香港長跑網 - 長跑長友

標題: 脫智慧齿一問 [打印本頁]

作者: oscar    時間: 2009-5-12 12:32
作者: di692    時間: 2009-5-12 12:41
原帖由 oscar 於 2009-5-12 12:32 發表
小弟六月會開刀做手術脫智慧齒,11/6做手術,14/6要8k賽,想問下會唔會痛幾日,傷口同痛楚對比賽會唔會有影響﹖

小第去年脫了智慧齒,比左三日病假,建議一星期內不要做運動!!
我想ching你還是小心一點,激烈運動可能令傷口爆裂,建議放棄,日後還有很多比賽,身體要緊!!
作者: ram    時間: 2009-5-12 13:50
奧兄:小弟前年脫左隻智慧齒(恐怖的經歷....),如果要開刀和只得三日怕傷口未完全癒合,一陣跑跑下傷口爆左就大煲,都係休息多陣好d~
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-12 13:59
如要開刀..最快一星期才完全消腫... 開始番正常飲食...
至少三日完全唔想食野...個頭又痛... 咩都唔想做..只想訓...只想痛苦既日子快 d 過...

小妹勸奧兄唔好去比賽啦
作者: MT    時間: 2009-5-12 14:22
脫完智慧齒頭幾日
唔好話跑, 連行都唔想行
加上食唔到野~ 體力上已經成問題
個人認為最少都要2-3個星期先可以比賽
作者: Parco爸    時間: 2009-5-12 14:45
原帖由 oscar 於 2009-5-12 12:32 發表
小弟六月會開刀做手術脫智慧齒,11/6做手術,14/6要8k賽,想問下會唔會痛幾日,傷口同痛楚對比賽會唔會有影響﹖

哈哈....鍾於搵到樣野經驗好過你....
我有四次經驗...生得出但打橫左>剝....生唔出牙肉痛>剝..生唔出又壓住神經>剝...剩下一隻無作用>剝
四個不同情況有晒...

生得出>剝..十幾分鐘就得..兩日回勇..爽呀..(醫生技術好)
生唔出>剝..開刀...幾下就得...要幾針就得..但都要一星期先回勇..(醫生技術好)
生唔出又壓住神經>剝...最嚴重一次經驗...手術做足一小時..D血爸爸聲..做完頭暈...之後發炎發高燒...兩星期回勇..過程痛苦(醫生技術麻麻)
剩下一隻>剝...因為遲早會出現蛀牙..隻牙又無咩用..價錢合理..好..剝埋佢...
X-ray發現牙腳通左鼻竇...剝完後一星期...擦牙漱口...D水由個牙孔噴回上個鼻流出來..好刺激既經驗...兩星期先回勇...牙孔位埋口..通鼻竇問題解決...(醫生技術好)
總結經驗是...醫生技術好重要.....

作者: kenneth    時間: 2009-5-12 14:57
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-12 15:00
原帖由 Parco爸 於 2009-5-12 14:45 發表

生唔出又壓住神經>剝...最嚴重一次經驗...手術做足一小時..D血爸爸聲..做完頭暈...之後發炎發高燒...兩星期回勇..過程痛苦(醫生技術麻麻)
剩下一隻>剝...因為遲早會出現蛀牙..隻牙又無咩用..價錢合理..好..剝埋佢...

我係呢個 case.....
仲要兩隻都係....

果陣一次剝兩隻..一個月剝晒.. 成個月幾乎無野食...
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-5-12 15:22
原帖由 Parco爸 於 2009-5-12 14:45 發表

哈哈....鍾於搵到樣野經驗好過你....
我有四次經驗...生得出但打橫左>剝....生唔出牙肉痛>剝..生唔出又壓住神經>剝...剩下一隻無作用>剝
四個不同情況有晒...

生得出>剝..十幾分鐘就得..兩日回勇..爽呀 ...

好恐怖....

我暫時都係剝左上面兩隻...都係生得出>剝.... 所以無咩事..
作者: B    時間: 2009-5-12 15:22
我都剝過智慧齒呀~ 可能我好彩, 唔使開刀都剝到~
成個過程如果唔計等麻醉針黎料, 真係一分鐘搞惦~
當日只係唔敢食熱0野, 無乜點痛過~ 第二日已經無乜大問題, 第三日仲去0左沖圈0忝~

不過我呢個 case 係唔使開刀0架~ 可能有少少唔同~
作者: hobbywet    時間: 2009-5-12 23:00

我剝完牙足足痛足四日, 四日病假無白賺,所以建議唔好操勞
作者: spmho    時間: 2009-5-13 11:41
oscar......上面咁多位都有好慘痛既經驗

其實好睇幫你做o個位醫手既手勢同你隻牙生成點

我智慧齒打横生....照理脫牙後應該好痛
我自己好好彩....個醫生技術好.....
完全唔痛....仲可以即日正常食野(醫生仲講笑話可以打邊爐)

祝你好運

作者: ee_tpk    時間: 2009-5-13 11:53
原帖由 stanleyhpm 於 2009-5-13 11:41 發表
oscar......上面咁多位都有好慘痛既經驗

其實好睇幫你做o個位醫手既手勢同你隻牙生成點

我智慧齒打横生....照理脫牙後應該好痛
我自己好好彩....個醫生技術好.....
完全唔痛....仲可以即日正常食野(醫 ...

stanley 兄..你當時用不用開刀 ?
作者: oscar    時間: 2009-5-13 12:54
作者: oscar    時間: 2009-5-13 12:58
作者: spmho    時間: 2009-5-14 14:31
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-13 11:53 發表

stanley 兄..你當時用不用開刀 ?

兩邊牙都打横生.....點可能唔開刀
不過最細傷口....麻醉藥過左之後都無痛過

脫兩次...
第一次因為要連照xray....所以半個鐘
第二次醫生話隻牙難脫一d....但都係只十五分鐘左右收工

作者: ee_tpk    時間: 2009-5-14 14:36
原帖由 stanleyhpm 於 2009-5-14 14:31 發表

打横生.....點可能唔開刀
不過最細傷口

兩次都係半個鐘收工......無大家要一個鐘以上咁慘

我果隻在牙床深處....
剝成個鐘之餘... 剝完果下真係暈暈地...
oscar 兄個 case 應該要開刀開得好深

oscar 兄 : 記得果日食定野才去剝...
作者: spmho    時間: 2009-5-14 14:51
奧兄.....祝你好運
願主與你同行
作者: blurmax    時間: 2009-5-14 15:30
So serious ?  It only took 10 mins to get loose of my 智慧齒 in the dental clinic last months.
作者: spmho    時間: 2009-5-14 15:38
原帖由 blurmax 於 2009-5-14 15:30 發表
So serious ?  It only took 10 mins to get loose of my 智慧齒 in the dental clinic last months.  

個個人都唔同.....
醫生手勢.....隻牙生得幾樣衰......都有影響
作者: oscar    時間: 2009-5-14 19:09
作者: ram    時間: 2009-5-14 22:15
小弟果一次不用手術,但係就做左差不多半個鐘.......!
情況1係:隻牙裂左,不可用儀器幫助,怕會整爆隻牙,留下牙腳....唯有全人手拔掉
情況2係:似乎位令女牙醫o吾係好夠力 *o*!中途重要補多一支針!
奧兄:good luck!
作者: oscar    時間: 2009-6-4 19:23
作者: ChARsoN    時間: 2009-6-4 19:36
其實呢...
真係完整咁生得晒d 智慧齒出來有幾多人?
作者: ~偉~    時間: 2009-6-5 00:48
原帖由 oscar 於 2009-6-4 19:23 發表
雖然醫生比咗四日假,但啲學生考試將近,點都要返........
...

亞Sir 你真偉大, 但亦要小心傷口
祝早日康復
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-5 01:44
三個鐘頭後,開始覺得有少少腫痛......但醫生話可以食嘢!咁我就食通粉啦!食完就食抗生素、消炎葯同埋止痛葯。結果下午開工都無乜問題,希望聽日都係咁!不過醫生話第二三日係最腫......
雖然醫生比咗四日假,但啲學生考試將近,點都要返........"quoted"

口腫面腫返學講到嘢咩??
早日康復.
作者: Parco爸    時間: 2009-6-5 11:10
今日終於去咗醫院剝牙......
原來係一次過剝上下兩雙,係左邊面.....
去到打咗四五支麻醉針.......
玩咗差唔多一個鐘......
下面隻牙一分為四.....碎哂
上面隻牙......好完整咁比佢敢生剝 ...

佢見你瘦猛猛...留一邊你食野..唔想餓親你...
碎晒...幾危...
作者: TerrySze    時間: 2009-6-5 14:43
今日終於去咗醫院剝牙......
原來係一次過剝上下兩雙,係左邊面.....
去到打咗四五支麻醉針.......
玩咗差唔多一個鐘......
下面隻牙一分為四.....碎哂
上面隻牙......好完整咁比佢敢生剝 ...

今日盛惠九十個大洋 ? ......
我一只係讀書時剝.............200....痛了一個星期
另一只係前幾年剝.............2500 ...牙唔痛.....銀包痛

作者: oscar    時間: 2009-6-5 18:48
作者: oscar    時間: 2009-6-5 18:50
作者: oscar    時間: 2009-6-5 18:52
作者: 迪迪仔    時間: 2009-6-6 01:16
原帖由 oscar 於 2009-6-5 18:50 發表
點只食嘢!我今晚仲諗住跑步添呀!

我脫智慧牙時,醫生叫我短期內唔好做運動架.

"你仲諗住走去做運動?到時牙肉充晒血,痛死你呀!"
作者: 喪Ken    時間: 2009-6-6 01:51
原帖由 ChARsoN 於 2009-6-4 19:36 發表
其實呢...
真係完整咁生得晒d 智慧齒出來有幾多人?

我識既人暫時知道2個...
我同我個妹
都係喺中三中四嗰時出晒4隻,又夠位
作者: TerrySze    時間: 2009-6-6 12:13
原帖由 oscar 於 2009-6-5 18:52 發表

你係用錢換時間,我係用時間換錢,足足排咗兩年!
不過都有手尾,前面啲大牙已經差唔多食到去牙骨,有可能要度牙根啊!

CHING.....
我以前都試過以為可以用時間換錢....排了成2個月做只牙...搞到蛀到入神經..只牙要度牙根
度牙根好貴.......得不賞失 ...
自此以後...牙痛真係多多$都俾....要即刻搞掂..

最驚牙痛 !

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2