香港長跑網 - 長跑長友

標題: 5月5日 (星期二) 平日行山快活消遙享受遊 :P [打印本頁]

作者: nc    時間: 2009-4-25 11:02
標題: 5月5日 (星期二) 平日行山快活消遙享受遊 :P
平日行山快活消遙享受遊

日期: 5月5日 (星期二)
路線: 梧桐寨 - 鉛礦坳 - 草山 (647米) - 針山 (532米) - 城門水塘 (約12k, 約7-8小時)
集合時間: 9:00 am
集合地點 (1): 0900太和巴士總站64k站集合
或 (2): 0930梧桐寨村巴士站

梧桐寨至鉛礦坳 --  泥路及石路
其餘行程 -- 水泥路及柏油路

請自備午餐及/或一些食物分享, 足夠飲用水 (約2公升以上), 中途沒有補給站.
個人物品如: 帽, 蚊怕水, 太陽眼鏡 , 防曬用品, 小毛巾, 舒適衣服, 寬身褲較好, 切記不要穿牛仔褲, 行山鞋/運動鞋, 及享受大自然的心情   

報名人士:
1. =chairman= (早餐)
2. 叮叮噹
3. cc (早餐)
4. lulu姐
5. nc (早餐)
6. charson
7. qoo
8. cfchan
9. Alfred
10.

資料: 梧桐寨
http://www.bighongkong.com/bhkphoto/ngtungchai/

警告及聲明:
1.
此項網友約行山聚會適合身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。

2.
本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
3.
活動不排除將於寒冷大風有雨的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
4.
若活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
5.
參加者的個人保險須自行負責。

作者: 零下十度    時間: 2009-4-25 12:45
幣.星期二.四我都有堂上嫁~~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-25 13:52
原帖由 零下十度 於 2009-4-25 12:45 發表

lulu姐,
日頭上堂嗎?
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-25 13:55
行大埔好嗎? 如果果幾日冇落雨, 去行悟松寨, 好唔好?
晚上要去長沙灣練歌, 行完可以去食tea, 再各自精彩啦!
作者: 亞平    時間: 2009-4-25 18:13
真係羡慕你地平日都可以去行山~~
作者: nc    時間: 2009-4-25 18:51
原帖由 亞平 於 2009-4-25 18:13 發表

平兄, 唔駛羨慕, 來來來吧!!!

不過怕閣下唔慣行山, 變跑山
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-25 18:53
原帖由 亞平 於 2009-4-25 18:13 發表

你地星期日都去行山啦!
放大假約我地行吓山啦!
各有各好.
作者: nc    時間: 2009-4-25 18:53
原帖由 零下十度 於 2009-4-25 12:45 發表

lulu姐, 是否早上10-11那一堂.
上少一堂唔怕啦
作者: 亞平    時間: 2009-4-25 19:04
原帖由 nc 於 2009-4-25 18:51 發表

平兄, 唔駛羨慕, 來來來吧!!!

不過怕閣下唔慣行山, 變跑山 " />" />

nc姐,行山其實我真係初哥來架,除左波羅山短短地近近地行過數次外,其他地方都未行過.
我都想同你地去行架..不過平日要工啊.
我就係唔識行山,乜要跑山囉..嘻嘻
作者: 亞平    時間: 2009-4-25 19:09
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 18:53 發表

你地星期日都去行山啦!
放大假約我地行吓山啦!
各有各好.

5.24係我首次真真正正既行山,[初夏八仙行山團],希望可以捱到啦....好幾個鐘頭架.
叮叮噹,我係冇大假放架..只有紅假,睇下你地幾時會搞紅假行山團啦....嘻嘻

作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-25 19:19
原帖由 亞平 於 2009-4-25 19:09 發表

5.24係我首次真真正正既行山,[初夏八仙行山團],希望可以捱到啦....好幾個鐘頭架.
叮叮噹,我係冇大假放架..只有紅假,睇下你地幾時會搞紅假行山團啦....嘻嘻

好呀! 不過, 天氣開始熱, 秋冬行山比較舒服, 但係跑季都開始, 大家又瘋狂跑步囉!
作者: nc    時間: 2009-4-25 19:41
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 13:55 發表
行大埔好嗎? 如果果幾日冇落雨, 去行悟松寨, 好唔好?
晚上要去長沙灣練歌, 行完可以去食tea, 再各自精彩啦!

1. 大埔墟 - 梧桐寨 - 鉛礦坳 - 大埔 tea (約8k)
2. 大埔墟 - 梧桐寨 - 鉛礦坳 - 草山 - 針山 - 城門水塘 (約12k)

叮叮噹, 1. 時間鬆動d, 約4個多小時. 2. 7-8小時???
點睇??
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-25 19:49
原帖由 nc 於 2009-4-25 19:41 發表

1. 大埔墟 - 梧桐寨 - 鉛礦坳 - 大埔 tea (約8k)
2. 大埔墟 - 梧桐寨 - 鉛礦坳 - 草山 - 針山 - 城門水塘 (約12k)

叮叮噹, 1. 時間鬆動d, 約4個多小時. 2. 7-8小時???
點睇??

1 & 2 都好, 反正針山草山城門水塘都行過n次,
有時間tea, 有時間沖涼先去練歌.
睇大家啦!
作者: nc    時間: 2009-4-25 19:57
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 19:49 發表

1 & 2 都好, 反正針山草山城門水塘都行過n次,
有時間tea, 有時間沖涼先去練歌.
睇大家啦!

?????? tea唔到, 沖唔到沖唔去練歌???????

我好似好耐冇行過草山針山了 (自從n年前毅行), 都想行...
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-25 20:00
好唔好請返日假來行山呢?
作者: nc    時間: 2009-4-25 20:11
原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-25 20:00 發表
好唔好請返日假來行山呢?

就係想預番時間給大家請假

大圍兄, 最近工作咁忙, 又常常OT, 請番日假"休息"吓吧
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-25 20:19
原帖由 nc 於 2009-4-25 20:11 發表

就係想預番時間給大家請假

大圍兄, 最近工作咁忙, 又常常OT, 請番日假"休息"吓吧

nc姐: 我都想呀,睇下妳決定左路線先報名。
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-25 20:20
原帖由 nc 於 2009-4-25 19:57 發表

?????? tea唔到, 沖唔到沖唔去練歌???????
我好似好耐冇行過草山針山了 (自從n年前毅行), 都想行...

唔係啦!
妳想行咪同妳行, 奉陪.
作者: nc    時間: 2009-4-25 20:54
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 20:20 發表

唔係啦!
妳想行咪同妳行, 奉陪.

請check check post #1, 有冇問題!!!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-25 21:05
原帖由 nc 於 2009-4-25 20:54 發表

請check check post #1, 有冇問題!!!

Tks. 冇問題, go, go, go!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-25 21:48
原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-25 20:19 發表

nc姐: 我都想呀,睇下妳決定左路線先報名。hgjD115

大圍,

近你喎! 放一日假行山, 快啲攞大假啦!
作者: 迪迪仔    時間: 2009-4-25 23:17
標題: 我都有少少興趣
但係,條路線我未行過,難度高唔高架?
作者: =chairman=    時間: 2009-4-25 23:31
原帖由 迪迪仔 於 2009-4-25 23:17 發表
但係,條路線我未行過,難度高唔高架?

難度應不高 ( 我同 nc 講我是行山新手就就我^^ ) 。

迪迪仔,你平時成日參加行山比賽,當日可以俾d行山心得小弟參考參考 ~~~
作者: nc    時間: 2009-4-25 23:40
原帖由 =chairman= 於 2009-4-25 23:31 發表

難度應不高 ( 我同 nc 講我是行山新手就就我^^ ) 。

迪迪仔,你平時成日參加行山比賽,當日可以俾d行山心得小弟參考參考 ~~~

2位ching米玩啦. 話時話我都好好耐冇行過, 主要是麥徑 (除了起步梧桐寨那一段外), 路況應該幾好, 不過都多上斜, 大家可以練吓四頭肌喇, 對跑步好呀!!!

到時都是看地圖架咋 係咪仲驚呢!!!
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-25 23:40
閒日無問題...不過5號未埋晒數...

以後搞多d 閒日團啦,我得呀我得呀~~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-25 23:54
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-25 23:40 發表
閒日無問題...不過5號未埋晒數...

以後搞多d 閒日團啦,我得呀我得呀~~

花子,
可以放平日假? 好啊!
作者: nc    時間: 2009-4-26 00:07
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 23:54 發表

花子,
可以放平日假? 好啊!

x2 記低先!!!
作者: 迪迪仔    時間: 2009-4-26 00:28
原帖由 =chairman= 於 2009-4-25 23:31 發表

我參加果d"行山比賽",咪就係圍住港島徑附近行,
大部份都已經係石屎路,唔跑既話,慢慢行都可以既.

咁好啦.試下果日放唔放到假先.
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-26 00:30
小弟晌公司係廢人一名,有無都得,大假又無錢去旅,除左月頭幾日之外閒日隨時可以休,我中意閒日活動架,下次記住預埋我~~
作者: ChARsoN    時間: 2009-4-26 15:18
有冇得留住位先....?
作者: nc    時間: 2009-4-26 16:31
平日行山快活消遙享受遊

路線: 大埔墟 - 梧桐寨 - 鉛礦坳 - 草山 - 針山 - 城門水塘 (約12k, 約7-8小時)
集合地點: 大埔墟火車站大堂售票處

請自備午餐, 足夠飲用水 (約2公升以上), 中途沒有補給站.

報名人士:
1. =chairman=
2. 叮叮噹
3. cc
4. lulu姐
5. nc
6. charson
10.

已啟動人工智能報名
作者: =chairman=    時間: 2009-4-26 19:29
nc,如果 lulu 姐 5/5 唔得閒,或者可改做 4/5 既。( 我可以同 miss 講調日子的 )
而其他報左名的 ching ctse 有沒有意見 ? 大家認為點 ?
作者: nc    時間: 2009-4-26 21:16
原帖由 =chairman= 於 2009-4-26 19:29 發表
nc,如果 lulu 姐 5/5 唔得閒,或者可改做 4/5 既。( 我可以同 miss 講調日子的 )
而其他報左名的 ching ctse 有沒有意見 ? 大家認為點 ?

謝謝車亞文的意見, 已pm報名人士問問大家意見.  星期一晚叮叮噹會上wong sir特訓. 星期二晚小弟上跑步組特訓 時間上我和叮叮噹都沒有問題的, 實際上... 就不敢說了...
作者: =chairman=    時間: 2009-4-26 21:31
謝謝 nc 籌備行山活動 ~ 期待當日
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-26 23:53
原帖由 =chairman= 於 2009-4-26 19:29 發表

我見大家決定了5/5, 已經安排4/5活動囉!
唔好意思.
作者: nc    時間: 2009-4-27 07:24
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-26 23:53 發表

我見大家決定了5/5, 已經安排4/5活動囉!
唔好意思.

明白. 照舊5月5日
作者: 零下十度    時間: 2009-4-27 10:41
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 13:52 發表

lulu姐,
日頭上堂嗎?

D堂我唔上都得既~~
作者: 零下十度    時間: 2009-4-27 10:42
原帖由 nc 於 2009-4-25 18:53 發表

lulu姐, 是否早上10-11那一堂.
上少一堂唔怕啦 " />" />

就聽你話.上少一堂啦~~
作者: nc    時間: 2009-4-27 10:48
原帖由 零下十度 於 2009-4-27 10:41 發表

D堂我唔上都得既~~

行山緊要d

原帖由 零下十度 於 2009-4-27 10:42 發表

就聽你話.上少一堂啦~~

作者: 田中雅茂    時間: 2009-4-27 10:59
原帖由 nc 於 2009-4-27 10:48 發表

行山緊要d " />" />" />" />

" />" />" />" />

nc豬妳教唆lulu走堂黎行山,妳簡直係離架!

作者: nc    時間: 2009-4-27 11:25
原帖由 田中雅茂 於 2009-4-27 10:59 發表

nc豬妳教唆lulu走堂黎行山,妳簡直係離架!

會長, 你講漏左我仲喜歡教唆跑友請假去行山

會長來來來吧!!!

平日去行山
作者: 田中雅茂    時間: 2009-4-27 12:21
原帖由 nc 於 2009-4-27 11:25 發表

會長, 你講漏左我仲喜歡教唆跑友請假去行山 " />" />

會長來來來吧!!!

平日去行山 " />" />

ed小小嘅誘惑同試鍊係動搖唔到我嘅nc豬!哈!哈!哈!
我聽唔見!睇唔到!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-27 15:06
原帖由 零下十度 於 2009-4-27 10:41 發表

D堂我唔上都得既~~

好嘢! 可以同Lulu姐一齊行山
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-27 15:07
原帖由 fatalex 於 2009-4-27 14:13 發表
@.@ 平日返工

放大假一天啦!
小妹都係補假一天.
作者: Qoo    時間: 2009-4-27 16:26
我都好有興趣呀!
不過星期二本應是我的例假 ...但都可以問一問同事調放假,要今個星期三先可以問,想留位先
又不過會唔會好難行架,因為昨日的越野賽對我嚟講有d免強...
作者: nc    時間: 2009-4-27 16:38
原帖由 Qoo 於 2009-4-27 16:26 發表
我都好有興趣呀!hgj091" />" />hj
不過星期二本應是我的例假 ...但都可以問一問同事調放假,要今個星期三先可以問,想留位先
又不過會唔會好難行架,因為昨日的越野賽對我嚟講有d免強...

5/5是星期二呀, 咁咪o岩晒, 唔駛調!!!

qoo ctse已跑山, 行山完全冇難道.

快快智能報名
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-27 16:44
原帖由 Qoo 於 2009-4-27 16:26 發表
我都好有興趣呀!hgj091

Qoo係逢星期二放例假? Good啦!
可以一齊行山, 妳跑山同跑半馬都得, 行山冇問題啦!
呢氣路唔太難, 係上山喘氣啲, 可以練四頭肌同股巨肌, 落山練吓小腿肌肉.
作者: Qoo    時間: 2009-4-27 17:39
不過單單這個星期放星期三...
我同事放假中,或者明日打番公司問一問,才可報名,希望無問題啦...
我唔敢跑架,都係好慢咁行...
由於我d平行力極差,有次腳痛去睇醫生都潤我:平行力咁差,平時點跑步架 ...
作者: cfchan    時間: 2009-4-27 20:52
原帖由 nc 於 2009-4-27 11:25 發表

會長, 你講漏左我仲喜歡教唆跑友請假去行山 " />" />

會長來來來吧!!!

平日去行山 " />" />

我打算接受nc ctse教唆,請假去行山,請預埋小弟吖!
作者: 零下十度    時間: 2009-4-27 21:05
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-27 15:06 發表

好嘢! 可以同Lulu姐一齊行山" />" />

行山都系我至愛之一離嫁~~~
作者: 零下十度    時間: 2009-4-27 21:08
原帖由 cfchan 於 2009-4-27 20:52 發表

13兄又好似我咁聽話喔~~~~
作者: 零下十度    時間: 2009-4-27 21:10
平日行山快活消遙享受遊

路線: 大埔墟 - 梧桐寨 - 鉛礦坳 - 草山 - 針山 - 城門水塘 (約12k, 約7-8小時)
集合地點: 大埔墟火車站大堂售票處

請自備午餐, 足夠飲用水 (約2公升以上), 中途沒有補給站.

報名人士:
1. =chairman=
2. 叮叮噹
3. cc
4. lulu姐
5. nc
6. charson
7.Qoo.
8.鐵人13
作者: cfchan    時間: 2009-4-27 21:10
原帖由 零下十度 於 2009-4-27 21:08 發表

13兄又好似我咁聽話喔~~~~

平日行山唔會人山人海嘛,我都幾鍾意架!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-27 23:15
原帖由 cfchan 於 2009-4-27 20:52 發表

十三兄都嚟行山, 久唔久清吓大假嘛!
NC做得好!
作者: 欣    時間: 2009-4-27 23:34
唔係太和站搭64K會方便過大埔墟搭咩?

作者: nc    時間: 2009-4-28 09:53

噢!!! 太好了, 又多個跑友上當
作者: nc    時間: 2009-4-28 10:01
原帖由 貓仔欣 於 2009-4-27 23:34 發表
唔係太和站搭64K會方便過大埔墟搭咩?

謝謝貓仔欣, 等我check check先. 初時約在大埔墟因為網上得知有架小巴總站是梧桐寨, 平日都開的.

不過, 再check check先.

屯門, 元朗區的朋友可以直接在梧桐寨等, 因為有架巴士在元朗開, 經梧桐寨的.

昨晚我屋企又上唔到網了, 4月份第3次了. 至去年6月份join和記到現在已維修了5次   明晚才有人來維修...
作者: ChARsoN    時間: 2009-4-28 10:04
原帖由 nc 於 2009-4-28 10:01 發表 謝謝貓仔欣, 等我check check先. 初時約在大埔墟因為網上得知有架小巴總站是梧桐寨, 平日都開的.不過, 再check check先. 屯門, 元朗區的朋友可以直接在梧桐寨等, 因為有架巴士在元朗開, 經梧桐寨的. ...
係咪元朗西鐵站?
同埋幾多號?
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-28 10:06
叮叮噹/nc 兩位 ctse:
sorry呀...我諗諗下果日都係來唔到行山,因為星期二晚要落灣仔操呀。
妳地plan果條路線,可能放假搵日去行下,睇到妳地話12K要行成7,8個鐘,想請教下條路線係咪好難行架? 等我有個心理準備。
作者: nc    時間: 2009-4-28 12:12
原帖由 ChARsoN 於 2009-4-28 10:04 發表
係咪元朗西鐵站?
同埋幾多號?

是, 元朗西總站 - 64k
http://www.kmb.hk/chinese.php?page=search&prog=route_stops.php&route_no=64K&bound=2&select_from=&select_to=

暫時charson, 叮叮噹及13兄都應該係元朗出發, 不如你們約埋一起乘車, 在梧桐寨村巴士站等, 先到先等

其他人士0900在太和巴士總站64k集合. 我估9.30在梧桐寨村巴士站等大隊吧. 到時電聯!!!

大圍兄, 我們行完後俾d靚相你看吧
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-28 12:23
[quote]原帖由 nc 於 2009-4-28 12:12 發表

登錄/註冊後可看大圖

http://www.kmb.hk/chinese.php?page=search&prog=route_stops.php&route_no=64K&bound=2&select_from=&select_to=

暫時charson, 叮叮噹及13兄都應該係元朗出發, 不如你們約埋一起乘車 ...
大圍兄, 我們行完後俾d靚相你看吧 /[quote]
nc ctse:
咁我等住睇妳地d靚相,希望果日好天大家玩得開心d呀!
作者: Alfred    時間: 2009-4-28 12:26
原帖由 大圍新跑手 於 28/4/2009 10:06 發表
叮叮噹/nc 兩位 ctse:
sorry呀...我諗諗下果日都係來唔到行山,因為星期二晚要落灣仔操呀。
妳地plan果條路線,可能放假搵日去行下,睇到妳地話12K要行成7,8個鐘想請教下條路線係咪好難行架? 等我有個心 ...

我都想知?
作者: SimonFai    時間: 2009-4-28 12:31
行山我都好有興趣
可惜要返工
作者: nc    時間: 2009-4-28 12:42
原帖由 Alfred 於 2009-4-28 12:26 發表

我都想知?

Alfred兄, 到時來咪知o羅

由於多上斜, 再加上梧桐寨路況??? 可能要找路, 所以要預多少少時間   e個係hea行山遊, 時間早的話齊齊落山tea

Alfred 兄, 預埋閣下吧!!!
作者: nc    時間: 2009-4-28 12:42
原帖由 SimonFai 於 2009-4-28 12:31 發表
行山我都好有興趣
可惜要返工

ching, 請假吧
作者: Alfred    時間: 2009-4-28 13:00
原帖由 nc 於 28/4/2009 12:42 發表

Alfred兄, 到時來咪知o羅

由於多上斜, 再加上梧桐寨路況??? 可能要找路, 所以要預多少少時間   e個係hea行山遊, 時間早的話齊齊落山tea

Alfred 兄, 預埋閣下吧!!!

nc姐眞係勁,知我嗰日放假,不過義工隊度好似要開會,confirm吓先。
作者: Alfred    時間: 2009-4-28 13:08
請問駛唔駛買行山鞋着?
作者: nc    時間: 2009-4-28 13:31
原帖由 Alfred 於 2009-4-28 13:08 發表
請問駛唔駛行山鞋着?

建議穿行山鞋/越野跑山鞋 (比行山鞋輕), 冇咁跣及可保護腳跟. 但如果為了一次行山而去買對鞋我又覺得沒有必要. 如果打算來近都會多行山, 我便會覺得需要買對的
作者: Alfred    時間: 2009-4-28 13:45
原帖由 nc 於 28/4/2009 13:31 發表

建議穿行山鞋/越野跑山鞋 (比行山鞋輕), 冇咁跣及可保護腳跟. 但如果為了一次行山而去買對鞋我又覺得沒有必要. 如果打算來近都會多行山, 我便會覺得需要買對的

請問有無好介紹?
作者: nc    時間: 2009-4-28 14:20
原帖由 Alfred 於 2009-4-28 13:45 發表

請問有無好介紹?

現在穿緊solomon (ok啦, not the best!!), 不過個人始終覺得5-10最好, 第二選擇是vasque.  以前試過Montrail, 可能唔o岩腳型 (鞋頭窄), 不合穿 (咁o岩另一女性朋友也有同感).

5-10的鞋底很好,抓地性能量好,可能由於它出開爬石鞋.Vasque個底也很,是我第二選擇.由於未穿過solomon及之前那對vasque已要換,所以在數月前換了對solomon. 覺得一般.

個人意見可以不用買有Gore-tex的 (香港行山不用了),因為會貴d及又會重身d

Alred兄,不如在裝備區開新帖問問跑友們意見???
作者: 田中雅茂    時間: 2009-4-28 15:04
nc豬我現在都係著緊solomon喎!5-10依個牌子之前未聽過.
妳話佢嘅鞋底抓地性能好,可否多講一些資料呢?

作者: nc    時間: 2009-4-28 15:26
原帖由 田中雅茂 於 2009-4-28 15:04 發表
nc豬我現在都係著緊solomon喎!5-10依個牌子之前未聽過.

抓地性能好 = 唔跣, 鞋身也很輕.

至於其他很深入,細緻,科學化的描述,我完全不懂呢
作者: nc    時間: 2009-4-28 15:28
原帖由 田中雅茂 於 2009-4-28 15:04 發表

有很多朋友都說solomon很好,都是個人對對鞋的感覺,最緊要自己穿得舒服.
作者: =chairman=    時間: 2009-4-28 18:38
nc 姐好 pro! 小弟好少行山,所以諗住著對 wave rider 就算 ~~
作者: ChARsoN    時間: 2009-4-28 18:51
原帖由 nc 於 2009-4-28 12:12 發表 是, 元朗西總站 - 64khttp://www.kmb.hk/chinese.php?page=search&prog=route_stops.php&route_no=64K&bound=2&select_from=&select_to=暫時charson, 叮叮噹及13兄都應該係元朗出發, 不如你們約埋一起乘車 ...
嗯....
我以後都咁樣出大埔了...
原來可以唔駛經上水粉嶺~
全程(輕鐵+巴士)仲平過一程亡命小巴
作者: ChARsoN    時間: 2009-4-28 18:52
原帖由 nc 於 2009-4-28 13:31 發表 建議穿行山鞋/越野跑山鞋 (比行山鞋輕), 冇咁跣及可保護腳跟. 但如果為了一次行山而去買對鞋我又覺得沒有必要. 如果打算來近都會多行山, 我便會覺得需要買對的
我都冇行山鞋....
可能會著平時對跑鞋或出街鞋~
p.s. 多唔多泥路架?
定係全水泥路?
作者: cfchan    時間: 2009-4-28 22:13
作者: cfchan    時間: 2009-4-28 22:14
原帖由 nc 於 2009-4-28 12:12 發表

暫時charson, 叮叮噹及13兄都應該係元朗出發, 不如你們約埋一起乘車 ...

我無問題!
作者: ChARsoN    時間: 2009-4-29 09:59
原帖由 cfchan 於 2009-4-28 22:14 發表 我無問題!
咁約幾點等?
作者: nc    時間: 2009-4-29 10:09
原帖由 cfchan 於 2009-4-28 22:13 發表

謝謝13兄.

另外, 請check post#1, 看看有冇野需要加減. 5/5靠閣下喇
作者: nc    時間: 2009-4-29 10:43
原帖由 =chairman= 於 2009-4-28 18:38 發表
小弟好少行山,所以諗住著對 wave rider 就算 ~~

原帖由 ChARsoN 於 2009-4-28 18:52 發表
我都冇行山鞋....
可能會著平時對跑鞋或出街鞋~

p.s. 多唔多泥路架?
定係全水泥路?

冇問題!!
作者: cfchan    時間: 2009-4-29 10:48
原帖由 ChARsoN 於 2009-4-29 09:59 發表
咁約幾點等?

最遲八點九要到元朗西巴士總站(即係元朗廣場附近果個)喇,因為64K行錦上路,有廿幾個站!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-29 15:51
原帖由 ChARsoN 於 2009-4-28 18:51 發表
嗯....我以後都咁樣出大埔了...
原來可以唔駛經上水粉嶺~
全程(輕鐵+巴士)仲平過一程亡命小巴

亡命小巴入上水好快, 車費貴啲.
當日係元朗西鐵站等, 同cfchan一起坐64K吧!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-29 15:55
原帖由 cfchan 於 2009-4-29 10:48 發表
最遲八點九要到元朗西巴士總站(即係元朗廣場附近果個)喇,因為64K行錦上路,有廿幾個站!

唔係經元朗西鐵站出面個巴士站咩?
係好多站, 遊車河幾舒服.
明晚見面傾啦!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-29 19:18
原帖由 cfchan 於 2009-4-28 22:13 發表

針山, 草山, 都係泥路同大量石級喎!
城門水塘就係水泥路/ 車路.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-29 19:20
原帖由 nc 於 2009-4-28 14:20 發表

現在穿緊solomon (ok啦, not the best!!), 不過個人始終覺得5-10最好, 第二選擇是vasque.  以前試過Montrail, 可能唔o岩腳型 (鞋頭窄), 不合穿 (咁o岩另一女性朋友也有同感).
5-10的鞋底很好,抓地性能量好, ...

NC兄都幾有心得喎!
作者: cfchan    時間: 2009-4-29 19:30
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-29 19:18 發表

針山, 草山, 都係泥路同大量石級喎!
城門水塘就係水泥路/ 車路.  

因為毅行者要做時間,已經改為石屎路好耐咯!
而家要行石屎梯級,所以後段著跑鞋毫無問題
作者: Qoo    時間: 2009-4-29 19:31
我可以放假啦
到時係太和巴士總站見啦!
安全起見pm我手提電話nc啦
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-29 19:48
原帖由 cfchan 於 2009-4-29 19:30 發表

去年11月毅行果日我都有行唔係跑, 行完大帽山吹風就發燒添!
係改左石屎梯級好耐, 仍然有泥路行架!
針山, 草山, 我地係咪同毅行相反方向行??
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-29 19:49
原帖由 Qoo 於 2009-4-29 19:31 發表
我可以放假啦

一齊行山, 真開心.
作者: nc    時間: 2009-4-29 19:51
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-29 19:48 發表

去年11月毅行果日我都有行唔係跑, 行完大帽山吹風就發燒添!
係改左石屎梯級好耐, 仍然有泥路行架!
針山, 草山, 我地係咪同毅行相反方向行??

係呀!!! 玩相反方向呀
作者: nc    時間: 2009-4-29 19:53
原帖由 Qoo 於 2009-4-29 19:31 發表
我可以放假啦

太好喇. 收到.  thx.

我會早半個鐘頭左右去太和嘆個早餐先 , 如想一起吃早餐call我吧!!!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-29 19:56
原帖由 nc 於 2009-4-29 19:51 發表
係呀!!! 玩相反方向呀

玩相反......草山, 針山Good啦!
唔洗上針山咁多石級, 可以跑落去囉!
剛知道果晚唔洗練歌, 可以盡情玩到傻.
作者: nc    時間: 2009-4-29 19:56
原帖由 cfchan 於 2009-4-29 19:30 發表

就黎所有行山路徑都因為毅行而改晒石屎路了
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-29 20:00
原帖由 nc 於 2009-4-29 19:56 發表

唔好呀!
我想行山, 唔想行石屎路喎!
作者: nc    時間: 2009-4-29 20:00
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-29 19:56 發表

玩相反......草山, 針山Good啦!
唔洗上針山咁多石級, 可以跑落去囉!
剛知道果晚唔洗練歌, 可以盡情玩到傻.

講吓好喇!!! 跑落去妳係咪唔想跑步呀!!! 小心哥哥

大家當日小心叮叮噹呀
作者: cfchan    時間: 2009-4-29 20:02
原帖由 nc 於 2009-4-29 19:56 發表

我都因為呢個緣故,唔再行毅行者!
作者: cfchan    時間: 2009-4-29 20:04
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-29 20:00 發表

" />" /> 唔好呀!
我想行山, 唔想行石屎路喎!

唔行麥徑,仲有好多山路行!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-29 20:17
[quote]原帖由 nc 於 2009-4-29 20:00 發表

登錄/註冊後可看大圖

講吓好喇!!! 跑落去妳係咪唔想跑步呀!!! 小心哥哥

大家當日小心叮叮噹呀 /quote]

跑細細級樓梯係小妹強項, 好難忍架!
上山慢, 唯有落山快啲追人.
大級我就唔會跑, 怕傷哥哥.
作者: nc    時間: 2009-4-29 20:18
原帖由 cfchan 於 2009-4-29 20:04 發表

唔行麥徑,仲有好多山路行!

下次等13兄吹雞, 星期六或公眾假期, 唔該!!! 不過夏天很快到, 又要抖暑

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2