(四)新丁班亡命走 2000 X 3 + 400 X 5
141018(六)不要停長課耐力操之:三位家屬一起練 1:42:47 / 12km
141019(日)澳景上落斜來回 1:23:20 / 12km
141020(一)蒲場大圈 42:31 / 5.82km
141021(二)馬鞍山 約 2:40 / 22km
141026(日)西貢區分齡運動會 24:57.43
141029(三)遊輪跑 1hr40 / 12.6km 。晚飯至十一點半,好過份,又訓唔到
141030(四)新丁班(見下文)

2014年 10 月 跑18日 184.06 km

作者: ckycat    時間: 2014-10-17 00:58
141016(四)新丁班

2000 (1) 0:01:55 / 0:02:00 / 0:02:01 / 0:02:02 / 0:02:00 (9:58)
2000 (2) 0:01:58 /               0:04:00 / 0:02:04 / 0:01:59 (10:01)
2000 (3) 0:01:55 / 0:01:57 / 0:01:58 / 0:01:57 / 0:01:48 (9:35)
三次兩崎氣來氣喘,但有能力完成

400同隻錶啲溝通唔係幾好,大約是 1:37 / 1:44 / 1:50 / 1:50 / 1:44

疲倦感湧上來,第三四隻試下放鬆跑~
作者: ckycat    時間: 2014-10-19 20:26
141019(日)下午在家做公務做到洽著,至三點食個下午茶,抖陣出發。
先去澳景轉個圈,再接返家屬一起練。
[attach]27954[/attach]
來回都沒用行的

作者: ckycat    時間: 2014-10-22 00:56
141022(二)今日午息時段,諗住懶親民、同啲細路「環校跑」,
開段路窄,撞到前面一位向我方 cut 線的選手,雙雙倒地,我就用雙膝擦地。
倒地選手話「好痛」,我扶佢坐低、搵觀眾通知體育老師,就繼續跑。
前方冇乜人,已轉圈(一圈約 230米,要跑 12圈)。
我繼續跑,愈來愈多同學仔為我打氣,其實我希望帶動他們覺得跑步唔係咁辛苦。
冇幾耐,開始見前面的小朋友兩個兩個散步,同事警告他們「再行就加你一分鐘」,
但都冇結果,反而有小朋友為介我而發力,這是好事。

修體育同學是工作人員,在終點前直路舉牌示意大家尚餘圈數。
雖然我照顧倒地選手大約半分至一分,但好快我見自己同小朋友的圈數一樣。
最後一圈、過工作人員時,他給我一條彩帶,代表最後一圈,回程可切入終點。
最後在歡呼打氣聲中,第二名衝線(同場是中一的小男生,小女生已完成她們的 8圈活動)

然後到醫療室洗傷口其實係跑跑下有小朋友提示「miss 你流血喎」
報 14:20/2.7km,其實只是 5:30K 囉 sosad

放工前有人約跑馬鞍山,好在因環校跑而有跑衫、跑鞋,放工後大約五點半換好衫開跑。
跑得 22崎 (約2:20hr)因手錶最後因「記憶體已滿」自動收工。

食飯食足兩個鐘,返到屋企沖涼果種痛,都不及洗傷口,痛到震(堅係震);
左膝傷口細啲,諗住唔好貼膠布、等佢抖下氣,就施放「膠布噴霧」,再次痛到震

作者: ckycat    時間: 2014-10-26 16:51

141026 (日) 西貢區分齡運動會。24:57.43 / 5km

星期二條褲刮腳,四日後尋日結焦了。
右膝頭到星期五仍流黃色東東,洗傷口後包紥,星期六拆左好似冇再流。
不過運動會都係錫身啲,跳遠都係玩玩啫。
共有六人參加,我頭兩跳都擲界,第三次好小心地跳入沙池當贏。

五千米我以為好似舊年咁得小貓參加,
點知好熱鬧,連必達啲師兄都有出場。
女子組共有六人,三位是中學生,另有一位女士(上屆亞運)帶同一位中學生。
因上午項目延遲,討論後男女齊跑。

發鎗後,我跟著師兄們,在女子組算是帶出了。
跑左一圈,正煩惱如何計圈,發現回到起點(一個400圈)便到運動場大鐘,
咁我 keep 大約兩分鐘一圈,看大鐘除二就知跑左幾圈了。
第二圈後面的中學生過左我,在我前面幾米,我就讓一讓佢,唔追住。
到左第三圈我發現佢攰攰地,就介返佢,之後我冇發現佢迫近,好安心。
途中必達師兄好似過左我兩 lap,我又過左師姐,好似都過左一位師兄。

到左第8圈,個數圈方法不再有用,因為師兄已衝線,鐘已停!

最後一圈,終點前一百米見到一位中學生,發力追佢 2 lap。
(佢不幸地最後被 DQ,因戴 headphone。剛才我看過賽規,有呢句「除本章程列明外,比賽規則將參考香港業餘田徑總會的規則執行。」)
好明顯看台啲細路以為我過左佢就領先,為我加油,我照單全收。
最後女子組第一個沖線。
[attach]27989[/attach]
應該比呢個 papago 記錄慢少少(以上總和只是 24:36)
唔係串,不過上到看台傾左輪計,賽事仲未完。
作者: ckycat    時間: 2014-10-30 23:37

141030(四)新丁班
先走 A組六崎/B組五崎,唔知咩組,總之跟住跑,
返到運動場約七崎 38:25/7km (pace 5:28/km)

再走 200m (1:15連休)。

建議唔走呢 6 隻,結果都响壞人陪伴和指導下完成
52s / 47s / 50s / 50s / 52s / 50s

補充:新的左膝已送貨,右膝仍未好。今晚沖涼後仍有沁水(黃色)

作者: ckycat    時間: 2014-11-1 08:35
141101 (六)全天外出活動,
亦唔會參加「不要停長課耐力操」,
所以自隊一次澳景來回,yeah!
以跑步來開展新的一個月,真好~
[attach]28055[/attach]
作者: ckycat    時間: 2014-11-2 23:36

141101 (六)澳景來回,1:10:54 / 10km
141102 (日)gigasports @科學園,52:04 + 42:51 / 10km + 6km
                     組別名次 20。P.S. 如果有上線,可以前多五名
141103(一)蒲場大圈x2,1:09:52 / 10.46km

作者: ckycat    時間: 2014-11-3 23:56
141103(一)今日蒲場聚會,慶祝鄔生凱旋而歸,
放工做完點私事竟然準時七點到達,會合 100100100 跑左兩轉大圈,
就收工之際不防佢叫我過馬路,跑多左一段落海港花園,
回蒲場小圈,共十崎完,非常滿意~
[attach]28152[/attach]
1:09:52 / 10.46km

作者: ckycat    時間: 2014-11-14 04:43

141109(日)半馬放火 2:24 / 21km
[attach]28401[/attach]

作者: ckycat    時間: 2014-11-14 04:46
141112(三)運動會,先跑 1.5崎,追住個女孩子, 6:45 / 1.54km 衝圈計最快了。
之後 2000 米歡樂跑,跑左六圈以為算好多,點知有同事跑左八圈。
可惜接力我果捧太慢了,差少於一秒只得第四。
作者: ckycat    時間: 2014-11-14 04:52

141113(四)今日放假,為左多陪家屬,加上說好了的三十崎(否則廣馬真係冇乜信心),
今晚缺席新丁班。

早上食個靚早餐,然後執屋。
約左洗衣機維修師傅本來 12-4時,好野佢十一點幾泥左,唔洗响屋企等佢。
即刻落街買洗衣粉,洗左啲窗簾先。
再落街添置日用品,返到泥睇陣雜誌,悠閒得濟訓左半個鐘。
執下執樣攪下果樣,接近五點至出門口。
入到九龍灣唔係好識路,一直跑到椰林閣就識路,就轉頭跑去遊輪碼頭。

跑左個半鐘已有啲肚餓,回程上蒲崗村道竟然識去宏景些粉買水動樂,
蒲場都算我半個主場了。

果然,對自己熟的路線是跑得比較有信心。
為左唔使家屬等,放棄左澳景路,否則一次過跑晒我所有區內路線。
遊輪蒲場大圈遊輪入口觀塘碼頭

[attach]28400[/attach]
3:30 / 30km
是很慢很慢,大約 7min / km

氣溫 18.6 ~ 21.3。著短袖衫和及膝褲都不至於太凍,可以接受。

作者: ckycat    時間: 2014-11-19 23:29
141119(三)今日如常進行遊輪跑,不過多左一班 IVE 學生。由於初參加,第一站先停九龍灣運動場,因此用左一啲時間,加上路段較多交通燈,唔好跑。未到跑道盡頭見到跑友就跟住回程。
於碼頭外道路,半條路都泊滿貨車,又响水道放置大光燈,仲有一車警員和飛虎隊。
唔知啲師兄係「警員」定「演員」呢?
約 97min / 12.6km
作者: ckycat    時間: 2014-11-23 22:54

141122 (六) 成兩點才到粉嶺,食埋晏上深圳轉和諧號,落車行去天河拿選手包,多謝和哥當值,過程順利。
之後步行回酒店,未到已收到消息在附近晚飯,飯後才取房,多謝 mill 姐在酒店大堂當值。
取房後和光中到附近逛街,竟然畀我買到漏帶的手臂袖,才 Y19。
整完號碼布 (前後兩張)盡量早訓,但成十一點幾才訓。
[attach]28347[/attach]
响我冇睇大堂告示的情況下發現,長跑網除左安排5點 morning call之外,仲成功爭取五點半有自助早餐。
6:10 出發搭3個站地鐵去起點,(讚賞酒店近旺區亦只與地鐵一街之隔) 但我到場後上了洗手間,又一次錯過大合照。
起步後照原定計劃跟著波哥,頭幾崎佢好忙一路和國內各大高手商討會務。
八崎後波哥報稱自己冇乜態,叫我跟420 pacer 汽球。一直至 12崎左右見到皇上,講冇兩句就分開左。
沿途那420汽球時遠時近,遠至200米,近至在身邊。

起步前托跑半馬的家屬代拿 power gel shot,但進入全馬等候區至發現冇攞返,好在師兄送我power gel一包,吹時送我鹽糖一粒。
路上到左廿崎開始計劃點利用呢啲物資,打算廿崎啪左粒鹽糖,上左30崎有疲態就啪 power gel。由於食唔慣 power gel,25崎後每次去水站都拿小半枝水旁身。
沿途一過折返點就望對面睇下見唔見家屬。到廿幾崎聽到師兄响後面叫我,原來家屬將包糖交托畀師兄。不好意思要你跑廿崎送來。

好奇怪,十崎小腿已出現緊緊地,但十幾崎仍有力不時追近 pacer。
半程約 2:02,差唔多係最快的半馬;
三十崎看見計時版 3:05,我都哭出來了。
我諗,餘下12崎,即一次遊輪跑,腳力是頂到的。此後唔抽,唔傷的話,430完成冇問題。我就如師兄說,享受過程吧。
呢12崎不時遇見一位跑族師兄。最後兩崎佢開口:你都跑得幾好喎。
我:應該可以完成
師兄:你一定得啦,個形都冇散到
我信佢,更有信心完成餘下旅程,並見返我既pacer,發力追上,完美完成 4:20/43 (?)km
[attach]28349[/attach]
papago : 10km/hr , pace 5:59/km
參考 BIB 19975 -->time 5:52:31 --> 排名453
相信我的名次是 81/500女子全馬
[attach]28399[/attach][attach]28399[/attach]
右下角就係第一次衝出香港的廣州大學城了

作者: ckycat    時間: 2014-11-29 23:24

141127(四)新丁班與啤啤、光中閒談亂跑 42 min / 5.8km

141129(六)今日得閒,加上見到人玩我又玩,報左呢個「跨越同途 - 8公里自發力競賽」。

有人話係全石屎路,但走左幾崎,發現全是山路、石路、石級,
我完全唔識玩,有幾次幾乎扭親,又見到有師兄叉錯腳,心諗小心為妙,長跑長有,
開始在山路不時停落泥讓後面過,到左中段終於見返各網友,
一於遊山心態,欣賞下沿途風光。
到左最後一崎,大家要帶一碌白蘿蔔同跑。我亦跑多幾步,到左終點,放低碌蘿蔔。
[attach]28424[/attach]
1hr28min / 7.52km
抹身更衣後齊到銅鑼灣飲茶,收到消息得到賽事的組別第三名,意外!
獎品是獎牌一面,new balance 12小時手錶一隻

作者: ckycat    時間: 2014-12-1 22:53
141201(一)今日早少少放工,先去還影碟,
之後跑步去蒲場,逆行搵返家屬。
雖已穿手袖、長褲,但在蒲崗村道上山斜仍覺凍,手掌較冷。
微風細雨之下,本打算轉多兩個細圈至 12 崎,
但見各人已沖晒涼,我都沖涼離場了。
[attach]28470[/attach]
1:23:08 / 11.64km
作者: ckycat    時間: 2014-12-4 22:57
141203(三)遊輪遊。到左碼頭冇休息,唔使九點就到運動場了。
141204(四)未做晒工作任務,新丁班請假一天。香港天文台 : 溫度 15 °C  相對濕度 66 %。
今日凍,但已冇尋晚或星期一咁微風細雨。
作者: ckycat    時間: 2014-12-7 23:54
141207(日)今日追更返早。備戰廣馬的卅崎幾過癮,心郁郁想來多次。
雖然中午已放工,但返到屋企見天陰陰,加上配合唔到六點去聖堂的行程,
於是結果彌撒之後才開始由將軍澳出發,之後接返家屬出遊輪碼頭,
不過跑左四崎入到碼頭,
時間太晏(已九點半)佢冇乜心機,決定到九龍灣食啲野就搭地鐵返屋企。
[attach]28570[/attach]
01:50:39/15.8km
作者: ckycat    時間: 2014-12-8 23:20
141208(一)蒲場大圈
臨老學吹打,七點五才到蒲場,等埋家屬大約七點十開始,
趕時間唔走腸子路。47:54 / 6.3km
作者: ckycat    時間: 2014-12-11 00:02

141210(三)跑在生活遊輪跑
今次少左一位快腳,多左我位艇友同佢同事,個速度正常好多。
出發時見到榮哥剛到運動場,點知我地到左碼頭冇耐佢就到,超快。
回程時波哥叫我跟榮哥的步速,我夠知好啦,但我仲未想死住噃
跟到彩虹天橋佢上車立就跟唔到了。
之後去鳳德香香,今日連平時麻麻地既紅豆沙,仲有南瓜露都好好味。
仲有我由收工開始期待既G麻糊。
而且我五點忍住左冇沖精神飲品,一坐落就斟返杯 mocha 先。
一枱六人開開心心,最後以小弟交學費作結。

作者: ckycat    時間: 2014-12-11 23:17
141211(四)新丁班,今日要做 5k@30min X2
今日溫度 18 °C  相對濕度 63 %,跑起來很乾。
包括我在內,ching ctsz 們上週日有賽,或本週日有賽,或連菜,
自行加減
我就賴風猛地厚,只跑左 3 崎 X2
4:45 / 4:58 / 5:03
5:11 / 5:22 / 5:05
希望星期日的三崎可以在 15min 以內
作者: ckycat    時間: 2014-12-13 10:49
141213(六)馬遊場的 ching ctsz 各有各忙,
我就喱埋九龍,陪家屬長課。
七點出發先去接朋友,
點知返到來搵唔到家屬,成八點只好兩個出發,
0835 才到苦山運動場,匯合新丁班一位 A 組 ching去遊輪,
之後經觀塘碼頭回藍田,不好意思抛棄 ching 收隊。
[attach]28634[/attach]
2:44:56 / 22:15km
作者: ckycat    時間: 2014-12-15 00:07

141214(日)今日溫度 17 °C  相對濕度 71 %。
今朝出街著中褸及長泠頸巾,中午熱到出汗,
下午三點半參加「工會」所辦的陸運會,就著短袖衫加薄褸。

先參加 4X100,確認只為參與,並被安排跑第一棒(同事知我跑步而唔識起步的)
靠另外三位同事,得第二名(共五隊,一隊是挑戰組,他們反而最快,55s)

之後跑三崎公開賽,一睇啲跑友,嘩,原來好多行家好跑得。
點名、等等等…
男子甲乙組先跑、等等...
啲師姐著住羽絨來等、聽住 iphone 來等,肯定老馬識途。
之後男女元老組及女子甲乙組同跑。
起跑後,有快有慢。我諗住 5分崎以內當嬴,緊跟前面的女子集團。
頭幾圈好似唔錯(約 1:45/400),超凍又跑圈跑得少既我,
挨住凍諗住頂七圈半。
見到「2」字我知唔對路,問裁判:我呀?
裁判:你仲有 3 圈呀。再頂,冇幾耐就被一位師姐過 lap,
(雖然我都有過人)。

錶計距離 2.92k,崎計速度 4:43 / 4:55 / 4:40,
14:18/3km (projection) 收貨。

諗住「公開組」應該唔夠A 組砌,點知各組分別計名次,
得亞軍,獎盃同全場總亞軍一樣咁大。

作者: ckycat    時間: 2014-12-15 22:54
141215(一)蒲崗村道公園。
今晚第二次去學吹打,比上次早少少放學,
加上好彩唔使點等小巴,七點就上到去,
以為大隊已外出,就叫家屬跟出去先,
等我著好對鞋,發現大伙仍在場內,
都係要跟家屬出去。一圈過後,家屬有意挑戰第二圈,
不過都係上落多一次鳳禮道就收工了。
58:10 / 7.70 公里
作者: ckycat    時間: 2014-12-18 23:56
141217(三)今天受季候風影響,
低溫只有10.8 - 15.2,濕度只有 23-32%。
早左少少收工,七點半遊輪跑,
因為凍,以最快速 1:17:28 / 11.66km 完成。20:55 到達斧山場。
今晚多人跑熱鬧,九人跑、八人晚飯,可惜 G 麻糊好快售罄,令人失望。
之後便是聖誕佳節,睇黎有排冇得吃~
作者: ckycat    時間: 2014-12-20 15:59

141220(六)香港天文台 : 溫度 17 °C  相對濕度 54 %,
著長袖衫、長褲,幸運全程唔凍,連手心都少少暖。

陪家屬進行馬遊場長課,
八點左右起步,先上梅子林,直達元州仔,
去程途中遇到 AY ching,回程途中遇到舊同事。
上梅子林期間又要去廁所,唯有上到頂衝返落泥海濱長廊尾的洗手間。
中午十二時回到馬遊場,
共 25.63km
明天是期待以久、備戰多時的「先進運動會」長跑比賽,大埔大美督船灣淡水湖水壩
作者: ckycat    時間: 2014-12-21 14:56
141221(日)人棄我取,當所有精英去晒皇者之戰,我獨自到大尾督參加先進運動會長跑比賽,
七崎由大壩到碼頭來回。
年多以來第一次沒有長跑網奶媽式照料,亦沒有大車,
一個人摸黑出發,0613上到巴士、0629到鑽石山、0648 已到大埔,轉 20C,
七點幾到,時間充裕,只係驚個人凍啫。

到八點幾,太陽出來了一陣,至去寄行李,九點起步前上線都幾前,
起步後見啲 ching 快腳,唔敢跟,跟自己步速。
頭崎四分零,驚頂唔住,收慢腳,keep 5min/km 左右。
回程試加速、做唔到。返回大壩見餘下兩崎、前有兩位師姐,都想加速過,
都過唔到,反而其中一位終點前介左另一位。
心想全場女子第四左右。
雖慢腳(大會時間 34:42,目標是 32 or 33),幸獲組別冠軍。
轉車返馬鞍山同家屬飲茶當慶祝。
作者: ckycat    時間: 2014-12-29 22:59
141229(一)完成備戰半年的先進運動會,全面休息,去左四天旅行,
今天鬆腳,只完成一次大圈 48:43/6.37km
作者: ckycat    時間: 2015-1-2 09:49

140101(一) 多謝 weekendau 關心。
4:53 完成大鵬新年馬,慢到好似食左屎,
冇心機報導。完
[attach]28876[/attach]
我唔應該任由自己响16崎放慢腳,成程拖慢晒~
[attach]28877[/attach]

作者: ckycat    時間: 2015-1-3 19:47
150103(六)之前只聽講過的傳說「癲儍200」,時間岩唔係唔去呀嘛?!
雖然因為鵬馬跑得衰、出晒酸,但 sze sir 話開六分半,諗住當鬆腳出酸吧!

又遲起身又做埋家務,不但遲起身、仲要買個麥當勞,早知唔買啦
一個0靚仔剛好早我一步,佢買左三個餐
响巴士上食薯餅,茄汁整左落件衫上面
第四崎想上廁所
遲到

離開青衣站,出到路口,已經見到 sze sir 好似 Forrest Gump 咁、滿有自信跑出。
唯有即刻除低件褸跟住跑。好在見到森苗和翠施幫忙整理行裝,不至裙拉褲甩。

踏上青衣橋,我嘗試體會 sze sir 經城門水塘出荃灣買嬰兒用品的心情。

過左近水灣、用過泳灘的洗手間之後,好在遇到城城同駿師兄,
駿師兄仲同我介紹青公風光。
不過頹馬之後,志在鬆腳出酸,就按原定計畫於深井切了。

[attach]28898[/attach]
星都追唔切:56:19+9min / 8.18+x km
作者: ckycat    時間: 2015-1-5 23:33

150105(一)蒲場大圈(第二圈沒走鳳禮道)
[attach]28916[/attach]
1:01:07 / 7.57 公里        

150106(二)遊輪碼頭 1:38:41 / 13.08 公里
今晚的芝麻糊繼續令人失望

作者: ckycat    時間: 2015-1-8 23:31
150108(三)新丁班。Program : 5km X 3
跑完第一轉 5 崎,有啲咳,多謝 Sue 姐賜熱水,
吹多左陣,研究下外傷處理(呢樣野我最近久病成醫),第二轉跑唔足,
第三轉都唔多快。

SET 1 (5km) 5:01 / 5:13 / 5:17 / 5:20 / 5:10 total 26:01
2:00 / 2:00 / 2:03 / 2:06 / 2:05 /
2:02 / 2:10 / 2:11 / 2:07 / 2:07 /
2:05 / 2:10 / 0:55                          

SET 2 (1.2km) total 8:29
1:58 / 2:07 / 2:13 / 2:11

SET 3 (5km) 5:24 / 5:32 / 5:44 / 5:37 / 5:19 total 27:36
2:09 / 2:11 / 2:09 / 2:13 / 2:14 /
2:20 / 2:18 / 2:13 / 2:19 / 2:11 /
2:14 / 2:09 / 0:56

作者: ckycat    時間: 2015-1-10 17:38
150110(六)今朝參加馬遊場訓練,又話兩隻梅、又話青年新村,
結果食完隻梅、入埋引水道便打道回府,1:17:30/10.79km

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2