香港長跑網 - 長跑長友

標題: 29/05-2010 東涌>大澳網友約跑 [打印本頁]

作者: long.run.hk    時間: 2010-4-13 17:16
標題: 29/05-2010 東涌>大澳網友約跑
如當日想跑長少少,可以在深屈沿車路入大澳。
距離:約十一公里八公里跑,三公里山路
路程︰逸東村 > 沙螺灣 > 深石村 > 深屈 > 大澳
約跑日期:2010年5月29日(星期六)
集合時間: 上午0940出發
集合地點︰
集合地點︰
東涌碼頭 0915
屯門碼頭 0845 船期為 0900 但各位請提早到,因有機會滿座的。(屯門至東涌 18元,大澳至屯門 25 元)
如有參加者由其他地方出發,可以另外提供集合地點。

路線:見附圖
人數:30人
衣著: 有著衫褲就得
時間: 兩小時左右應可完成
裝備: 水,八仔及金錢(大澳食嘢價錢中等)。

相關此線一個資料很豐富的網頁
http://www.hike.hk/load.jsp?route=tcto&page=1

注意事項:
1. 八公里石屎路(有上落的)後為深屈,有士多補給(飲品都是5至6元左右),如有須要可以在深屈撤離,過了深屈後為山路,快行入大澳。
2. 跑完後,各位只能在大澳公廁抺身。
3. 跑完後,可於大澳遊覽的。

4.大澳有巴士去東涌,梅窩,單程好似18元左右,亦可選擇乘船回屯門。
5.建議各位揹背包跑,帶定少量可換衣物等。

警告及聲明:
1. 此項聚會適合身體並無任何疾病(包括已知或隱疾)的跑友參加。
2. 此項活動與本網站無關,純粹個人自由參加之活動。
3. 參加者的個人安全,須自行負責。

登錄/註冊後可看大圖

作者: kenneth    時間: 2010-4-13 17:25
作者: kenneth    時間: 2010-4-13 17:26
作者: 亞平    時間: 2010-4-13 17:41
參加名單:
1. Kenneth ^.^!....
2. 亞平
作者: 亞平    時間: 2010-4-13 17:43
想問 LONG run HK 呢條木嘴搞野...信唔信得過架~~
作者: kenneth    時間: 2010-4-13 17:45
作者: 亞平    時間: 2010-4-13 17:55
原帖由 kenneth 於 2010-4-13 17:45 發表

緊係信唔過啦,所以小弟先報名,睇佢點搞之麻。

好..我陪你去..如有不對路..我幫你做低佢..
作者: kenneth    時間: 2010-4-14 08:51
作者: lantau    時間: 2010-4-14 18:16

登錄/註冊後可看大圖

Ching,呢條路線好好跑,跑了多次,一小時多可以跑完,如果來回跑更好,想參加,但未知洗唔洗返工,到五月先知,暫時留位
作者: kenneth    時間: 2010-4-14 19:51
作者: TCRunner    時間: 2010-4-14 21:47
e 條路,我以前住大嶼山嘅日子,每年都當行山咁行一兩次,多年累積下來,都有十次以上,但只係行,冇跑過. 如果係跑的話,我覺得由東涌灣開始至深屈嘅一段尚可. 到了深屈之後,路變得陰森狹窄,有一段路更是靠近無欄山崖邊,跑,會有一定危險. 另外,越接近大澳,越多碎石沙塵,而且多年來一直有山泥傾瀉告示牌警告遊人潛在危險. 所以深屈至大澳嘅一段沿海山徑,大部份都唔係咁適宜跑. 自己反而試過跟朋友遊昂平後,沿昂平道經深屈道(全程石屎路)跑下山以相反方向回東涌.照計,如果唔行深屈至大澳嘅一段沿海山徑,係可以沿深屈道上山頂,再經大澳道落大澳;風景則由茫茫大海,變成石璧水塘景(上到山頂後)+沿路寺院風景(延慶寺,靈隱寺....),個人覺得要比前者好.
作者: kenneth    時間: 2010-4-14 22:30
作者: lantau    時間: 2010-4-14 22:38
原帖由 kenneth 於 2010-4-14 19:51 發表

無問題,預埋閣下﹗

謝,希望唔洗返工

原帖由 TCRunner 於 2010-4-14 21:47 發表
e 條路,我以前住大嶼山嘅日子,每年都當行山咁行一兩次,多年累積下來,都有十次以上,但只係行,冇跑過. 如果係跑的話,我覺得由東涌灣開始至深屈嘅一段尚可. 到了深屈之後,路變得陰森狹窄,有一段路更是靠近無 ...

多謝ching提醒,大家量力而為,選擇自己的路,有得繼續跑,就好幸福了!

ps.我跑了很多次了so far都沒有問題,但假日就要小心d,多了很多行山人仕同越野單車人仕同你爭路
作者: kenneth    時間: 2010-4-15 08:52
作者: jshho    時間: 2010-4-16 14:29
入左大澳點番出尼 ??

不如跑來回啦 ...
作者: 亞平    時間: 2010-4-16 14:45
原帖由 jshho 於 2010-4-16 14:29 發表
入左大澳點番出尼 ??

不如跑來回啦 ...

都得...呵呵...來回22K..一個半馬.
作者: kenneth    時間: 2010-4-16 15:06
作者: 亞平    時間: 2010-4-16 16:50
原帖由 kenneth 於 2010-4-16 15:06 發表

計劃是入到大澳後,行陣,食陣嘢先用交通工具返出來的。
如果想跑番出來...到時亞平仲有氣力的話陪你,無所謂的。

食左野...我驚洩了道氣...唔想再跑喎~~都係老大你陪人跑啦..

作者: kenneth    時間: 2010-4-16 16:56
作者: 亞平    時間: 2010-4-16 17:17
原帖由 kenneth 於 2010-4-16 16:56 發表

咁你去到大澳,咪索性唔好食,跑番過東涌囉。
小弟呢排狀態唔好,跑到單程都偷笑啦。

人家女仔來架..想單挑你咋...唔好衰俾人睇來....22k咋...對你而言..真係好濕碎...上啦~
作者: kenneth    時間: 2010-4-16 17:24
作者: kenneth    時間: 2010-4-16 17:25
作者: 得得地    時間: 2010-4-16 23:01
原帖由 long.run.hk 於 2010-4-13 17:16 發表
如當日想跑長少少,可以在深屈沿車路入大澳。
距離:約十一公里八公里跑,三公里山路
路程︰逸東村 > 沙螺灣 > 深石村 > 深屈 > 大澳
約跑日期:2010年5月29日(星期六)

參加名單:
2. 亞平
3. lantau 如果唔番工會到
4. 得得地 (東涌係我主場, 我都想嚟, 等我睇定啲, 睇吓請唔請到假先作實.)

謝謝 !

我都想識吓 lantau 師兄,   
仲有 TCRunner 師兄對 [大嶼山/東涌] 好有經驗, 要參考佢嘅資料 !     
作者: kenneth    時間: 2010-4-17 09:08
作者: 得得地    時間: 2010-4-17 11:10
原帖由 kenneth 於 2010-4-17 09:08 發表
得得地兄,閣下住東涌??請問東涌碼頭點跑過逸東??是否沿海邊行人路跑就可以到??有冇捷徑??
當然﹗佢以前是東涌人....

我住東涌, 不過極少過逸東, 早一排試跑先去過外圍一次.
東涌碼頭過去, 其實沿住海邊同隧道, 去到消防局再過去, 應該唔難搵.
捷徑就未必有, 或者我唔知嘞.   

我未試過搭嗰度啲船, 我都想遲啲試吓搭船過屯門.
TCRunner ching, 可以講話係 [東涌原居民] 咁滯.   
東涌嘅路, 我諗佢都跑過晒, 係我咁水皮啫.   
所以我都想知多啲啲新路, 或者第時同 lantau ching 跑吓.   
作者: lantau    時間: 2010-4-18 11:02
原帖由 kenneth 於 2010-4-17 09:08 發表

得得地兄,閣下住東涌??請問東涌碼頭點跑過逸東??是否沿海邊行人路跑就可以到??有冇捷徑??

東涌碼頭跑去逸東都係沿海邊跑經隧道前上樓梯(咁就唔洗過馬路)向消防局方向跑,呢條路都算係捷徑來又唔洗過馬路的了,當然有其他路可以跑,不過要上行人天橋,過馬路再過行車天橋等等,所以都係上面條路好d

原帖由 得得地 於 2010-4-17 11:10 發表

我住東涌, 不過極少過逸東, 早一排試跑先去過外圍一次.
東涌碼頭過去, 其實沿住海邊同隧道, 去到消防局再過去, 應該唔難搵.
捷徑就未必有, 或者我唔知嘞.   

我未試過搭嗰度啲船, 我 ...

我日日都有跑的,但多數機場東涌跑,我多數都係中午時間跑,夜晚就間中會跑,但多數係踏單車,可能大家都見慣見熟有打招呼都未定,大家指教指教下
作者: TCRunner    時間: 2010-4-20 08:04

Kenneth ching,

新東涌碼頭往逸東有幾條路線可選擇,但如要 '跑' 往逸東,最好當然係避開經東薈城商場,或需經過交通燈位的其他路線.

正如得得地ching所提及,最簡單直接嘅路應該係沿海旁公園跑: 一出碼頭往纜車塔方向跑, 經過纜車塔轉彎,再過中電變壓站後,會見到有行人隧道及旁邊沿 '順東路' 附設的行人路,右邊是小山丘. 沿此行人路跑, 直跑至東堤灣畔對開附近的石階梯前,有兩個選擇 : 1) 沿石級跑上小山丘頂 (有涼亭可作小休),再由山丘頂跑落東涌道.向右落,經小炮台,馬灣涌村到逸東;向左落則不經馬灣涌村直達逸東. 2) 不上小山丘,直跑至消防局後,轉彎再沿行人路(左旁為單車徑)跑往逸東.此路最易認,唔驚跑錯路,但要兜大圈.

另外,沿海旁公園,尚有一條路,是真正最短的捷徑,無需上小山丘或兜大圈,但較適合行多過跑,而且一定要水退時才可: 海旁公園盡頭 (即變壓站後再隔數十米) 有野草遮蓋,但中間其實是有路行.可經過防波堤石壆一直行至馬灣涌/舊東涌碼頭前的小石灘,如果是退潮,便可行過露出水面的小石灘,再經馬灣涌村直達逸東.
作者: pwong5618    時間: 2010-4-22 00:03
參加名單:
2. 亞平
4. 得得地 (東涌係我主場, 我都想嚟, 等我睇定啲, 睇吓請唔請到假先作實.)
5. pwong5618 (
看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔開心唔實個門口嫁!)
作者: waynekkw    時間: 2010-4-22 17:24
參加名單:
2. 亞平
5. pwong5618 (
看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔開心唔實個門口嫁!)
6.  壞人 (想試來回)
作者: 亞平    時間: 2010-4-22 17:30
原帖由 waynekkw 於 2010-4-22 17:24 發表
參加名單:
2. 亞平
5. pwong5618 (看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔 ...

壞人又來放火...等我call 鬼影來報仇~~
作者: vileung    時間: 2010-4-22 23:24
參加名單:
2. 亞平
5. pwong5618 (看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔開心唔睇實個門口嫁!)
7. vileung (新手10K大概70分,應該唔使開工)
作者: 蘭西•韋    時間: 2010-4-22 23:38
參加名單:
2. 亞平
5. pwong5618 (看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔開心唔睇實個門口嫁!)
7. vileung (新手10K大概70分,應該唔使開工)
8. Nancy
作者: 蘭西•韋    時間: 2010-4-22 23:51
看更先生,

屯門碼頭08:30應該係公眾假期的船期, 星期六的08:00/09:00,  
所以出發時間要由09:15改08:45/09:45

作者: 亞平    時間: 2010-4-23 00:39
看更亞伯呢個死仔都幾好號召力...連wong sir 都吸引過來.....勁呀~~
作者: =chairman=    時間: 2010-4-23 00:47
呢位看更好似講過話要做人情俾小弟
作者: kenneth    時間: 2010-4-23 11:25
作者: kenneth    時間: 2010-4-23 11:26
作者: kenneth    時間: 2010-4-23 11:26
作者: =chairman=    時間: 2010-4-23 11:32
標題: 回復 38# 的帖子
請飲...汽水?隨時都得哈哈~
作者: kenneth    時間: 2010-4-23 11:48
作者: =chairman=    時間: 2010-4-23 11:56
原帖由 kenneth 於 2010-4-23 11:48 發表

汽水??咁...人情都比唔多的

哈哈,小弟突然想問下Ken兄結左婚幾耐   可以說嗎?
作者: kenneth    時間: 2010-4-23 12:00
作者: =chairman=    時間: 2010-4-23 12:08
標題: 回復 42# 的帖子
Ken兄做乜有個咁樣既圖 哈哈可能小弟大個先會明白
作者: 亞平    時間: 2010-4-23 12:25
原帖由 =chairman= 於 2010-4-23 12:08 發表
Ken兄做乜有個咁樣既圖 哈哈可能小弟大個先會明白

唔駛點等..你一結左..好快就會明的~~
作者: =chairman=    時間: 2010-4-23 12:26
原帖由 亞平 於 2010-4-23 12:25 發表

唔駛點等..你一結左..好快就會明的~~

結咩先
作者: kenneth    時間: 2010-4-23 13:27
作者: kenneth    時間: 2010-4-23 13:31
作者: kenneth    時間: 2010-4-23 13:50
作者: lantau    時間: 2010-4-23 22:58
原帖由 kenneth 於 2010-4-23 13:50 發表
最終集合地點︰逸東巴士總站 0935

參加名單:
1. Kenneth ^.^!....(屯碼)
2. 亞平(屯碼)
4. 得得地 (東涌係我主場, 我都想嚟, 等我睇定啲, 睇吓請唔請到假先作實 ...

我住東涌的,所以東涌等可以了,但想問會去那裏做熱身?一班人要大少少的地方先可以做到
作者: vileung    時間: 2010-4-24 00:58
東涌等。。。
作者: 得得地    時間: 2010-4-24 10:15
原帖由 lantau 於 2010-4-23 22:58 發表
我住東涌的,所以東涌等可以了,但想問會去那裏做熱身?一班人要大少少的地方先可以做到

我估我嗰日, 請到半日假, 一齊跑.

東涌碼頭附近天橋底有啲位, 嗰度做熱身 ?
定係過到逸東都仲有位做熱身 ?

應該冇行李寄存 ?
大家都係輕便裝束慢跑 ?!
作者: lantau    時間: 2010-4-24 21:46
原帖由 得得地 於 2010-4-24 10:15 發表

我估我嗰日, 請到半日假, 一齊跑.

東涌碼頭附近天橋底有啲位, 嗰度做熱身 ?
定係過到逸東都仲有位做熱身 ?

應該冇行李寄存 ?
大家都係輕便裝束慢跑 ?!

知道了,我都可以跑啦,如果ching門在屯碼等,佢地都會撘船過來東涌碼頭,咁東涌碼頭等可能會好d!
作者: kenneth    時間: 2010-4-25 19:50
作者: kenneth    時間: 2010-4-25 21:06
作者: Esther    時間: 2010-4-27 13:34
集合地點
屯門碼頭 0845
東涌碼頭 0915

參加名單:
2. 亞平(屯碼)
3. lantau (東碼)
4. 得得地 (東碼)
5. pwong5618(屯碼) (看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔開心唔睇實個門口嫁!)
6.  壞人 (屯碼)(想試來回)
7. vileung (東碼)(新手10K大概70分,)
8. Nancy (屯碼)
9. Esther(東碼)

作者: kenneth    時間: 2010-4-30 10:27
作者: happy2829    時間: 2010-5-3 23:45
原帖由 lantau 於 2010-4-24 21:46 發表 知道了,我都可以跑啦,如果ching門在屯碼等,佢地都會撘船過來東涌碼頭,咁東涌碼頭等可能會好d!

dear tim, 我放低行李係 室內運動場,想問清楚 東涌碼頭 o係海濱路 幾多號? 跑去可以當熱身。 到時見!
作者: kenneth    時間: 2010-5-4 10:40
作者: Sisyphus    時間: 2010-5-7 03:38
我住東涌, 到時見

參加名單:
2. 亞平(屯碼)
4. 得得地 (東碼)
5. pwong5618(屯碼) (看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔開心唔睇實個門口嫁!)
6.  壞人 (屯碼)(想試來回)
8. Nancy (屯碼)
10. happy2829(東碼)
11. Sisyphus (東碼)
作者: kenneth    時間: 2010-5-7 09:18
作者: Sisyphus    時間: 2010-5-8 23:43
標題: 回復 60# 的帖子
hah 好期待
作者: kenneth    時間: 2010-5-11 09:40
作者: hahawai    時間: 2010-5-15 14:38
新手, 蠢蠢欲試, 平時只跑石屎馬路, 未跑過山, 想問有乜要預備? 同平時一樣裝束ok?
作者: 蘭西•韋    時間: 2010-5-15 18:15
參加名單:
2. 亞平(屯碼) (來回)
4. 得得地 (東碼)
5. pwong5618 (屯碼) (來回) (看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔開心唔睇實個門口嫁!)
6.  壞人 (屯碼) (想試來回)
8. Nancy (屯碼) (來回)
12. Samuel (東碼)
作者: kenneth    時間: 2010-5-15 20:02
作者: GRACE@    時間: 2010-5-15 20:17
參加名單:
4. 得得地 (東碼)
5. pwong5618 (屯碼) (來回) (看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔開心唔睇實個門口嫁!)
13. Grace(東碼)

預埋我啦~
作者: hahawai    時間: 2010-5-16 13:43
參加名單:
4. 得得地 (東碼)
13. Grace (東碼)
14. hahawai (東碼)
作者: GRACE@    時間: 2010-5-17 10:40
原帖由 hahawai 於 2010-5-15 14:38 發表
新手, 蠢蠢欲試, 平時只跑石屎馬路, 未跑過山, 想問有乜要預備? 同平時一樣裝束ok?

Welcome! 你可以參考下我地'亞平'頭像既裝束, 幾咁有型
作者: 亞平    時間: 2010-5-17 11:45
原帖由 GRACE@ 於 2010-5-17 10:40 發表

Welcome! 你可以參考下我地'亞平'頭像既裝束, 幾咁有型" />" />

果個行山look來架...不如參考你個頭像既網球look型女D喎~~
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 12:02
作者: GRACE@    時間: 2010-5-17 12:11
原帖由 kenneth 於 2010-5-17 12:02 發表

亞平响閣下心目中,何時都咁型架啦﹗﹗

屈大哥實係同我一樣諗法啦
作者: GRACE@    時間: 2010-5-17 12:12
原帖由 亞平 於 2010-5-17 11:45 發表

果個行山look來架...不如參考你個頭像既網球look型女D喎~~

平平請提供一張至型既跑步look相
作者: 亞平    時間: 2010-5-17 12:14
原帖由 GRACE@ 於 2010-5-17 12:11 發表

j" />" />" />" />jk 屈大哥實係同我一樣諗法啦

屈大哥唔會同你一樣諗法架...佢只會覺得你冇話佢頭像型仔...有點酸溜溜啫..
作者: 亞平    時間: 2010-5-17 12:16
原帖由 GRACE@ 於 2010-5-17 12:12 發表

平平請提供一張至型既跑步look相" />" />

我有好多跑步相~~不過冇張型仔的...

係喎...忘記 send pm 俾你...我想約你619-620外出過夜..
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 12:17
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 12:18
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 12:19
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 12:20
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 12:21
作者: GRACE@    時間: 2010-5-17 12:28
原帖由 亞平 於 2010-5-17 12:16 發表

我有好多跑步相~~不過冇張型仔的...

係喎...忘記 send pm 俾你...我想約你619-620外出過夜..

收到了, 謝謝~~要約下人先...會好快回覆~~
作者: 亞平    時間: 2010-5-17 12:29
原帖由 GRACE@ 於 2010-5-17 12:28 發表

收到了, 謝謝~~要約下人先...會好快回覆~~" />" />hjfgchdf

你唔駛約晶哥啦...佢唔得閑來呀~~
作者: GRACE@    時間: 2010-5-17 12:30
原帖由 kenneth 於 2010-5-17 12:18 發表

你想放銀包??

好提議喎, 不如屈大哥讓左你銀包現時平平張相俾我啦
作者: GRACE@    時間: 2010-5-17 12:32
原帖由 亞平 於 2010-5-17 12:29 發表

你唔駛約晶哥啦...佢唔得閑來呀~~

係咪你禁止左晶哥參加呀?
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 12:35
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 12:36
作者: 亞平    時間: 2010-5-17 12:38
原帖由 GRACE@ 於 2010-5-17 12:30 發表

好提議喎, 不如屈大哥讓左你銀包現時平平張相俾我啦" />" />

屈大哥銀包入面係唔會放其他人的相....屈嫂晚晚會檢查架~~~
作者: 亞平    時間: 2010-5-17 12:38
原帖由 GRACE@ 於 2010-5-17 12:32 發表

係咪你禁止左晶哥參加呀?" />" />

我知佢唔來...先約你咋...
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 12:39
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 12:40
作者: paulwywong    時間: 2010-5-17 13:19
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 13:38
作者: GRACE@    時間: 2010-5-17 13:41
原帖由 kenneth 於 2010-5-17 12:35 發表

唔使講咁多,攞去,送比閣下吧。

呢張都唔似平平o既?
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 13:44
作者: GRACE@    時間: 2010-5-17 15:27
原帖由 kenneth 於 2010-5-17 13:44 發表

帶咗面具跑,係咁架啦...

應該係替身來的
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 15:29
作者: 亞平    時間: 2010-5-17 16:52
原帖由 kenneth 於 2010-5-17 12:40 發表

閣下銀包放咗好多其他女仔相??

老大你都好OUT喇..家陣邊興擺相入錢包架..咁好易出事架~~
作者: 亞平    時間: 2010-5-17 16:53
原帖由 GRACE@ 於 2010-5-17 13:41 發表

呢張都唔似平平o既?" />" />

係囉...都唔似...下身似屈老大多D~~
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 17:03
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 17:05
作者: kenneth    時間: 2010-5-17 17:06

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2