香港長跑網 - 長跑長友

標題: 茅坪薑茶 [打印本頁]

作者: 亞平    時間: 2010-2-17 00:47
標題: 茅坪薑茶
今年有幸飲過傳說中的茅坪薑茶,今日又無意中看到這篇關於黃山的介紹,甚是感人。希望今年會參加毅行的朋友們,在茅坪遇見這位大叔時,能給予他真誠的致意。
http://fatboylibrary.blogspot.com/2008/07/blog-post_15.html
作者: allanccl    時間: 2010-2-17 10:06
睇過黃山的故事後,以後都唔敢嫌d杯無洗過了....可能自備水杯囉!
果日小弟都有飲,當時真係好多謝佢碗熱薑茶,無諗過原來無水洗碗,但顧不了那麼多,天氣好凍,熱熱的薑茶喝下去,全身暖晒,下次有機會,會大聲d講多謝佢!
作者: 鬼影    時間: 2010-2-17 11:17
如果有機會,出年試吓做義工。
作者: runrun    時間: 2010-2-17 11:41
真的被黃山對山的熱情、行山者的熱誠所感動。

以前都有上過山友行買嘢,印象中我的第一個大背囊Jackel是在那兒買的,
打算於農厝年用來遠征台灣的奇箂山,由於會落雪及攀岩,及打算蹤走至盧山,
所需物資甚多,我要負責捎約60磅物資,於香港操山時已發覺Jackel背囊唔掂,
最終於出發前向人借了個英國做的Lowe,但因背長size唔啱我,去到結果都要
和隊友交換了Karrimor才揹得掂,Karrimor背囊從始成為我的信心選擇。

自始我便沒再去山友行買嘢了,唔多唔少係個Jackel背囊令我失信心,但
唔關山友行事,係一分錢一分貨,我買平背囊自然効用有限;但始終上山用品
要有保証,隨時影响生命,所以便唯有慳其他都唔慳爬山裝備。
作者: runrun    時間: 2010-2-17 11:46
原帖由 鬼影 於 2010-2-17 11:17 發表

如果我幫到手,我都願意做義工,唔駛黄山一個人咁辛苦。
作者: 亞平    時間: 2010-2-18 01:01
原帖由 allanccl 於 2010-2-17 10:06 發表
睇過黃山的故事後,以後都唔敢嫌d杯無洗過了....可能自備水杯囉!
果日小弟都有飲,當時真係好多謝佢碗熱薑茶,無諗過原來無水洗碗,但顧不了那麼多,天氣好凍,熱熱的薑茶喝下去,全身暖晒,下次有機會,會大聲d講多 ...

果次...來到茅坪,天寒地凍,衣衫單薄,果杯熱辣辣薑茶落肚,雖然只喝了一口,但即時曖由心生..事後好似忘記了講聲多謝..因為見到隊長除鞋療傷..有些震驚...下次..下次一定補回。

作者: 亞平    時間: 2010-2-18 01:01
原帖由 鬼影 於 2010-2-17 11:17 發表

我都有咁既心願....希望有日可以實現~~
作者: 亞平    時間: 2010-2-18 01:03
原帖由 runrun 於 2010-2-17 11:46 發表

如果我幫到手,我都願意做義工,唔駛黄山一個人咁辛苦。

原來是有很多人願意幫手的....等我多玩1-2次毅行後...約埋你地去幫下佢手都好喎~~
作者: batigoal    時間: 2010-2-18 11:15
多謝平兄分享,原來呢d 薑茶背後有個甘既故事~~
我第一年玩毅行都唔知d 杯係冇洗,只係d 隊友講比我知我先知,但都飲左~~
作者: allanccl    時間: 2010-2-18 11:34
原帖由 亞平 於 2010-2-18 01:03 發表

原來是有很多人願意幫手的....等我多玩1-2次毅行後...約埋你地去幫下佢手都好喎~~

如果幫手擔水,最好預備d有蓋既水桶,咪唔洗倒瀉晒囉!
作者: 興記J-run    時間: 2010-2-22 14:50
黃山是有心人, 樂觀...好值得學習.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2