香港長跑網 - 長跑長友

標題: 學界越野跑 [打印本頁]

作者: raphaelmak    時間: 2009-11-16 22:04
標題: 學界越野跑
後日就學界越野跑比賽啦 (D3A2), 好緊張呀!!!
(香港仔水塘 6.8k... 數段上落斜)
作者: ChARsoN    時間: 2009-11-16 23:52
加油~
少擔心
多休息~
作者: finewong    時間: 2009-11-17 18:50
加油ching!~

到時落到場, 要上落斜, 通常都跑到氣喘, 擔心唔到咁多

以前都跑過學界越野賽d3, 開頭個個都走好快, 但到中後段多數都爆左 (排十幾廿名個班都係),
如果唔跌既話, 係唔會跑得差
作者: ChARsoN    時間: 2009-11-17 19:46
標題: 回復 3# 的帖子
此路段我未跑過
對此一無所知~
作者: raphaelmak    時間: 2009-11-17 20:02
多謝支持同埋意見...
作者: HIN    時間: 2009-11-18 18:55
前2年我都有跑呢段路
多彎&會上落樓梯
壩後有小段陡鈄

但我今年已退出學校田徑隊
要考會考
無緣今屆

ching加油!!!
作者: raphaelmak    時間: 2009-11-18 19:22
今日小弟A-grade第五 - 多謝哂大家!
作者: ChARsoN    時間: 2009-11-18 23:06
原帖由 raphaelmak 於 2009-11-18 19:22 發表

恭喜~
作者: finewong    時間: 2009-11-18 23:24
原帖由 raphaelmak 於 2009-11-18 19:22 發表

恭喜哂!~
個獎係你努力既成果, 要多謝既 就多謝你自己
作者: raphaelmak    時間: 2009-11-19 07:29
標題: 回復 9# 的帖子
咁都要多謝大家既支持既~
作者: wilson    時間: 2009-11-19 19:53
恭喜晒!
我17號都有跑荃離區越野,
名次得四十幾...
不過唔緊要啦!
作者: ChARsoN    時間: 2009-11-19 23:47
原帖由 wilson 於 2009-11-19 19:53 發表
恭喜晒!
我17號都有跑荃離區越野,
名次得四十幾...
不過唔緊要啦!

咁團體名次又點呀?
我最後一年跑中學學界越野時個人名次只有38(當時隊中最後一個回來)
但團體卻有亞軍~
作者: wilson    時間: 2009-11-20 22:12
原帖由 ChARsoN 於 2009-11-19 23:47 發表

咁團體名次又點呀?
我最後一年跑中學學界越野時個人名次只有38(當時隊中最後一個回來)
但團體卻有亞軍~

成績未出,
但我好似係隊中第3,4個完成,
應該8強之外...
作者: ChARsoN    時間: 2009-11-21 23:06
要攞團體名次真係要成team 人一齊上先得....
大家都肯摶先有可能....
作者: wilson    時間: 2009-11-22 17:51
冇所謂啦,志在參與嘛!
作者: ChARsoN    時間: 2009-11-22 19:55
標題: 回復 15# 的帖子
我好像是參加任何比賽
幾乎都是只有頭一年是志在參與
往後都總是想攞獎~
可能是因為我心中有更遠的目標...
作者: wilson    時間: 2009-11-25 19:30
團體成績出左啦,
第7名,283分- -
作者: ChARsoN    時間: 2009-11-27 01:10
標題: 回復 17# 的帖子
以後再努力過~~
個人獎難攞, 但小組無咁難@@
p.s. 我以前每年學界越野賽完後都鴻心壯志要下年贏返人....
作者: raphaelmak    時間: 2009-11-27 22:26
標題: 回復 18# 的帖子
我地反而係小組奬難攞... 始終B, C grade冇A grade咁爭氣...
作者: ChARsoN    時間: 2009-11-27 23:51
原帖由 raphaelmak 於 2009-11-27 22:26 發表
我地反而係小組奬難攞... 始終B, C grade冇A grade咁爭氣...

理解....小朋友玩玩下ge 應該多d
A grade 則可能因快要畢業而落力d~
作者: finewong    時間: 2009-11-28 13:37
我地就掉返轉

以前中學反而係a grade無人跑,
因為跑得個班 都升唔到原校,
要拉閘成軍
作者: ChARsoN    時間: 2009-11-28 14:43
原帖由 finewong 於 2009-11-28 13:37 發表
我地就掉返轉

要拉閘成軍

我地到f.5 果年都係拉閘成軍
得5 人去跑
好彩大家都落力
而後來都有人升得返原校~
我就走了出去~
作者: 迪迪仔    時間: 2009-11-28 18:21
原帖由 finewong 於 2009-11-28 13:37 發表
我地就掉返轉

要拉閘成軍

雖然我讀書既時侯,跟本就唔夠班入校隊,
但係我記得大部份校隊都係A GRADE最好既.因為......
果d隊際比賽,好似游泳接力,好多時都係每個GRADE有一兩個好勁,
為左集中火力,領隊會叫晒B/C GRADE既勁人,上 A GRADE果隊一齊玩.
所以,有d同學可能由中一開始玩A GRADE玩到畢業.....
作者: ChARsoN    時間: 2009-11-28 20:46
原帖由 迪迪仔 於 2009-11-28 18:21 發表

但係我記得大部份校隊都係A GRADE最好既.因為......
果d隊際比賽,好似游泳接力,好多時都係每個GRADE有一兩個好勁,
為左集中火力,領隊會叫晒B/C GRADE既勁人,上 A GRADE ...

中一仔就玩A GRADE 夠唔夠人地玩架@@?
作者: ufficiohk    時間: 2010-9-28 22:57
原帖由 ChARsoN 於 2009-11-28 20:46 發表

中一仔就玩A GRADE 夠唔夠人地玩架@@?

這點要看佢既天份和發育早晚的問題,  隨時連精英賽都贏得, 現在舉兩例子:

1. CHAN YEE KEI , 佢中一就代表葵涌中學出戰精英越野, 結果得第四, 第二年(2009) form2就贏埋冠軍

2. Chan Yeuk Lee , 中二第一次參加精英賽就得第六...

男仔呢, 我就不太清楚囉!
作者: miller    時間: 2010-9-29 14:06
原帖由 迪迪仔 於 2009-11-28 18:21 發表

為左集中火力,領隊會叫晒B/C GRADE既勁人,上 A GRADE ...

學界黎講應該B grade係比較強﹙以前黎講﹚,因為A grade o個班好多都要應付會考或者高考,除非根本係放棄讀書o個班,如果唔係好多時B grade o既成績係會比A grade差唔多甚至會好少少…
作者: P5C27    時間: 2010-9-29 16:58
原帖由 miller 於 2010-9-29 14:06 發表

學界黎講應該B grade係比較強﹙以前黎講﹚,因為A grade o個班好多都要應付會考或者高考,除非根本係放棄讀書o個班,如果唔係好多時B grade o既成績係會比A grade差唔多甚至會好少少…

是的,.....
作者: P5C27    時間: 2010-9-29 16:59
我有個fd13歲10k就跑36了= =
作者: 賓仔    時間: 2010-9-29 22:19
比呀sir踢出田徑隊,,好采仲有越野隊,,由第個呀sir負責 a_a
不過,,越野跑,,唔知用咩速度=.=
作者: ChARsoN    時間: 2010-10-1 21:09
原帖由 賓仔 於 2010-9-29 22:19 發表
比呀sir踢出田徑隊,,好采仲有越野隊,,由第個呀sir負責 a_a
不過,,越野跑,,唔知用咩速度=.=

第一次見越野同田徑分開@@
我以前都係一個阿sir 負責
越野跑若志在完成, 用自己覺得舒服的速度跑就可以了
若有攞名次, 就最好由頭到尾都緊守前列位置
都係睇下你阿sir 有無建議啦~
作者: 賓仔    時間: 2010-10-2 00:46
上斜 落斜有咩技巧 a_a ?
作者: P5C27    時間: 2010-10-2 09:32
上斜留力,落斜衝
作者: miller    時間: 2010-10-2 21:16
原帖由 P5C27 於 2010-10-2 09:32 發表
上斜留力,落斜衝

上斜留力咪俾人走甩晒咯…
作者: ufficiohk    時間: 2010-10-2 23:08
今界精英賽轉往大棠搞, 個段上落斜都幾考人, 特別係水塘底跑翻上山個段..我聽好多跑友講實力好既都留力係個段過人, 然後跑一小段平路返管理站衝終點...還要注意既係落斜咪衝過龍, 越衝越快好易出事, 相信教練會帶學生去實地練習考察... 近幾日可能趁國慶假期我就見到好多大巴載住一車車學生上山練習(因為我就住在大棠山路下面), 個個都好認真下...
作者: P5C27    時間: 2010-10-3 06:29
大棠條路我跑長課跑過好多次,斜又唔算,長又唔算,但係小的氣都好難搞= =
作者: anson31    時間: 2010-10-12 21:28
原帖由 賓仔 於 2010-10-2 00:46 發表
上斜 落斜有咩技巧 a_a ?

我個間學校(lhymss)係以長跑為主,我地後面有座山,所以上斜好有研究
上斜最緊要抬頭挺胸同抬腿,如果你練成e2個功力就好勁
而下山我唔識,次次刀俾人過==
請高手指教
作者: 賓仔    時間: 2010-10-14 21:39
抬腿 ?
姐係要大步/_\ ?
作者: ufficiohk    時間: 2010-10-15 11:20
youtube 有比較技術性的段片可能對跑上落斜有幫助

http://www.youtube.com/watch?v=eu2qocvfCzE

今界精英賽賽段出左, 男女子全部都要跑落水塘, 起點沒有甚麼變化, 只是落到水塘底多跑1,2 公里較平坦的路..
作者: 賓仔    時間: 2010-10-15 22:12
英文睇唔明..haha
作者: anson31    時間: 2010-10-16 23:55
原帖由 賓仔 於 2010-10-14 21:39 發表
抬腿 ?
姐係要大步/_\ ?

half啦,依小第之見,跑山我覺得有4steps
1:可以挨前個人or挺胸(我用e個~)
2:永永遠遠緊記係可以幫助你對腳既活動令你唔好甘累(隻手貼緊肋骨位,&提上)
3:抬腿唔係大步==,係加強你大腿耐力
4:抬腿練成後基本係ok勁@@你仲可以係抬完之後加入向前踢既動作(我仲練緊T-T)
4steps練成後你好快架啦@@
never give up
(你有無挽學界?)
作者: 賓仔    時間: 2010-10-17 10:52
ching,,我報左月野學界

第4個step我識做xd,,同埋次次練跑都做
作者: anson31    時間: 2010-10-17 16:03
你係咪d1???
我係!
作者: quantum    時間: 2010-10-26 22:36
原帖由 ufficiohk 於 2010-10-2 23:08 發表 今界精英賽轉往大棠搞, 個段上落斜都幾考人, 特別係水塘底跑翻上山個段..我聽好多跑友講實力好既都留力係個段過人, 然後跑一小段平路返管理站衝終點...還要注意既係落斜咪衝過龍, 越衝越快好易出事, 相信教練會帶學生 ...

我唔係太同意你既講法...
因為精英賽(由其今年...因為有埠際賽)男仔頭果班人係唔同比你留力...
例如Steven 陳朗庭果班... 根本一開波就已經好快
成個比賽節奏都會比佢地帶得好快...
如果想攞頭10既話...一開始就要跟住上...
唔係既話...比佢地甩開左...係果條路想追都難...

再者...以我所知...果條路前段留D力...
對回程上斜既作用不大...
反而前段去快D...只要唔係快過龍...
最後既時間都會比上斜發力好...
我個人學界就係果條路...平均一星期上兩次大棠練- -"

落斜方面...其實落斜唔會點哂力...
只要呼吸控制得好...就冇問題...
但如果呼吸亂左...好易橫隔膜痛

以上只屬個人經驗
作者: ChARsoN    時間: 2010-10-27 22:22
多謝各位師兄分享寶貴經驗~
小弟7/11 都要跑大專越野賽, 賽道在中文大學校園內~
竟有幸來偷師@@

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2