香港長跑網 - 長跑長友

標題: 無咩肌肉, 係咪無咁捱得 [打印本頁]

作者: momo    時間: 2009-8-28 14:54
標題: 無咩肌肉, 係咪無咁捱得
小女子由於自少體弱, 所以成個人係冇咩肌肉, 大家覺得我要跑半馬駛吾駛要練下d 負重運動 (但其實我好憎去gym room)
其實, 咩身型係最suit長跑呢?
作者: 比因    時間: 2009-8-28 15:21
無咩肌肉is more捱得

肌肉 deplet more oxygen from body
on the other hand, short sprint need 肌肉 for power
作者: 瘋瘋    時間: 2009-8-28 16:00
作者: utt    時間: 2009-8-28 16:44
我都想知有時見d大隻佬練長跑跑得都好輕鬆, 唔知練肌肉對長跑有冇幫助?
同埋會唔會變得跑得負擔重(i mean體重)? thx
作者: ee_tpk    時間: 2009-8-28 16:52
小妹開始跑步之前已經一星期做四,五日 gym, 又負重又 aerobics
當時自問自己肌肉尚算可以但某次跑完比賽就受傷, 跑唔到渣打

其實跑步有兩個要點...就係訓練方法同埋跑姿..
一個好既訓練方法除0左唔會令自己受傷, 更可以令自己既能力大大提高
跑姿更可以令自己以有限既能力做出無限既可能

短跑既朋友既肌肉通常比較發達, 因為短跑著重需要爆炸力..
長跑既朋友係細而修長... 本網都有幾位好手都係比較瘦削

ctse.. 其實唔好想咁多得定唔得,, 做0左先啦
just do it!
作者: ee_tpk    時間: 2009-8-28 16:54
p.s. 捱唔捱得...係個人意志多於肉體
作者: slowrunner    時間: 2009-8-28 20:39
原帖由 瘋瘋 於 2009-8-28 16:00 發表

明白....所以小弟都唔捱得....

瘋瘋兄真幽默

作者: 佐治男孩    時間: 2009-8-28 22:33
原帖由 momochihuahua 於 2009-8-28 14:54 發表
小女子由於自少體弱, 所以成個人係冇咩肌肉, 大家覺得我要跑半馬駛吾駛要練下d 負重運動 (但其實我好憎去gym room)
其實, 咩身型係最suit長跑呢?

有細長的肌肉最好,太大塊的肌肉,增加負擔,影響成績。
作者: momo    時間: 2009-8-29 00:33
我懷疑自己是沒肌肉的, 因為只要攞少重野一陣, 成隻手都手軟腳軟....
不過吾理得咁多, 練左跑先, 跑得幾多得幾多

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-28 22:33 發表

有細長的肌肉最好,太大塊的肌肉,增加負擔,影響成績。

作者: MrMoonLight    時間: 2009-8-29 01:20
肌肉係人都有, 當然大小有別, 但如果你平常小運動d肌肉, 佢會減少左實際力量, 即是 motor unit utilization 低
你吾想大大舊肌肉又想肌肉有力d, 就要做d weight training, 你會發現初初會進步得好快, 其實就係 motor unit utilization 增加緊, 又即係叫 motor learning effect, 直至去到某一強度時就會冇乜進步, 咁就 keep 住係果個強度訓練
作者: 比因    時間: 2009-8-29 23:45
原帖由 瘋瘋 於 2009-8-28 16:00 發表

明白....所以小弟都唔捱得....

梗係啦, 你命中注定要享福嘛, 邊個要你捱呢 
作者: blurmax    時間: 2009-8-30 00:23
梗係啦, 你命中注定要享福嘛, 邊個要你捱呢

X 2 - intelligent and rich P.E. King has no need to suffer at all

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: onionufo    時間: 2009-8-30 17:34
長跑需要的是耐力型肌肉(紅肌),係比較細長,所以你見到d長跑好手基本上都唔會話大隻佬咁款咖啦。
你所講呢d應該是爆發型肌肉(白肌),呢d肌肉適合短跑呢d需要力量o既項目多d,太多白肌對長跑有害無利,所以你無仲好
作者: lips    時間: 2009-8-30 21:39
其實唔好想咁多得定唔得,, 做0左先啦
just do it!

X2
作者: econecon    時間: 2009-8-31 01:57
原帖由 MrMoonLight 於 2009-8-29 01:20 發表
肌肉係人都有, 當然大小有別, 但如果你平常小運動d肌肉, 佢會減少左實際力量, 即是 motor unit utilization 低
你吾想大大舊肌肉又想肌肉有力d, 就要做d weight training, 你會發現初初會進步得好快, 其實就係 moto ...

好深奧
作者: lips    時間: 2009-8-31 21:58
原帖由 momochihuahua 於 2009-8-28 14:54 發表
咩身型係最suit長跑呢?

一年前專家話長得高不適宜短跑.跟住就出左個Usain Bolt (196cm),摧毀晒100米同200米既世界紀錄.

唔好想o甘多,just do it!
作者: witchycatcat    時間: 2009-9-1 12:57
原帖由 ee_tpk 於 2009-8-28 16:54 發表
p.s. 捱唔捱得...係個人意志多於肉體

我都覺意志最重要~~~~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2