香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步的呼吸問題 [打印本頁]

作者: 乒乓小風    時間: 2010-4-8 16:07
標題: 跑步的呼吸問題
請問各位 c hing , 你地跑幾多步呼吸一口氣呢 ?
小弟通常係6步一個偱環 , 完成一次呼吸 ,
之後見辛苦嘞 , 會4步一次呼吸 , 唔知啱唔啱呢 ?

小弟只係跑左一個月左右既菜鳥 , 多多包涵 !
作者: Derek    時間: 2010-4-8 16:15
你的體會是對的,你已經做對了
作者: kenneth    時間: 2010-4-8 16:51
作者: 乒乓小風    時間: 2010-4-8 17:04
深呼係咪大大力呼呀 ?
淺吸的話 , 咪吸好耐囉 ?
作者: kenneth    時間: 2010-4-8 17:13
作者: econecon    時間: 2010-4-8 23:57
原帖由 kenneth 於 2010-4-8 17:13 發表

淺吸,細細力吸就可以的了,閣下跑步時,注意要盡力的呼氣,至於吸氣的多少,閣下可以不用太在意(口訣︰你要呼多少氣,自然會識吸多少氣。)

以前上堂好似話有咩吸幾多下,呼幾多下, 同埋有d教練話吸深d. 真係好似好多方法
作者: quantum    時間: 2010-4-9 01:32
小弟用鼻吸兩次...
用口呼一次
有時無定幾多腳步一個循環...
會視乎速度有所調節
作者: chi0v0    時間: 2010-4-9 02:08
我個P.E. miss話兩步吸兩步呼o既
作者: 乒乓小風    時間: 2010-4-9 09:01
原帖由 quantum 於 2010-4-9 01:32 發表
小弟用鼻吸兩次...
用口呼一次
有時無定幾多腳步一個循環...
會視乎速度有所調節

用鼻吸好似唔係幾夠吸喎 , 你個鼻孔係咪好大呀 ?
作者: 齋老味    時間: 2010-4-9 10:44
原帖由 乒乓小風 於 2010-4-9 09:01 發表
用鼻吸好似唔係幾夠吸喎 , 你個鼻孔係咪好大呀 ?

我就一定用口吸口呼
因為小弟較肥
成日都唔係好夠氣咁

反而游水就口吸鼻呼............
作者: kenneth    時間: 2010-4-9 11:01
作者: imofean    時間: 2010-4-9 13:04
最efficient 嘅吸法係腹式深呼吸,深呼吸可以令氧氣停留喺身體耐啲,咁就越能夠補充身體需要嘅氧份。至於用腹式呼吸係因為吸氣時橫隔膜會向下彎曲,可以增加肺嘅儲存量。你上可以youtube打 running breathing睇睇,好多coach都有講點吸最有效。至於上面位c hing講橫隔膜抽筋其實同吸氣冇直接關係。出現橫隔膜抽筋好多時係因為身體未完全warm up但加速太快,引致抽筋情況。淺呼吸可以加快身體新陳代謝,於是令橫隔膜抽筋嘅情況得以減輕。youtube有一個video係教跑手應付橫隔膜抽筋,簡單d講就係出現疼痛時,一定要繼續跑,但係就要用雙手用力掩面,令呼吸變得短而急。大約半分鐘就冇事。情況就同剛剛講嘅原理差唔多。唔痛之後建議用番腹式深呼吸,可以大大增加跑嘅速度同埋減低體力消耗。

作者: stephenyau    時間: 2010-4-9 13:13
原帖由 乒乓小風 於 2010-4-8 16:07 發表
請問各位 c hing , 你地跑幾多步呼吸一口氣呢 ?
小弟通常係6步一個偱環 , 完成一次呼吸 ,
之後見辛苦嘞 , 會4步一次呼吸 , 唔知啱唔啱呢 ?

小弟只係跑左一個月左右既菜鳥 , 多多包涵 ...

ching只係跑了一個月度, 已經係一個好開始....
小弟既愚見,呼吸在乎適應和舒服,三呼三吸(6步)不合適便試兩呼兩吸.
先由慢跑開始, 最重要能夠放鬆呼吸和保持節奏. 覺得舒服便可, 慢慢才加快點!

我一向都是兩呼兩吸,也有人不同....跑得多便會找到合適你的呼吸!
希望可以幫到你!
作者: KingSimon    時間: 2010-4-9 13:19
我係兩吸兩呼....冇留意幾多步...夠用就得= =
作者: 乒乓小風    時間: 2010-4-9 15:14
依 he ! 好似有好多唔同既呼吸方法喎 !
敢請問你地呼吸之間 , 有冇一個短暫既閉氣呢 ?
我好似有 , 敢有冇問題既呢 ?
作者: blurmax    時間: 2010-4-9 15:54

Never heard this before! Probably not a good method....................

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: stephenyau    時間: 2010-4-9 16:47
原帖由 乒乓小風 於 2010-4-9 15:14 發表
依 he ! 好似有好多唔同既呼吸方法喎 !
我好似有 , 敢有冇問題既呢 ?

是否你有些誤解呢? 兩步呼是一個時間,兩步吸亦另一個時間
即是兩步時間為一吸, 兩步時間為一呼! 前後4步為完成一次吸呼
希望你明白啦!
作者: TinyWong    時間: 2010-4-9 20:41
我都唔係好知點呼吸丫,不過開頭時都幾辛苦,不過當我跑到第2KM或3KM時就會舒服D囉
之後會輕輕呼吸都可以架啦......
作者: sss    時間: 2010-4-11 01:54
自然舒適的呼吸最重要,唔需要理快慢同幾多下,不過一定要足夠∼∼∼∼∼∼

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2