香港長跑網 - 長跑長友

標題: 我要記住今日二00九年八月十二日 [打印本頁]

作者: limchuen    時間: 2009-8-12 17:32
標題: 我要記住今日二00九年八月十二日
今日真開心,四十多歲人,運動白痴,除了讀書體育堂,從沒做運動,直到最近,把心一横,從上個月十日起,隔日跑,由十分鐘跑到噚日都不可超越十八分鐘,巳連快行和跑的了。見到咁多師兄半馬,全馬,10K/8K/6K閒閒地,真是慚愧透。今日好似食錯葯,先跑了二十一分鐘,跟住快行五分鐘,跟住跑多了二十五分,快行五分鐘,再cool down.破了我自己的記錄,才敢在這裏發一帖,5.3K

作者: blurmax    時間: 2009-8-12 17:50
limchuen Ching,

Keep on your hard working - well done!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 亞平    時間: 2009-8-12 18:07
原帖由 limchuen 於 2009-8-12 17:32 發表
今日真開心,四十多歲人,運動白痴,除了讀書體育堂,從沒做運動,直到最近,把心一横,從上個月十日起,隔日跑,由十分鐘跑到噚日都不可超越十八分鐘,巳連快行和跑的了。見到咁多師兄半馬,全馬,10K/8K/6K閒 ...

Limchuen師兄,小弟當年經歷亦大致如是,師兄如持之以恒,莫說10K8K,就是來過全馬,亦有可能.
今日是師兄值得開心既日子,何不加入我們成為正式會員,一起互相勉勵,一起努力!

會員申請
作者: 曲奇    時間: 2009-8-12 20:30
limchuen ching, 恭喜你今日打破了自己的跑步距離...
慢慢來,相信你在不久的將來也能愈跑愈遠...
建議ching在這裡開個blog,紀錄自己的跑步紀錄...
作者: limchuen    時間: 2009-8-12 21:41
謝謝咁多位,我不斷研究我特別渣的原因,也怕過份的運動量自己受不了,所以規限了自己,我會借這些時間將跑步變成習慣和興趣,如果自己真的投入了,會申請成為你們一員,也會開一個blog去記錄自己的進展。謝謝你們的支持!
作者: oscar    時間: 2009-8-13 01:26
作者: 瘋瘋    時間: 2009-8-13 01:39
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-8-13 10:36
原帖由 limchuen 於 2009-8-12 17:32 發表
今日真開心,四十多歲人,運動白痴,除了讀書體育堂,從沒做運動,直到最近,把心一横,從上個月十日起,隔日跑,由十分鐘跑到噚日都不可超越十八分鐘,巳連快行和跑的了。見到咁多師兄半馬,全馬,10K/8K/6K閒 ...

十卜十卜
作者: pakcb    時間: 2009-8-14 13:28
我記得我最初跑個時...都係約 廿分鐘就係自己的極限
後來試下平均步速...再慢少少 keep 住....再練習好一段日子
後來就去了報 10k.... 雖然去年我都係 10k
出年既目標會係 半馬
CHing 一步步慢慢黎...加油
呢道好多朋友同你一齊鍛鍊的
現在每晚約 under 30分鐘.... 4km (一星期約休息兩三晚...間中都會跑少dd)
(我都只係細你幾年...三十尾 ...成績都係同你差唔多...加油)

作者: limchuen    時間: 2009-8-14 15:15
標題: 回復 9# 的帖子
pakcb, 後生一d,就係後生一點的了,今日跑了一個鐘,跑跑行行,6.6k左右,不過真係第一次跑到抽筋,宜家仲痛緊。大家加油啦後生仔
作者: pakcb    時間: 2009-8-14 15:32
標題: 回復 10# 的帖子
記得點都要...做足熱身...加油
作者: witchycatcat    時間: 2009-8-19 08:34
ching加油呀~
我以前都係一d運動都唔做既大懶人.....
作者: 龜速行    時間: 2009-8-19 11:28
Limchuen c hing

add oil ar..................

向 6k 8k 10k 半馬 全馬 出發
作者: limchuen    時間: 2009-8-19 17:20
一定,宜家會以維持跑長一點時段為目標,五十分鐘己是現時的頂了,中間跑10k/hr 二十五分鐘,7/K/hr 二十分鐘,逐分鐘建上去,還要照顧下個心跳,最高由167降至156。還是一步一步。大概上個月至今減了八磅左右。經過了一個月,同意時間超過四十五分鐘才有效果。
作者: kopo1128    時間: 2009-8-19 23:57
limchuen ching +oil呀!! 我都差不四張野. 2007年10月21日開始減肥. 初時跑10分鐘已經想死, 最後跑了20分鐘才2.5km左右. 之後仲痛足幾日. 當身體慢慢適應這運動量, 你便可以加量了. 不過要monitor住你的心跳率, 不要太高. 否則會進入無氧運動範圍, 令肌肉產生乳酸, 影響進度. 只要有恆心, 鐵柱都可磨成針. 我居然可以在2009年參加渣打全馬, 並完成全程.

你都一定得架!!! 努力呀!!limchuen ching!
作者: limchuen    時間: 2009-8-20 08:39
Thanks for your advice.  我正找緊一個合適的心跳率,因為最初兩星期超過173,所以有點驚,曾想過放棄,因不想發生事累到家人。不過越跑越上癮!謝謝你的意見和支持!
作者: feifanchun    時間: 2009-8-21 00:37
limchuen ching 努力 + oil.....
作者: 齋老味    時間: 2009-8-21 11:24

師兄你就好啦
我做開運動 (打籃球)
但係次次跑唔夠幾分鐘就斷氣
可能係因為我驕人既體重 (2xxlb  ) 既關係掛
不過家陣開始練跑
終於可以跑超過廿分鐘......
可惜仲係係超龜速
差唔多一分鐘先爬到一百米!!!  
咁計法跑 10k 咪要 100分鐘?????
諗起都想死.............
作者: 天天跑    時間: 2010-1-20 22:35
雖然好遲先睇到尼個post, 但係真係俾ching0既努力感動咗, 忍唔住要同你講聲加油! 小弟減肥三次, 次次都失敗收場, 原因係無咗份毅力, 今次係第四次, 我一定會成功, 原來i'm not alone, 好多人都0係度努力, 大家加油呀!
作者: 齋老味    時間: 2010-1-21 09:27
原帖由 天天跑 於 2010-1-20 22:35 發表
雖然好遲先睇到尼個post, 但係真係俾ching0既努力感動咗, 忍唔住要同你講聲加油! 小弟減肥三次, 次次都失敗收場, 原因係無咗份毅力, 今次係第四次, 我一定會成功, 原來i'm not alone, 好多人都0係度努力 ...

大家加油呀
我由上年八月到家陣
五個月左右
就由跑幾百米都唔夠氣
到家陣一口氣跑到 12k
體重減左 30lb~~~~  
作者: e.c.    時間: 2010-1-21 15:18
原帖由 齋老味 於 2010-1-21 09:27 發表 大家加油呀我由上年八月到家陣五個月左右就由跑幾百米都唔夠氣到家陣一口氣跑到 12k體重減左 30lb~~~~  
但齋老味你好強呀 >< 睇住你開始跑.
我跑就跑多左啦, 但我瘦左又d又肥番, 唉...
我要繼續努力!!
作者: 齋老味    時間: 2010-1-22 11:10
原帖由 e.c. 於 2010-1-21 15:18 發表
但齋老味你好強呀 >< 睇住你開始跑.
我跑就跑多左啦, 但我瘦左又d又肥番, 唉...
我要繼續努力!!

當你試過體重達 24xlb
個人腫到冇人有
打波唔夠幾分鐘就冇氣
body check 時血糖血壓又過高時
就唔到你唔努力啦..............  
作者: 天天跑    時間: 2010-1-25 22:01
原帖由 齋老味 於 2010-1-21 09:27 發表

大家加油呀
我由上年八月到家陣
五個月左右
就由跑幾百米都唔夠氣
到家陣一口氣跑到 12k
體重減左 30lb~~~~  " />" />hiuijhkj

味ching, 你減得好快呀, 我用咗14個月先減到30磅, 加油呀!
作者: 齋老味    時間: 2010-1-26 11:36
原帖由 天天跑 於 2010-1-25 22:01 發表

味ching, 你減得好快呀, 我用咗14個月先減到30磅, 加油呀!

22xlb 去到 19xlb 其實唔係好難
但係由 19xlb 去到 16xlb 就超難...............  
作者: 天天跑    時間: 2010-1-27 13:44
味ching, 絕對同意你講法! 小弟就係0係180磅左右stuck咗大半個月. 天氣凍跑少咗(好明顯係借口), 但我會加油, 下次上黎時報喜訊, 大家加油呀!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2