香港長跑網 - 長跑長友

標題: 夢璃......一切從心開始 [打印本頁]

作者: LL3578    時間: 2010-4-14 02:04
標題: 夢璃......一切從心開始

一切從心出發
"Spirit of dream, inspired by heart"

呢句野正正就係夢璃黎緊新既長跑賽季既主題,經過最近呢兩、三個月小弟係各方面發生過既事之後,就黎個"大革新",務求以全新形象示人,委任長跑壇外既獨立經理人成立後援團,協助處理日常報名參加比賽既
為左配合"大革新"行動,封塵封左超過半年既夢璃係長跑網既跑步日誌亦即將復活,請各位多多留意喔~

心夢之城 (夢璃 Sam Tam Office) 團隊 示

作者: 亞平    時間: 2010-4-14 11:49
歡迎 sam 兄 開 blog~~
作者: 叮叮噹    時間: 2010-4-14 17:44
恭喜sam開blog大吉!
長跑長有, 長寫長有.
作者: LL3578    時間: 2010-4-15 17:00
標題: 2010.4.15練跑小記
小弟個blog 已經update左
有今日練跑既小記
http://hk.myblog.yahoo.com/ll-3578/article?mid=1400

作者: LL3578    時間: 2010-4-18 18:27
標題: DOW Live Earth-Run for Water 總結
今日係"世界水日"
全球多個地方響應呢次活動
就搞左6km既慈善賽跑

我今朝早首次遠征天水圍北部既濕地公園
跑呢次比賽
一開頭我就應聲彈出帶頭跑
跑跑下想跑甩後面
但跑到一半已經力弱
後尾仲要捱

起跑既情況

登錄/註冊後可看大圖

臨到終點既一刻

登錄/註冊後可看大圖

Special thanks : 花花DeeDee~~ 提供以上相片

Anyway,我都能夠拎到獎
我係"男子青年組"裡面跑第2

拎完獎之後,就聽下"軒仔"唱歌la~~~
Capture by ♥-♪夢璃☆-♥

登錄/註冊後可看大圖

作者: LL3578    時間: 2010-4-21 01:26
標題: 阿Sam既長跑里程

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: ChARsoN    時間: 2010-4-23 20:04
衷心感謝LL3578 師兄無私分享~
祝長跑長有~
作者: sleung2002hk    時間: 2010-4-23 23:39
年青力壯~~~師兄繼續努力哦
作者: TerrySze    時間: 2010-4-24 10:55
加油 !!..............
作者: LL3578    時間: 2010-4-29 16:28
標題: 是日操練情況
我今日係雨天既情況下練跑
由彩虹經樂華、秀茂坪同四順
然後沿新清落斜跑番落匯8坊

我跑到去順天果陣開始落大雨
但就愈跑愈起勁
結果成身濕晒
作者: sleung2002hk    時間: 2010-4-30 00:10
原帖由 LL3578 於 2010-4-29 16:28 發表

但就愈跑愈起勁
結果成身濕晒

嘻~師兄真係勤力~我都跑到濕晒~~
25號見到你黎影相~~不過未有打招呼~~下次再見
作者: 阿賢    時間: 2010-4-30 11:12
原帖由 LL3578 於 2010-4-29 16:28 發表

但就愈跑愈起勁
結果成身濕晒

你住清水灣道8號?
作者: LL3578    時間: 2010-4-30 23:20
原帖由 阿賢 於 2010-4-30 11:12 發表

你住清水灣道8號?

我邊會咁有米呀~~
雖則我平日係住新蒲崗既
作者: feifanchun    時間: 2010-5-1 00:06
Ching 加油 !
作者: LL3578    時間: 2010-5-1 23:33
標題: 30/4 練跑小結
我係尋晚去左沙田運動場
除左約左"璃夢"吹水之外
仲有佢係現場督操我練跑
當晚就跑左1500m
其實跑黎只係俾"璃夢"睇下我既壯態fit唔fit jer~~~
2/5 晏晝,"夢璃"會熟習下必達夏日長跑既比賽賽道
作者: LL3578    時間: 2010-5-2 22:51
標題: 2/5 練跑小結
今日晏晝見完"璃夢"就去練跑
今次就由黃泥頭村經石門跑到去馬鞍山運動場
呢次練完跑之後就實地望下必達長跑比賽所經之地既環境
等我有個心理準備,點樣去完成下個禮拜日既8km賽事
作者: LL3578    時間: 2010-5-9 22:28
標題: 2010必達夏日長跑總結
今日係母親節
小弟首先祝願天下間所有既母親
母親節快樂

今日除左係母親節之外
今朝係沙田區有場長跑比賽上演
就係"必達夏日長跑"
而家已經去到長跑賽季季尾
跑埋呢場,黎緊呢3-4個月我就休戰la~~
你地下次再見到我跑比賽既話
可能已經係聯合國果場

講番我今日既表現
雖則今日天氣比較熱,跑得比較幸苦
但我仍然能夠係我預計時間35mins內完成賽事
仲好意外咁拎到分組既第10名
作者: LL3578    時間: 2010-5-17 23:52
係上個禮拜5晚練完跑之後
我膝頭好似隱隱作痛
所以而家要暫停練跑半個月先

*我懷疑自己膝頭隱隱作痛既原因
可能係之前場比賽太過博,加上練跑好多時要跑急斜、急彎而造成  
作者: 阿賢    時間: 2010-5-18 19:44
師兄好好休養呀,好返晒先再跑過
作者: LL3578    時間: 2010-5-19 20:31
小弟近日受心理問題困擾
可能要將恢復練跑既時間押後
作者: LL3578    時間: 2010-6-7 14:11
標題: 元朗區青年節長跑賽2010
(2010年6月6日早上,元朗區天水圍)
阿Sam 又去左長跑比賽既現場,不過呢次我就冇去跑,反而就影人地跑。
講番呢場賽事先,呢個長跑比賽今年係第2次舉辦,而比賽賽道同我上次有份跑既DOW Live Earth Run for Water 差唔多既,都係跑天影路,但8km果D就要跑埋洪天路;據大會既資料顯示,今屆有成約1200人參加,而係政府部門隊際賽都有成20隊參加。
係3km同8km既個人、親子同埋隊際賽完畢之後,就有個舞蹈表演既,由當地既青少年表演hip-hop 熱舞,而佢地既表演真係相當之精彩嫁。係表演過後,就有頒獎典禮,由當地既地方官員親身致辭之後,然後頒獎俾各個組別頭十名既參賽者。
今朝既天氣都尚算唔錯,唔算太熱,好多跑手都能夠以最佳狀態完成賽事,我係度要恭喜晒呢次比賽得獎既參賽者,希望你地能夠繼續努力,拎獎拎到手唔停啦!

好遺憾地我尋日呢場賽事冇跑,但應該係話我而家狀態去唔番之前跑JESSICA RUN 同 Live Earth 果兩次咁樣
因為我分人一有情緒問題既話,就會冇心機跑
作者: 阿賢    時間: 2010-6-7 19:43
師兄加油呀
作者: LL3578    時間: 2010-6-19 02:01
頭先我又去左練跑
練跑路線:
藍田碧雲道(近德隆樓巴士站起步),經高怡
作者: P5C27    時間: 2010-6-24 13:57
hi,我都開左跑步日記,一齊加油
作者: LL3578    時間: 2010-6-28 23:42
今日中午果陣勁大雨
呢D咁既天氣練跑我就勁happy la~~
一黎冇咁熱,二黎可以跑番長D
仲有跑過D水"乙水"就水花四濺,呢種feel 勁正
作者: LL3578    時間: 2010-7-31 01:57
我有種不祥預感,點解咁講
因為我今日係沙田運動場俾人尋仇
搞到我以後都唔敢再去沙田
作者: LL3578    時間: 2010-8-15 23:57
標題: 第十屆"中興盃"
(2010年8月15日,荃灣)

今朝係城門水塘果邊舉行左第十屆"中興盃"賽事,雖然驟晴驟雨,但無損熾熱既氣氛。呢次比賽既總冠軍就由加拿大藉既黑人跑手奪得,時間係35"05。

呢場可以話係新長跑賽季既其中一個開始黎,因為9月初開始,就有泰基盃等等既賽事接踵而黎;新一個賽季,邊個可以大放異彩,等呢個賽季完左就自有分曉。

講到大放異彩,我自己都有D引以為傲,雖則我未贏過長跑比賽冠軍,但截至而家為止,我今年有跑過既比賽,除左"渣打"之外,其他既都有獎拎,希望我黎緊再戰舊地沙田,跑扶輪10km 能夠交出好成績la~~~

詳細內容請看:
http://hk.myblog.yahoo.com/ll-3578/article?mid=1747
作者: LL3578    時間: 2010-8-24 00:34
我自己愈來愈有呢個念頭:
我一定會代表我出生地---港島東出戰長跑比賽時,向沙田區進行大報復
因為D土生土長既沙田友實在欠了我很多
作者: LL3578    時間: 2010-8-26 00:07
各位跑友:
當我睇到有東區10km 賽事既消息之後,阿Sam(夢璃)原定係11月7號係沙田扶輪十公里既比賽復出
現已提早約2個月,於下個月12號係東區10km 賽事復出,希望屆時可以繼續大放異彩la~~~~
作者: LL3578    時間: 2010-8-28 01:14
我頭先去左練跑
跑下D上落斜+部分平路
(e.g. 茶果嶺、翠屏、秀茂坪內一帶既路)
呢次主力係針對番我下個月12號係我出生地舉行既東區10km賽作備戰
以我頭先既狀態而言,跑黎緊呢場係執豆咁執
作者: LL3578    時間: 2010-9-5 22:58
標題: 新長跑賽季...另一個景象
今日係西貢果邊就舉行左"泰基盃"既賽事
意味住新既長跑賽季既大賽接踵而黎
呢場賽事我就當然冇報la~~~
因為我而家要試圖係今年自己有份跑既長跑比賽中
除左渣打之外,其他比賽都要拎到獎
所以我呢緊呢幾個月報比賽都會比較謹慎少少
睇番上屆既成績,然後對應番我自己既能力而去報比賽既

截至現時為止,我就報左兩項賽事
分別係,下個禮拜日既"東區長跑賽"
同埋兩個月後既"扶輪10公里挑戰賽"

有留意開我既blog既跑友都知
我應該係11月頭先復出
而家就提早左兩個月就黎料
就係機緣巧合之際,小弟出生地--港島東區既長跑比賽開始報名
同埋衡量過之後,我就提早復出
皆因呢場比賽參賽人數相對係少D
(同日係沙田有Coco Cola 既長跑賽)
加上上年全場冠軍既成績,同我現時既能力相若
呢場可以話係我最有機會染指我人生第一個既長跑比賽冠軍

雖則我唔係咩"長跑大明星"、"賽王"
同埋我又冇入任何既長跑會
另外人地練跑就跑平路多
我就反常態,就鍾意係滂沱大雨果陣練
加上我跑既地方好多急斜、急彎
黎緊呢場賽事就係我既"表演時間"
可以盡情發揮我係極度惡劣既環境之下練跑果種
頑強既鬥志la~~~
作者: LL3578    時間: 2010-9-12 20:08
我今朝早就去左小西灣運動場果邊
跑"東區長跑賽2010" 既賽事
呢場係跑10km 既
同渣打10km、樂華杯、沙田10km等等既賽事比
東區呢個10km可以話係"地獄10km"
同泰基盃相若,都係好多上落斜既
只不過泰基盃全程都係跑馬路
而東區呢個係要跑石級、墳場果條九曲十三彎既"死亡斜"
基本上要全程輕輕鬆鬆跑係幾乎冇可能既事
除非日日都去跑飛鵝山

當然我自己練跑時常都跑下斜路
就相對冇咁吃力
只不過我呢次又犯左之前DOW Live Earth 果次既錯誤
我呢次冇帶頭跑,但就最初果2-3km
就死跟住前面帶頭果個
搞到後段力弱
幸好同我同組既對手好多都唔係跟住前列果堆人跑
繼5年前中學學校陸運拎1500m冠軍之後
再次染指長跑比賽既冠軍
而呢次亦係我第一個係長跑既公開賽事度拎冠軍既

適逢我學校聽日就開學
加上呢場係我係新既長跑賽季既第一場比賽
第一場比賽就有咁驕人既成績
令我更加有動力去挑戰
黎緊大約2個月後跑果場既"扶輪10公里挑戰賽"
希望可以繼續有獎拎la~~~

*其實拎獎果度係有段小插曲既
由於主辦單位果邊唔小心
將某兩個分組既其中兩、三個獎座踫爛
遲D睇番我領獎張相
其實係影相果陣係拎住"女子青年組"冠軍頂當先
而真正屬於我既獎座會稍後補領
到手之後會影上黎俾大家睇下

--相片就稍後等待官方同有心人upload 後再post--
作者: LL3578    時間: 2010-10-8 00:22
標題: 夢璃逼不得己可能放棄來年渣打馬拉松
由於出年渣打馬拉松都幾多人報
恐怕我原本想報既半馬挑戰組都滿晒額
可能逼不得己要放棄
作者: LL3578    時間: 2010-11-7 14:27
標題: 2010扶輪10公里挑戰賽
應屆東區長跑賽青年組冠軍夢璃(阿Sam)
今朝係沙田出戰"扶輪10公里挑戰賽"
結果能夠順順利利跑入三甲,分組拎第三
呢次係我首次跑10km比賽係40mins之內完成
講跑平路/直路賽,我賽前都係對自己既實力有所保留
皆因跑平路賽突出既跑手,大多係周身肌肉
對我比較偏向女性身形既,可能會輸蝕D
但呢次證明到,我自己係有番咁上下既實力
我短短不足一年連續五次係長跑比賽拎獎唔係"符碌"

我下一個目標,就梗係"飛鵝山長跑賽"
繼做左東區長跑青年組第一之外
會唔會拎埋東九龍長跑青年組第一呢
大家就要拭目以待

*我係我跑完之後就好hea咁影左D相
請各跑友慢慢睇
http://picasaweb.google.com/samtcm9143/Rotary10KRace2010#
作者: P5C27    時間: 2010-11-8 22:46
師兄好勁,得閒出黎跑下~
作者: feifanchun    時間: 2010-11-8 23:18
師兄好勁, Add Oil.....
作者: LL3578    時間: 2010-11-20 22:08
今日黃昏6點零7點果陣
好難得練到長課
呢次就由德田,跑上寶達,經寶琳路、將軍澳運動場(沿Wed TKO約跑路線)
再跑上澳景道,係藍田果邊出,然後跑番碧雲道
總共約12點幾km
作者: 阿聰    時間: 2010-11-20 22:31
我想請問你
你跑開長跑咁多次
但你跑步個陣,通常會幾耐先至飲水/ 有強烈口渴的感覺呢?!
作者: LL3578    時間: 2010-11-20 22:44
原帖由 阿聰 於 2010-11-20 22:31 發表
我想請問你
你跑開長跑咁多次
但你跑步個陣,通常會幾耐先至飲水/ 有強烈口渴的感覺呢?!

呢行就要視乎我每次練跑路線既地勢同速度而異
我以往跑開既路係約5-8km既,去到半路會飲一次水
但好似我頭先練既路線,會飲兩次水
跑到入翠林飲一次
然後差唔多跑上澳景會再補多一次

但實際情況都要睇天氣壯況而定
作者: LL3578    時間: 2010-12-4 21:20
標題: 2010 飛鵝山長跑賽前瞻
時光飛逝,咁就黎到2010年既最後一個月
夢璃係今年有份跑既最後一張長跑賽事
就係等到頸到長埋既"飛鵝山長跑賽"
呢場賽事可以話係東九龍唯一一場地區性既長跑賽
雖則係咁,但呢場賽事都係幾惡跑既
全程都係上落斜既
話就話假假地係東區長跑賽拎分組冠軍
呢次既途程應該都可以應付到既
只不過我係短時間冒起得咁快
會唔會成為同組對手既"眼中釘"呢
去到果日就自有分曉
呢場賽事我應該會用番之前跑東區長跑賽既戰述

而預計完成時間就大約32-35mins 到
作者: sunrise    時間: 2010-12-4 22:03
明天加油呀!
記住初段唔駛太急, 慢慢上, 中段有力就去; 你架目標時間同我一樣, 唔知會唔會互介呢  不過, 我同你唔同組, 或者起步時間會唔一樣都未定!
作者: LL3578    時間: 2010-12-5 13:17
雖然今日同日係澳門同沙田分別有馬拉松同10公里既賽事舉行
係另一邊箱既飛鵝山,舉行左場長跑賽
講番呢場賽事,歷史悠久,
跑得呢場既好多都係上左年紀/經驗比較豐富既跑手
而我呢粒新星係呢場賽事就有D失準
跑跑下條氣唔多順,上斜去到2km到要時行時跑
係去到一小段平路先開始發力,但唯時已晚
仲要落斜落到途中,個肚有D痛,好似"姨媽到"咁
我跑頭果1km係試過分組第2,但不久就漸漸墮後
呢次我係分組就輸左俾"孫方中"同埋某某田徑隊既人
咁都拎到個"優異獎"已經算"不幸中之大幸"

完成時間:32'16
分組名次:5/14
總名次:22/81

呢次既時間同我預計差唔多,如果下年再黎跑應該會好D
始終我而家報乜賽都好(除左渣打),都係第一次跑既
已經叫勉強收貨

總結番今年夢璃係長跑界既成績
除左係渣打之外,就全部自己有份跑既比賽都有獎拎
作者: LL3578    時間: 2011-1-23 21:10
標題: 是日西貢區長跑賽小結
我今日比賽既成績都唔錯
唔似得上次跑"心晴行動"咁跑到成舊菜
我一開始已經帶頭跑
跑到差唔多3km先俾人過
幸好呢次條賽道比較多上落斜
我大可以係上斜果段回一回氣
令到我最後果2km都仲有心有力
後尾有個"宇宙會"既人想過我都冇乎
係last 果幾百仲要俾我拋離
結果我就係分組(青年組)拎季軍
全場就第9名過終點
時間就跑40'33
我呢次已經係第八次獲獎
唔知黎緊過埋農曆新年果次既馬鞍山盃能唔能夠再次拎獎
就真係要到時先知
作者: LL3578    時間: 2011-2-16 18:14
標題: "夢璃"已正式加入長跑網
我係跑完馬鞍山盃翌日,長跑網有關高層已批准我的入會申請
令我原先正式加盟長跑網的日子提早約二個月
而我終於名正而順以長跑網既身份出戰長跑賽
我係呢個賽季剩番既賽事有3場
分別係渣打半馬、JESSICA RUN 精英賽同埋元朗越野賽
作者: LL3578    時間: 2011-3-10 01:19
標題: 3月練跑紀錄(截至10/3)
4/3 藍田德田村至翠屏(經秀茂坪)  :6.2km
5/3 藍田德田村至晒草灣緩跑徑(經高超道、茶果嶺、麗港城) :5.9km
7/3 蒲崗村道公園緩跑徑15圈  :10km
9/3  藍田德田村至彩虹匯八坊(經秀茂坪、樂華、彩盈村):6.7km

總練習里數:28.8km
作者: 燉奶佬    時間: 2011-3-11 00:32
原帖由 LL3578 於 2011-2-16 18:14 發表
我係跑完馬鞍山盃翌日,長跑網有關高層已批准我的入會申請
令我原先正式加盟長跑網的日子提早約二個月
而我終於名正而順以長跑網既身份出戰長跑賽
我係呢個賽季剩番既賽事有3場
分別係渣打半馬、JESSICA RUN 精英 ...

歡迎加入大家庭!多些交流呀!
作者: MatthewTse    時間: 2011-3-11 14:53
年輕人朝氣蓬勃, 做自己喜歡的事,所謂的「努力」才有意義!!! 讚!!!
作者: LL3578    時間: 2011-3-12 01:09
標題: 3月跑步紀錄(截至12/3)
5/3 藍田德田村至晒草灣緩跑徑(經高超道、茶果嶺、麗港城) :5.9km
9/3  藍田德田村至彩虹匯八坊(經秀茂坪、樂華、彩盈村):6.7km
11/3 藍田德田村至官塘法院(經秀明道、翠屏) :5.2km

總練習里數:34km
作者: LL3578    時間: 2011-3-16 22:45
標題: 3月跑步紀錄(截至27/3)
11/3 藍田德田村至官塘法院(經秀明道、翠屏) :5.2km
13/3  JESSICA RUN 精英挑戰賽  : 6.5km
16/3 彩虹村至斧山道運動動門口(經彩盈、彩霞、樂華、四順、新清):7.8km
20/3 元朗越野賽:8.5km
23/3 藍田德田村至彩虹匯八坊(經秀茂坪、四順):6km
28/3 坪石村>彩盈>樂華村>功樂道>康寧道>順利村道>新清>彩雲村>斧山道運動場 : 8.5km

總里數:71.3 km

作者: LL3578    時間: 2011-3-30 21:25
標題: 3月份跑步總結
13/3  JESSICA RUN 精英挑戰賽  : 6.5km
16/3 彩虹村至斧山道運動動門口(經彩盈、彩霞、樂華、四順、新清):7.8km
20/3 元朗越野賽:8.5km
23/3 藍田德田村至彩虹匯八坊(經秀茂坪、四順):6km
28/3 坪石村>彩盈>樂華村>功樂道>康寧道>順利村道>新清>彩雲村>斧山道運動場 : 8.5km
30/3 德田村>秀茂坪>康寧道>功樂道>樂華村>彩盈>坪石村:7.4km
總里數:78.7 km
作者: LL3578    時間: 2011-4-6 16:54
標題: 2011年4月跑步紀錄(截至6/4)
4/4 藍田公園>藍田晨運徑>衛奕信徑第3段>將軍澳墳場>油塘>茶果嶺>觀塘海濱公園 :約7k
6/4德田村>廣田村>油塘>茶果嶺>藍田MTR>翠屏>秀茂坪>興田 : 8.2km
作者: LL3578    時間: 2011-4-11 19:35
標題: 2011年4月跑步紀錄(截至11/4)
4/4 藍田公園>藍田晨運徑>衛奕信徑第3段>將軍澳墳場>油塘>茶果嶺>觀塘海濱公園 :約7km
6/4德田村>廣田村>油塘>茶果嶺>藍田MTR>翠屏>秀茂坪>興田 : 8.2km
11/4 彩虹B/T>坪石>彩德、彩盈>樂華村>功樂道>康寧道>協和街>秀茂坪>四順>新清>彩雲>斧山:約12km
(練跑跑道高低差:136m、最低點:6m、最高點:142m)
暫時總里數:約 27.2km
作者: Goman    時間: 2011-4-11 19:46
Sam 兄,你的記錄都好詳細。
我就好懶,只靠隻表和自動網上記錄。
作者: LL3578    時間: 2011-4-16 21:44
4/4 藍田公園>藍田晨運徑>衛奕信徑第3段>將軍澳墳場>油塘>茶果嶺>觀塘海濱公園 :約7km
11/4 彩虹B/T>坪石>彩德、彩盈>樂華村>功樂道>康寧道>協和街>秀茂坪>四順>新清>彩雲>斧山:約12km
13/4 TKO運動場至澳景路來回:8.8km
16/4 德田村>康華苑>秀茂坪>功樂道>樂華村>翠屏 :7.2km
暫時總里數:約 43.2km
作者: 零下十度    時間: 2011-4-16 22:28
夢夢加油~
令日好熱,加上唔知系未天氣潮濕,個人好懶,我想跑都跑唔旭....
作者: LL3578    時間: 2011-4-20 00:10
原帖由 零下十度 於 2011-4-16 22:28 發表
夢夢加油~
令日好熱,加上唔知系未天氣潮濕,個人好懶,我想跑都跑唔旭....

如果講懶,我相信係跑界"低手"中最懶果位
作者: LL3578    時間: 2011-4-21 17:03
標題: 4月份跑步紀錄(截至21/4)
16/4 德田村>康華苑>秀茂坪>功樂道>樂華村>翠屏 :7.2km
19/4 斧山道運動場 18圈 :7.2km
20/4將軍澳大圈 :9.5km

暫時總里數:約 59.9km
作者: LL3578    時間: 2011-4-23 17:15
標題: 4月份跑步紀錄(截至23/4)
22/4 將軍澳大圈 : 10km

暫時總里數:約 69.9km
作者: LL3578    時間: 2011-4-27 15:26
標題: 4月份跑步紀錄(截至27/4)
11/4 彩虹B/T>坪石>彩德、彩盈>樂華村>功樂道>康寧道>協和街>秀茂坪>四順>新清>彩雲>斧山:12km
25/4 蒲崗村道公園緩跑徑 5圈: :3.3km
27/4  德田村>康華苑>秀茂坪>樂華村功樂道>>翠屏 :7.2km

暫時總里數: 80.4 km

作者: mill    時間: 2011-4-27 16:05
SAM仔 好勤力喎!
作者: LL3578    時間: 2011-4-28 15:45
原帖由 mill 於 2011-4-27 16:05 發表
SAM仔 好勤力喎!

外母,其實我都想抖暑
只不過我既賽程規劃唔容許我咁做
一個月後宇宙會新星賽就舉行
唔盡快適應夏日炎熱既氣候,恐怕會跑唔出水準
所以我有時日間攝氏30度都要跑街
作者: feifanchun    時間: 2011-4-28 16:04
Ching : Add Oil ...................
作者: LL3578    時間: 2011-4-30 12:12
標題: 4月份跑步總結
11/4 彩虹B/T>坪石>彩德、彩盈>樂華村>功樂道>康寧道>協和街>秀茂坪>四順>新清>彩雲>斧山:12km
25/4 蒲崗村道公園緩跑徑 5圈: :3.3km
27/4  德田村>康華苑>秀茂坪>樂華村>功樂道>翠屏 :7.2km
29/4  德田村>康華苑>秀茂坪>翠屏>麗港城>晒草灣遊樂場 :6.7km

總里數: 87.1km
作者: LL3578    時間: 2011-5-3 00:10
標題: 5月份跑步紀錄(截至18/5)
1/5 勞動節  MOS長課(馬鞍山遊樂場至元洲仔來回): 21km
3/5  路線方面已經唔係好記得  7.2km
12/5   斧山道          4.6km
15/5 馬鞍山遊樂場至沙田公園來回 :12.6km
17/5 藍田德田村至翠屏(經秀茂坪)  :6.2km
18/5 TKO 約跑 1k         3'37
19/5 藍田德田村至翠屏(經秀茂坪)  :6.2km   21'19

總里數: 58.8km

作者: tyler    時間: 2011-5-5 21:19
記住做足warm up同cool down,加油
作者: LL3578    時間: 2011-5-24 14:09
標題: 5月份跑步紀錄(截至26/5)
1/5 勞動節  MOS長課(馬鞍山遊樂場至元洲仔來回): 21km
19/5 藍田德田村至翠屏(經秀茂坪)  :6.2km   21'19
23/5 藍田德田村至彩虹地鐵站(經秀茂坪、功樂道、樂華)   7.4km
25/5 斧山道運動場15圈     6km     24'44
26/5 斧山道運動場  慢jog 0.8km + 5000m 最後試跑   5k練習時間:19'43

總里數: 78km

作者: kan0902    時間: 2011-5-27 01:37
23/5 藍田德田村至彩虹地鐵站(經秀茂坪、功樂道、樂華)   7.4km
25/5 斧山道運動場15圈     6km     24'44
26/5 斧山道運動場  慢jog 0.8km + 5000m 最後試跑   5k練習時間:19'43

總里數: 78km

夢璃5k時間做得唔錯喎
仲有大把發展空間
作者: Goman    時間: 2011-5-27 12:39
Sam, 你D時間好好,仲咁努力,又年青,真係有好大發展空間
作者: kf    時間: 2011-5-27 21:35
明日加油呀
作者: 阿火    時間: 2011-5-27 23:48
聽日加油!

作者: LL3578    時間: 2011-5-31 21:24
標題: 5月份跑步總結
28/5 宇宙會超新星賽  5k 時間: 20'11
31/5 藍田公園>藍田晨運徑>衛奕信徑第3段>將軍澳墳場>鯉魚門海傍>油塘>碧雲道>康逸苑 8km

總里數:91km
作者: LL3578    時間: 2011-6-2 13:26
標題: 6月份跑步記錄(截至11/6)
1/6 TKO運動場>澳景路>藍田>寶達>翠林>TKO運動場   13.2km  1:08'09  平均 5.16/km
3/6 藍田公園>舊安達臣道>馬游塘>寶達>曉光街>翠屏 6.5km
7/6 新蒲崗>東頭村>九龍城>樂富>黃大仙  4.4km
9/6 TKO區內 6.4km  + 運動場外大圈 1.9km 7'01

總里數: 32.4 km

作者: ericlam    時間: 2011-6-3 21:57
原帖由 LL3578 於 2011-6-2 13:26 發表
1/6 TKO運動場>澳景路>藍田>寶達>翠林>TKO運動場   13.2km  1:08'09  平均 5.16/km

夢璃 ching
那一晚見你飄移噢景路,真的快到。。很快看不到你了。  你後來是跟誰在拍跑啊?
作者: chuen3182    時間: 2011-6-3 22:01
夢璃好似一陣風咁,誰都跟不上啊!
作者: LL3578    時間: 2011-6-7 14:00
原帖由 ericlam 於 2011-6-3 21:57 發表

夢璃 ching
那一晚見你飄移噢景路,真的快到。。很快看不到你了。  你後來是跟誰在拍跑啊?

當日初頭上澳景果陣阿火都跟到我既
但一到上斜果陣已經拋甩左大隊
跟住順住沿路跑返去
作者: LL3578    時間: 2011-6-13 08:56
標題: 6月份跑步記錄(截至14/6)
之前上個禮拜五就因事缺課,尋日就因雷暴警告冇去跑MOS長課,難得今朝晨咁早起身,就操左晨課

3/6 藍田公園>舊安達臣道>馬游塘>寶達>曉光街>翠屏 6.5km
9/6 TKO區內 6.4km  + 運動場外大圈 1.9km 7'01
13/6 彩虹BT>彩虹MTR>斧山>蒲崗村>慈雲山>竹園>>摩士公園>黃大仙BT  6.4km
14/6 采頤花園>彩盈>樂華村>功樂道>康寧道>順利村道>新清>彩雲村>坪石村 8.6km

總里數: 47.4  km

作者: LL3578    時間: 2011-6-16 22:40
標題: 6月份跑步記錄(截至26/6)
13/6 彩虹BT>彩虹MTR>斧山>蒲崗村>慈雲山>竹園>>摩士公園>黃大仙BT  6.4km
14/6 采頤花園>彩盈>樂華村>功樂道>康寧道>順利村道>新清>彩雲村>坪石村 8.6km
15/6 TKO約跑  hea 跑運動場外大圈 1.9km   7'55
17/6   8.6km
23/6 藍田德田村至翠屏(經秀茂坪)  :6.2km
25/6  藍田德田村至翠屏(經秀茂坪)  :6.2km    時間:19'50"

總里數: 70.3 km

作者: LL3578    時間: 2011-7-4 00:13
6月份跑步總結
15/6 TKO約跑  hea 跑運動場外大圈 1.9km   7'55
17/6   8.6km
23/6 藍田德田村至翠屏(經秀茂坪)  :6.2km
25/6  藍田德田村至翠屏(經秀茂坪)  :6.2km    時間:19'50"
27/6 蒲崗村道公園緩跑徑    5.6 km   時間:22'40"

總里數: 75.9km

7月跑步記錄

2/7 德田村>秀茂坪>翠屏村   6km
作者: LL3578    時間: 2011-7-8 18:43
標題: 7月跑步記錄(截至8/7)
7/7 (早)藍田德田村至翠屏(經秀茂坪)  :6.2km
      (晚) NIKE LUNAR RUN OPEN trial  銅鑼灣站  :5km  時間:18'10"   名次:1/54

總里數: 17.2 km
作者: kan0902    時間: 2011-7-9 22:24
原帖由 LL3578 於 2011-7-8 18:43 發表
      (晚) NIKE LUNAR RUN OPEN trial  銅鑼灣站  :5km  時間:18'10"   名次:1/54

總里數: 17.2 km

好勁 ar
5k時間 唔夠你跑
勁勁勁
恭喜恭喜
作者: LL3578    時間: 2011-7-15 16:13
標題: 7月跑步記錄(截至20/7)
12/7   彩虹村>樂華>四順>彩虹MTR 6.6km
15/7  9.6km
16/7  2.4km
18/7  蒲崗村道公園緩跑徑   5.9km
20/7 TKO運動場>澳景路>藍田>寶達>翠林>TKO運動場   13.2km  1:07'07  平均 5.08mins/km

總里數: 54.9  km

作者: LL3578    時間: 2011-7-22 00:09
標題: 7月跑步記錄(截至24/7)
15/7  9.6km
16/7  2.4km
20/7 TKO運動場>澳景路>藍田>寶達>翠林>TKO運動場   13.2km  1:07'07  平均 5.08mins/km
21/7 河畔大勇隊操練   8.8km
23/7 NIKE LUNAR RUN OPEN trial  尖沙咀站 : 4.5km   時間:16'13"

總里數:68.2km

作者: LL3578    時間: 2011-7-26 01:28
標題: 關於"夢璃"之小消息
如果咁多位知道夢璃仲係學生既話,應該知道小弟呢排都為左我將來前途而煩惱
皆因我今年係asso畢業,想讀degree,之前報過好幾間院校都冇消息
但直至今日,終於暫時可以放下心頭大石
教院終於收左我la~~~
至於讀邊個學系,就可以再下決定(皆因我apply兩個學系)

講番長跑果邊,之前就係因呢樣野搞到我唔可以咁快決定報比賽
但過左呢個月,我真係除左收拾心情去迎接新挑戰之外,就係可以安心想報跑邊場比賽
作者: winner1    時間: 2011-7-26 09:26
教院終於收左我la~~~   恭喜晒!!
作者: LL3578    時間: 2011-7-31 15:41
標題: 7月跑步總結
15/7  9.6km
16/7  2.4km
21/7 河畔大勇隊操練   8.8km
23/7 NIKE LUNAR RUN OPEN trial  尖沙咀站 : 4.5km   時間:16'13"
26/7 新蒲崗>九龍仔>樂富>黃大仙>斧山 8.1 km
27/7 宇宙會 2.4km 測試  時間 :8'33"
29/7 藍田德田村至翠屏(經秀茂坪)  :6.2km
30/7 NIKE LUNAR RUN Final 5.4km         時間:21'27

總里數:90.3 km

作者: LL3578    時間: 2011-8-2 22:16
標題: 8月1號宇宙會操練報告
跑鞋:美記 Wave Aero 9
項目:800m 熱身 +
        500m (4'連休) x 8set
  1'30" 1'33" 1'37" 1'37" 1'37" 1'41" 1'51" 1'34"

8月總里數 (截至 2號) : 4.8km
作者: LL3578    時間: 2011-8-5 00:31
標題: 8月4號河畔大勇隊操練報告
跑鞋:美記 Wave Aero 9
項目:熱身 800m  +A組:(400m 連休3' + 800m 連休6' + 1200m 連休9') x 2 sets +    甜品2K

第一 set 400m /01:09 ( 俾kf扯快左), 800m/ 02:45,1200m/ 04:35

第二set 400m/ skip, 800m/ 02:48, 1200m/ 04:44

甜品 2K    /07:39
今晚所跑總里數: 7.2km
8月個人總里數(截至4號):12km
作者: LL3578    時間: 2011-8-8 23:52
標題: 8月跑步紀錄(截至8/8)
1/8 宇宙會操練 4.8km
4/8 河畔大勇隊 7.2km
8/8 蒲崗村道公園>蒲崗村道>黃大仙>樂富>九龍仔公園>BU>天馬苑>竹園>沙田坳道>慈雲山>鑽石山殯儀館   9.6km

個人總里數(截至8號):21.6km
作者: LL3578    時間: 2011-8-11 18:00
標題: 8月10號宇宙會操練報告
之前走左2次堂
尋晚終於乖乖地去歸隊
就係南朗山道衝斜路

運動場內慢jog2圈 : 800m
由運動場上南朗山道慢jog : 1.4km
250m x4 + 200m x5 + 150m X6
時間方面就唔係好記得
尋晚跑左 5.1km

個人總里數(截至11號):26.7km
作者: arnold    時間: 2011-8-11 20:45
原帖由 LL3578 於 2011-8-11 18:00 發表
之前走左2次堂
尋晚終於乖乖地去歸隊
就係南朗山道衝斜路

運動場內慢jog2圈 : 800m
由運動場上南朗山道慢jog : 1.4km
250m x4 + 200m x5 + 150m X6
時間方面就唔係好記得
尋晚跑左 5.1km

個人總里數 ...

你好勤力, 加油!
作者: LL3578    時間: 2011-8-13 11:37
標題: 8月跑步紀錄(截至14/8)
8/8 蒲崗村道公園>蒲崗村道>黃大仙>樂富>九龍仔公園>BU>天馬苑>竹園>沙田坳道>慈雲山>鑽石山殯儀館   9.6km
10/8 宇宙會操練 5.1km
12/8 德田村>將軍澳墳場>藍田晨運徑  6.8km

個人總里數:33.5km
作者: LL3578    時間: 2011-8-16 00:11
標題: 8月15號宇宙會操練報告
今日就運動內跑10轉,每轉跑5分鐘,休1分鐘
我係頭果6轉,每轉都係跑到3個圈
但去到第7轉就只係跑到2個圈
跟住第8轉skip左,淨番最尾兩轉,尾2果轉就完成到3個圈,最尾果轉就跑到3個圈 + 100 米

總共跑左26個圈 + 100 米
今晚里數為10.5km

個人總里數(截至15號):44km
作者: LL3578    時間: 2011-8-20 19:16
標題: 8月跑步紀錄(截至23/8)
15/8 宇宙會操練 10.5km
17/8 宇宙會操練 3.6km
20/8 德田村>寶達>馬游塘>觀塘晨運徑>藍田晨運徑>衛徑第3段>將軍澳墳場>高超道>碧雲道返起跑點 11.2km
22/8 宇宙會操練 8km
23/8 彩虹>舊清>新清>四順>樂華>彩盈>新清>匯八坊 8.9km

個人總里數:75.7km

作者: LL3578    時間: 2011-8-31 23:13
標題: 8月跑步總結
15/8 宇宙會操練 10.5km
17/8 宇宙會操練 3.6km
20/8 德田村>寶達>馬游塘>觀塘晨運徑>藍田晨運徑>衛徑第3段>將軍澳墳場>高超道>碧雲道返起跑點 11.2km
22/8 宇宙會操練 8km
23/8 彩虹>舊清>新清>四順>樂華>彩盈>新清>匯八坊 8.9km
24/8 宇宙會操練 2.4km test
31/8 TKO約跑 5k突擊測驗  時間19'21

總里數:83.1km
作者: LL3578    時間: 2011-9-5 11:07
標題: 9月跑步里數記錄
2/9 德田村>秀茂坪>樂華>功樂道>物華街街市>翠屏村>麗港城>匯景花園   8.7 km
6/9 HKIEd 晨跑 4km

作者: LL3578    時間: 2011-9-13 17:52
標題: 9月跑步里數總結
2/9 德田村>秀茂坪>樂華>功樂道>物華街街市>翠屏村>麗港城>匯景花園   8.7 km
6/9 HKIEd 晨跑 4km
8/9 HKIEd 晨跑 4km
10/9 "鑽一哩"選拔賽 1.609km  時間:5'13"
11/9 斜路王首關賽事 — 金山路  5km 時間:21'09"  (組別第五名)
13/9 彩虹>新清>四順>秀茂坪>樂華>彩盈>新清>匯八坊 9.8 km
17/9 "鑽一哩"選拔賽 1.609km  時間:5'16"
19/9 彩虹>舊清>新清>四順>功樂道>樂華>彩盈 8.6km
20/9 HKIEd 晨跑 4km
22/9 HKIEd 晨跑 4km
26/9 彩虹巴士總站>譽港灣>東頭村>九龍城>九龍仔>浸大>樂富>竹園>慈雲山>斧山運動場  9.5km
27/9 HKIEd 晨跑 4km
29/9 彩虹巴士總站(經觀塘道往藍田) 5km
總里數:69.8 km

作者: LL3578    時間: 2011-10-3 17:20
標題: 10月跑步里數(截至3/10) + 國慶長跑賽後既小小感想
1/10 國慶長跑  10km  時間38'18"
3/10 彩虹巴士總站至藍田(經樂華>功樂道>秀茂坪>碧雲道 8.4km

好la~~~ 其實自從國慶長跑賽後,除左講成績之後,我都冇乜點講過野,趁我今日有少少空檔,就分享下我而家呢一刻既心情先~~
其實我能夠跑到今時今日咁既成績,唔知係咪上天俾我既"補償"呢?
我以前真係冇咩勇氣夠擔係其他人面前講,我係"破碎家庭"出生既,因為我一講出黎真係好驚會俾人排擠、取笑,但隨著年紀長大都不得要向呢個現實低頭,因為而家香港地有好多細路都係好似我咁既環境長大既,只係差在當事人可唔可以放低呢個"心結"
我既長跑路係比起其他人經歷既高低起伏其實仲要多,因為我讀中學同asso 對於長跑既運動員真係冇咩support,我當時真係乜都靠自己咁濟,但自從參加"宇宙會超新星賽"後,我有幸能夠同"宇宙會"既人跟操左一個月。而家我係教院開始緊我既大學生活,因為上課時間同宇宙會原先既操練時間表夾唔到,我又要繼續靠番自己,幸好教院體育學系果邊係九月學期初係會搞晨跑既,所以我又有機會展露我係長跑上既優勢,後來學校果邊既越野長跑隊隊長仲曾經誠意邀請我入院隊。
前日果場既成績亦都證明一樣野,我其實唔一定要專注跑高低起伏比較多既路段先適合,而家跑平路都唔一定會輸蝕比人,所以我係未來既賽程規劃可以更加靈活,係沙田、大埔區舉行既長跑比賽分分鐘可以同人"爭一日長短"。
作者: clerkb    時間: 2011-10-3 17:41
標題: 回復 98# 的帖子
好, 小伙子. 加油 !!

英雄莫問出處, 有誰可小看你呢?!  

對你的成績, 本叔叔真是跌了眼鏡, 只希望給你一句.

"希望你能立點志向吧 !! 你不應/應不只與 沙田, 大埔區爭長短的地步的. "
作者: ccomeout    時間: 2011-10-3 22:36
標題: 回復 98# 的帖子
Sam 仔,thanks for your sharing!
要人睇得起你,要先睇得起自己!即使別人睇不起你,也不等如你比不起人!
世界上每個人都是獨特的
以你這般年紀,長跑的路真係有排你跑,努力!一齊加油!
作者: LL3578    時間: 2011-10-6 17:59
標題: 10月跑步總結
1/10 國慶長跑  10km  時間:38'18"
3/10 彩虹巴士總站至藍田(經樂華>功樂道>秀茂坪>碧雲道) 8.4km
4/10 HKIEd 晨跑 4km
5/10 斜路王次關— 畢架出 6km
6/10 HKIEd 晨跑 4km
10/10 蒲崗村道公園緩跑徑 10圈  6.6km
12/10 HKIEd 周年越野跑 4km
14/10德田村至匯景花園(經興田、秀茂坪、樂華、功樂道、翠屏村、鯉魚門道) 9.2km
17/10 教院>大尾篤>新娘潭巴士總站>山寮路 16km
19/10 教院至三門仔來回 6.7km
21/10 荃灣公園至深井來回 13km
23/10 護多樂產品秋季長跑  10km      時間 :38'09"
26/10 教院至元洲仔來回 7.8km
28/10 柏架山道  11.8km
30/10 扶輪10km
總里數:127.2 km

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2