香港長跑網 - 長跑長友

標題: 黃昏@下白泥 傻瓜機亂影遊 [打印本頁]

作者: laputa99    時間: 2009-9-1 23:35
標題: 黃昏@下白泥 傻瓜機亂影遊
小弟劣作, 多多包容
http://picasaweb.google.com.hk/giftowner/WhiteSand?feat=directlink
作者: allanccl    時間: 2009-9-2 00:23
多謝分享! 勾起小弟不少回憶!
作者: WinggniW    時間: 2009-9-2 09:29
多謝師兄分享~

本人去過2次..2次都好大煙霞,希望有1次可以俾我見到好美的日落
作者: ee_tpk    時間: 2009-9-2 09:59
原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 09:29 發表
多謝師兄分享~

本人去過2次..2次都好大煙霞,希望有1次可以俾我見到好美的日落

601..不如搵次搞日落團丫..在下都好想影
作者: 曲奇    時間: 2009-9-2 10:27
原帖由 ee_tpk 於 2009-9-2 09:59 發表

我都好想再去白泥影日落呀......

搵個星期六下午一齊去啦~~
作者: ee_tpk    時間: 2009-9-2 11:00
原帖由 曲奇 於 2009-9-2 10:27 發表

星期日得唔得丫?
星期六比較忙
作者: WinggniW    時間: 2009-9-2 12:59
原帖由 ee_tpk 於 2009-9-2 09:59 發表

我又去呀! 我想影日出 + 日落o架, 搞完日落團睇下有無人有興趣再約日出團!我要征服多1次吊燈籠!
作者: WinggniW    時間: 2009-9-2 13:00
原帖由 曲奇 於 2009-9-2 10:27 發表

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-2 11:00 發表

星期日得唔得丫?
星期六比較忙

9月快D成團啦~星期六/日都OK!
如果唔係10月忙到CCCCCCCC呀~日出日落都無我份
作者: 曲奇    時間: 2009-9-2 13:06
原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 12:59 發表

我又去呀! 我想影日出 + 日落o架, 搞完日落團睇下有無人有興趣再約日出團!我要征服多1次吊燈籠!

你係唔係想一日影哂日出 & 日落呀?~
想的話都應該可以o既...
作者: 曲奇    時間: 2009-9-2 13:08
原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 13:00 發表

9月快D成團啦~星期六/日都OK!
如果唔係10月忙到CCCCCCCC呀~日出日落都無我份

好似9月30日有人會上鳳凰睇日出呀..
[url=https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=736&extra=page%3D1&page=59]https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=736&extra=page%3D1&page=59[/url]
作者: billy_yau    時間: 2009-9-2 13:23
上次去下白泥見到發哥响度影日落, 不過唔夠膽叫住佢停低同我地影相.
作者: 法蘭    時間: 2009-9-2 14:10
影相叫埋我呀~~~我都想去呀
作者: cc    時間: 2009-9-2 14:44
作者: WinggniW    時間: 2009-9-2 14:45
原帖由 曲奇 於 2009-9-2 13:06 發表

你係唔係想一日影哂日出 & 日落呀?~
想的話都應該可以o既...

如果影日出...不如10月2日星期五晚上山,影農曆八月十五清早晨曦

日落的話今個月都可以, 我個人認為星期六去影好D,因為星期日可以休息+執相!

ee~~~9月12日星期六得嗎? 如果唔係~9月13 or 20 兩個星期日其中一日去影呀!

奇奇~~~你9月12 / 13 / 20 OK嗎?
作者: WinggniW    時間: 2009-9-2 14:46
原帖由 billy_yau 於 2009-9-2 13:23 發表
上次去下白泥見到發哥响度影日落, 不過唔夠膽叫住佢停低同我地影相.

你會唔夠膽?   我話你見到發哥會擺個可愛V字手勢同佢影就真!
作者: WinggniW    時間: 2009-9-2 14:47
原帖由 法蘭 於 2009-9-2 14:10 發表
影相叫埋我呀~~~我都想去呀
原帖由 cc 於 2009-9-2 14:44 發表

傻瓜機都影得咁靚o既?下次攪..........我又去~~

法蘭+CC師姐~

有興趣一齊去啦~我問緊奇奇+EE邊個星期六/日可以,大家俾D意見
作者: 曲奇    時間: 2009-9-2 15:01
原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 14:45 發表

如果影日出...不如10月2日星期五晚上山,影農曆八月十五清早晨曦

日落的話今個月都可以, 我個人認為星期六去影好D,因為星期日可以休息+執相!

ee~~~9月12日星期六得嗎? 如果唔係~9月13 or 20 兩 ...

我唔記得左逢初幾會係潮退呀..
咁才可以行出去泥灘影相...
作者: WinggniW    時間: 2009-9-2 15:19
原帖由 曲奇 於 2009-9-2 15:01 發表

我唔記得左逢初幾會係潮退呀..
咁才可以行出去泥灘影相...

潮汐成因:
http://www.bbhk140.com/tide.htm

每日報章亦有報導當日潮汐漲退時間

結論
1.水大流(漲潮時)流向西,退潮時流向東。
2.平均每日兩漲兩退,農曆初七,廿二 一漲一退(死流),初二,十六大流。
3.每個漲,退約相差 6 小時。水流最急在每個漲退的中間第三小時。(盡量避免在此時段作水上活動)
4.計劃水上活動時,先搜集潮汐漲退資料。

你睇唔睇得明呀?

http://ol.mingpao.com/cfm/prod23.cfm?File=20080229/prd01b/wga1.txt   BOOKMARK左佢先!
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-9-2 15:26
原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 14:47 發表

法蘭+CC師姐~

有興趣一齊去啦~我問緊奇奇+EE邊個星期六/日可以,大家俾D意見

26/9, 27/9啦~
我都想去呀~
作者: 亞平    時間: 2009-9-2 15:26
原帖由 allanccl 於 2009-9-2 00:23 發表
多謝分享! 勾起小弟不少回憶!

亮哥,黃昏日落..夕陽下的回憶,一定非常精彩..可惜小弟那一次去白泥,卻沒有等到日落時~~
作者: 曲奇    時間: 2009-9-2 15:29
原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 15:19 發表

潮汐成因:
http://www.bbhk140.com/tide.htm

每日報章亦有報導當日潮汐漲退時間

結論
1.水大流(漲潮時)流向西,退潮時流向東。
2.平均每日兩漲兩退,農曆初七,廿二 一漲一退(死流),初二,十六大流。
...

我都唔係好明,問下其他人先..

明報o個篇介紹好正..
最想去赤徑....
作者: 法蘭    時間: 2009-9-2 15:56
原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 14:47 發表

法蘭+CC師姐~

Wingwing,
我應該13/9 同20/9 都ok 呀
作者: WinggniW    時間: 2009-9-2 16:10
原帖由 曲奇 於 2009-9-2 15:29 發表

明報o個篇介紹好正..
最想去赤徑....

我想去鳳凰山
作者: WinggniW    時間: 2009-9-2 16:12
原帖由 法蘭 於 2009-9-2 15:56 發表

Wingwing,
我應該13/9 同20/9 都ok 呀

咁我地人工智能一下先啦!不過都要等通知潮汐漲退日期先可以確定以下日期會唔會改動

9月12日(SAT): Wing

9月13日(SUN): 法蘭, Wing

9月20日(SUN): 法蘭, Wing
作者: 法蘭    時間: 2009-9-2 16:16
原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 16:12 發表

咁我地人工智能一下先啦!不過都要等通知潮汐漲退日期先可以確定以下日期會唔會改動

謝謝wingwing 安排
作者: Parco爸    時間: 2009-9-2 17:02
原帖由 曲奇 於 2009-9-2 15:29 發表

明報o個篇介紹好正..
最想去赤徑....

大流或生流...意思指接近初一或十五...水漲得最高及退潮亦最低...而水流速度亦好快...
死流..意思指接近..初七、八或廿二、廿三...水漲及水退相對生流時不明顯...即不高也不低...而水流速亦無咁快...
但留意..天文台公佈的水漲或水退時間..是指..最高及最低點時的時間..例如14:00水漲..其實早左12:00已漲到爸爸聲...14:00後已開始轉流...退的開始...

另外..要預期水漲時或水退時間...看留意下..每日相差時間..大大概概..是每天一小時左右..(春夏秋東略有不同)
作者: laputa99    時間: 2009-9-2 17:39
多謝各位光臨, 乜唔係白泥缝下午-6:30 潮退?
唔通我上次好彩

作者: TerrySze    時間: 2009-9-2 17:47
原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 16:12 發表

下白泥影日落? 有興趣........3日都OK !

作者: TerrySze    時間: 2009-9-2 17:49
原帖由 曲奇 於 2009-9-2 13:08 發表

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=736&extra=page%3D1&page=59

大多數會Join..上鳳凰睇日出
作者: 力    時間: 2009-9-2 18:50
原帖由 TerrySze 於 2009-9-2 17:49 發表

大多數會Join..上鳳凰睇日出

我都想上鳳凰
大東 - 鳳凰 - 昂平
作者: allanccl    時間: 2009-9-2 22:52
原帖由 Parco爸 於 2009-9-2 17:02 發表

大流或生流...意思指接近初一或十五...水漲得最高及退潮亦最低...而水流速度亦好快...
死流..意思指接近..初七、八或廿二、廿三...水漲及水退相對生流時不明顯...即不高也不低...而水流速亦無咁快...
但留意..天文台公佈的水漲或水退時間..是指..最高及最低點時的時間..例如14:00水漲..其實早左12:00已漲到爸爸聲...14:00後已開始轉流...退的開始...

另外..要預期水漲時或水退時間...看留意下..每日相差時間..大大概概..是每天一小時左右..(春夏秋東略有不同)

Parco爸好Pro呀!
其實認真d黎講,天文台公佈既水漲或水退時間都幾準的,只要睇番相對應既地點,如果想知下白泥既水漲或水退時間,要睇番佢附近即係尖鼻咀既流水,初一、十五係朔望大潮,d潮水水大時會漲到最高,蓋過晒d沙灘,到低潮時又會退到好出,露出大片沙灘,實是一個奇觀。

http://www.weather.gov.hk/tide/cTBTtide.htm

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

從以上天文台既尖鼻咀潮汐圖表,得出以下資料:
12/9 是農曆七月廿日 最大潮:0130時2.6M,最低潮:1100時0.5M,中大潮:1800時1.4M,中低潮:2100時1.4M
13/9 是農曆七月廿一日 最大潮:0300時2.5M,最低潮:1200時0.5M,中大潮:2000時1.45
20/9 是農曆八月初二日 低潮:0600時0.5M,大潮:1100時2.5M,低潮:1800時0.5M,大潮:2300時2.5M

咁樣睇黎,9月20日下白泥睇日落最適宜,旁晚1800時水退到好出好出,露出一大片沙灘,應該幾靚。
作者: allanccl    時間: 2009-9-2 23:00
原帖由 曲奇 於 2009-9-2 13:08 發表

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=736&extra=page%3D1&page=59

奇哥,要行夜山喎,第二朝十月一日有比賽,唔通你一個都無報?
作者: WinggniW    時間: 2009-9-2 23:01
原帖由 allanccl 於 2009-9-2 23:00 發表

奇哥,要行夜山喎,第二朝十月一日有比賽,唔通你一個都無報?

咪係囉~~~我報左10.1...佢地9.30上山,我一定參加唔到
作者: WinggniW    時間: 2009-9-2 23:03
原帖由 allanccl 於 2009-9-2 22:52 發表

其實認真d黎講,天文台公佈既水漲或水退時間都幾準的,只要睇番相對應既地點,如果想知下白泥既水漲或水退時間,要睇番佢附近即係尖鼻咀既流水,初一、十五係朔望大潮,d潮水水大時會漲到最高,蓋 ...

從以上天文台既尖鼻咀潮汐圖表,得出以下資料:
12/9 是農曆七月廿日 最大潮:0130時2.6M,最低潮:1100時0.5M,中大潮:1800時1.4M,中低潮:2100時1.4M
13/9 是農曆七月廿一日 最大潮:0300時2.5M,最低潮:1200時0.5M,中大潮:2000時1.45
20/9 是農曆八月初二日 低潮:0600時0.5M,大潮:1100時2.5M,低潮:1800時0.5M,大潮:2300時2.5M

咁樣睇黎,9月20日下白泥睇日落最適宜,旁晚1800時水退到好出好出,露出一大片沙灘,應該幾靚。

唔該晒亮哥+PARCO爸解說!

9月12日(SAT): Wing, Terry

9月13日(SUN): 法蘭, Wing , Terry

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry
作者: allanccl    時間: 2009-9-2 23:32

9月13日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl
作者: 山海赤子    時間: 2009-9-2 23:49

9月13日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl,赤子

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl

作者: laputa99    時間: 2009-9-2 23:53
你哋騎劫了我個post   , 我.....預埋我一份

9月13日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl,赤子, laputa99

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl,赤子, laputa99
作者: TerrySze    時間: 2009-9-3 00:36
原帖由 WinggniW 於 2009-9-2 23:01 發表

咪係囉~~~我報左10.1...佢地9.30上山,我一定參加唔到

我都報左10.1東區比賽...30/9上山沒問題 !  仲有31/9個日休息
作者: TerrySze    時間: 2009-9-3 01:06
標題: 2006
原帖由 allanccl 於 2009-9-2 22:52 發表

其實認真d黎講,天文台公佈既水漲或水退時間都幾準的,只要睇番相對應既地點,如果想知下白泥既水漲或水退時間,要睇番佢附近即係尖鼻咀既流水,初一、十五係朔望大潮,d潮水水大時會漲到最高,蓋 ...

yes ...露出一大片沙灘,應該幾靚

作者: TerrySze    時間: 2009-9-3 01:10
2007....
作者: WinggniW    時間: 2009-9-3 06:51
原帖由 TerrySze 於 2009-9-3 00:36 發表

我都報左10.1東區比賽...30/9上山沒問題 !  仲有31/9個日休息

9月都無31號....你睇錯月曆啦!!!

佢地梗係揀第2日唔洗番工先上山啦, 所以你上鳳凰山之後要極速落山趕去比賽
作者: allanccl    時間: 2009-9-3 08:46
原帖由 TerrySze 於 2009-9-3 01:06 發表

yes ...露出一大片沙灘,應該幾靚

睇完Terry d 相,小弟揀9月20日喇!

9月13日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,赤子, laputa99

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl,赤子, laputa99
作者: TerrySze    時間: 2009-9-3 09:40
原帖由 WinggniW 於 2009-9-3 06:51 發表

9月都無31號....你睇錯月曆啦!!!

佢地梗係揀第2日唔洗番工先上山啦, 所以你上鳳凰山之後要極速落山趕去比賽

.....奶野....唔該WING CTSE.....
唉...報了名東區跑...但又想上山...

作者: runrun    時間: 2009-9-3 09:52
9月12日(SAT): Wing, Terry, runrun

9月13日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,赤子, laputa99, runrun,

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl,赤子, laputa99, runrun

去白泥影日落,駛唔駛上山落山大上大落架?
如果唔駛嘅話,我都好想去,因為未去過白泥,聽人講嗰度日落好迷人的!

我嗰3日都可以。
作者: WinggniW    時間: 2009-9-3 10:01
原帖由 TerrySze 於 2009-9-3 09:40 發表

.....奶野....唔該WING CTSE.....
唉...報了名東區跑...但又想上山...

我報左國慶, 但係又極之想上山...
作者: WinggniW    時間: 2009-9-3 10:02
原帖由 runrun 於 2009-9-3 09:52 發表
9月12日(SAT): Wing, Terry, runrun

9月13日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,赤子, laputa99, runrun,

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl,赤子, laputa99, runrun

去白泥影日落,駛唔駛上山落山大上 ...

runrun 師姐~去白泥唔洗上山落山o架! 一齊去啦~
作者: WinggniW    時間: 2009-9-3 10:03

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl, laputa99, runrun

赤子師姐改左9月20日無名,...會唔會係唔得閒呢? 我幫你改番岩先~等你CONFIRM呀!
作者: ee_tpk    時間: 2009-9-3 10:47

9月13日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,赤子, laputa99, runrun

9月20日(SUN): 法蘭, Wing , Terry,Allanccl, laputa99, runrun,ee
作者: runrun    時間: 2009-9-3 11:05
原帖由 WinggniW 於 2009-9-3 10:02 發表

runrun 師姐~去白泥唔洗上山落山o架! 一齊去啦~

一言為定!
作者: WinggniW    時間: 2009-9-3 12:04
原帖由 runrun 於 2009-9-3 11:05 發表

一言為定!

為免阻礙其他師兄師姐留言在laputa99師兄攝影遊post, 我開左另一個post俾大家報名...以上各師兄師姐~我已經幫你地報左名啦!

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6041&extra=page%3D1&frombbs=1

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2