香港長跑網 - 長跑長友

標題: 想買Notebook,請問有乜介紹? [打印本頁]

作者: runrun    時間: 2009-5-12 13:33
標題: 想買Notebook,請問有乜介紹?
各位Ching,我想買部Notebook,
純粹放在家上網用,唔駛成日要同個仔爭電腦上長跑網,
價錢最好揀最相宜的,外貌唔緊要,因為唔會點帶出家,
但係要方便可以用手寫板。

請問有沒有好介紹?

作者: piyrag    時間: 2009-5-12 13:38
作者: runrun    時間: 2009-5-13 09:31
原帖由 gary1027 於 2009-5-12 13:38 發表

我前日同大大去左風擇買左部fujisui.......$5998,型號T1010

唔該哂Gary兄,我知fujisui係好嘢,但成6仟银,我只係用嚟在屋企上長跑網用,
都係想買部平啲!

作者: 駿3    時間: 2009-5-13 10:55
如果唔常拿出街m 最好買14-15" mon 好d, 我13寸, 10寸都睇到傻
作者: 駿3    時間: 2009-5-13 10:56
ASUS 有2年保, 有d機是4xxx到, 唔洗去凶宅買什麼3年保la,
作者: Optimus    時間: 2009-5-13 12:21
最便宜的買賽揚雙核
T1600, 應該3500-4500 元可以買到; 性能高一點買奔騰雙核
T3200,T3400等,價錢
4500-6000. 便宜的牌子有
Acer, HPLG

大陸牌子神舟。

作者: 駿3    時間: 2009-5-13 12:42
Acer, benQ最好唔好買

神舟真的好平平平, 粗用可考慮
作者: runrun    時間: 2009-5-13 14:20
唔該哂幾位師兄的資料。

作者: 瘋瘋    時間: 2009-5-13 14:23
作者: runrun    時間: 2009-5-13 14:24
原帖由 駿駿駿 於 2009-5-13 12:42 發表
Acer, benQ最好唔好買

神舟真的好平平平, 粗用可考慮

想請問神舟平成點樣呀?喺邊度可以睇/買到?
會唔會好快就壞架?

另外,Dual又點睇呢?

唔該俾吓意見我呢個電腦肓啦!

作者: Optimus    時間: 2009-5-13 14:35
但是相同規格,Acer比其他牌子便宜,但當然沒有神舟便宜。

如果價錢最重要,不考慮美觀外型,那麼就選擇AcerDell,LG, 聯想神舟的T1600T3200T3400處理器。
作者: 駿3    時間: 2009-5-13 18:05
原帖由 runrun 於 2009-5-13 14:24 發表

想請問神舟平成點樣呀?喺邊度可以睇/買到?
會唔會好快就壞架?

另外,Dual又點睇呢?

唔該俾吓意見我呢個電腦肓啦!

神舟如其他牌子是4xxx, 佢可能是3xxx, 當然規格差d,

你最主要定,
1.你比到幾多錢先
2. 牌子的信任度
3, 規格

因為你唔知什麼規格, 基本上現在果d 上網都ok 嫁

唔好買8-12寸果d netbook, 未必合你用

如果差幾百, 買左隻唔好牌子,, 保養又少d, 敢就玩得唔開心la,

到時去格價la,

作者: laputa99    時間: 2009-5-13 19:44
買神丹啦又平又快又高清有三年保養, 唯一是外形差。英文名叫Hasee
去深水涉高登商場有水貨店賣。型號是MT560, MP460 , 價錢是$4999
但好似賣唒,要訂一個月返貨。
作者: runrun    時間: 2009-5-14 10:36
多謝各位師兄提供咁多寶貴意見,我會認真地考慮同格吓價。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2