香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新來跑手報到 [打印本頁]

作者: pangbus    時間: 2009-7-21 18:21
標題: 新來跑手報到
大家好, 我是新入黎, 請各位多多指教....^^
我住南區的, 近這半年好少跑步, 因為我迎接新生bb來臨, 現在我開始練習, 重拾狀態 ^^
我目標是希望兩個鐘內完成半馬(在今年渣打我用了兩小時零八分鐘)

作者: 田中雅茂    時間: 2009-7-21 21:51
歡迎! pangbus 加入長跑網嘅大家庭.  
作者: pangbus    時間: 2009-7-21 22:04
hi 田中師兄, 多謝你呀
作者: Turalyon    時間: 2009-7-22 09:22
歡迎! pangbus 師兄加入長跑網. 請多多指教
會唔會要照顧BB, 少咗時間練習

我都係南區人喎~~

作者: 非比    時間: 2009-7-22 11:36
歡迎
作者: kenneth    時間: 2009-7-22 11:58
作者: pangbus    時間: 2009-7-22 12:48
原帖由 Turalyon 於 2009-7-22 09:22 發表
歡迎! pangbus 師兄加入長跑網. 請多多指教
會唔會要照顧BB, 少咗時間練習

我都係南區人喎~~

Hi Turalyon師兄, 你好嗎?
係呀, 所以差不多跑步停哂....

你都係南區人呀, 你通常係哪裡跑呀? 我住鴨利洲大街, 你呢?
作者: pangbus    時間: 2009-7-22 12:49
原帖由 非比 於 2009-7-22 11:36 發表
歡迎

hi 非比師兄, 多謝你
作者: pangbus    時間: 2009-7-22 12:50
原帖由 kenneth 於 2009-7-22 11:58 發表

小弟 08年,用了 2小時10分完成半馬,而今年,則用了1小時45分完成。相信閣下要達標不難的。如果要專心跑,要趁呢幾年,之後兒子讀書,就好難專心再跑的了。日後多多指教﹗﹗

hi kenneth師兄, 多謝你的提點
我會努力比心機
作者: Mike_Li    時間: 2009-7-22 15:36
pangbus 師兄,歡迎。我也是南區人(Ap Lei Chau)。週日跑圈,長課跑街。
作者: SimonFai    時間: 2009-7-22 16:04
歡迎 , 歡迎 ching 加入長跑網   
多多指教  ,  長跑長友   
作者: pangbus    時間: 2009-7-22 22:30
原帖由 Mike_Li 於 2009-7-22 15:36 發表
pangbus 師兄,歡迎。我也是南區人(Ap Lei Chau)。週日跑圈,長課跑街。

HI MIKE 師兄, 你好嗎? 我之前有跑由大橋(天橋底)開始跑, 去到運動場, 再上南風路, 去到寶雲道3k點回程返回大橋(其實我想唔知有冇12k)
但依家就少跑了, 有機會我都想跟師兄你一齊練習
作者: pangbus    時間: 2009-7-22 22:32
原帖由 SimonFai 於 2009-7-22 16:04 發表
歡迎 , 歡迎 ching 加入長跑網   
多多指教  ,  長跑長友   

Hi SIMON師兄, 多謝你
作者: Left3    時間: 2009-7-22 23:30
我住南區的, 近這半年好少跑步, 因為我迎接新生bb來臨, 現在我開始練習, 重拾狀態 ^^

我覺得都ok既。好多CHING CTSE都一家大細, 翻工放工,又做義工,去教會等,所以其實每日留一個鐘跑步可以平衡下生活,但當然應以BB及家人為先! 建議最好先同家人溝通好練習時間,按時進行,一個月後,大家習慣這個模式就好容易將練習溶入生活之中。
作者: Mike_Li    時間: 2009-7-23 09:44
標題: 回復 12# 的帖子
pangbus師兄:如果你有興趣,大家一齊練習,但請不要跑太快!我長課的速度大概11分/2Km。
作者: Turalyon    時間: 2009-7-23 10:54
原帖由 pangbus 於 2009-7-22 12:48 發表

Hi Turalyon師兄, 你好嗎?
係呀, 所以差不多跑步停哂....

你都係南區人呀, 你通常係哪裡跑呀? 我住鴨利洲大街, 你呢?

住海怡. 可以約埋一齊跑喎.
不過小弟現在係canada, 8月中回港..

我跑開海怡個長堤,
星期日長課就跑到淺水灣來回..

作者: pangbus    時間: 2009-7-23 12:34
原帖由 Left3 於 2009-7-22 23:30 發表

我覺得都ok既。好多CHING CTSE都一家大細, 翻工放工,又做義工,去教會等,所以其實每日留一個鐘跑步可以平衡下生活,但當然應 ...

hi Left師兄, 明白了, 多謝你的建議
我會和我太太商量一下
作者: pangbus    時間: 2009-7-23 12:36
原帖由 Mike_Li 於 2009-7-23 09:44 發表
pangbus師兄:如果你有興趣,大家一齊練習,但請不要跑太快!我長課的速度大概11分/2Km。

hi Mike師兄, 好呀, 無問題
我不是跑得很快, 我諗我速度慢過你
作者: pangbus    時間: 2009-7-23 12:38
原帖由 Turalyon 於 2009-7-23 10:54 發表

我住海怡. 可以約埋一齊跑喎.
不過小弟現在係canada, 8月中回港..

我跑開海怡個長堤,
星期日長課就跑到淺水灣來回..

hi 師兄, 明白了
好呀, 等你回來就一起跑啦
我都有試過由大橋去淺水灣來回, 風景幾好呢
作者: pangbus    時間: 2009-7-23 12:42
我昨晚第一次去了跑馬地馬場跑步, 可能真係好耐冇練習, 都幾辛苦, 我跑了四個石地圈(師兄話應該有1200米一圈), 接著跑了一個"太坦地"圈(1000米), 總共5800米, 用了39分鐘, 我覺得好熱&好累...希望下次會好d
作者: Turalyon    時間: 2009-7-23 12:43
原帖由 pangbus 於 2009-7-23 12:38 發表

hi 師兄, 明白了
好呀, 等你回來就一起跑啦
我都有試過由大橋去淺水灣來回, 風景幾好呢

好呀, 保持聯絡,
抵港後再聯絡 ~~
作者: Mike_Li    時間: 2009-7-23 14:13
Pangbus and Turalyon,
Keep in contact, it is my pleasure to have a run with both of you. Turalyon, I also live in South Horizons.
作者: Turalyon    時間: 2009-7-23 21:30
原帖由 Mike_Li 於 2009-7-23 14:13 發表
Keep in contact, it is my pleasure to have a run with both of you. Turalyon, I also live in South Horizons.

That's cool. Let form a jogging team and have fun together..
作者: pangbus    時間: 2009-7-23 21:30
原帖由 Turalyon 於 2009-7-23 12:43 發表

好呀, 保持聯絡,
抵港後再聯絡 ~~

好呀, 無問題!
作者: pangbus    時間: 2009-7-23 21:31
原帖由 Mike_Li 於 2009-7-23 14:13 發表

好呀, 無問題, 請兩位師兄要等埋我呀, 我跑得唔快的....^^
作者: pangbus    時間: 2009-7-23 21:33
原帖由 Turalyon 於 2009-7-23 21:30 發表

That's cool. Let form a jogging team and have fun together..  

yes, of course
作者: wadee    時間: 2009-7-23 21:56
歡迎pangbus ching
我係東區人呀
ching得閒可以參加我地港島區ge約跑ar

作者: pangbus    時間: 2009-7-23 23:29
原帖由 wadee 於 2009-7-23 21:56 發表
歡迎pangbus ching
我係東區人呀
ching得閒可以參加我地港島區ge約跑ar

多謝wadee師兄
好呀, 無問題
作者: Mike_Li    時間: 2009-7-24 10:19
Pangbus & Turalyon Ching,
I will take a long run (about 20Km) on Sunday. I will start at 6:30 am and my destination is around trip, Ap Lei Chau to and fro South Bay. It will be a slow run and estimated time is about 2 hours.
If you are interested, please send a message to me.
作者: Turalyon    時間: 2009-7-24 10:23
原帖由 Mike_Li 於 2009-7-24 10:19 發表
I will take a long run (about 20Km) on Sunday. I will start at 6:30 am and my destination is around trip, Ap Lei Chau to and fro South Bay. It will be a slow run and estimat ...

小弟現在係canada, 8月中回港..
黎唔到....

作者: pangbus    時間: 2009-7-24 12:57
原帖由 Mike_Li 於 2009-7-24 10:19 發表
I will take a long run (about 20Km) on Sunday. I will start at 6:30 am and my destination is around trip, Ap Lei Chau to and fro South Bay. It will be a slow run and estimat ...

HI Mike 師兄
唔好意思, 因為我剛剛才操番, 20km太長了, 我現在慢慢逐d加上去 (現在狀態未到10k)
作者: Tarry    時間: 2009-7-24 13:21
原帖由 pangbus 於 2009-7-21 18:21 發表
我目標是希望兩個鐘內完成半馬(在今年渣打我用了兩小時零八分鐘)

Pangbus ching, 首先恭喜你做爸爸呀 , 第二恭喜你加入長跑網成為我們既跑友, 長跑長友 日後可以分享你既經驗, 今年我都係第一次學人跑半馬, 你120:08成績好好wor, 我唔係住南區ga, 我係住SSP區, 請多多指教.
作者: jogging_cat    時間: 2009-7-24 13:35
原帖由 pangbus 於 21-7-2009 18:21 發表
歡迎pangbus師兄,仲要恭喜你做爸爸喎。
小妹係九龍人,平時跑開九龍區,今年第一次跑渣打半馬時兩個半鐘有多,超慢。請多多指教。
作者: Mike_Li    時間: 2009-7-24 13:35
Ok, we make an arrangement later on. Keep going on Pangbus Ching.
作者: pangbus    時間: 2009-7-25 01:14
原帖由 Tarry 於 2009-7-24 13:21 發表

Pangbus ching, 首先恭喜你做爸爸呀 , 第二恭喜你加入長跑網成為我們既跑友, 長跑長友 日後可以分享你既經驗, 今年我都係第一次學人跑半馬, 你120:08成績好好wor, 我唔係住南區ga, 我 ...

hihi Tarry師兄, 多謝你呀
大家一起努力加油, 咁你平時會係邊度跑多呀?
作者: pangbus    時間: 2009-7-25 01:17
原帖由 jogging_cat 於 2009-7-24 13:35 發表
歡迎pangbus師兄,仲要恭喜你做爸爸喎。
小妹係九龍人,平時跑開九龍區,今年第一次跑渣打半馬時兩個半鐘有多,超慢。請多多指教。

hihi cat師姐, 多謝妳呀
妳平時係邊度練習呀?
第一次跑半馬成績好好, 唔係慢喎, 祝妳來年渣打做到佳績
作者: pangbus    時間: 2009-7-25 01:18
原帖由 Mike_Li 於 2009-7-24 13:35 發表
Ok, we make an arrangement later on. Keep going on Pangbus Ching.

好呀, 我地保持聯絡呀
你都要努力加油
作者: pangbus    時間: 2009-8-3 12:48
今晚落去跑馬地快活谷jog下....睇下見唔見到大家
作者: cu83    時間: 2009-8-8 13:06
歡迎! 又多一位跑友加入香港長跑網!
小弟經常在跑馬場蟻速爬,歡迎指教!
有時間請留意我們各區既約跑活動!

作者: cu83    時間: 2009-8-8 13:12
原帖由 pangbus 於 23-7-2009 12:42 發表
我昨晚第一次去了跑馬地馬場跑步, 可能真係好耐冇練習, 都幾辛苦, 我跑了四個石地圈(師兄話應該有1200米一圈), 接著跑了一個"太坦地"圈(1000米), 總共5800米, 用了39分鐘, 我覺得好熱&好累...希望下次會好d

For your information, the outer ring is about 1400m, whereas the inner ring is about 1060m.
4 Outer ring + 1 Inner ring means you have ran for about 6.7K that day.
作者: pangbus    時間: 2009-8-17 16:48
原帖由 cu83 於 2009-8-8 13:06 發表
歡迎! 又多一位跑友加入香港長跑網!
小弟經常在跑馬場蟻速爬,歡迎指教!
有時間請留意我們各區既約跑活動!

hihi cu83師兄, 你都係在跑馬地練習, 如果我去個晚就睇下你係唔係度先
無問題, 我會留意下 ^^
作者: pangbus    時間: 2009-8-17 16:50
原帖由 cu83 於 2009-8-8 13:12 發表

For your information, the outer ring is about 1400m, whereas the inner ring is about 1060m.
4 Outer ring + 1 Inner ring means you have ran for about 6.7K that day.

thanks cu83 c hing提供資料, 希望我會越跑越長....^^
作者: Turalyon    時間: 2009-9-24 18:12
Pangbus兄, 尋日早上(9/23)係中環MTR 同亮兄交收網衫 果位係唔係你?

我都有報NB 15K, 另外海怡都有其他師兄都有報, 睇吓你有無興趣一齊交流下 ??

作者: allanccl    時間: 2009-9-25 07:33
(補祝)歡迎Pangbus師兄加入長跑網大家庭,
小弟港島東人,
高興認識你,
長跑長友啊!
作者: pangbus    時間: 2009-9-29 12:58
原帖由 Turalyon 於 2009-9-24 18:12 發表
Pangbus兄, 尋日早上(9/23)係中環MTR 同亮兄交收網衫 果位係唔係你?

我都有報NB 15K, 另外海怡都有其他師兄都有報, 睇吓你有無興趣一齊交流下 ??

hihi Turalyon兄, 係呀, 0個個係我呀, nice to meet u!!

好呀, 無問題
作者: pangbus    時間: 2009-9-29 12:59
原帖由 allanccl 於 2009-9-25 07:33 發表
(補祝)歡迎Pangbus師兄加入長跑網大家庭,
小弟港島東人,
高興認識你,
長跑長友啊!

亮師兄, 我都係呀, 好高興認識你
作者: Turalyon    時間: 2009-9-29 14:09
原帖由 pangbus 於 2009-9-29 12:58 發表

hihi Turalyon兄, 係呀, 0個個係我呀, nice to meet u!!

好呀, 無問題

Nice to meet u

其實我每個星期日早上, 都會同一班住海怡嘅跑友(4-5個)
跑一次來回海怡/南灣長課, 大概17k,

而weekday, 我就多數自己晚上跑, 時間唔定, 因為要就返放工
時間....一星期跑4晚到......有時跑去華貴來回, 有時海旁長堤來回

仲有5個星期就NB 15K.....你呢? 夾返時間一齊跑...

作者: pangbus    時間: 2009-10-1 00:55
原帖由 Turalyon 於 2009-9-29 14:09 發表

Nice to meet u

其實我每個星期日早上, 都會同一班住海怡嘅跑友(4-5個)
跑一次來回海怡/南灣長課, 大概17k,

而weekday, 我就多數自己晚上跑, 時間唔定, 因為要就返放工
時間....一星期跑4晚到. ...

師兄好厲害呀, 我好少練到咁長, 我試過由我屋企大橋燈位上南風道頂再回大橋(我諗有10k的)(有時會去埋寶雲道2-3k點返轉頭), 我想問下海怡去南灣個路線是怎樣架, 因為我只知道最遠可去到淺水灣的..^^
我現在一有時間, 就一星期跑三日, 平日就落街跑45mins-1hr, 其中一次會同朋友仔一齊跑, 而星期六or日有時間走跑轉南風道的....
我都想練下一轉長課, 但唔知應唔應付得黎...
作者: Turalyon    時間: 2009-10-2 12:01
原帖由 pangbus 於 2009-10-1 00:55 發表

師兄好厲害呀, 我好少練到咁長, 我試過由我屋企大橋燈位上南風道頂再回大橋(我諗有10k的)(有時會去埋寶雲道2-3k點返轉頭), 我想問下海怡去南灣個路線是怎樣架, 因為我只知道最遠可去到淺水灣的..^^
我現在一有時 ...

由海怡去南灣, 我通常嘅路線係:
-----------------------------------------------------------
海怡出發 --> 鴨脷洲橋 --> 香葉道 --> 海洋公園迴旋處 -->
香島道(經海洋公園停車場出) --> 深水灣 -->
麗海堤岸路 --> 海灘道 -->淺水灣 --> 南灣道 --> 南灣
-----------------------------------------------------------

海怡來回淺水灣一轉都有13k, 如果去埋南灣來回就多4k..
睇你平時都有跑開10-13K長課
反正 11/8 都參加咗 NB 15K, 而家慢慢跑返1,2轉17K 差唔多..操吓D耐力,

我PM 咗我MOBILE NUMBER 比你,
有興趣同埋其他師兄一齊跑可以CALL 我

作者: pangbus    時間: 2009-10-2 12:26
原帖由 Turalyon 於 2009-10-2 12:01 發表

由海怡去南灣, 我通常嘅路線係:
海怡出發 --> 鴨脷洲橋 --> 香葉道 --> 海洋公園迴旋處 -->
香島道(經海洋公園停車場出) --> 深水 ...

thankyou 師兄提供資料, 我已經save左你個tel no.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2