香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑完半馬(6:00am),焗到冇朋友 [打印本頁]

作者: iceberg99    時間: 2010-2-28 09:07
標題: 跑完半馬(6:00am),焗到冇朋友
真係同一個禮拜前嘅天氣爭好遠,又焗又熱
總算2個鐘頭完成,但慢過上年差唔多10分鐘

BTW, 好多人「賴」嘢受傷,真係辛苦哂D救護員
作者: 迪迪仔    時間: 2010-2-28 09:39
標題: 我都跑完回來了
真係如你所說,焗到冇朋友

我已經每一個水站都飲水,又用埋佢地提供既海綿,
都仲係好熱.....

跑完再望一望自己件跑衫,發覺我今次又內出血啦

全馬既師兄師姐,辛苦你們了.
作者: forget    時間: 2010-2-28 09:46
未跑已經出晒汗
作者: econecon    時間: 2010-2-28 09:54
原帖由 迪迪仔 於 2010-2-28 09:39 發表
真係如你所說,焗到冇朋友

我已經每一個水站都飲水,又用埋佢地提供既海綿,
都仲係好熱.....

跑完再望一望自己件跑衫,發覺我今次又內出血啦

全馬既師兄師姐,辛苦你們了.

冇飲水乜濟. 希望做快d, 點知10k比pb慢約6分鐘. 我接受唔到..
作者: iceberg99    時間: 2010-2-28 10:18
標題: 回復 2# 的帖子
我冇出血,不過損哂
沖涼痛到死
作者: ashleyFung    時間: 2010-2-28 10:36
岩岩都跑完半馬番黎... ..

比上年快左10分鐘度..突破到2小時啦...PB左..

跑去荔景果段..大家有無聞到一陣垃圾味..勁臭...

今日真係好焗..個個水站都要補一補....唔係真係會跑唔到落去...
作者: 司機    時間: 2010-2-28 10:41
0515仲焗
作者: kwan    時間: 2010-2-28 11:05
標題: 回復 6# 的帖子
> 跑去荔景果段..大家有無聞到一陣垃圾味..勁臭...
有呀!! 入西隧之前少少先致冇左~~ 感覺麻麻地!
作者: 炒炒    時間: 2010-2-28 11:17
今年跑得好差,感覺麻麻,好彩都完成到。
作者: bunnywong    時間: 2010-2-28 11:19
原帖由 kwan 於 2010-2-28 11:05 發表
> 跑去荔景果段..大家有無聞到一陣垃圾味..勁臭...
有呀!! 入西隧之前少少先致冇左~~ 感覺麻麻地!

無感覺添

頭5k都非常熱呢,滿臉都是汗=
作者: 司機    時間: 2010-2-28 11:45
原帖由 ashleyFung 於 28-2-2010 10:36 發表
岩岩都跑完半馬番黎...hgj091" />" />hj ..

比上年快左10分鐘度..突破到2小時啦...PB左..hgjD115" />" />hj

跑去荔景果段..大家有無聞到一陣垃圾味..勁臭...

今日真係好焗..個個水站都要補一補....唔係真係會跑唔到 ...

如果天氣好,ching有條件將pb再提前幾分鐘^^
今日都出到pb...好勁丫......公起公起
作者: lotustower    時間: 2010-2-28 11:48
半馬,時間比去年慢小小,不過是預計中,天氣比較濕熱D,跑時比較吃力,但都返倒終點,成績自已覺得ok La。
作者: ashleyFung    時間: 2010-2-28 12:04
原帖由 司機 於 2010-2-28 11:45 發表

如果天氣好,ching有條件將pb再提前幾分鐘^^
今日都出到pb...好勁丫......公起公起

初段去得快左...攪到出西隧..差d爆偈....好彩最尾頂到番去...

p.s.想尋尋人...想搵番果位同我一路跑一路傾計既師兄..之後我地一齊入西隧...但上斜俾你放甩既...你跑成點呀師兄???
作者: iceberg99    時間: 2010-2-28 13:33
標題: 回復 13# 的帖子
會唔會就係我呢
咁你應該後面過咗我喎
BTW, 荔景果段, 我都聞到一陣垃圾味
作者: 得得地    時間: 2010-2-28 13:33
好似開頭飲得太多水, 定係後嚟食得太多 gel ?   (共五包 gel)
跑極都冇力, 好似跑馬七八九月賽咁.....
又可能斜路太弱, 捱過西隧, 最後4km爆咗.

多謝好多過我頭嘅師兄同我加油!   

Daniel 師兄, 狗哥師兄,
今次唔係 [得得地]... 衰咗.   2小時10分   

唔知下年駛唔駛留班再跑多次半馬 ?!   
作者: superimac    時間: 2010-2-28 13:47
今日既天氣係太濕,但溫度我又覺得 okay。
可能今日目的只係陪朋友而無盡力..
不過見到有幾個人暈低左.. 都幾危險!!
好彩救護員好快手上前協助~讚!

今日辛苦晒各位 ching ctse 啦~!!
作者: 山貓    時間: 2010-2-28 13:53
原帖由 得得地 於 2010-2-28 13:33 發表
...唔知下年駛唔駛留班再跑多次半馬 ?!   

得得地, 我記得你目標同我一樣係2小時內. 一於年中報多幾個半馬, 達標就下年升班啦!!
作者: ashleyFung    時間: 2010-2-28 13:58
標題: 回復 14# 的帖子
果位師兄同我講keep住個pacing跑..1:50分度應該無問題 ...唔通就係師兄你..
好彩吸收左上年的教訓...跑完2點損晒...今次跑之前搽左花士令...完好無缺

作者: snoopyccy    時間: 2010-2-28 14:02
我一樣係2小時內完成半馬天氣又焗又熱!!
作者: ktluk    時間: 2010-2-28 16:30
今日天氣太濕和熱,只可在2個鍾頭17分完成,慢過美記10分鍾,出了西隧,要捱著回終點,在最後2k要一路行一路慢跑,真失敗
作者: 司機    時間: 2010-2-28 16:34
原帖由 ashleyFung 於 28-2-2010 13:58 發表
果位師兄同我講keep住個pacing跑..1:50分度應該無問題 ...唔通就係師兄你..
好彩吸收左上年的教訓...跑完2點損晒...今次跑之前搽左花士令...完好無缺

咩原因會損????
作者: miumiulam    時間: 2010-2-28 16:56
標題: 祝各:師兄。師姐。情人節快樂!
用左2小時26分跑完我人生第一個半馬!
禮物:四隻腳指腫左!
作者: bello    時間: 2010-2-28 17:06
想知半馬挑戰組頭幾K有無塞人?
我跑第一組,真係塞到發晒「文」
作者: HIN    時間: 2010-2-28 17:09
1h58min.
太潮濕&焗
慢舊年5min.左右...
作者: 迪迪仔    時間: 2010-2-28 18:03
原帖由 bello 於 2010-2-28 17:06 發表

無乜點塞......因為好快d人已經散開晒了.
作者: 肥鬼跑手    時間: 2010-2-28 18:05
原帖由 bello 於 2010-2-28 17:06 發表

哈哈  好似百萬行
頭三k只可用 6分鐘/km 黎跑
不過冇所謂啦,都係玩下

作者: D文    時間: 2010-2-28 18:33
小弟1'44完成,比上年慢左11MIN
作者: Mr.Bus    時間: 2010-2-28 18:47
原帖由 bello 於 28/2/2010 17:06 發表

我見第一組係第一個水站時0既境況係...........好似朝早紅隊塞車咁lor....

d跑手就似係咁啦==>
作者: 得得地    時間: 2010-2-28 18:49
原帖由 山貓 於 2010-2-28 13:53 發表

得得地, 我記得你目標同我一樣係2小時內. 一於年中報多幾個半馬, 達標就下年升班啦!! hgjD115" />" />hj

山貓,

嚟... 一齊組隊, 跑多啲 10km.   
我要多啲山路特訓, 唔再輸俾西隧 !   
仲有要夏天特訓, 夏天都要跑出 sub-50 先得.     
年尾 [半馬], 要 sub-2.   
作者: iceberg99    時間: 2010-2-28 20:36
標題: 回復 18# 的帖子
冇錯冇錯,係我啦
不過出咗隧道QD pacing 就慢哂
作者: ashleyFung    時間: 2010-2-28 20:54
原帖由 司機 於 2010-2-28 16:34 發表

咩原因會損????

件衫同乳頭經過長時間的親密接觸(磨擦)..上年就咁損左...

iceberg師兄...我仲以為你暴走左 ...我出隧道都差d爆偈呀...好彩撐住跑埋番去ja...下年繼續努力..操多d先得...
作者: Riffalo    時間: 2010-2-28 21:10
山貓ching, 你跑成點? 今朝好似見到你.

今日見到咁既情況, 都知唔會有好成績, 唸住放慢黎, 估唔到都重要咁辛苦. 後段上斜完全無力, 結果跑左2hr12, 重慢過平時練習成10min. 真係要加多d上斜操練先得.
作者: superimac    時間: 2010-2-28 21:19
原帖由 bello 於 2010-2-28 17:06 發表 想知半馬挑戰組頭幾K有無塞人?我跑第一組,真係塞到發晒「文」

有啊~
睇住個 pacing 頭1k 6:25 ---> 第2k 塞到落 7:02
作者: 最強幻像    時間: 2010-2-28 21:37
今日衝擊pb失敗! 頭6k完全無風,唔駛一陣就全身濕哂,至於上落斜問題不大,一直都保持均速,可惜最後兩k右腳仔作抽,要收慢油前進,結果比上年慢2分鐘finish,2:01另外多謝會長一直同小弟拍住,如果唔係今日都幾難捱

作者: 司機    時間: 2010-2-28 21:40
原帖由 ashleyFung 於 28-2-2010 20:54 發表

件衫同乳頭經過長時間的親密接觸(磨擦)..上年就咁損左...

iceberg師兄...我仲以為你暴走左 ...我出隧道都差d爆偈呀...好彩撐住跑埋番去ja...下年繼續努力..操多d先得...

親密接觸==,睇黎要好好保護佢^^
作者: 天天跑    時間: 2010-2-28 22:19
原帖由 iceberg99 於 2010-2-28 09:07 發表
真係同一個禮拜前嘅天氣爭好遠,又焗又熱
總算2個鐘頭完成,但慢過上年差唔多10分鐘

BTW, 好多人「賴」嘢受傷,真係辛苦哂D救護員

ching講得啱,係好熱,見水站即刻攞水照頭淋,相比上個月中國沿岸半馬,今次只係west tunnel辛苦,上次又上山又落斜結果雙腿抽根,雖然慢咗10分鐘,但今次反而順利完成,值得感恩。
作者: 天天跑    時間: 2010-2-28 22:21
原帖由 肥鬼跑手 於 2010-2-28 18:05 發表

哈哈  好似百萬行
頭三k只可用 6分鐘/km 黎跑
不過冇所謂啦,都係玩下

X2
作者: hotbloodedalva    時間: 2010-2-28 22:50
唔計練習,我都跑過4個半馬,成績都around 2hr...但舊年過完西隧即老抽到維園,要用2hr24min....今年巳經在上斜最勁地方用只行不跑策略...但仍然抽左,只係無舊年咁差,仍可慢跑到終點,但都要2hr18min....呢條西隧幾惡搞....我之前已經有用跑步機較最斜角度練5k...但似乎都唔夠應付西隧...請教下各位師兄如何可以克服引到條西隧呢??
作者: 山貓    時間: 2010-2-28 23:04
原帖由 得得地 於 2010-2-28 18:49 發表
山貓,
...
我要多啲山路特訓, 唔再輸俾西隧 !   
仲有要夏天特訓, 夏天都要跑出 sub-50 先得.     
年尾 [半馬], 要 sub-2.   

原帖由 Riffalo 於 2010-2-28 21:10 發表
山貓ching, 你跑成點? 今朝好似見到你.

今日見到咁既情況, 都知唔會有好成績, 唸住放慢黎, 估唔到都重要咁辛苦. 後段上斜完全無力, 結果跑左2hr12, 重慢過平時練習成10min. 真係要加多d上斜操練先得.

今日同Jrun ching講開, 建議食梅子(跑梅子林); 上呢條長命斜的確好甘, 但相信呢處係山路特訓既理想地點!
Riffalo ching, 正如小弟之前個post話齋--今日PW達成~!
作者: ivan    時間: 2010-3-1 00:32
原帖由 hotbloodedalva 於 2010-2-28 22:50 發表 唔計練習,我都跑過4個半馬,成績都around 2hr...但舊年過完西隧即老抽到維園,要用2hr24min....今年巳經在上斜最勁地方用只行不跑策略...但仍然抽左,只係無舊年咁差,仍可慢跑到終點,但都要2hr18min....呢條西隧幾惡搞. ...

個人覺得, 平時練習可加入跑山路線.

可以既話, 跑完15K以後才上山,

咁可以考驗自己係無乜力既情況下上山!!

今年雖然老抽, 但西隧上斜果下過人都好爽呀!!

你都可以架!!
作者: 興記J-run    時間: 2010-3-1 11:21
最後1KM, 連飲奶的力都出埋, 先返到終點....
作者: hotbloodedalva    時間: 2010-3-1 12:00
原帖由 ivan 於 2010-3-1 00:32 發表

個人覺得, 平時練習可加入跑山路線.

可以既話, 跑完15K以後才上山,

咁可以考驗自己係無乜力既情況下上山!!

今年雖然老抽, 但西隧上斜果下過人都好爽呀!!

你都可以架!!

Thank u ching,....but 揾山跑同編排15k后練係我住呢區有d難度....我試下安唔安排到....不過都擔心在15k之后跑个人巳無乜力....再跑斜易傷膝
作者: snoopyccy    時間: 2010-3-1 12:20
完成第一次跑渣打,不過上斜落斜唔萛多..........最辛苦出西隨口要偏向右邊斜!
渣打比想像中冇甘辛苦!! .........中國沿岸半馬辛苦好多係"勁多"斜路.
作者: ivan    時間: 2010-3-1 23:49
原帖由 hotbloodedalva 於 2010-3-1 12:00 發表 Thank u ching,....but 揾山跑同編排15k后練係我住呢區有d難度....我試下安唔安排到....不過都擔心在15k之后跑个人巳無乜力....再跑斜易傷膝

所以要一KEEP住同一步速同姿勢, 咁就冇咁易傷.

簡單來說, 步密, 身向前傾, 密擺手.

我既TIPS係唔係成日望遠處, 因為你望到條斜未上完, 你就會有放棄既想法....

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2